fbpx
Tagliatelle po włosku w 12 minut

To danie które przygotowuję kiedy naprawdę krucho u mnie z czasem, a akurat nie mam niczego już ugotowanego na dwa dni. Idealne na leniwy weekendowy, zwłaszcza sobotni obiad, z dodatkiem bogatego w rezweratrol czerwonego trunku dla dorosłych smakuje wybornie.
Może nie wygląda, ale połączenie tych składników jest naprawdę kapitalne. Proste, włoskie jedzenie, bez udziwnień, bez spiny i zbędnego myślenia.
W przypadku tej potrawy, sekret tkwi w prostocie i jakości użytych składników dlatego robiąc zakupy, zwracajcie uwagę aby prosciutto było tym za co się podaje, parmezan był parmezanem, a oliwa, oliwą extra virgin.
Genialny aromat bazylii, czosnku, cierpkość pomidorów i słodycz parmezanu.
Uwielbiam 😉

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez parmezanu) ma ok. 380 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść liści bazylii
  • puszka pomidorów bez skóry (w sezonie użyjcie świeżych bez skóry i gniazd nasiennych)
  • 100 gramów szynki parmeńskiej
  • parmezan
  • 300 gramów makaronu tagliatelle
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Zalewamy pomidorami. Dusimy na wolnym ogniu aby odparować wodę. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i pieprzem.
  2. Bazylię blendujemy razem z oliwą na gładką masę. Dodajemy do sosu już po zdjęciu z ognia. Mieszamy.
  3. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Posypujemy poszarpaną szynką i startym parmezanem.

27 komentarzy

BeataDodano:  22 Marzec 2019 - 9:08
Gosiu kocham Cię za to, że ułatwiasz mi życie :* Jutro na obiad! Miłego piątku
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
ElaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:18
Fajnie że twoje przepisy Małgosiu są dość proste i przystępne :) jestem początkująca w kuchni i już zrobiłam kilka zup kremów z twoich przepisów, musakę, risotto strączkowe i rybę z sosem orientalnym.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Cieszę się bardzo ;)
Odpowiedz
izaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:19
Gosiu, ja mam troszkę inne pytanie, ostatnio wpadł mi w ręce artykuł odnośnie właściwości pestki awokado. Co Ty o tym sądzisz? Czy można ją jeść? Czy jest bezpieczna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:28
Jest bardzo wartościowa. To temat na oddzielny post i mam go już zapisanego ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  22 Marzec 2019 - 9:40
to już wiem co będę mieć dziś na obiad :)
Odpowiedz
JaDodano:  22 Marzec 2019 - 10:22
Czy nadaje się dla osób z IO i pcos? Bo wygląda przepysznie
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  22 Marzec 2019 - 10:28
Gosiu, ile ci wychodzi łyżek pesto po zmiksowaniu? Mam świeżo zrobione i nie musiałabym przygotowywać na nowo :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2019 - 15:30
To nie jest pesto. To oliwa z bazylią. Nie ma tam migdałów czy sera.
Odpowiedz
MoniaDodano:  22 Marzec 2019 - 12:20
Wygląda pysznie :) A co do makaronu, napisz proszę jakie teraz wybierać, a których unikać ?
Odpowiedz
NataliaDodano:  22 Marzec 2019 - 13:26
Małgosiu, jak najlepiej suplementować olejek z wiesiołka? Chodzi mi o kapsułki - co do posiłków itd. I czy olejek z wiesiołka mogę suplementować na równi z piciem MACY? Macę piję rano na czczo. Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cię serdecznie :*
Odpowiedz
PaulinaDodano:  23 Marzec 2019 - 19:54
Wygląda zachęcająco, muszę wypróbować!
Odpowiedz
VikaDodano:  24 Marzec 2019 - 12:38
Małgosiu ,jakie jest Twoje zdanie na temat smażenia na oliwie z oliwek? Czy może być to oliwa extra virgin (ponoć smażenie na niej może być rakotwórcze) Czy może lepiej używać oliwy rafinowanej np. z puszki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Marzec 2019 - 8:52
Można smażyć na oliwie z oliwek. Smażenie na niej nie jest rakotwórcze. To nieprawda.
Odpowiedz
MagdaDodano:  26 Marzec 2019 - 14:56
pycha, niebo w gębie!!!😃rak proste a tak smaczne😍
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Marzec 2019 - 20:46
Zjadłam porcje swą i Syna i jeszcze miałam ochotę na porcje Męża! Uwielbiam takie przepisy. A to pesto podkręca całe danie. Dziękuję Gosiu, dodaje do ulubionych
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Marzec 2019 - 8:25
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
jmdDodano:  30 Marzec 2019 - 18:41
kazdy skladnik z osobna fajniej smakowal niz cale danie ale i tak bardzo spoko:) tylko te 12 minut... chyba trochę wiecej:p
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Kwiecień 2019 - 9:50
Zależy jakie tempo masz w kuchni ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  7 Kwiecień 2019 - 13:03
W jakim urządzeniu blendujesz tak małą ilość bazylii i oliwy Małgosiu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:07
W blenderze ręcznym.
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 11:33
Zrobiłam wczoraj na obiad. Pyszne :)
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Kwiecień 2019 - 18:52
Pyszne 😋 miałam problemy ze zmiksowaniem bazyli a próbowałam dwoma blederami.Dodałam sosu pomidorowego trochę i zblendowałam razem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 19:16
Super ;)
Odpowiedz
AnkaDodano:  31 Lipiec 2019 - 21:41
Dziękuję za Twoją pracę! Makaron wyszedł pyszny, nie sądziłam że dodanie bazylii w takiej formie będzie ok a tu euforia smaków <3
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2019 - 8:35
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej