Danie z cyklu „zrób i odgrzej, a będzie smakowało jeszcze lepiej”. Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami. Idealne na weekend oraz wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani i idealnym obiadem jest coś, co można po prostu wyciągnąć z lodówki i podgrzać.
Sekretem tej potrawy jest marynowana wołowina, która dzięki użytym przyprawom smakuje wybornie.
Aby wystarczająco zamarynować mięso potrzebujemy 2-3 godzin, jednakże jeśli zamarynujecie je na noc i zrobicie następnego dnia, będzie jeszcze lepsze. Sos lubi odgrzewanie, więc można go zrobić na dwa dni. Jestem przekonana, że tego drugiego będzie Wam smakował bardziej.
Danie, które bardzo lubią moje dzieci. Idealne do zapiekania. Wystarczy przełożyć do naczynia, posypać parmezanem i zapiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie wypróbujcie 😉
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal
- łyżka klarowanego masła
- 500 gramów wołowiny
- 800 gramów pokrojonych pomidorów bez skóry i pestek (lub dwie puszki pomidorów krojonych bez skóry)
- łyżka curry
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej cebuli
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- płaska łyżeczka imbiru
- płaska łyżeczka soli
- łyżka mąki orkiszowej
- 300 gramów makaronu orkiszowego penne
- Wołowiną mielimy na małym sitku. Przyprawy mieszamy, posypujemy mięso, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Na klarowanym maśle podsmażamy mięso, dodajemy mąkę orkiszową i pomidory, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy około 15 minut. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy wody.
- Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z sosem.
Małgosiu znasz jakiś przepis na wegański chłodnik z botwinki żeby był w miarę prosty, ale też podobny do oryginału? W internecie znalazłam dużo udziwnień w przepisach i jedna próba ubiegłego roku nie była najlepsza.
Czy może być dłuższa przerwa niż 30 minut??
Wstaje 4:40 biorę tabletkę od razu (bo zdarzyło mi się zapomnieć) przygotowuje śniadanie, 'pudełka do pracy, kąpiel etc słowem jem śniadanie godzinę później.
Można tak ??
Czasami dla odmiany polecam dodać mniej pomidorków i mięsa, a zastąpić to grillowaną cukinią, łączy się idealnie, a w smaku jest mega świeże i lżejsze!
Twoje przepisy stosuje już od dawna, ale nie do końca stosowałam się do wszelkich zaleceń. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w moim postanowieniu :) PS Świetny blog, cudowne porady, przepyszne propozycje dań i Ty - znająca się na rzeczy, zawsze skora do pomocy, cierpliwa dla nas i będąca natchnieniem. Dziękuję Ci bardzo.
Nie lepiej świeżo pokrojoną cebule dać i posiekany czosnek??
i chcę się podzielić jednym spostrzeżeniem, kiedyś zajadałam się parówkami sojowymi, aż się do nich trzęsłam rano, a od jakiegoś czasu nie mam ochoty na nic co już zostało przetworzone, czyli parówki, kotlety sojowe, sery vege. wolę sobie je utoczyć sama, niesamowite ... :) niesamowity jest nasz organizm. ania
A Wiedza Twa mnie zachwyca :)
Odbyłam dwutygodniową kurację antybiotykową i jestem mocno osłabiona. Chciałabym zapytać co proponujesz w ramach rekonwalescencji i szybkiego odzyskania sił i odporności?
Pamiętaj aby suplementować probiotyki jeszcze 6 tygodni po zakończeniu kuracji antybiotykiem i jak ognia unikać słodyczy z uwagi na patogeny które kochają antybiotykowy reset i słodkości bo dzięki temu rosną w siłę.
Na suplementach które przyjmuje piszę żeby zażyć po posiłku i popić duża ilością wody. Ale po posiłku ? Nie rozrzedzi mi to soków trawiennych ?
Ile można tak optymalnie wypić ?
Wszyscy chóralnie polecają zupy na diecie ale popijania zabraniają ;))
Bez obaw popij ;)
Normy polskie są dwukrotnie zawyżone.
Po 40-tce ten metabolizm ma prawo zwolnić dlatego w tym wieku trzeba szczególnie pilnować ilości węglowodanów i warzyw aby organizm nie trzymał wody.
Roślinne jest lekkostrawne.
Mam często tak, że przypominają mi się smaki dzieciństwa: drożdżówka z rodzynkami, jagodzianka, drożdżówka z serem albo budyniem, smak szarlotki mamy, kopytka z sosem, jogurt sklepowy, kaszka manna czy słodycze (Michałki, galaretki w czekoladzie, cukierki Mister Ron). Popatrzę sobie w sklepie i wychodzę, nie jem tego.
Próbuję kombinować sama - piec drożdżówki na miodzie z mąką pełnoziarnistą, robić jakieś ciasta bez tłuszczu na pełnoziarnistych spodach, miksować jogurt z owocami. I na chwilę zaspokajam swoje kubki smakowe, ale cały czas to nie jest "to".
Gosiu, wiem, że nie ma magicznej metody na to i zdrowe odżywianie jest zdrowe, a taką słodką bułą niczego sobie nie dostarczę poza toną cukru, oczyszczoną mąką i margaryną. Jest na to jakiś sposób? Tak się tylko próbuję wyżalić troszeczkę :)
Ostatnio byłam z córką u jej koleżanki i jej mama podała ciastka ze sklepu i rafaello. Czułam na sobie spojrzenia innych mam, jakby pytające "co ona zrobi"? "zje czy nie zje" "dietetyczka to pewnie nie ruszy".
Jakież było ich zdziwienie kiedy zjadłam dwa raffaello.
Jak sięgałam po drugiego to powiedziałam "jeszcze żyję po tym pierwszym, to zaryzykuje drugiego".
Ludzie! Nie przesadzajmy. Odżywianie to styl życia, a stałe, to sposób myślenia ale nie dajmy się zamknąć w klatce bez okien.
3 jajka
200 g serka wiejskiego
200 g indyka pieczonego
100 g grillowanej piersi kurczaka
lub
schab pieczony - 90 g
150 g dorsza
100 g kurczaka
lub
Twaróg półtłusty 150 g
250 g indyka
2 jajka na twardo.
Wiem, że wszystko zależy od osoby, ale mimo wszystko całkiem sporo mi się to wydaje. Dlatego z utęsknieniem czekam na wycenę od Ciebie :D
Pytanie czy masz to zalkalizowane bo inaczej się zakwasisz.
Pozdrawiam;)
Kukurydziany makaron jest wartosciowy? Jakie inne lepsze warto jesc?
Jak czesto go jesc i ile to porcja suchego makaronu dla kobiety 24 lata, szczupla, normalne zdrowe odzywianie. Zaawsze wszystkiego gotuje duuuuzo niepotrzebnie. Napisz prosze na taka porcje jak dla Ciebie ile jesli makaron z owocami a ile jak z soczewica np. czy czyms immym ;)) dziekuje ;)Anetta
cukrzyk 2 .Pozdrawiam Małgosia