Dziś pierwszym jadłospisem wznawiam cykl jadłospisów na cały rok.
Poprzednie publikowałam latem i zdaję sobie sprawą, że zawierają w składzie wiele typowo sezonowych składników, co o tej porze roku jest dla Was dużym utrudnieniem.
Dzienna kaloryczność nowego jadłospisu waha się między 1500 kcal a 1600 kcal i jeśli z obliczeń, które są TU wyszło Ci że powinnaś zwiększyć kaloryczność do 1800 kcal po prostu zwiększ porcje poszczególnych posiłków. Poradzisz sobie z tym bez problemu, bo przy każdym posiłku podaję ile co ma kalorii.
Uśredniłam kaloryczność, aby każdy mógł ją dopasować do siebie. Łatwiej będzie coś dodać niż ująć.
Moi stali czytelnicy znają moją filozofię odżywiania, ale jeśli jesteś tu pierwszy raz koniecznie przeczytaj zakładkę Bądź FIT.
Uprzedzę pytanie „po co kaloryczność” ? Kaloryczność posiłków jest znakiem rozpoznawczym tego bloga i rzadko gdzie się pojawia.Moi czytelnicy bardzo ją sobie cenią.
Podaję ją dlatego, że osoby zmieniające swoje odżywianie muszą nauczyć się składników. Co ile ma kalorii. Jak dobierać składniki, aby było smacznie i lekkostrawnie.
No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!
I teraz niespodzianka. Obiady od poniedziałku do piątku są w 2 wersjach. Dla pracujących i studentów, którzy muszą wziąć do pracy coś na zimno,bo albo nie mają możliwości podgrzania, albo nie mają możliwości zjedzenia na ciepło z różnych powodów.
Druga wersja jest dla osób, które mogą sobie ten obiad przygotować w domu np. mamy siedzące w domu z dziećmi, osoby pracujące w domu etc.
Jeśli masz w pracy możliwość podgrzania obiadu i dasz radę przygotować sobie dzień wcześniej wersję obiadu na ciepło to super. Zapakuj w lunchbox i podgrzej w pracy.
Wybór należy do Was.
Oczywiście jemy regularnie, co 3-4 godziny !!!!
Zauważcie, że niedziela ma zmniejszoną wartość kaloryczną bo to jest dzień słodki. Zapas kaloryczny w tym dniu to miejsce na coś słodkiego 🙂
Na dole strony macie przycisk Drukuj To więc możecie sobie każdy jadłospis wydrukować.
Na samym dole jest też lista zakupów.
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
No to co ? Zaczynamy !
PONIEDZIAŁEK ok. 1601 kcal lub 1558 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa bez cukru
I Przekąska ok. 70 kcal
* średnie jabłko pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal
Obiad: ok 443 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok.443 kcal
* Kanapka z pełnoziarnistej bułki z chudą szynką, sałatą, grillowaną cukinią oraz rzodkiewkami na przegryzkę. Do picia sok pomarańczowy.
Całość ok. 443 kcal. Przepis dostępny tu
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem.
Całość ok. 400 kcal. Przepis dostępny tu
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Otręby mieszamy z kefirem i odstawiamy na 5 minut.
Pokrojonego w kawałki banana wkładamy do blendera, dodajemy kakao i kefir. Miksujemy !
Kolacja ok. 445 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej- ok. 214 kcal (ok. 65 gramów suchej tj. ok 1/3 szklanki)
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 6 różyczek brokuła – ok. 20 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* łyżka ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* sól
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę . Jak się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Mieszamy. Łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną i ugotowanym brokułem pokrojonym w kawałki.
Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Wtorek ok. 1554 kcal lub 1568 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 220 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych twarożkiem, z 2 plasterkami chudej polędwicy, sałatą i kilkoma plasterkami ogórka – ok. 220 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 424 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
*sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal . Przepis Tu
* do sałatki jemy 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 424 kcal
*Krem z marchewki z imbirem – MEGA uwierzcie mi ! do tego 2 kromki opiekanej bagietki- ok. 220 kcal
Do tego na drugie danie – ok. 204 kcal
* 150 gram fileta z kurczaka marynowanego w pieprzu cytrynowym i oliwie z oliwek (łyżeczka – nacieramy fileta). Fileta zawijamy w papier pergaminowy i smażymy na suchej patelni z obydwu stron po 2-3 minuty. – ok. 190kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w talarki – ok. 14 kcal
Przepis na tę smaczną zupkę znajdziecie Tu
II Przekąska ok. 132 kcal
* sałatka z 2 kiwi ( 85 kcal) + łyżeczki zmielonych orzechów włoskich (32 kcal) + łyżki jogurtu naturalnego (15 kcal) – ok. 132 kcal
Kolacja ok. 417 kcal
*szklanka ugotowanej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej – ok. 188 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* łyżka oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 100 gram fileta z dorsza upieczonego w folii, oprószonego solą i pieprzem cytrynowym oraz posypanego pietruszką – ok. 80 kcal
Cebulkę pokrojoną w kostkę rumienimy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną.
Środa ok. 1575 kcal lub 1566 kcal
Śniadanie ok. 478 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy banana i łyżkę suszonej żurawiny – ok.138 kcal
I Przekąska ok. 185 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki + pół czerwonej papryki pokrojonej w słupki + pół opakowania jogurtu tzatziki do maczania (100 gramów) – ok. 185 kcal
Obiad: ok. 392 kcal lub ok. 383 kcal
Pracujący i studenci ok. 392 kcal
* sałatka z kaszką kuskus – ok. 307 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 85 kcal
Przepis na sałatkę Tu
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 383 kcal
*Krem z marchewki z imbirem, który gotowaliśmy wczoraj, dziś jemy bez opiekanego pieczywa – ok. 80 kcal
Do tego na drugie danie – ok.303 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 200 gramów brokułów gotowanych – ok. 53 kcal
Przepis na roladki Tu
II Przekąska ok. kcal
* jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 450 kcal
* makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem (osoby które jadły roladki z kurczaka na obiad mogą go pominąć w kolacji) – ok. 450 kcal
Przepis Tu
Czwartek ok. 1632 kcal lub 1645 kcal
Śniadanie ok. 412 kcal
* 3 kromki chleba razowego posmarowanych cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki sera żółtego – ok. 105 kcal
* ogórek kiszony – ok. 7 kcal
I Przekąska ok.100 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Obiad: ok.450 kcal lub ok.463 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
*sałatka nicejska – ok. 250 kcal
* 2 kromki chleba razowego posmarowanego masłem osełkowym ziołowym lub czosnkowym – ok.200 kcal
Przepis TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 463 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu, które robiliśmy wczoraj- ok. 250 kcal
* pół szklanki ugotowanego brązowego ryżu – ok. 93 kcal
* 200 gram mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków – ok.80 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
Na oliwie smażymy warzywa na patelnię. Mieszamy z brązowym ryżem.
II Przekąska ok. 210 kcal
* 2 pomarańcze – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 460 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami – porcja wielkości 6 cm z foremki – 460 kcal
Przepis Tu
Czyli jemy podwójną porcję z przepisu.
Piątek ok. 1583 kcal lub 1565 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.190 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 85 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
Obiad: ok.348 kcal lub ok. 330 kcal
Pracujący i studenci ok.348 kcal
*zestaw sałatka i kanapka.
Przepis Tu
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 330 kcal
* smażony ryż z warzywami – ok. 330 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.185 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 85 kcal
Kolacja ok.485 kcal
* 150 gram fileta z łososia pieczonego w folii z koperkiem i cytryną – ok. 300 kcal
* 300 gram warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem – ok. 185 kcal
Sobota ok.1573 kcal
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa bez cukru
I Przekąska ok.70 kcal
*jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 600 kcal
* kulebiak z ryżem, mięsem z indyka i warzywami – ok. 600 kcal
Przepis Tu
II Przekąska ok.140 kcal
*koktajl ze szklanki kefiru i połowy banana – ok. 140 kcal
Kolacja ok.310 kcal
* sałatka z 2 garści mixu sałat
* pół papryki – ok. 30 kcal
* połowy kulki mozzarelli – ok. 120 kcal
* połowy awokado- ok. 110 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Niedziela ok. 1303 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraka i jabłek – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 534 kcal
* 2 gołąbki – ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 4 ugotowane ziemniaki – ok. 260 kcal
Przepis na gołąbki Tu
II Przekąska ok. 100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraka i jabłek – ok. 100 kcal
Kolacja ok.294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Listę zakupów macie poniżej:
Dziewczyny piszące do mnie bały się, że będą musiały gotować „na dwa garnki” dla siebie i dla rodziny. Jadłospis jest tak skomponowany, że może, i powinna z niego korzystać cała rodzina. Dlatego przy składnikach nie piszę ilości. Wydrukujcie sobie jadłospis. Prześledźcie dania, zobaczcie sami ile czego potrzebujecie i dopiszcie obok.
Kliknij na listę a powiększy się 🙂
Super !!!
Dzięki :)
Warto z nim o tym rozmawiać.
U nas np. jest tak z chipsami. Nie jestem matką terrorystką i moje dzieci przecież widzą co jest w sklepach i co jedzą koledzy ale często rozmawiamy na temat żywności i tego co tam producenci dorzucają.
Moje dziec mają 5 i 8 lat. I mamy umowę że jak zachce im się chipsów to mi o tym mówią. Idziemy kupujemy 2 paczki i jedzą do upadłego.
Mój syn by Ci to wytłumaczył tak:
jak wrzucamy do organizmu zatrutego żołnierza raz na jakiś czas to dobrzy żołnierze jak dwa go załatwią ale jak tych złych żołnierzy wrzucamy codziennie to robi ich się tak dużo że ci dobrzy nie dają rady.
Lepiej raz opchać się tych chipsów i potem miesiąc spokoju.,
Wiem ze z 13 latkiem może być to kłopotliwe bo to już duży chłopak jest i dla niego autorytetem powoli stają się koledzy ale warto spróbować.
No nic będę próbować,zaraz drukuję listę zakupów. W końcu jak nie spróbuję to nie przekonam się czy by się udało, prawda?
Będę relacjonować Ci jak nam idzie :)
na podjadanie ( wiem bo sama mam problem) dobre przeskaski "tanie" w kalorie, marchewki, papryka, itd. nie moge sie zmusic do jedzenia np. selera naciowego luzem... czeste mycie zebow tez pomaga nie podjadac, zwl.pasta o mocnym mietowym smaku. do pewnego stopnia pomaga guma do zucia, ale moze tez powiekszac apetyt.
Basia
POzdrowienia z Monachium
Ania
Napisz mi od kiedy wprowadziłaś zmiany ? tzn. od kiedy jesz inaczej i ćwiczysz
U mnie jak ja zaczynałam waga poleciała gwałtownie dopiero w 3 miesiącu. Pierwsze dwa spadała bardzo powolnie. W pierwszym miesiącu schudłam tylko kilogram.
Wszystko jest kwestią indywidualną bo na przykład jak publikowałam poprzednie jadłospisy to niektóre dziewczyny schudły po 3-4 kg już po pierwszym miesiącu.
no ale z drugiej strony staram to sobie tłumaczyć tak, że skoro hodowałam ten tłuszcz 2-3 lata to teraz w miesiąc się go nie pozbędę. I to jakoś daje mi siłę.. do lata jeszcze sporo czasu i uda się tym razem! :-)
Ja właśnie staram się jeść 5 posiłków dziennie, ćwiczę co 2 dzień (mam sesję więc dużo się uczę) Póki co jestem na bezrobociu i dlatego chcę wprowadzić dobre zmiany, żeby później, gdy pójdę do pracy było to po prostu moim, zdrowym trybem życia już na zawsze :)
Chcę nauczyć się zdrowo odżywiać, zdrowo żyć aby w przyszłości kiedy założę rodzinę nie mieć podobnych problemów np. takich jak Ania z postu powyżej. Aniu jeśli to czytasz to trzymam kciuki za Ciebie, za zmiany jakie będziesz wprowadzać i za Twoja rodzinę aby pozytywnie te zmiany przyjęli :)
A Tobie Małgosiu dziękuje za ciepłe, motywujące słowa i świetne przepisy.
pozdrawiam, Magda.
Tak gdzie do mięsa jest kasza, rodzinie ugotuj ziemniaki. I będą zadowoleni.
:)
Od tygodnia staram się troszkę ograniczyć kaloryczność mojego menu, aby zrzucić co nieco, lecz z różnym skutkiem, głównie z powodu braku pomysłów. Możliwe, że troszkę zmodyfikuję Twoje menu pod to co już obecnie znajduje się w mojej kuchni, niemniej jednak będę się na nim mocno opierać. Po stokroć dzięki!
Ale i tak super :) pozdrawiam
Obiady też możesz zamienić :)
Niestety muszą być odnośniki do przepisów. Gdybym chciała opisać wszystko ciurkiem to powstałby elaborat straszny :)
Na pewno skorzystam z Twoich przepisów.
Pilnuje 5 posiłków dziennie, jednak zmieniam kolejność: Śniadanie - przekąska - przekąska - obiad - kolacja. Każdy z posiłków z odstępem czasu ok.3-4 godziny.
Chciałabym Ci się doradzić, czy ten sposób odżywiania jest ok? Nie zaszkodzę sobie zamianą tych posiłków?
Niestety Obiad jestem w stanie przygotować sobie dopiero ok. 17:00 stąd ta zmiana, zaznaczę też, że kolacja jest zawsze czymś lekkim: sałatką, serkiem, jajecznicą z 2 jajek itp. Czy mogłabym Cię prosić o opinie?
Pozdrawiam
A.
Mam jednak pytanie. Zetknęłam się z wieloma pozytywnymi opiniami o jogurcie greckim. Ponoć jest dobry dla osób na diecie. Co oo tym sadzisz?
Nie rezygnuj z niego.
Dodaje do obserwowanych ;)
I zapraszam do mnie ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Kobiety które martwią się, że nie uda im się przekonać rodziny powinny zadbać przede wszystkim o to, by wszystko było aromatyczne i dobrze przyprawione. Przecież nikt nie każe Waszym bliskim jeść gotowanej marchwi przez tydzień. Dania są różnorodne, kolorowe i pyszne. U mnie rodzina/znajomi jedzą ze smakiem takie zdrowe dania. Jak bym im wcześniej powiedziała, że będzie kolacja 'z pary' lub przygotowane bez tłuszczu itd. to by było, że blee i że nie lubią, a tak jedzą i im smakuje.
Ściskam Cię mocno :)
Pozdrawiam i proszę wspieraj nas i ciągle przypominaj, jakie to korzyści można osiągnąć będąc FIT :)
Kasia
Ściskam
Anka
zapraszam na blog na którym pomysły na zimowe stylizacje i inspiracje na zimowe dni: http://patosichaos.wordpress.com/
A mężowi zmniejsz porcje :)