Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1523 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 380 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem – ok. 300 kcal
* 1 jajko ugotowane na twardo – ok. 80 kcal
* sałata lodowa
* kiełki lub plasterki ogórka kiszonego
I Przekąska ok.245 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki pokrojonej w grube paski – ok. 30 kcal
Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 5 ślimaczków z pieczonej papryki (przygotujcie w niedzielę wieczorem) – ok. 210 kcal
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym – ok. 180 kcal
* plasterek polędwicy drobiowej (15 g) – ok. 20 kcal
Przepis na ślimaczki TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby). Gotujemy więcej bo będzie na dwa dni.
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić) zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego lub granoli – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Wtorek ok. 1542 kcal lub 1546 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 374 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym – ok. 180 kcal
I Przekąska ok. 173 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu – ok.30 kcal
Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem.
Obiad: ok. 417 kcal lub ok. 421 kcal
Pracujący i studenci ok. 417 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) – ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* pół czerwonej papryki – ok.30 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek – ok. 40 kcal
* 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) – ok. 30 kcal
* 100 gramów szynki lub polędwicy z indyka (wędlina)- ok. 123 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego
* koperek
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodajemy kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i ugotowany makaron. Mieszamy. Łączymy z szynką pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (grubość ok. 0,5 cm). Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 421 kcal
* porcja gulaszu, który gotowaliśmy wczoraj – ok. 234 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) – ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 240 kcal
Kolacja ok. 338 kcal
* 2 papryki – ok. 130 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 60 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* koperek
* kromka razowego chleba posmarowana cienko masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Paprykę,pomidora i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Środa ok. 1535 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 210 kcal
* 2 pomarańcze – ok. 210 kcal
Obiad: ok. 465 kcal lub ok. 478 kcal
Pracujący i studenci ok. 465 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* ogórek kiszony – ok. 7 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
Sałatka:
* garstka sałaty lodowej (wielkości miseczki)
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 5 czarnych oliwek – ok. 20 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 478 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 160 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* surówka z połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego – ok. 48 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów żytnich – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 330 kcal
*faszerowane łódeczki bakłażana – porcja ok. 330 kcal
Przepis na łódeczki TU
Czwartek ok. 1565 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* kiełki rzodkiewki na kanapki (opcjonalnie)
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 140 kcal
* dwa jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 456 kcal lub ok.440 kcal
Pracujący i studenci ok. kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU – ok. 100 kcal
Kurczaka całkowicie studzimy i kroimy w cienkie paski.
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką, BEZ DODATKU ZIEMNIAKÓW – ok. 60 kcal
* łyżka oliwy do warzyw na patelnię – ok. 80 kcal
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 160 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* słodka papryka, sól, imbir, kurkuma,
Na patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy warzywa z dodatkiem soli i słodkiej papryki i kurkumy. Dodajemy ugotowany brązowy ryż. Całość przekładamy do pojemnika, na wierzchu kładąc pokrojonego w cienkie paski kurczaka.
Na patelni podprażamy ziarna słonecznika. Posypujemy potrawę.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego – ok. 50 kcal
Drugie danie:
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU – ok. 100 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką i ziemniakami – ok. 130 kcal
* łyżeczka oliwy do warzyw na patelnię – ok. 40 kcal
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok.326 kcal
* kulka mozzarelli- ok.200 kcal
* pomidor – ok.26 kcal
* bazylia
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem – ok.100 kcal
Piątek ok. 1558 kcal lub 1567 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 446 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele, – ok. 106 kcal
I Przekąska ok. 215 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania marchewki.
Obiad: ok. 486 kcal lub ok. 495 kcal
Pracujący i studenci ok. 486 kcal
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę – ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* 2 suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 85 kcal
* koperek
* sól, szczypta pieprzu cytrynowego,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 495 kcal
* 3 pulpeciki z łososia – ok. 255 kcal
* 3 łyżki sosu – ok. 60 kcal
* 2 średnie ziemniaki – ok. 130 kcal
* surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką (skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny) – porcja surówki wielkości szklanki ok. 50 kcal
Przepis na pulpeciki TU
II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 341 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
Sobota ok. 1536 kcal
Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
* szczypiorek lub kiełki
I Przekąska ok. 343 kcal
Mus owocowy z jogurtem:
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupiłam jagody, maliny i truskawki) – ok. 40 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* łyżka siemienia lnianego (obniża indeks glikemiczny całego dania) – ok. 53 kcal
Owoce miksujemy z jogurtem. Siemię lniane dodajemy na samym końcu.
Obiad ok. 400 kcal
* Indyk w marynacie ze smażonymi warzywami- porcja ok. 400 kcal
Przepis na danie TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1384 kcal
Śniadanie ok. 446 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele, – ok. 106 kcal
I Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad : ok. 453 kcal
* pieczone udko z kurczaka razem z nogą – ok.250 kcal
* 3 ziemniaki pokrojone w talarki i upieczone razem z kurczakiem – ok. 180 kcal
* 2 marchewki pokrojone w talarki, ugotowane na parze,skropione sokiem z limonki lub cytryny i posypane koperkiem – ok. 24 kcal
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 285 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
W okresie świątecznym uruchomię też możliwość pisania tematów jakie chcecie abym poruszyła.
Dostaję bardzo dużo próśb i mailowo i w komentarzach i na fb i chcę to zebrać w jednym miejscu aby zaczynac od tych tematów na które jest największe zapotrzebowanie czytelników.
Sprawdź w spamie a jeśli nie będzie to wyślij mi przypomnienie na diety@qchenne-inspiracje.pl to wyślę Ci raz jeszcze bo wszystkie formularze mam skatalogowane.
Zauważyłam, że w Twoich jadłospisach przez 5-6 w tygodniu (raz jest ryba przeważnie) jest mięsny obiad. Chyba trochę za dużo tego mięsa zwłaszcza, że w innych posiłkach też występuje wędlina na przykład. Wydaje mi się że 2-3 razy w tygodniu plus ryba było by zdrowiej, zgodnie z zaleceniami zdrowej diety.
Mam pytanie odnośnie czasowego rozkładu posiłków. U mnie wygląda to tak: 6 – śniadanie, 10 – przekąska, 13 – druga przekąska, 17 – obiad na ciepło, 20-20:30 – kolacja. Zawsze jedna przekąska jest lekka, owocowa, druga to taki mini lunch tylko o zmniejszonej kaloryczności, bo nie jest to jednak obiad. Dodam, że 2-3 razy w tygodniu biegam ok. 20, wtedy nie jem kolacji tylko najczęściej wypijam jakiś koktajl na bazie jogurtu i owoców po powrocie. Czy taki rozkład posiłków jest ok? Zwłaszcza czy kolacja nie jest za późno? Spać chodzę 23-24.
Rozkład jest bardzo dobry.
mam pytanie niezwiązane z tym jadłospisem jest jak zwykle super
Gosiu czy moglabys podpowiedzieć jakiej maki (bezglutenowej) lub mieszanki najlepiej użyć do np. nalesnikow czy kopytek lub żeby smak nie był za badzo różny od tych z maka pszenna ? Czy znasz może jakas strone z produktami bezglutenowymi Mieszkam w malej miejscowości i ciężko i takie produkty
Z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
Stala czytelniczka Ania
Jeśli chodzi o zaopatrzenie w produkty bezglutenowe polecam biosklep.com.pl
Z piątku postaram się obrobić dziś wieczorem.
Dziękuję, Malwina
To jak z tymi wartościami ? :)
W pestkach dyni chodzi o białko, wapń i magnez.
Pozdrawiam, Monika.
Słodycze potrafią zniweczyć efekty jakiejkolwiek diety.
Dobrym źródłem wapnia są migdały, mleko migdałowe, strączki oraz zielone warzywa i owoce (zawierają wapń organiczny).
Dieta bez jogurtu musi być inaczej skomponowana.
Mają tak masakryczną ilość cukru i w ogóle nie mają bakterii probiotycznych (nie mylić z bakteriami jogurtowymi).
Na jogurcie muszą być wymienione konkretne szczepy bakterii. Sama informacja "zawiera bakterie jogurtowe" nic nie znaczy to te bakterie nie przejdą bariery jaką jest kwas żołądkowy.
Chcąc uzyskać jogurt owocowy należy np. jogurt naturalny zmiksować z owocem.
Czosnek rano i wieczorem.
Olej lniany 2 łyżki wieczorem.
Blog ma czytelników wtedy kiedy jest ciekawy. Jak zaproponujesz ciekawe treści czytelnik który wejdzie do Ciebie przypadkiem, wróci i jeszcze przyciągnie innych. Tak było i jest w moim przypadku. 70 % ludzi którzy każdego dnia wchodzą na mojego bloga to stali czytelnicy.
Otrzymuję kilkadziesiąt maili dziennie, średni ok. 40-50 i w większości zaczynają się od "otrzymałam adres twojego bloga od koleżanki, przyjaciółki, znajomej, siostry, brata, etc "
Nawet jeśli będziesz reklamowała bloga nie wiem gdzieś tam, to jeśli ktoś za sprawą tej reklamy wejdzie na Twoją stronę i nic tam ciekawego dla siebie nie znajdzie to do Ciebie nie wróci. A czytelnik który wchodzi, wychodzi i nie wraca to dla blogera żaden czytelnik. To odwiedzający.
Ja uwielbiam moich czytelników, jak wchodzę na FB to widzę te same osoby, czuję się jak w gronie znajomych. Blog jest dla mnie jak drugi dom ;)
Dodam, że nie wiem skąd te zaparcia bo nie włączałam nic nowego do diety.
Dużo surówek warzywnych, dużo otrębów, do wszystkiego, sałatek, zup, sosów.
Dużo wody, i dużo ruchu,
Ale dlaczego aż 35-40 % tłuszczu ?
Rzepakowy nie ma tu znaczenia. Tylko lniany ponieważ chodzi o zawarte w nim lignany.
Przeczytaj sobie http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/11/dla-kogo-olej-lniany-dla-kogo-siemie.html
Częściowo pisałam o tym tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/40-tuszczu-w-diecie-1600-kcal-czyli.html
Nie będzie kategorii śniadania z jadłospisów, obiady etc.
Takiej która uspokoi żołądek i jelita.
Dopiero po wyregulowaniu pracy układu pokarmowego możesz myśleć o stosowaniu jakichkolwiek specyfików.
Wielokrotnie pisałam takie diety z bardzo dobrymi efektami. Jeśli jesteś zainteresowana wyślij do mnie formularz na diety@qchenne-inspiracje.pl
Nie napiszę Ci już diety przed świętami ponieważ do 19 grudnia mam już wszystkie terminy zajęta a od 20 grudnia do 6 stycznia nie pracuję.
Jak otrzymam formularz i zaakceptujesz wycenę (ok. 250 zł) wpiszę Cię w grafik na początek stycznia.
Możesz pominąć oliwki, fetę, czy inne droższe składniki ale np. leczo z kaszą, makaron z warzywami to dania bardzo tanie i zdrowe.
Staraj się kombinować na ile możesz.
Pij dużo wody bo przy dużej ilości błonnika tak trzeba bo błonnik wchłania wodę.
na początku pomyślałam że schudłaś za szybko i stąd poleciały paznokcie,
ale wtedy poleciałyby też włosy,
ciężko powiedzieć