Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1546 kcal lub ok. 1546 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 388 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele – ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
* 4 truskawki z mrożonki (rozmrożone) – ok. 3 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele i rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i kiszonym ogórkiem – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, połowy papryki, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, szczypty gorzkiego kakao, połowy łyżeczki miodu i szklanki czerwonych owoców (owoce jagodowe – maliny, truskawki, jagody) – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .
Wtorek ok. 1507 kcal lub ok. 1551 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 387 kcal
* pół wędzonej makreli – ok. 140 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* kiszony ogórek – ok. 7 kcal
* szczypiorek
Ogórka polecam zetrzeć na tarce i kłaść na kanapkę.
I Przekąska ok. 188 kcal
* 4 plastry świeżego ananasa (ok. 320 g) – ok. 172 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Ananasa kroimy w kostkę na sałatkę. Posypujemy otrębami.
Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* kiszony ogórek – ok. 7 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* sałatka z kapusty, połowy jabłka i łyżki jogurtu naturalnego doprawionego solą i koperkiem- ok. 50 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 216 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka czerwonych owoców – ok. 50 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Jogurt miksujemy z owocami. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1549 kcal lub ok. 1546 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 360 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* szczypiorek,
* 2 kromki razowego chleba – ok. 160 kcal
I Przekąska ok. 239 kcal
* cały grejpfrut – ok. 110 kcal
* 3 plastry świeżego ananasa (ok. 240 g) – ok. 129 kcal
Grejpfruta filetujemy (pozbawiamy białych błonek, nadających goryczkę) i kroimy w kawałki. Mieszamy z pokrojonym w kawałki ananasem.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska (zamiast pomidora dodajemy pół papryki) – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 2 średnie ziemniaki – ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* łyżka pesto – ok. 50 kcal
Kolacja ok. 290 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g) – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1564 kcal lub ok. 1569 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z kiszonym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 234 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 1 suszona morela – ok. 28 kcal
* 2 suszone śliwki – ok. 40 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Śliwki i morele kroimy na małe kawałki. Miksujemy z jogurtem i otrębami.
Kolacja ok. 304 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata: sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki, słodka papryka
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
Fileta nacieramy przyprawami. Smażymy w pergaminie na patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
Na oliwie podsmażamy warzywa (nie dodajemy dołączonej przyprawy). Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z filetem. Całość posypujemy natką pietruszki.
Piątek ok. 1548 kcal lub ok. 1536 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 380 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców, łyżeczki miodu i łyżeczki otrębów owsianych – ok. 210 kcal
* wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza – ok. 156 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z brokułami, papryką, fasolką szparagową – ok. 84 kcal
* pieprz cytrynowy, koperek, sól, sok z limonki
* łyżka oliwy
Dorsza oprószamy solą, koperkiem, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.
Warzywa podsmażamy na łyżce oliwy. Oprószamy solą i posypujemy koperkiem.
Sobota ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.
I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej) i łyżki ziaren sezamu – ok. 336 kcal
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1315 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 461 kcal
* 2 gołąbki – ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 100 gramów brokułów – ok. 27 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 274 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Fajne przepisy Pozdrawiam
Po co czekać do Wielkiego Postu, kiedy możesz się już wtedy cieszyć pierwszymi efektami?
2 - musisz dodać tylko litrowy słoik lub zrobić z podwójnej porcji
3 - nakładasz 3/4 aby zostawić miejsce na wyrośniecie bo inaczej wyjdzie Ci z formy
4 - tu nie pomogę bo każdy piecyk jest inny a jak Twój nie ustawia temperatury to mamy trochę loterię, musisz obserwować
Malgosiu myslisz ze ten sposob jest ok? Wiesz moze czemu zakwas nie che urosnac?
jak chleb nie rośnie to znaczy że coś jest nie tak z zakwasem,
ja piekę chleb od 4 lat i jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła aby chleb nie urósł,
Właśnie postanowiliśmy z chłopakiem jeść zdrowiej i Twój blog jest dla nas inspiracją.
Powiedz mi proszę czy porcje które proponujesz są przeznaczone dla jednej osoby? (czasami mam wrażenie że są bardzo duże). Mam na myśli kobietę z siedzącą pracą. Jak w przypadku mężczyzny ważącego prawie 120 kg (jest wysoki więc nie wygląda na grubego), z siedzącą pracą, uprawiającego sport 2 razy w tygodniu? O ile porcje powinny być większe?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź bo ostatnio zaczynam się czuć źle w swoim ciele i nie wiem od czego zacząć.
