Idealna na lekką przekąskę do zabrania do pracy. Sałatka z młodym szpinakiem, pomarańczą, pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki i bajecznym pomarańczowo – korzennym dressingiem może być samodzielną lekką przegryzką między posiłkami, lub bazą wyjściową do przygotowania kolacji lub obiadu.
Z dodatkiem grillowanego kurczaka lub gotowanej cieciorki będzie idealnym pomysłem na kolację na diecie.
W towarzystwie grillowanego kurczaka, 2 łyżek ugotowanej komosy ryżowej i płatków tartego parmezanu sprawdzi się jako obiad w pracy.
Jeśli zjecie ją solo lub z dodatkiem fasoli lub cieciorki, będzie dobrym źródłem żelaza na diecie wegetariańskiej. Oprócz strączków także pestki dyni są dobrym źródłem tego pierwiastka. Zawierają aż 15 mg żelaza w 100 gramach. Będąc na diecie wegetariańskiej lub ograniczającej mięso warto włączyć je do swojej diety.
Polecam 😉
Składniki na dressing:
- sok wyciśnięty z wyfiletowanej pomarańczy lub 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki octu winnego
- płaska łyżeczka musztardy francuskiej
- płaska łyżeczka płynnego miodu
- szczypta soli
- odrobina curry
Składniki na sałatkę:
- 2 garście szpinaku
- 1 duża pomarańcza
- 2 łyżki pestek dyni
- kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę filetujemy czyli usuwamy białe błony. Sok pomarańczowy mieszamy z oliwą i miodem. Dodajemy ocet, musztardę, curry i sól.
- Pestki dyni podprażamy na suchej patelni.
- W naczyniu umieszczamy szpinak, dodajemy kawałki pomarańczy, pestki dyni oraz kiełki rzodkiewki. Całość polewamy dressingiem.