Jedno z moich ulubionych dań w jesienne chłodne wieczory. Ostatnimi czasy polubiłam je zwłaszcza po treningu. Zielone curry z kurczaka z warzywami, sezamem i makaronem z fasoli mung. Genialnie rozgrzewa, syci i bosko smakuje.
Makaron z fasoli mung bez problemu kupicie na dziale azjatyckim większości sklepów.
Zawiera UWAGA! – 25 gramów białka w 100 gramach.
Koniecznie musicie wypróbować.
Danie jest bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne!
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 70 gramów filet z kurczaka
- 70 gramów cukinii
- 4 pieczarki
- łyżeczka oleju ryżowego
- łyżka drobno posiekanej cebuli
- ząbek czosnku
- 150 ml mleka kokosowego (min. 60% kokosa)
- sól
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
- łyżka czarnego sezamu
- 30 gramów suchego makaronu z fasoli mung
Sposób przygotowania:
- Mięso marynujemy w sosie sojowym.
- Pieczarki i cukinię kroimy w paski.
- Na oleju ryżowym przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso. Jak zmieni kolor dodajemy warzywa. Przesmażamy, zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy pastą curry.
- Makaron gotujemy do miękkości. Mieszamy z sosem. Posypujemy sezamem.