Na górze posta masz wzór do obliczenia swojej indywidualnej kaloryczności i o tyle musisz podnieść kaloryczność w jadłospisie.
Pomoże dieta taka jak na łuszczycę czyli zero słodyczy, chemii, produktów z białej mąki.
Mało osób wie o tym, że wycięcie migdałków w wielu przypadkach kończy problem łuszczycy.
(czasem ma wpadki, głównie słodyczowe) kwas moczanowy jest w normie. A ja cały czas mam jakieś przekonanie, że to wszystko objawy, tylko czego? Wiesz jacy są lekarze, reumatolog swoje, nefrolog swoje, nikt nie łączy tego w całość. Stąd w końcu, po przydługawym elaboracie, moja prośba. Małgosiu jeśli masz namiar na mądrego laryngologa, obojętne gdzie, podziel się kontaktem. Bardzo Cię proszę i pozdrawiam Kochana.
Kasia K.
Rób mu mu musy owocowe takie np. z duszonego jabłka + otręby do środka (musi jeść dużo błonnika) dodawaj wanilię aby miał taki mus fajny smak.
Zero słodyczy, serków typu Danio, słodkich jogurtów czy czegokolwiek co uwielbia grzyb. Niech pije Twoje mleko a Ty jedz też probiotyki np. Lakcid (dla małego kup Dicoflor) + zero słodyczy + same zdrowe produkty.
Czy ktoś czyta to co jest napisane przed jadłospisem ?
Czy tam jest napisane że to jest mój jadłospis czyli to co ja jadam teraz ?
Przecież tam jest napisane że to jest szablon który należy dostosować indywidualnie do siebie. To jest inspiracja jak jeść zdrowo, jak komponować potrawy, łączyć składniki. To nie jest dieta odchudzająca.
Gdybym ja jadła dokładnie tak jak w jadłospisie żaden nowy przepis by nie powstał.
Jadłospis jest dla Was i bazuje na tym jak ja jem, na moim stylu odżywiania i nalezy go indywidualnie DO SIEBIE dopasować !
1. serów
2. suszonych owoców, które dodajemy do granoli
3. owoców w ogóle bo są one często na przekąski
Jeśli chodzi o dietę na candidę to jest to dieta bardzo pracochłonna. Ja mam obecnie bardzo dużo pracy z innymi dietami. Bardzo dużo osób czeka na wycenę i dietę i nie mogę tych osób zostawić teraz i pisać diety na candidę ponieważ jedna dieta na candidę to 3-4 diety odchudzające. Ten sam czas pracy.
Myślę że od kwietnia powinnam już oferować diety na candidę.
Magda
będą grejpfruty
Pomożesz?
dawaj mniej, zawsze można dolać,gorzej w drugą stronę ;)
Ps. Od kilku miesięcy czytam twojego bloga, zrobiłam kilka potraw, koktajli w tym chlebek upiekłam. "Sprzedałam" kilka przepisów znajomym oraz przekazałam adres bloga i FB. Dojrzewam do przestrzegania Twojego całotygodniowego przepisu, (jednakże brak mi samodyscypliny). Sobie życzę wytrwałości bo nie ukrywam że chciałabym kilka kilogramów zrzucić a Tobie DZIĘKUJĘ za to co robisz i życzę powodzenia.
Lili
Pozdrawiam
Jajko na miękko od tego na twardo rożni się tym że to na miękko jest lekkostrawne a takie na maxa na twardo dość ciężkostrawne.
Przerwa może być 3-4 godzinna.
może Ci się zatrzymać woda i następnego dnia będziesz ważyła kilogram więcej ale 2-3 dni i waga wróci do normy
Wrócisz do domu i wszystko wróci do normy.
tak samo jak nie ma fit tortu czy fit bitej śmietany ;)
zjedz jednego ze smakiem i po sprawie, ja tak planuję
ile jest tej żytniej a ile pszennej
Mam prosbe ,bo wiem ,ze na blogu jest duzo o odchudzaniu , utrzymaniu wagi ,zdrowym stylu zycia itd.... ale ja mam inna prosbe , chcialabym przytyc 5 kg bo uwazam ,ze jestem za szczupla ,mam po ptostu geny po rodzicach i nie wiem jak to zrobic .zeby bylo jak najbardziej zdrowo na codzien staram sie zdrowo odzywiac ,ake nie wiem jak to z tymi slodyczami ,zazwyczaj jem 1 w tygodniu jakies np : ciasto lub inny deser ,a w tygodniu ciastka owsiane ,lub koktajle owocowe i czy man tak zostawic czy jesc czesciej babeczki ,drozdzowki ,ciastka,batony ,ciasta ,oczywiscue domowe i zdrowe bo sklepowych nie lubie i jesc duzo orzechow i zdrowych tluszczy ???? Oczywiscie duzo ruchu ;)
Potrzebna jest właściwa dieta, przede wszystkim dodatki bilans energetyczny jeśli się ćwiczy.
Mowie o jednej sztuce 60-80 gramowej w ramach sniadania.
Czasami mam tak ze jem tylko chleb, do bulek mnie nie ciagnie a czasami jak mnie najdzie to przez tydzien np jedna buleczka codziennie na sniadanie....
Jestem szczupla, odzywiam sie zdrowo, ruszam sie regularnie.
Czy taka bulka (grahamka lub jakas pszenno-zytnia czy wieloziarnista) tak w ramach urozmaicenia 1-2 razy w tygodniu jest duzo gorsza od tych 2-3 kromek chleba?
I jeszcze chcialam zapytac jak zapatrujesz sie na opinie ze nie powinno sie non stop jesc razowego chleba, tylko co jakis czas robic przerywnik w postaci chleba mieszanego?
Spokojnie raz w tygodniu możesz sobie zjeść bułkę jakąś z ziarnami np. żytnią.
A skąd ta teoria na temat chleba ?
To fajnie ze bulki nie sa jakims zlem, bo zawsze jedzac ja traktowalam to jako male wykoczenie, ze wybralam bulke zamiast chleba... ;)
Gosiu a czy moglabym prosic Ciebie (lub kogos innego ;) ) o pomysl na jakas salatke na wynos (obiad do pracy,na zimno) z ciecierzyca?
wstyd sie przyznac ale...... nigdy nie jadlam......
a ostatnio z ciekawosci kupilam ciecierzyce gotowana na parze znanej firmy na B ;) i nie mam pojecia jak ja wykorzystac? nie wiem jak smakuje wiec nie mam pomyslu z czym by sie dobrze komponowala i stanowila zdrowy, pelnowartosciowy posilek?
z gory dziekuje :)
ciecierzycę dodajesz do każdej sałatki, ot tak po prostu,
Bo przepisy co 7 tygodni się powtarzają i trochę mi się już przejadło.
Wiem, wiem, można modyfikować, ale ja lubię tak od-do. Ściśle trzymam się rozpiski. I zapewne takich osób jest więcej.
Posiłki masz dobrze rozplanowane. Ciepły posiłek ok. 17 a później kolacja ok. 20-tej.
Zamówiłam steka i był ochydny, jak guma. Ale wiadomo że każdy lokal jest inny. W tym co ja chodzę, w Promenadzie, zrobiło się bardzo kiepsko.
Jak nie dajesz rady, nie wciskaj na siłę.
Niemniej dziękuję za te wszystkie artykuły, dzięki tej stronie wzięłam się za siebie i CZUJĘ SIĘ LEPIEJ. Dopinguje mnie wszystko co tutaj się dzieje do ZMIANY STYLU ŻYCIA.
Dziękuję:)))))))))))))))))))))))))))))))))
Magda P.
A jeśli chodzi o odbarwienia to nie dzieje się to tak od razu. To proces. Warto więc myć zęby ale minimum 30 minut po posiłku.
Grani to np. taki https://www.google.com/search?q=serek+grani&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=bknbVMmoFMr3UubfgIAH&ved=0CAgQ_AUoAQ#tbm=isch&q=twaro%C5%BCek+domowy+pi%C4%85tnica&imgdii=_&imgrc=YdVR5GuYVygNgM%253A%3B2ptPFBvQZDzrYM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bangla.pl%252Fzdjecia%252Fpiatnica-twarozek-domowy-naturalny-d11760_12_3727.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bangla.pl%252Fzdjecia-piatnica-twarozek-domowy-naturalny-up11760-12.htm%3B640%3B480