Tak jak obiecałam, zdradzę Wam kilka przepisów na potrawy, które skradły moje serce na Korfu.
Na pierwszy ogień soutzoukakia – obłędne greckie pulpeciki w równie obłędnym sosie.
W oryginale z mięsa wołowego, ale kiedy zrobiłam je z udźca indyka wiedziałam że będę już tak robić zawsze i w takiej wersji zaproponuję je również Wam.
Nie da się opisać tego smaku słowami. Tego trzeba spróbować nie zmieniając w przepisie absolutnie niczego, także dodatku wina które pełni tu kluczową rolę.
Proszę się nie obawiać, alkohol podczas gotowania wyparowuje, więc potrawę mogą jeść zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży.
Danie bezmleczne (bez laktozy i białek mleka krowiego) i bezjajeczne.
Polecam 😉
Składniki na 5 porcji (20 pulpecików) :
- 400 gramów mięsa z udźca indyka,
- 30 ml białego półwytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- 60 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- płaska łyżeczka ostrej papryki,
- mąka ziemniaczana do obtoczenia
- olej o obsmażania
Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i bułkę tartą. Przesmażamy.
- Do zmielonego mięsa dodajemy sól, wino i składniki z patelni. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Obsmażamy na patelni na oleju. Przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka. Polewamy sosem.
Składniki na sos:
- 2 duże pomidory,
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- łyżka oleju,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki cynamonu,
- płaska łyżeczka soli,
Sposób przygotowania:
- Na oleju przesmażamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy bardzo drobno posiekaną paprykę. Przesmażamy ze wszystkimi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
- Pokrojone w kosteczkę pomidory oraz wino umieszczamy w blenderze. Blendujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka. Dodajemy paprykę z czosnkiem i przyprawami z patelni.Mieszamy i podgrzewamy aż składniki się połączą.
- Sosem zalewamy pulpety. Dusimy 20 minut.