Wegetariańska faszerowana papryka

Kochani dziś mam dla Was propozycję na pyszną kolację, którą możecie zabrać także jutro na obiad do pracy.  Wegetariańska faszerowana papryka. Pyszna, aromatyczna, wbrew pozorom szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.
W sam raz na obiad, kolację lub do lunchboxa. Smakuje i na zimno i na ciepło.

Kluczowym składnikiem oprócz warzyw i sera jest kasza jaglana. Zachęcam Was do tego aby jeść ją częściej ponieważ działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
Polecam jeść ją zwłaszcza w okresie kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Potrawa bezglutenowa i bezjajeczna.

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (dwie połówki papryki) ma ok. 470 kcal

Składniki dla 2 osób:

  • 2 papryki
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 gramów mozzarelli light (kulka)
  • sól,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
  2. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę, następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Wsypujemy do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy). Odstawiamy.
  3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażamy. Dodajemy kumin, zioła prowansalskie, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy. Solimy do smaku.
  4. Wyjmujemy papryki z piekarnika, napełniamy farszem, wierzch obkładamy kawałkami mozzarelli.
  5. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 – 20 minut.
  6. Upieczone papryki już na talerzu przyozdabiamy listkami bazylii.

50 komentarzy

kasiaDodano:  26 Sierpień 2019 - 8:41
Gosieńko dziękuję za kolejną inspirację;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 8:57
Życzę smacznego ;) I miłego dnia ;)
Odpowiedz
MikaDodano:  26 Sierpień 2019 - 8:53
U mnie dzisiaj na śniadanie kasza jaglana z rodzynkami,jabłkiem i jogurtem naturalnym PYCHA
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 8:57
Brzmi pysznie ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:00
Czy IO też ją mogą ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:41
W takiej formie nie. IO inny rozkład makroskładników.
Odpowiedz
EDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:10
Co można by dodać zamiast selera naciowego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:41
np. zieloną paprykę ale wówczas pół papryki
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:26
Wygląda smakowicie :) A czym można zastąpić kaszę jaglaną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:41
Możesz użyć innej kaszy np. kuskusa.
Odpowiedz
mmDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:32
czy badanie hormonów, przy zażywaniu środków antykoncepcyjnych ma sens?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:40
To zależy w jakim celu wykonywane.
Odpowiedz
DorotaDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:56
Co można dać zamiast mozarelli? Ze względu na karmienie piersią i alergie córci, jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:05
Dorota możesz dać tofu jeśli lubisz, możesz dać inne źródło białka np. rybę.
Odpowiedz
EwaDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:57
Cześć Małgosiu, Jak zwykle fajny przepis:) Przy kaszy bulgur odmierzam porcje kaszy 2 porcje wody, gotuję aż wchłonie się woda i na koniec zawijam garnek w ręcznik. Jak długo mniej więcej gotuje się kasza jaglana po tym zalaniu wrzątkiem i przelaniu zimną wodą? Sorki za to banalne pytanie ale nie mam doświadczenia z kaszą jaglaną a po tym wpisie postanowiłam to zmienić:) Pozdrawiam i dzięki
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:04
Ewa ja gotuję kaszę ok. 20 minut.
Odpowiedz
ElkaDodano:  26 Sierpień 2019 - 9:59
Jestem pod wrażeniem jak różnorodne i ciekawe wymyślasz przepisy. Zaczynałam gotować i odżywiać się z Twoim blogiem. Potem na pół roku przeszłam na śmieciowe jedzenie, słodycze (niestety). Teraz wracam jak córka marnotrawna do Twojego bloga, na nowo doceniam jak Twoje potrawy wspaniale wypełniają żołądek, dają na długo uczucie sytości i - naprawdę - powodują ze nie mam ochoty na słodycze. Wcześniej po 1 czekoladzie godzinę później chciałam jeść drugą. Teraz po 1 Twoim posiłku jestem syta na kilka godzin i w ogóle nie myślę o jedzeniu. Jestem też spokojniejsza bo nie mam skoków cukru jak wtedy. Dzięki że jesteś Małgosiu!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:03
Bardzo dziękuję za miłe słowo ;) Życzę dobrego dnia ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  26 Sierpień 2019 - 10:34
Gosiu uwielbiam Twoje przepisy.Napisz czy przy cukrzycy ciążowej można jeść kaszę jaglaną taka aldente.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:02
Tak ale ważne jest z czym ją zestawiasz. Musi być białko i tłuszcz.
Odpowiedz
KiDDodano:  26 Sierpień 2019 - 11:13
Małgosiu, jakie badania powinnam zrobić, jeśli cały czas chce mi się spać, a jak wstaje to muszę coś zjeść, żeby dobrze się poczuć... Podpowiedz, proszę
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:03
Morfologię z rozmazem, glukozę i insulinę na czczo. To na początek.
Odpowiedz
DotiDodano:  26 Sierpień 2019 - 11:42
A co można dać zamiast sera?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 13:00
Możesz dać np. tofu.
Odpowiedz
AnikaDodano:  26 Sierpień 2019 - 12:07
Fajne nowe logo!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 12:59
Dziękuję pięknie ;)
Odpowiedz
JoannaDodano:  26 Sierpień 2019 - 14:02
Małgosiu, odnośnie dodanej tutaj kaszy jaglanej która ma żelazo w składnikach, czy jestem w stanie uzupełnić tylko dietą ferrytynę która jest w tej chwili na poziomie 3,4? Czy jest to niepokojący wynik i tylko suplementy muszę zażywać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 14:53
Przy takim wyniku konieczne jest podanie żelaza. Dobrze skomponowaną dietą + suplementacją żelaza będziesz wychodziła z anemii około 6 miesięcy. Bez suplementacji dużo dłużej. Ferrytyna rośnie bardzo powoli i kluczowa jest zarówno podaż żelaza jak i białka bo ferrytyna jest białkiem.
Odpowiedz
DorotaDodano:  26 Sierpień 2019 - 15:02
Małgosiu, jestem na diecie wykluczającej białko mleka krowiego. Korzystam z przepisów z Twojej książki Qchenne inspiracje, w której przepisy na dania bezmleczne zawierają masło klarowane. Czy przy tej diecie mogę to masło używać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 15:38
Tak. Masło klarowane nie zawiera białek mleka krowiego.
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Sierpień 2019 - 15:30
Gosiu, czy przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto można to danie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 15:37
Tak, o ile nie masz nietolerancji laktozy albo alergii na białka mleka krowiego.
Odpowiedz
GosiaDodano:  26 Sierpień 2019 - 16:18
Dziekuje za przepis. Moje dzieci uwielbiaja platki jaglana z owocami, orzechami i naturalnym kakaem. Plus troszke oleju kokosowego i miodu. Moga to jesc ciagle. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 17:07
Super ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  26 Sierpień 2019 - 18:19
Gosiu 100 gram kaszy przed czy po ugotowaniu ??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2019 - 8:00
Przed ugotowaniem.
Odpowiedz
Natalia Dodano:  26 Sierpień 2019 - 20:36
Witaj Małgosiu, robiłam kiedyś podobná wersje, chètnie spróbujè i twojej! Chciałam zapytać, czy w czasie antybiotykoterapii wykluczyłabyś miód? I owoce (poza cytrusowymi) także? Czytałam w wielu miejscach na odwrót, sby przy antybiotyku jeść owoce ze wzglèdu na witaminy, ale cyzrusowych już raczej nie ,(a jeśli to z przerwá kilkugodzinná do antybiotyku). Z góry dzièkujè za odppwiedź😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2019 - 8:01
Przy antybiotykoterapii nie wykluczałabym owoców, ale konieczna jest probiotykoterapia i dieta bez cukru dodanego.
Odpowiedz
AnnaDodano:  27 Sierpień 2019 - 9:09
Dzień dobry Małgosiu przepis wygląda obłędnie tym bardziej że postanowiłam po urlopie zrobić sobie przerwę od mięsa.Czy możesz mi podpowiedzieć jak długo powinnam wytrzymać i czy to jest wogóle dobry pomysł ? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2019 - 10:16
Aniu zanim odstawisz mięso, wykonaj morfologię + oznaczenie poziomu ferrytyny.
Odpowiedz
OlaDodano:  28 Sierpień 2019 - 13:24
Pani Małgosiu, czy te papryki nie wychodzą zbyt suche? Czy podaje je Pani z jakimś sosem? Zastanawiam się jaki mógłby najlepiej pasować, jakiś na bazie jogurtu czy może pomidorowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Sierpień 2019 - 7:26
Dla mnie nie są suche, ale jeśli chcesz to możesz dodać np. sosu pomidorowego.
Odpowiedz
AgataDodano:  28 Sierpień 2019 - 14:42
Czy ta papryka wychodzi miękka? Próbowałam już dwa razy, tylko bez wstępnego pieczenia samej papryki i była twardawa i bardzo ciężkostrawna. Zastanawiam się, jak tutaj będzie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Sierpień 2019 - 7:27
Dlatego musi być podpieczona solo przed włożeniem farszu. Wówczas jest mięciuteńka.
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  29 Sierpień 2019 - 6:41
Witam. Super przepis Wyprpbowałam wczoraj. Mam putanie o zapptrzebowanie kaloryczne dla 8latka i 12latka. Obliczać tak jak pisałaś w jadłospisach czy jakoś inaczej. Z mężem korzystamy od niedawna z Twoich jadłospisów chcialabym tez kontrolować te kwestie u synów bo troche mi nabierają ciałka. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Sierpień 2019 - 7:31
Zapotrzebowane dla dzieci jest inne i wzory do obliczania całkowitego wydatku energetycznego są inne. Te wzory są w podanych ogólnie normach Instytutu Żywności i Żywienia.
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 Sierpień 2019 - 9:49
Gosiu, która wersje smakową papryki faszerowanej ze swoich przepisow polecasz na imprezkę rodzinna, jako przystawka do pałek kurczaka i jakiejś zieleniny?- nigdy nie robiłam, a chciałabym zadowolić gości ;)
Odpowiedz
3ehealthyDodano:  1 Wrzesień 2019 - 14:55
Sezon w pełni więc juz wiem co bedzie niedługo na obiad :d
Odpowiedz
BeataDodano:  10 Wrzesień 2019 - 15:03
Cześć Gosiu, bardzo dziękuję za kolejną inspiracje na obiadek do pracy. Od jakiegoś czasu wypalilam sie kulinarnie i nie mialam żadnych pomysłów na obiady do pracy. Papryki wyszły rewelacyjne ;) co prawda, praktycznie wszystko zmienilam, zostala tylko.kasza jaglana, zamiast selera byla cukinia, plus pestki dyni, slonecznika, natka pietruszki i ser blue :) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 16:08
Super ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej