fbpx
Zupa krem z białych szparagów
Img
Sezon na szparagi powolutku dobiega końca, więc trzeba się spieszyć.
Warto bo smak szparagów jak dla mnie jest obłędny i nieporównywalny z niczym.
 
Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów (ilość widoczna na zdjęciu)
  • 2 litry bulionu – przepis tutaj
  • 1 spora biała część pora lub dwie małe
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W wysokim naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, selera naciowego i oczyszczone szparagi. Dusimy pod przykryciem 5 – 10 minut często mieszając.
  2. Zeszklone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż będą całkiem miękkie. Zupa nie może bulgotać, ma się gotować powolutku.
  3. Jak warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładki krem przy użyciu blendera. Jeśli w zupie fruwają „wąsy” (zależy jaki macie blender) należy dodatkowo przelać zupę przez sito.
  4. Żółtka hartujemy łyżką zupy. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy kolejną łyżkę, mieszamy, i kolejną i kolejną aby całkowicie zahartować żółtka. W przeciwnym razie będziemy mieli zupę z jajecznicą.
Zahartowane żółtka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy zupę z kuchenki.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu bez dodatków.
Kaloryczność
Cała zupa ma ok. 1500 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Krem ze świeżych pomidorów malinowych! Najprostszy i najlepszy.

Mój ulubiony! Pyszny, najprostszy na świecie, aromatyczny krem ze świeżych pomidorów malinowych. Robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie i Czytaj dalej

Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym
Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym

Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, aby dobrze zacząć dzień. W mojej domowej granoli, wiele składników pokrywa się ze składnikami Czytaj dalej

Tradycyjny bigos na wędzonce z suską sechlońską i jałowcem

W ubiegłym roku zdradziłam Wam przepis na bigos w wersji wegetariańskiej - klik. Po ilości pozytywnych komentarzy i maili wiem, Czytaj dalej

Wegetariańskie imprezowe kulki z mozzarellą

Imprezowe kulki z rozpływającą się mozzarellą, tym razem w wersji wegetariańskiej (sprawdź wersję mięsną - klik). Ciekawa, chrupiąca, nietuzinkowa przekąska Czytaj dalej

19 komentarzy

Katarzyna MujtaDodano:  7 czerwiec 2013 - 10:50
Serową można zrobić zawsze, ale szparagi są krótko, choć ja bym chciała je przez cały rok!
Smaczne te nasze dzisiejsze zupki :) Pozdrawiam
Dodano:  7 czerwiec 2013 - 12:48
Oj tak, na zupkę serową narobiłaś mi smaku :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  7 czerwiec 2013 - 13:18
powiem szczerze, nigdy nie jadlam szparagów. Raz nawet kupiłam, patrzyłam na nie i patrzyłam , leżały w lodówce baaardzo długo aż w końcu wylądowały w koszu. Ich wygląd mnie zniechęca ... ale obiecuje poprawe i może nawet skusze się tym razem na Twoja zupę, bo w zupie nie wyglądają już tak 'brzydko' ;p :)
Dodano:  7 czerwiec 2013 - 14:35
O matko, w koszu ??? Skuś się na szparagi, są pyszne, nie patrz na ich wygląd :)
krzywa kromeczkaDodano:  8 czerwiec 2013 - 11:16
Dzisiaj robię szparagi w sosieholenderskim , mam nadzieję ze wyjdą smaczne
krzywa kromeczkaDodano:  10 czerwiec 2013 - 22:21
Niestety nie przekonamy się chyba do szparagow... Takie selerowate, fe... Próbowałam ale nic z tego ;/
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  7 czerwiec 2013 - 13:41
mniam mniam
Odpowiedz
Galantyna.plDodano:  7 czerwiec 2013 - 13:54
Pyszna zupka, pozazdrościć:)
Odpowiedz
MagdaDodano:  7 czerwiec 2013 - 15:53
Uwielbiam zupy kremy, zwłaszcza ze szparagami. Pozdrawiam
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  7 czerwiec 2013 - 17:21
uwielbiam taką zupę, szparagową jadłam raz i nie zapomnę tego smaku....nie wiem dlaczego sama takiej jeszcze nie zrobiłam....
teraz mam Twój przepis więc nic mnie nie powstrzyma!
liczę na Twoje odwiedziny!!! trzymam za słowo :)
Odpowiedz
KaśDodano:  7 czerwiec 2013 - 21:13
uwielbiam! i też robię na żółtkach, dzieki czemu ma taki ładny żółciutki kolor
Odpowiedz
Ania WDodano:  7 czerwiec 2013 - 22:49
A ja nigdy nie jadłam, choć myślę ,że smakowałaby mi bardzo. Wszystkie zupy lubię, a kremy szczególnie.
Słonecznego weekendu Gosiu !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2014 - 10:10
Gosiu, szkoda, że nie podajesz ile np. ważą te szparagi ze zdjęcia bądź ile ml się mieści w tym talerzu na zdjęciu. Nie ma zatem pewności czy nie zjadłam znacznie więcej. Pozdrawiam
Dodano:  30 styczeń 2014 - 10:20
To wynika z tego że wcześniej nie podawałam wagi dań. Dziewczyny chciały widzieć jak danie wygląda na talerzu ilościowo bo większość nie miała wagi.
Później pokupowały sobie i zasypały mnie mailami że chcą gramaturę.
Nowe przepisy mają już wagę i każdy nowy też będzie miał.
Latem znów zrobię to danie i dopiszę wagę :)
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2014 - 11:02
Super! Świetny blog i co najbardziej sobie cenię - odpowiedź i doradztwo :*
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  17 maj 2014 - 6:09
Zrobię dzisiaj na obiad!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2014 - 15:09
Witam. Mam pytanko, może głupie ale przez jakie sitko przecedzasz zupy krem ze szparagów i zieloną zupę. Bo ja kilka razy przecedziłam przez sitko o drobnych oczkach, ale wtedy zupa traci swoje konsystencję i jest wodnista, a jak przecedzę przez większe oczka, to "wąsy" z powrotem wpadają do zupy. Pozdrawiam
Dodano:  17 maj 2014 - 15:59
ja mam takie standardowe ze sklepu z gosp, domowym - żadne specjalistyczne
to co zostaje na sitku trzeba mocno przetrzeć
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 14:45
qrcze ale mam burdel w kuchni po wszystkim -> ważne, że zupa jest :D
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej