ŻYWIENIOWE PETARDY
Czarnuszka (nigella sativa) to roślina pochodząca z regionu wschodniej części Morza Śródziemnego, północnej Afryki, subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Zachodniej. Uprawiana na szeroką skalę w Egipcie, Iranie, Grecji, Syrii, Albanii, Turcji, Arabii Saudyjskiej, Indiach, czy Pakistanie. W medycynie tradycyjnej znana i wykorzystywana od setek lat w leczeniu m.in. astmy, zapalenia oskrzeli, nadciśnienia, bólów reumatycznych, głowy, pleców, […]
Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna. Roślina podczas kiełkowania ma więcej […]
Awokado to prawdziwa odżywcza petarda. Ja sama zjadam ok. 3-4 sztuki w tygodniu i z chęcią zjadałabym więcej, ale z uwagi na cenę i fakt iż u nas w domu awokado lubią i jedzą wszyscy, wprowadziliśmy ograniczenia ilościowe 😉 Z kupnem awokado jest trochę jak z kupnem kota w worku. Niby wiemy co kupujemy, ale […]
Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego są dość drogie, mało sycące bo niskokaloryczne więc wiele osób po spróbowaniu dochodzi do wniosku, że skoro smak nie zwala z nóg, to szkoda na nie kasy. Dziś chcę Was przekonać, że sezon szparagowy, tak […]
Przez mieszkańców Babilonii nazywany przyprawą bogów. Dobrze znany w Afryce, krajach azjatyckich i arabskich. Stosowany w wielu kuchniach świata. Sezam bo o im mowa to nie tylko sezamowy smak, to także wiele wartości odżywczych. Z czym kojarzy Wam się sezam? Zapewne z sezamkami, chałwą i generalnie sezamowym smakiem. I o ów sezamowy smak bardzo często […]
Obok arbuza to mój ulubiony owoc. Czereśnie bo o nich mowa to prawdziwa urodowo –oczyszczająca petarda. Mam do nich ogromną słabość i potrafię zjeść naprawdę ogromne ilości. Są słodkie, dzięki 80% zawartości wody cudownie orzeźwiające i dość niskokaloryczne bo zawierają 60 kcal w 100 gramach. Piszę dość niskokaloryczne ponieważ nie wiem jak u Was, ale […]
O oczyszczaniu i detoksykacji pisałam Wam wielokrotnie polecając przeróżne metody i specyfiki. Dziś chce Wam zaproponować oczyszczanie w wersji hard ponieważ będę namawiała Was do jedzenia ziemi 😉 Tak, tak, ale spokojnie, odetchnijcie z ulgą. Daruję Wam tę czarną z ogródka z glizdeczką i mrówką. Ta którą chcę Wam polecić, biała, okrzemkowa, jest zdecydowanie przyjemniejsza […]
Grzybek tybetański. Brzmi jak przybysz z dalekiej krainy. Obcy i egzotyczny. Cóż to takiego? Na czym polegają jego zdrowotne właściwości? Kto i dlaczego powinien włączyć go do swojej diety? Zawsze mnie zastanawiało dlaczego grzybek tybetański nazywany jest grzybkiem, skoro kompletnie nie przypomina żadnego ze znanych mi grzybów. Wygląda jak gesty, grudkowaty budyń, rozgotowany zbrylony ryż […]