Danie, które pokocha każdy miłośnik szpinaku, parmezanu oraz każdy miłośnik kuchni włoskiej.
Conchiglie z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowo – paprykowym. Proste, łatwe w przygotowaniu, z prostych składników, aczkolwiek jest z nim trochę zabawy co niektórych może zniechęcić.
Warto się jednak trochę potrudzić bo smak wynagradza wszystko.
U nas jest to jedno z naszych top dań i jeśli w piątek nie ma ryby, to na stół wjeżdżają właśnie te muszle.
Potrawa jest wegetariańska, bezjajeczna.
Idealna jako wegetariański obiad, ale polecam Wam podać je kiedyś na rodzinnym spotkaniu jako ciepłą przekąskę (przystawkę). Rozchodzi się w 5 minut 😉
Polecam i życzę smacznego 😉
Składniki na obiad dla 2 osób:
- 20 muszelek makaronowych conchiglie
- 250 gramów sera ricotta
- opakowanie szpinaku baby (200 gramów)
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz,
- 25 gramów parmezanu (robiłam też z oscypkiem i serem grana padano – nie zamieniajcie na zwykły żółty bo danie straci pazur)
- łyżeczka klarowanego masła
Składniki na sos:
- 300 gramów pokrojonych w kosteczkę pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych – może być passata)
- pół czerwonej papryki
- pół średniej cebuli
- ząbek czosnku
- sól, czarny pieprz,
- łyżeczka klarowanego masła
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku szarpiemy na mniejsze kawałki (ja używam nożyczek do ziół).
- Na klarowanym maśle szklimy czosnek. Dodajemy szpinak i dusimy aż straci objętość. Studzimy (ja przekładam z patelni na salaterkę, którą następnie wkładam do zimnej wody).
- Do chłodnego szpinaku dodajemy ricottę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nie żałujcie pieprzu. Masa ma być czosnkowo – pikantna. - W czasie przygotowywania sosu gotujemy muszle makaronowe w osolonej wodzie. Nie wolno ich rozgotować. Mają być lekko al dente.
- Na patelni przesmażamy pokrojony w kosteczkę czosnek i cebulę. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną paprykę. Przesmażamy aż straci objętość. Wlewamy pomidory. Dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ugotowane muszle makaronowe przelewamy zimną wodą.
- Na dno naczynia do zapiekania wylewamy cały sos. Muszle faszerujemy ricottą ze szpinakiem. Można to zrobić łyżeczką, można użyć rękawa cukierniczego (polecam bo skraca czas przygotowania dania).
- Faszerowane muszle układamy na sosie. Całość posypujemy startym parmezanem.
- Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.