Tagliatelle po włosku w 12 minut

To danie które przygotowuję kiedy naprawdę krucho u mnie z czasem, a akurat nie mam niczego już ugotowanego na dwa dni. Idealne na leniwy weekendowy, zwłaszcza sobotni obiad, z dodatkiem bogatego w rezweratrol czerwonego trunku dla dorosłych smakuje wybornie.
Może nie wygląda, ale połączenie tych składników jest naprawdę kapitalne. Proste, włoskie jedzenie, bez udziwnień, bez spiny i zbędnego myślenia.
W przypadku tej potrawy, sekret tkwi w prostocie i jakości użytych składników dlatego robiąc zakupy, zwracajcie uwagę aby prosciutto było tym za co się podaje, parmezan był parmezanem, a oliwa, oliwą extra virgin.
Genialny aromat bazylii, czosnku, cierpkość pomidorów i słodycz parmezanu.
Uwielbiam 😉

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez parmezanu) ma ok. 380 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść liści bazylii
  • puszka pomidorów bez skóry (w sezonie użyjcie świeżych bez skóry i gniazd nasiennych)
  • 100 gramów szynki parmeńskiej
  • parmezan
  • 300 gramów makaronu tagliatelle
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Zalewamy pomidorami. Dusimy na wolnym ogniu aby odparować wodę. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i pieprzem.
  2. Bazylię blendujemy razem z oliwą na gładką masę. Dodajemy do sosu już po zdjęciu z ognia. Mieszamy.
  3. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Posypujemy poszarpaną szynką i startym parmezanem.

Tagliatelle po włosku w 12 minut
3.6 (71.11%) 18 votes

25 komentarzy

BeataDodano:  22 Marzec 2019 - 9:08
Gosiu kocham Cię za to, że ułatwiasz mi życie :* Jutro na obiad! Miłego piątku
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
ElaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:18
Fajnie że twoje przepisy Małgosiu są dość proste i przystępne :) jestem początkująca w kuchni i już zrobiłam kilka zup kremów z twoich przepisów, musakę, risotto strączkowe i rybę z sosem orientalnym.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Cieszę się bardzo ;)
Odpowiedz
izaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:19
Gosiu, ja mam troszkę inne pytanie, ostatnio wpadł mi w ręce artykuł odnośnie właściwości pestki awokado. Co Ty o tym sądzisz? Czy można ją jeść? Czy jest bezpieczna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Jest bardzo wartościowa. To temat na oddzielny post i mam go już zapisanego ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:40
to już wiem co będę mieć dziś na obiad :)
Odpowiedz
JaDodano:  22 Marzec 2019 - 10:22
Czy nadaje się dla osób z IO i pcos? Bo wygląda przepysznie
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  22 Marzec 2019 - 10:28
Gosiu, ile ci wychodzi łyżek pesto po zmiksowaniu? Mam świeżo zrobione i nie musiałabym przygotowywać na nowo :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:30
To nie jest pesto. To oliwa z bazylią. Nie ma tam migdałów czy sera.
Odpowiedz
MoniaDodano:  22 Marzec 2019 - 12:20
Wygląda pysznie :) A co do makaronu, napisz proszę jakie teraz wybierać, a których unikać ?
Odpowiedz
NataliaDodano:  22 Marzec 2019 - 13:26
Małgosiu, jak najlepiej suplementować olejek z wiesiołka? Chodzi mi o kapsułki - co do posiłków itd. I czy olejek z wiesiołka mogę suplementować na równi z piciem MACY? Macę piję rano na czczo. Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cię serdecznie :*
Odpowiedz
PaulinaDodano:  23 Marzec 2019 - 19:54
Wygląda zachęcająco, muszę wypróbować!
Odpowiedz
VikaDodano:  24 Marzec 2019 - 12:38
Małgosiu ,jakie jest Twoje zdanie na temat smażenia na oliwie z oliwek? Czy może być to oliwa extra virgin (ponoć smażenie na niej może być rakotwórcze) Czy może lepiej używać oliwy rafinowanej np. z puszki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Marzec 2019 - 8:52
Można smażyć na oliwie z oliwek. Smażenie na niej nie jest rakotwórcze. To nieprawda.
Odpowiedz
MagdaDodano:  26 Marzec 2019 - 14:56
pycha, niebo w gębie!!!😃rak proste a tak smaczne😍
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Marzec 2019 - 20:46
Zjadłam porcje swą i Syna i jeszcze miałam ochotę na porcje Męża! Uwielbiam takie przepisy. A to pesto podkręca całe danie. Dziękuję Gosiu, dodaje do ulubionych
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Marzec 2019 - 8:25
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
jmdDodano:  30 Marzec 2019 - 18:41
kazdy skladnik z osobna fajniej smakowal niz cale danie ale i tak bardzo spoko:) tylko te 12 minut... chyba trochę wiecej:p
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Kwiecień 2019 - 9:50
Zależy jakie tempo masz w kuchni ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  7 Kwiecień 2019 - 13:03
W jakim urządzeniu blendujesz tak małą ilość bazylii i oliwy Małgosiu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:07
W blenderze ręcznym.
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 11:33
Zrobiłam wczoraj na obiad. Pyszne :)
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Kwiecień 2019 - 18:52
Pyszne 😋 miałam problemy ze zmiksowaniem bazyli a próbowałam dwoma blederami.Dodałam sosu pomidorowego trochę i zblendowałam razem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 19:16
Super ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

Dziś kuchnia serwuje makaron z czerwonej soczewicy zapiekany w sosie z pieczonej papryki z serem blue. Szczegóły w dzisiejszym stories www.instagram.com/qi_dietoterapia/ ☺️ Jak ja uwielbiam ten sos❤️ i serek z niebieską pleśnią zapieczony 😋 Kto zna moją faszerowaną cukinię z serem blue z bloga ten wie o czym mówię 😋 ... Zobacz więcejZobacz mniej

Dziś kuchnia serwuje makaron z czerwonej soczewicy zapiekany w sosie z pieczonej papryki z serem blue. Szczegóły w dzisiejszym stories  https://www.instagram.com/qi_dietoterapia/ ☺️ Jak ja uwielbiam ten sos❤️ i serek z niebieską pleśnią zapieczony 😋 Kto zna moją faszerowaną cukinię z serem blue z bloga ten wie o czym mówię 😋

 

Skomentuj na Facebooku

Ja wiem 😋

Dla insulinoopornych będzie ok, prawda?

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej