fbpx
Wegetariańskie conchiglie z ricottą w sosie pomidorowo – paprykowym
Img

Danie, które pokocha każdy miłośnik szpinaku, parmezanu oraz każdy miłośnik kuchni włoskiej.  
Conchiglie z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowo – paprykowym. Proste, łatwe w przygotowaniu, z prostych składników, aczkolwiek jest z nim trochę zabawy co niektórych może zniechęcić.
Warto się jednak trochę potrudzić bo smak wynagradza wszystko.
U nas jest to jedno z naszych top dań i jeśli w piątek nie ma ryby, to na stół wjeżdżają właśnie te muszle.
Potrawa jest wegetariańska, bezjajeczna.
Idealna jako wegetariański obiad, ale polecam Wam podać je kiedyś na rodzinnym spotkaniu jako ciepłą przekąskę (przystawkę). Rozchodzi się w 5 minut 😉
Polecam i życzę smacznego 😉 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 482 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 20 muszelek makaronowych conchiglie
  • 250 gramów sera ricotta
  • opakowanie szpinaku baby (200 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz,
  • 25 gramów parmezanu (robiłam też z oscypkiem i serem grana padano – nie zamieniajcie na zwykły żółty bo danie straci pazur)
  • łyżeczka klarowanego masła

Składniki na sos:

  • 300 gramów pokrojonych w kosteczkę pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych – może być passata)
  • pół czerwonej papryki
  • pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz,
  • łyżeczka klarowanego masła

Sposób przygotowania:

  1. Liście szpinaku szarpiemy na mniejsze kawałki (ja używam nożyczek do ziół). 
  2. Na klarowanym maśle szklimy czosnek. Dodajemy szpinak i dusimy aż straci objętość. Studzimy (ja przekładam z patelni na salaterkę, którą następnie wkładam do zimnej wody).
  3. Do chłodnego szpinaku dodajemy ricottę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Nie żałujcie pieprzu. Masa ma być czosnkowo – pikantna.
  4. W czasie przygotowywania sosu gotujemy muszle makaronowe w osolonej wodzie. Nie wolno ich rozgotować. Mają być lekko al dente.
  5. Na patelni przesmażamy pokrojony w kosteczkę czosnek i cebulę. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną paprykę. Przesmażamy aż straci objętość. Wlewamy pomidory. Dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ugotowane muszle makaronowe przelewamy zimną wodą.
  7. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy cały sos. Muszle faszerujemy ricottą ze szpinakiem. Można to zrobić łyżeczką, można użyć rękawa cukierniczego (polecam bo skraca czas przygotowania dania).
  8. Faszerowane muszle układamy na sosie. Całość posypujemy startym parmezanem.
  9. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Makaron w sosie serowym ze szpinakiem i dodatkami

Kochani, jak już mówiłam na instastory, i pisałam Wam na instagramie i facebooku, to nie jest danie dietetyczne 😉 ale Czytaj dalej

Wegetariańska zielona zupa z bajecznym zielonym pietruszkowo – miodowym pesto

Pyszna, aromatyczna, sycąca. Wegetariańska zupa z zielonego groszku z zielonym pietruszkowo - miodowym pesto. Dlaczego to, co zielone jest tak Czytaj dalej

Sałatka tajska z mango – prosta i wręcz nieprzyzwoicie dobra

Banalnie prosta, a przy tym bajecznie, wręcz nieprzyzwoicie dobra 😉 Tętniąca smakiem tajska sałatka z mango. Jako dodatek do spring Czytaj dalej

Wegetariańskie kotleciki z cieciorki ze szparagami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Po spróbowaniu kotlecika mój syn zapytał "mamo to z indyka"? Nie synku, z cieciorki. Jego mina -  bezcenna.  Kotleciki z Czytaj dalej

