Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1529 kcal lub 1557 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) z 6 truskawkami i łyżeczką miodu – ok. 380 kcal
Truskawki pokrojone w kawałki i miód, dodajemy do już przygotowanej owsianki.
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z dwóch kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 250 kcal
* na przegryzkę 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
Obiad: ok. 402 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 402 kcal
* sałatka z prażonymi pestkami dyni i miodowym dressingiem – ok. 302 kcal
(jemy połowę porcji z przepisu, czyli z połowy opakowania mixu sałat + 2 łyżki dressingu)
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* smażony ryż z warzywami – ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 182 kcal
* sałatka z 2 jabłek pokrojonych w kostkę, łyżki rodzynek (namoczonych wcześniej) i szczypty cynamonu – ok. 182 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* 2 papryki – ok. 120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok.7 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 2 łyżki jogurtu greckiego – ok. 46 kcal
* 3 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 75 kcal
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, solimy. Na koniec mieszamy z jogurtem. Sałatkę jemy z pieczywem chrupkim.
Wtorek ok. 1533 kcal lub 1535 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i chudą szynką – ok. 270 kcal
Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal
Pracujący i studenci ok. 364 kcal
* pół paczki mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) – ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal
* zupa krem z pomidorów z bazylią – 300 ml – ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego – ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) – ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Do zupy dodajemy liście z całego pęczka bazylii, 2 ząbki czosnku i podsmażoną na klarowanym maśle całą cebulę. Zupę miksujemy i zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku.
Na drugie danie jemy fileta z sałatką.
II Przekąska ok. 185 kcal
* jeden grejpfrut – ok. 105 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* sól
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Środa ok. 1578 kcal
Śniadanie ok. 388 kcal
* 200 gramów chudego twarogu – ok. 226 kcal
* szklanka drobno posiekanych truskawek – ok. 42 kcal
* łyżeczka ksylitolu, lub cukru trzcinowego – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem osełkowym – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 270 kcal
* sałatka z 2 jabłek, 3 plastrów świeżego ananasa i szczypty cynamonu – ok. 270 kcal
Obiad: ok. 390 kcal
* Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści pietruszki – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 330 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami – 230 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na zapiekankę TU
Czwartek ok. 1569 kcal lub 1568 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 427 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata
* zielony ogórek- ok. 10 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
I Przekąska ok. 275 kcal
* papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* serek typu Bieluch z koperkiem, listkami bazylii, kolorowym pieprzem i szczyptą soli – ok. 191 kcal
Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 451 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona – ok. 7 kcal
* 2 małe ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę – ok. 35 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem (można dodać tuńczyka z puszki) – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści pietruszki – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 216 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki – ok. 30 kcal
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Piątek ok.1538 kcal lub 1538 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 383 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z zielonego ogórka – ok. 23 kcal
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębam.
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal
* sałatka z awokado i serem blue – ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) – ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* 2 naleśniki ze szpinakiem – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 160 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, połowy szklanki truskawek, łyżeczki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 160 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* szczypiorek
* sól
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Sobota ok. 1545 kcal
Śniadanie ok. 470 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy:
* pół startego na tarce jabłka – ok. 36 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* szczyptę gorzkiego kakao
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok.418 kcal
* krem ze szparagów z fenkułem – ok. 138 kcal
* 3 łyżki grzanek – ok. 80 kcal
* jeden krokiet z pieczarkami i indykiem – ok. 200 kcal
Przepis na zupę TU
Przepis na krokiety TU
II Przekąska ok. 255 kcal
* koktajl z 300 ml maślanki, połowy szklanki truskawek i banana – ok. 255 kcal
Kolacja ok. 302 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka miodowego dressingu (klik) – ok.76 kcal
Niedziela ok. 1372 kcal
Śniadanie ok. 426 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce oliwy – ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 496 kcal
* kurczak w sosie szpinakowym (200 g + 4 łyżki sosu) – ok. 306 kcal
* 3 młode ziemniaki – ok. 130 kcal
* sałata z jogurtem naturalnym doprawionym do smaku (4 łyżki) – ok. 60 kcal
Przepis na kurczaka TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 250 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* kawałek zielonego ogórka – ok. 10 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Jemy z waflami ryżowymi.
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
mi wychodzi tyle co na zdjęciu w przepisie
mi osobiście nie smakuje ale jak lubisz to jak najbardziej tak
dzięki za uwagę
dziś dokarmiasz ostatni raz a jutro pieczesz chleb
kup sobie rękawicę z juty w sklepie i masuj pod prysznicem aby poprawić ukrwienie
Oprócz zmiany żywienia, odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i o ile wcześniej wypadało mi normalnie kilka włosów dziennie to teraz jest to ok garści :(
Proszę o radę.
A powiedz widziałam u Ciebie takie info jak kasze gotować, ppd ktoryms postema nie moge znaleźć. Robie kasze GRYCZANA wg Twoich zaleceń ale chce aby jeczmienna byla również pyszna i sypka. Jak z ta kasza postapic? Czy ona zawsze będzie taka lepka?
Od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga i jadłospisy. Korzystam niestety tylko narazie z obiadów z racji godzin pracy. Swój dzień zaczynam o 5 rano, w pracy mam przerwy o 8 i o 11, czyli wychodziło by że obiad wypadałby o 11, dla mnie to trochę za wcześnie. Jak mogę pozamieniać rozkład posiłków, aby obiad jeść już w domu o 14-15? proszę o odpowiedź:)
8 - przekąska
11- sałatka do pracy
14-15 obiad
18- przekąska
20 -kolacja
wychodzi 6 posiłków ale dzień zaczynasz bardzo wcześnie rano więc Twój rozkład będzie inny niż osoby śpiącej do 7 czy 8
Pozdrawiam :)
nie widzę przeciwwskazań do jedzenia koktajlu na I i II przekąskę i jeszcze do śniadania - to mija ;)))
Pozdrawiam,
Magda
zasadniczo owoców nie powinno się jeść wieczorem, ALE jeśli ćwiczysz np. o 20 to koktajl możesz wypić przed lub po treningu (chodzi o glikogen w mięśniach)
wszystko zależy od trybu życia,
Niby mowisz ze nie można wieczorem jesc owoców a czy jesli wyopije o godz 19-30 koktajl z kefiru owoców, lub jakikolwiek z twoich koktajli ale z owocami będzie zle?
a omlet, owsianka, jajko na miekko?
ćwicząc potrzebujesz energii ,
skąd ją bierzesz jeśli jej nie dostarczyłaś jedząc śniadanie przed treningiem ?
zjadasz własne mięśnie a bez mięśni nie spalisz tłuszczu,
więc taki trening nie ma sensu,
użyj 130 gramów twarogu półtłustego i 3 łyżek jogurtu nat.
lub
150 gramów twarogu chudego i 3 łyżek jogurtu nat.
wieczór jest ok. 19-tej
cukier z soku nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/01/dlaczego-warto-przekonac-sie-do.html
sałatka z pomidora + cebulka + jogurt - super !
Pozdrawiam
ze względu na proces trawienia jakiekolwiek podjadanie między posiłkami zaburza ten proces,
pisałam o tym w poście o notowaniu tego co się je