Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą

Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztecików z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą. Nie jemy ich w Wigilię do barszczu, barszcz jemy z uszkami 🙂 Do barszczyku można zjeść je w sylwestra.
W święta wyjadamy je ot, tak, po prostu. Dzieci potrafią zjeść ogromne ilości 😉
Robię je oczywiście wcześniej i mrożę.  W ostatni weekend przed świętami będę jeszcze dorabiała ponieważ za dużo amatorów tej przekąski kręciło się ostatnio po kuchni 😉
Polecam 😉

Kaloryczność:
Jeden pasztecik ma ok. 50 kcal

Składniki na farsz:

  • 4 szklanki suszonych grzybów
  • 5 szklanek kiszonej kapusty
  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • 300 ml wody
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i grzyby wkładamy do szybkowara. Zalewamy wodą.  Zamykamy pokrywę. Podgrzewamy na maksymalnym ogniu do momentu puszczenia pary. Następnie zmniejszamy gaz na 30% i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Farsz jeśli jest taka potrzeba odsączamy z wody, mielimy w maszynce lub w TM. Mieszamy z cebulą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli nie macie szybkowara, grzyby należy namoczyć w wodzie przez noc i razem z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Gotować 60 minut na małym ogniu, ostudzić, odsączyć z wody, zmielić w maszynce i połączyć z podsmażoną cebulą. 

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 pasztecików:

  • 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 20 gramów drożdży
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 

Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą
4.9 (98%) 10 votes

85 komentarzy

KasiaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:00
Gosiu można użyć pieczarek? Ile wtedy dodać? Podsmażyć je wcześniej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:20
Można, wówczas musisz je pokroić drobno (nie ścierać) i zesmażyć aby wodę odparować.
Kasia Dodano:  12 Grudzień 2018 - 9:35
A ile pieczarek 500 gr
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:02
Gosiu a w gramach ile tej kapusty potrzeba? Przepis super :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:20
Na oko zawsze robię ;)
Odpowiedz
AlaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:03
Ale piękne!! A jakie muszą być dobre. :-D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:16
Są cudowne, zrób koniecznie ;)
AlaDodano:  12 Grudzień 2018 - 10:40
Zrobię na pewno! U mnie w rodzinie robi się takie cuda w formie bułeczek posypanych makiem z farszem z kapusty kiszonej, cebuli i kaszy gryczanej. :)
BasiaDodano:  17 Grudzień 2018 - 18:19
Musi to być PYSZNE
Odpowiedz
ADodano:  12 Grudzień 2018 - 9:10
Gosiu czy insulinooporni mogą jeść? ewentualnie myślisz że wyjdą z mąką wyższego typu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:19
Wyjdą z wyższego ale nie będą takie puszyste. IO z umiarem.
Odpowiedz
AniaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:22
Gosiu a jak mrozić ? Przed upieczeniem czy po ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:24
Wystudzone.
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:40
Gosiu czy po rozmrozeniu trzeba je jeszcze jakoś podgrzać? Ile musi być wody do kapusty, jeżeli nie będę jej gotować w szybkowarze?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 10:16
Ilość wody jest podana w przepisie. Po rozmrożeniu albo 50 stopni w piekarniku przez 15 minut, albo na grzejniku.
ElaDodano:  20 Grudzień 2018 - 18:18
Faktycznie, przeoczyłam ilość wody. Zrobię i dam znać czy wyszły :-)
Odpowiedz
JoannaBDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:52
Małgosiu, od którego roku życia dzieci mogą jeść grzyby leśne? a pieczarki? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 10:14
Od 8 roku życia.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  12 Grudzień 2018 - 10:30
Gosiu, nie mam maszynki ani TM. Mogę lekko zblendować farsz? Albo zmielić w malakserze?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 11:10
Zblendować nie. Posiekać w malakserze tak.
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Grudzień 2018 - 10:48
Małgosiu co zamiast masła (alergia).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 11:10
Masło klarowane. Nie ma białek mleka krowiego.
Odpowiedz
kuchareczkaDodano:  12 Grudzień 2018 - 11:51
Gosiu, a to nie jest ten przepis, który kiedyś podawałaś na paszteciki świąteczne? wczoraj je akurat robiłam z tamtego przepisu :)
Odpowiedz
JustynaDodano:  12 Grudzień 2018 - 12:02
Na jakim mleku roślinnym można zrobić paszteciki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 12:25
Na ryżowym, owsianym, migdałowym.
Odpowiedz
AngelaDodano:  12 Grudzień 2018 - 12:56
Gosiu, czy farszu z tego przepisu moge uzyc do pierogow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 15:58
Pewnie.
Odpowiedz
KasiaDodano:  12 Grudzień 2018 - 13:15
Wyglądają obłednie. W tym roku będą również gościć na moim stole ☺️ Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 15:58
I wzajemnie. Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
EDodano:  12 Grudzień 2018 - 13:37
Czy mąkę utrzeć z masłem rozpuszczonym czy twardym? zawsze dodawałam rozpuszczone masło na końcu wyrabiania ciasta drożdżowego.
Odpowiedz
AleksandraDodano:  12 Grudzień 2018 - 13:47
Witam serdecznie. Przy hasimoto i niedoczynności nie tolerancji glutenu można w tej wersji zrobić paszteciki? Czy należy zmodyfikować składniki? Wyglądają przepyszne. Napewno skorzystam z przepisu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 15:58
Przy nietolerancji glutenu trzeba wykonać z mąki bezglutenowej.
Odpowiedz
Bianka Dodano:  12 Grudzień 2018 - 14:38
Małgosiu ile jest prawdy w tym że nie wolno jeść owoców na wieczór? Czy dzieci również nie powinny?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 15:56
To zależy dla kogo. Dzieci mogą.
Odpowiedz
ElkaDodano:  12 Grudzień 2018 - 15:11
A ja wczoraj z piekłam makówki, ciasto super, farsz również :)Jedynym składnikiem jaki zmieniłam to łyżeczkę cukru na łyżeczkę cukru z wanilią
Odpowiedz
MartaDodano:  12 Grudzień 2018 - 16:47
Czy jajka mogę zastąpić siemieniem lnianym (nietolerancja😭)? Czy coś innego polecasz ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 8:23
NIgdy tego ciasta bez jajek nie robiłam więc nie wiem czy wyjdzie.
Odpowiedz
MonikaDodano:  12 Grudzień 2018 - 20:41
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
AnetDodano:  12 Grudzień 2018 - 22:04
Witaj Malgosiu 1.na jaka grubosc rozwalkowac ciasto ? 2. Czy z tego ciasta mozna zrobic strucla z serem ? Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 8:22
pyt 1 - 3-4 mm pyt 2 - pewnie
Odpowiedz
ElviDodano:  13 Grudzień 2018 - 6:50
Małgosiu czy polecasz wolnowar?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 8:22
Nie mam ale słyszałam wiele dobrego.
Odpowiedz
AsiaDodano:  13 Grudzień 2018 - 8:21
Gosiu, chciałam się poradzić :) Pół roku temu trafiłam do dietetyka który nawkładał mi do głowy że jedyne zdrowe jedzenie to surowizna, już do dietetyka nie chodzę ale mam problemy trawienne, luźne stolce, drażliwe jelita, SIBO, jestem w trakcie leczenie u gastrologa. Dużo czytam na temat diet i jest dużo informacji, że powinnam jeść ciepłe posiłki. Trudno mi się przestawić bo tak miałam powkładane do głowy że zdrowe uzyskam jedynie dzięki surownie, że powinnam też odstawić wszelkie kaszę które podano szkodzą jelitom. Ciekawa jestem Twojego zdania, czy można uzyskać zdrowie jedząc wyłącznie gotowane posiłki, w tym również kasze? Wiem, że na studia nosisz ze sobą jedzenie czy możesz polecić fajny, zdrowy termos na jedzenie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Wszystkiego dobrego Gosiu :) Asia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 8:29
Zalecono Ci surowiznę w SIBO i IBS ?????? Powiem tak. Surowizna jest mega zdrowa, najzdrowsza, ale nie DLA KAŻDEGO. Polecam Ci termosy Esbit.