55 komentarzy

NatsDodano:  9 Sierpień 2019 - 9:18
Już z pół roku leżą u mnie te muszle, bo nie miałam na nie pomysłu. Zrobię na pewno. Dzięki!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 9:26
Kochana to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego ;)
Odpowiedz
PaulaDodano:  9 Sierpień 2019 - 9:24
Małgosiu wygląda przepysznie! Sobotni obiad już zaplanowany :) Małgosiu a czy zamiast masła klarowanego można użyć zwykłego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:06
Na zwykłym nie smażymy, ale możesz zamienić na olej.
Odpowiedz
AGADodano:  9 Sierpień 2019 - 9:24
Gosiu IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:06
Mogą ale w dzień treningowy.
Odpowiedz
annDodano:  9 Sierpień 2019 - 9:28
Az 10 muszli na osobę??Jeśli tak to wchodzę w to:)A na redukcji można czy tylko \"okazjonalnie\"???Zaśliniłam klawiaturę.....:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:06
Ania 8 muszli i jesteś ful. Mój mąż zjada 10 i jest pełny. To bardzo syte danie.
Odpowiedz
Marzena Dodano:  9 Sierpień 2019 - 10:04
Małgosiu czym można zastąpić szpinak? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:05
Możesz pominąć albo zastąpić rukolą.
Odpowiedz
AdaDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:23
Gosiu, czy jeśli unikam nabiału to ricotte mogę zastąpić mleczkiem kokosowym z puszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:47
Nie. Mleko kokosowe jest za rzadkie. Ewentualnie możesz zastąpić tofu.
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:26
To musi być przepyszne. Moje smaki :) jeszcze lepsze byłoby z pieczoną papryką do sosu, ale to już w ogóle dużo zabawy. W każdym razie zrobię na pewno
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:47
Oj tak, z pieczoną papryką sos byłby jeszcze lepszy. No ale pracy więcej ;)
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:43
Małgosiu mogłabyś wytłumaczyć czemu IO mogą w dzień treningowy? Miesza mi się już wszystko.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:47
Bo mamy tu sporo węglowodanów które trzeba spalić więc IO tak ale w dniu w którym mają więcej ruchu.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  9 Sierpień 2019 - 10:49
Małgosiu, wygląda bajecznie! A gdybyś kiedyś zastanawiała się nad kolejnym produktem, to ja jestem chętna na aplikację na urządzenia mobilne z Twoimi przepisami. Z chęcią zapłacę abonament za tyle dobra :D
Odpowiedz
martaDodano:  9 Sierpień 2019 - 10:56
a może być szpinak mrożony?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:46
Tak.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:01
Bardzo apetycznie wyglądają :) wyprobuje na pewno
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:45
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:47
Koniecznie muszę zrobić;-)Coś czuję , ze ten zostanie ze mna na dłużej;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:48
Polecam ;)
Odpowiedz
anonimDodano:  9 Sierpień 2019 - 11:54
porcja 482 kal jest to podana kaloryczność muszli plus sosik?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Sierpień 2019 - 12:07
Tak. 10 muszli + sos.
Odpowiedz
BeataDodano:  9 Sierpień 2019 - 15:59
Oj, będę musiała wypróbować, uwielbiam takie smaki😋
Odpowiedz
kaskaDodano:  9 Sierpień 2019 - 17:13
Czy to danie może być też na kolację ale powiedzmy pół porcji(5 muszli plus sos)co dało by ok 240 kal
Odpowiedz
anonimDodano:  9 Sierpień 2019 - 19:35
Na co dzień korzystam z got jadłospisów i np. jak jest na podwieczorek jabłko i marchew to zamiast surowych mogę je np. upiec w piekarniku lub zrobić mus na ciepło? Czy w takiej formie owoce będą miały taką sama kalorycznośc? Upieczone warzywa , owoce będą lekkostrawne?
Odpowiedz
Alicja Dodano:  9 Sierpień 2019 - 20:31
Dziękuję za przepis Gosiu, będzie w niedziele na lunch;) Chciałam się jeszcze odnieść do Twojego insta story. Mój chłopak wiecznie skarży się na ranki w jamie ustnej, które biorą się „znikąd”, przy czym zawsze bardzo dokładnie i długo szczotkuje żeby. Czy w takim razie powinien przebadać hormony? Jakie, Gosiu? Jakoś tak przywykliśmy do tego, że mu się te ranki pojawiają, a teraz widzę, że to może być coś poważnego..
Odpowiedz
MonikaDodano:  9 Sierpień 2019 - 22:05
Czym zastapic ricotte??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Sierpień 2019 - 10:39
Chudym twarożkiem.
Odpowiedz
AnnaDodano:  10 Sierpień 2019 - 15:36
Aaaa, cały dzień w żadnym sklepie nie mogę znaleźć ricotty, może być mascarpone?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Sierpień 2019 - 10:39
Kup chudy twarożek.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  12 Sierpień 2019 - 6:37
Zrobiłam wczoraj na obiad, tylko paprykę wcześniej upiekłam. Przepyszne i wcale nie tak bardzo czasochłonne!
Odpowiedz
AniaDodano:  12 Sierpień 2019 - 13:31
Zrobiłam wczoraj na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, a ja mam nowe popisowe danie :) dziękuję :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Sierpień 2019 - 15:15
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  18 Sierpień 2019 - 15:31
Bardzo syte, bardzo smaczne. Do masy szpinakowej dodałam trochę rukoli, która zalegała mi w lodówce a do sosu, swoim zwyczajem, dodałam chili. Rodzinie zasmakowalo. Teraz zrobię to na spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki za przepis😙
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Sierpień 2019 - 9:13
Bardzo się cieszę, że smakowało ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  27 Sierpień 2019 - 13:51
Jejku❤️ niebo w gębie! Już dawno nie jadłam tak dobrego makaronu! Zagości częściej na moim stole. Zjadłam 5 muszelek i jestem pełna. Bardzo sycące danie. Do sosu użyłam pomidorów w puszcze i na koniec zblendowałam sos żeby był płynniejszy 💜🧡❤️💪
Odpowiedz
MartaDodano:  10 Wrzesień 2019 - 14:09
Zrobiłam dopiero dzisiaj i rewelacja. Bardzo Ci Małgosiu dziękuję za ten przepis :) mam nadzieję że Twój blog nigdy się nie skończy :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 14:38
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  6 Listopad 2019 - 17:26
Dzień dobry chciałam zapytać Czy osoby z PCO moga zjeść to danie? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Listopad 2019 - 9:05
Tak. Smacznego ;)
Odpowiedz
DariaDodano:  14 Grudzień 2019 - 18:10
Przepyszne! Dziękuję za przepis. Zostanie z nami na stałe.
Odpowiedz
Gosia Dodano:  18 Styczeń 2020 - 13:48
To te duże muszle ? ICH MA być 200 g ?
Odpowiedz
MagdaDodano:  29 Styczeń 2020 - 16:46
Nie polecam, mdłe i bez smaku. Za mało przypraw, co to są 2 ząbki czosnku na 250 gram sera. Akurat tego przepisu szczerze nie polecam
Odpowiedz
WiolaDodano:  27 Maj 2020 - 14:05
Muszelki rewelacyjne, zrobiłam z mrożonym szpinakiem Hortex i z Passata.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2020 - 7:25
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  30 Sierpień 2020 - 16:31
Wspaniałe danie. Dzisiaj zagościło na stole. Zrobiłam z podwójnej porcji a i tak rodzina miała ochotę na więcej :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2020 - 8:54
Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  14 Listopad 2020 - 16:40
Przepyszne, bogate smakowo, eleganckie i wykwintne danie. Trochę zabawy przy nim jest, ale na specjalną okazję - jak znalazł! Wczoraj właśnie taka u mnie była i muszle zachwyciły smakiem i formą podania. Dziękuję za ten przepis, często tu zaglądam po fajne kulinarne inspiracje i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Listopad 2020 - 9:39
Ciesze się bardzo ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  16 Styczeń 2021 - 21:00
Mam identycznie, kupiłam muszle z rok temu, aby zrobić to danie i tak leżały i czekały do dziś. Właśnie kupiliśmy z mężem składniki i jutro robimy sobie uczte w naszej diecie redukcyjnej od Ciebie. Raz w miesiącu robię vege ciasto bez cukru i glutenu oraz obiad nie licząc kalorii :) Uwielbiam Cię Gosia! Masz tak potężną wiedzę - co niektórzy lekarze mogą się schować że swoją mikrą wiedzą. Ściskam mocno!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Styczeń 2021 - 10:35
Dziękuję :)
Odpowiedz
Anet.! Dodano:  30 Styczeń 2021 - 18:10
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis :) Czy jest szansa na jego wersje bez laktozy? Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/…
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni
... Zobacz więcejZobacz mniej

Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo.

Tak powstał projekt Przy wspólnym stole. Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/e-book-przy-wspolnym-stole/
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni

Skomentuj na Facebooku

Przydałoby się coś dla dzieci do 3 roku życia bez soli i cukru a smacznie.

A czy cos takiego dla mlodszych dzieci 1-5 bedzie?

Michał🙂 świetny , genialny pomysł. Pozdrawiam cieplutko😘

o super! kupuje!

A może mała podpowiedź jak mogę kupić tego ebooka bo nigdzie go nie widzę?

Marta Pusłowska

.

Nie mozna placic PayPalem? Nie moge znalezc

Fantastyczny projekt, przyda się każdemu nie tylko dziecku, wielkie podziekowania dla Was z ten pomysł👍😊😘

Kupione 😁 Wszystko wygląda super smacznie 😋 Dziękuję Gosiu!

eeee chyba muszę poczekać do późniejszych godzin, nie da się zapłacić :P

Super! Do tej pory i tak wszyscy jedli to co bylo w Twoich dietach, bo nie chcialo mi sie gotowac 2 albo 3 roznych obiadow i smakowalo 🙂

ZAMOWIONE❤️

Gosia rewelacja 👏👏👏 kupujemy 💪🏻

Udało się za 3 razem 👍🏻😍

kupię później, bo akurat zapomniałam telefonu :)

Kupione 😍❤

A co zrobić w sytuacji, kiedy nastolatka, za skarby świata nie chce jeść warzyw?🤦‍♀️

Czy znajdę w książce coś dla dziecka z alergią na białko jaja kurzego, soję i gluten?

Czy jadłospis będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Wow gratuluję🙂

super pomysł

😋🤩wow biorę😁

❤️❤️

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz "Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha 

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki
...

785 92
Co sprawia Wam największą trudność będąc na Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego, 
✅bez jaj, 
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto

Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego,
✅bez jaj,
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto
...

633 92
12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️ Tu 12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę. 
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji. 
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem. 
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem. 
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩 
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple

12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę.
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji.
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem.
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem.
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple
...

4180 562
Możesz podejść do diety według zasady „wszys Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie. 
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda. 
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację. 
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️. 
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry. 
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem. 
Co myślicie? 
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje? 

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności

Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie.
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda.
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację.
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️.
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry.
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Co myślicie?
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje?

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności
...

863 62

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej