fbpx
Szparagi w rulonikach pod beszamelem
Img

Sezon na szparagi niniejszym uznaję za otarty 🙂

Przepyszne, lekkostrawne, uznawane za afrodyzjak. Pełne witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Szparagi, bo o nich mowa są warzywem sezonowym, więc należy się nimi cieszyć póki są.
Ubolewam nad tym, że nie nadają się do mrożenia.
W ofercie handlowej dostępne są szparagi białe i zielone. Różnica wynika ze sposobu uprawy. Zielone rosną na powierzchni gruntu, białe rosną przysypane ziemią.

Dzień miałam dziś ciężki i bardzo pracowity. Szybki a zarazem treściwy lunch z dodatkiem szparagów sprawdził się dziś idealnie. Ruloniki w które zawinięte zostały szparagi wykonane są z makaronu do lasagne i wędzonego boczku więc są dość syte.

Kaloryczność
Jeden szparag w ruloniku ma ok. 104 kcal
Składniki:
* szparagi
* bardzo cienkie plastry wędzonego boczku
(ilość w zależności od ilości szparagów)
* płaty makaronu do lasagne
(ilość w zależności od ilości szparagów)
Składniki na sos beszamelowy
(ilość na mój obiad) :
* 2 łyżki masła
*  czubata łyżka mąki
* pół szklanki mleka
* pół szklanki bulionu warzywnego
* łyżeczka śmietany
* pół łyżeczki soku z cytryny
* sól, biały pieprz
Przygotowanie sosu beszamelowego:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy.
2. Powoli dodajemy mleko i bulion cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną.
Przygotowanie ruloników:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obieramy szparagi.
2. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 10 minut. Do tego samego garnka, razem ze szparagami wrzucamy makaron do lasagne i gotujemy al dente.
3.  Ugotowane szparagi zawijamy w makaron i owijamy plasterkiem wędzonego boczku.
4. Ruloniki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Częściowo polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
5. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy grzanie od góry. Zapiekamy ok. 5 minut, do przyrumienienia.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, wanilią i cynamonem
Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, wanilią i cynamonem

Fantastyczna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mi osobiście bardziej smakuje na zimno, jak trochę postoi i wszystkie Czytaj dalej

Dyniowo – ananasowe leczo z karmelizowaną papryką, curry i cynamonem. Propozycja wegetariańska.
Dyniowo - ananasowe leczo z karmelizowaną papryką, curry i cynamonem

Sezon na dynię trwa w najlepsze i wcale nie trzeba czekać do Halloween, aby zakupić ją na targowisku. Swoją drogą, Czytaj dalej

Domowe batoniki migdałowo – kokosowe bez pieczenia i bez konieczności przechowywania w lodówce! Nie tylko dla dzieci!
Domowe batoniki migdałowo - kokosowe bez pieczenia i bez konieczności przechowywania w lodówce

Dziś coś dla naszych najmłodszych, ale myślę że i dorośli nie pogardzą ;). Ulubiony batonik mojej córki. Biała czekolada, płatki Czytaj dalej

Świąteczny piernik pomarańczowy z kremem pomarańczowym
Świąteczny piernik pomarańczowy z kremem pomarańczowym

Mój ulubiony świąteczny piernik. Z marchewką, skórką otartą z pomarańczy i pomarańczowym kremem z mascarpone i śmietaną kremówką. Moje dzieci Czytaj dalej

26 komentarzy

agateqDodano:  7 maj 2013 - 20:33
Widuję je w sklepach, coraz częściej:) W dodatku swoim daniem narobiłaś mi ochoty na sos beszamelowy, albo cokolwiek w tym sosie! Chociażby szparagi:)
Dodano:  7 maj 2013 - 20:35
Zachęcam do wypróbowania ze szparagami. Są bardzo smaczne.
Odpowiedz
Ania WDodano:  7 maj 2013 - 20:51
Jejku jej, okazuje się ,że marzę o szparagach i to teraz !!!
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  7 maj 2013 - 21:26
fajne! wczoraj jadłam ale takie z masełkiem tylko
Odpowiedz
bistro mamaDodano:  7 maj 2013 - 21:41
To pierwszy wpis z tegorocznymi szparagami, na który trafiłam. Robiłam podobne w zeszłym roku. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Kulinarny ZenitDodano:  7 maj 2013 - 21:46
Wszędzie widzę szparagi! Aaaaa już nie wytrzymam, muszę je w końcu kupić i zjeść bo będą mi się po nocach śniły takie pyszne potrawy ja ta :) BOSKIE!
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  7 maj 2013 - 22:33
fajny pomysł!
Szparagi uwielbiam!
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  7 maj 2013 - 22:42
Nigdy nie jadlam ;/ na pewno spróbuje ;) ale proszę o instrukcje jedzenia . ;) można zjeść całość ?;)
Dodano:  7 maj 2013 - 22:51
Szparagi obierasz, i jesz w całości ale bez główek. Główki są generalnie do dekoracji.
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  8 maj 2013 - 2:18
Wygląda mega apetycznie:-) lubię, niestety tylko, oglądać Twoją kuchnie.
Dodano:  8 maj 2013 - 8:33
Agnes zachęcam Cię do wypróbowania. Moje dania są naprawdę proste w przygotowaniu :)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  8 maj 2013 - 6:41
Uwielbiam szparagi, cały czas się zastanawiam czy białe bardziej, czy zielone :-) Nie jadłem tylko fioletowych, a podobno maja wyśmienity smak.
Byłem ostatnio w Niemczech, oni mogą się naprawdę pochwalić hodowlą szparagów i daniami z nich przyrządzonymi. W tym roku ceny szparagów w Niemczech zbijają z nóg (8-12 euro/kg), wiec niestety co lepsze z Polski pójdą na eksport i będziemy musieli się zadowolić byle czym :-/
pozdrawiam :-)
Dodano:  8 maj 2013 - 8:32
Fioletowych szczerze powiedziawszy nie spotkałam :)
Odpowiedz
Iwona SirkoDodano:  8 maj 2013 - 8:17
Pysznie wyglądają, przepadam za szparagami.
Odpowiedz
MartaDodano:  8 maj 2013 - 10:18
a ja co roku mrożę szparagi, w zeszłym tygodniu z ostatnich mrożonych robiłam krem :) takie ugotowane też nie są najgorsze, odbiegają od świeżych, ale tak zjeść je sobie w grudniu, świetna sprawa
Twoje ruloniki wyglądają świetnie!
przed mrożeniem obieram, wkładam do wrzątku takie zmrożone jeszcze
zamroziłam w zeszłym roku 6-7 pęczków i przyznam, że miałam z nich wiele radości
Dodano:  8 maj 2013 - 10:51
To i ja w tym roku mrożę :) Długo je obgotowujesz przed zamrożeniem czy tylko blanszujesz ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2013 - 15:56
ja jakoś jeszcze nie natrafiłam na szparagi w sklepie ale muszę widać uważniej się rozglądać:) Robiłam kilka razy szparagi ale zawsze mi się jakieś łykowate trafiały:(Pozdrawiam Dominika
Odpowiedz
ModzajtoDodano:  10 maj 2013 - 22:28
Cudowny blog! Przeglądam przepis po przepisie! I już myślę kiedy co wypróbować! Olie!
Dodano:  11 maj 2013 - 7:54
Bardzo dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam serdecznie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 maj 2013 - 13:12
a mogłabyś napisać gdzie mogę znaleźć zielone szparagi?są dostępne w jakimś sklepie czy tylko co najwyżej na targu?w supermarketach gdzie dotychczas szukałam były dostępne tylko białe... pozdrawiam
Dodano:  13 maj 2013 - 17:02
Ja kupiłam na bazarku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2014 - 15:12
Wspaniały przepis! To mój jutrzejszy obiad :)
Odpowiedz
Elżbieta KościńskaDodano:  22 maj 2014 - 23:39
Przepis wspaniały, zrobiłam pierwszy raz wyszły pysznie, aż trudno uwierzyć, że nie używałam nigdy szparagi są naprawdę smaczne. Zaglądam do Ciebie codziennie i codziennie uczę się czegoś nowego. Pozdrawiam Serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 czerwiec 2016 - 17:58
Czy białe szparagi tez będą ok?
Odpowiedz
KDodano:  5 kwiecień 2019 - 9:56
UWIELBIAM <3
Odpowiedz
KDodano:  31 maj 2021 - 15:09
Czy danie nadaje się dla IO?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej