Sezon na szparagi powolutku dobiega końca, więc trzeba się spieszyć.
Warto bo smak szparagów jak dla mnie jest obłędny i nieporównywalny z niczym.
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów (ilość widoczna na zdjęciu)
- 2 litry bulionu – przepis tutaj
- 1 spora biała część pora lub dwie małe
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 żółtka
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, selera naciowego i oczyszczone szparagi. Dusimy pod przykryciem 5 – 10 minut często mieszając.
- Zeszklone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż będą całkiem miękkie. Zupa nie może bulgotać, ma się gotować powolutku.
- Jak warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładki krem przy użyciu blendera. Jeśli w zupie fruwają „wąsy” (zależy jaki macie blender) należy dodatkowo przelać zupę przez sito.
- Żółtka hartujemy łyżką zupy. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy kolejną łyżkę, mieszamy, i kolejną i kolejną aby całkowicie zahartować żółtka. W przeciwnym razie będziemy mieli zupę z jajecznicą.
Zahartowane żółtka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy zupę z kuchenki.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu bez dodatków.
Kaloryczność
Cała zupa ma ok. 1500 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Moja urodzinowa wuzetka 😉
Składniki na biszkopt: (wszystkie składniki mają mieć jednakową temperaturę, najlepiej, aby przed przystąpieniem do pieczenia minimum godzinę postały na blacie Czytaj dalej
Smaczne te nasze dzisiejsze zupki :) Pozdrawiam
teraz mam Twój przepis więc nic mnie nie powstrzyma!
liczę na Twoje odwiedziny!!! trzymam za słowo :)
Słonecznego weekendu Gosiu !
Później pokupowały sobie i zasypały mnie mailami że chcą gramaturę.
Nowe przepisy mają już wagę i każdy nowy też będzie miał.
Latem znów zrobię to danie i dopiszę wagę :)
to co zostaje na sitku trzeba mocno przetrzeć