Odpowiedz
DankaDodano:  13 Grudzień 2018 - 9:30
Gosiu jestem na twojej diecie i jestem zachwycona. Chciałam się dowiedzieć czy układasz diety dla osób które maja migotanie przedsionków? Czy można ten problem wspomóc dieta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 11:17
Tak układam.
DankaDodano:  13 Grudzień 2018 - 11:52
Jakich badań potrzebujesz żeby ułożyć dietę przy migotaniu przedsionków?
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Grudzień 2018 - 11:18
Czy kapustę kiszoną należy wcześniej przepłukać ??? Czasem się chyba tak robi żeby nie była aż tak kwaśna
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:36
To zależy od kapusty.
KasiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 19:12
Zrobiłam je. Są tak pyszne że nie sposób dobrać słowa 😀
Odpowiedz
OlaDodano:  13 Grudzień 2018 - 13:12
Małgosiu, zawsze mam problem jak mrozić różne potrawy np. pierogi itp. żeby się nie skleiły. Jak Ty to robisz? rozkładasz kilka w odstępie od siebie na jakieś tacce i jak się zmrożą to przekładasz już ciasto, jeden obok drugiego w jakimś pudełeczku, czy od razu wszystkie jeden obok drugiego w pudełku czy woreczku do mrożenia i się nie sklejają?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:35
W pojemnikach. Muszą być przed zamrożeniem zimne.
Odpowiedz
MartaDodano:  13 Grudzień 2018 - 16:08
Małgosiu, na jakich obrotach i jak długo siekałaś farsz w TM ? Często zdąży mi się przedobrzyć 😉😊 wyglądają obłędnie 😋
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:34
ZAwsze na oko. Zależy ile farszu na raz nałożysz.
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Grudzień 2018 - 21:29
Gosiu, czy na maśle klarowanym nie stracą na smaku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:34
Nie stracą.
Odpowiedz
OlaDodano:  13 Grudzień 2018 - 21:37
Gosiu a co w przypadku nietolerancji na drożdze na ++?można jest zastąpic lub pominąc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:34
Niestety. Drożdże są konieczne.
Odpowiedz
Krysia Dodano:  14 Grudzień 2018 - 8:02
Po ostatnim wpisie o makówkach wieczorem robiłam właśnie z kapustą i pieczarkami z mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2000 tylko dałam jej mniej 380 gr i nawet mniej cukru i ciasto na wodzie aby IG obniżyć. Syn cukrzyca i ja IO.Zamówienie było na rano do szkoły :) Zawsze robię z 2 porcji bo 1 to taka forma pasztecików i 2 to w formie pierożków lub z foremki gwiazdki. Lubię kombinować żeby zwykła przekąska miała ciekawy wygląd. Podanie dania ma znaczenie :-) ......Zdrowych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia Gosiu
Odpowiedz
AsiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 21:39
Gosiu, a czy kapustę można przepłukać po ugotowaniu? Jeśli jest za kwaśna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:41
Po ugotowaniu nie.
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Grudzień 2018 - 14:19
Są przepyszne :-) zrobiłam dzisiaj. Ciasto niebo w gębie. Bardzo polecam i dziękuję, Małgosiu, za przepis.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:37
Cieszę się bardzo ;)
Odpowiedz
AdaDodano:  15 Grudzień 2018 - 17:33
Mam straszną ochotę zrobić te paszteciki na święta ale mam zagwostkę odnośnie grzybów, ponieważ mam prawie dwu letniego synka i chciałabym zrobić je z takich składników żeby on tez mógł je jeść 🙂 wiec grzyby odpadają, można zrobić je z samej kapusty? Czy polecasz jakiś inny składnik który byłby dobry? Pozdrawiam 😘
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:40
Użyj pieczarek.
Odpowiedz
JoannaDodano:  16 Grudzień 2018 - 9:53
Małgosiu a czy można je zrobić ze szpinakiem i feta? Mam siostrę karmiąca piersią więc grzybów i kapusty nie zje.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:36
Pewnie.
Odpowiedz
Monika Dodano:  16 Grudzień 2018 - 13:14
Moje ciasto po rozwałkowaniu zaczęło się rozrywać, było za mało plastyczne :/ Małgosiu poproszę o radę gdzie popełniłam błąd
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:35
Za słabo wyrobiłaś. Ciasto nie może się rwać. Ma być plastyczne.
Odpowiedz
GosiaDodano:  16 Grudzień 2018 - 15:56
A bez termoobiegu ile piec ?
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Grudzień 2018 - 17:15
Gosiu, paszteciki przepyszne! Zrobiłam próbną partię, ale będzie więcej :) dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:33
Ogromnie się cieszę ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  17 Grudzień 2018 - 13:35
Gosiu ale czy przy alergii na białka mleko na pewno można maslo klarowne? A co z kazeina która ponoć nie rozkłada się pod wpływem temperatury???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2018 - 8:20
Odsyłam do posta o maśle Ghee/klarowanym. Masło klarowane NIE MA białek mleka krowiego i nie chodzi tu o ich rozkład pod wypływem temperatury.
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  17 Grudzień 2018 - 18:19
a pisząc masło ma Pani na myśli takie 82%, czy może być jakiś tłuszcz typu Kasia ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2018 - 8:11
Masło 82% tłuszczu. Kasia to margaryna.
Odpowiedz
Emilia Dodano:  19 Grudzień 2018 - 22:12
Właśnie je zrobiłam, są pyszne chociaż przy kolejnej turze, a to już jutro;) dodam więcej soli, wydają mi się -wg mojego gustu- za mało wyraziste.
Odpowiedz
OlaDodano:  21 Grudzień 2018 - 9:22
Czy ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia czy od razu po wyrobieniu rozwalkoqujemy? 😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2018 - 11:01
Od razu.
Odpowiedz
AnnaDodano:  22 Grudzień 2018 - 20:14
Witam właśnie Małgosiu wyjęłam pierwszą partię z piekarnika i nie mogę od gonić moich chłopaków żeby mi nie podkradali bo za chwilę nic nie zostanie!! Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzę spokoju,odpoczynku i rodzinnej atmosfery
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2018 - 13:32
I dla Ciebie kochana zdrowych, spokojnych, rodzinnych świąt Bożego Narodzenia.
Odpowiedz
Monika Dodano:  26 Grudzień 2018 - 21:31
Małgosiu, czy można użyć mąki bezglutenowej (bezgluten) i pominąć mleko lub czymś zastąpić? Pozdrawiam 😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2018 - 13:26
Użyj owsianej lub ryżowej, a mleko zastąp mlekiem roślinnym.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU