Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1536 kcal lub ok. 1536 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 388 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele – ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
* 4 truskawki – ok. 3 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele, rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i rzodkiewką – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku mrożonych truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .
Wtorek ok. 1571 kcal lub ok. 1579 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 422 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
* sałata
* pomidor – ok. 26 kcal
* 3 rzodkiewki- ok. 6 kcal
I Przekąska ok. 188 kcal
* 4 plastry świeżego ananasa (ok. 320 g) – ok. 172 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Ananasa kroimy w kostkę na sałatkę. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* zielony ogórek – ok. 23 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* sałatka z garści młodej kapusty, połowy jabłka i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego. Całość posypujemy koperkiem – ok. 50 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 209 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Jogurt miksujemy z kiwi. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1533 kcal lub ok. 1530 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata lodowa
* 2 kromki razowego chleba – ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 239 kcal
* cały grejpfrut – ok. 110 kcal
* 3 plastry świeżego ananasa (ok. 240 g) – ok. 129 kcal
Grejpfruta filetujemy (pozbawiamy białych błonek, nadających goryczkę) i kroimy w kawałki. Mieszamy z pokrojonym w kawałki ananasem.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 226 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
Kolacja ok. 290 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g) – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z zielonym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.
Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem – porcja ok. 380 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.
I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej) i łyżki ziaren sezamu – ok. 336 kcal
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 434 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty – ok. 260 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 306 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego z masłem – ok. 100 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
1. Napisz prosze co sadzisz o chlebie typu KR-IRL,niby najzdrowszy i nie tuczy.
2.Czy jutro przeprowadzasz oczyszczanie wg Ewy Dabrowskiej?
Dziekuje za ten wspanialy blog-poprostu skarbnica wiedzy:* Goraco pozdrawiam i zycze duuuuzo zdrowia:)
2 - jutro nie mogę z przyczyn rodzinnych
Ostatnio próbowałam pierwszy raz i zakochałam się, totalnie mój smak.
Co myslisz o przyjmowaniu laktazy w pigulkach?
Możesz przyjmować laktazę w tabletkach ale raczej jako wspomaganie nie jako antidotum. Szklanka mleka + pigułka ;) Tak nie da rady bo żołądek będzie walczył.
Maslanka natomiast ma mleko, lactobacillus acidophilus la-5, bifidobacterium Bb-12, bakterie jogurtowe.
Hmm... wiec chyba sie nadaje? Jogurt natomiast nie?
Ale jak w jogurcie czy mleku jest laktaza to jest ona lepiej przyswajalna/bezpieczna niz pigulka. Czy lepiej jesc produkty sojowe?
Szukaj takiego w którym będzie tylko mleko i bakterie. Bez serwatki.
Natomiast te bezlaktozowe różnią się tym że masz dodaną laktazę. Po co ? Dla 200 % pewności że nie podziała negatywnie. Czyli do produktu dodany jest enzym.
Według mnie nie jest to konieczne ale to taki w skrócie "du...chron" dla producenta ;)
Maślanka w tym składzie który podałaś jest ok.
Możesz sobie łykać laktazę prewencyjnie na wypadek gdybyś natrafiła na laktozę np. w jakimś ciastku czy wędlinie.
Z tego, co pamietam, kiedys juz komus odpowiadalas, ale nie wiem czy dobrze zakonotowalam - w jadlospisach podajesz proporcje dla 1 osoby, a w przepisach dla 4?... Jestem sama i mam problem z iloscia - przewaznie nie jestem w stanie "przejesc" tych porcji, czesto nawet z jadlospisu, a te "przepisowe" sa tak duze, ze mino, iz robie czasem z 1/2 porcji - zostaje mi nawet jak jem 2 dni - i zaczynam wyrzucac po kilku dniach...i to mnie martwi, bo nie lubie marnotrawstwa...Nie wiem czy moge te porcje z jadlospisu zmniejszyc? (moze powinnam nawet? - wyliczylam, ze potrzebuje "do zycia" 1904 kcal, to moze to 1500-cos tam, to za duzo, zeby schudnac?... Poradzisz cos?
1500 nie jesteś w stanie przejeść ? Dobrze rozumiem ?
A ile +/- jesz teraz ?
Tempo metabolizmu zależy od wielu czynników (pisałam o tym na blogu).
Tu mamy 15 % białka, jak chce się podkręcić metabolizm trzeba białko zwiększyć i zalkalizować je odpowiednią ilością warzyw. Jak takie tricki stosuję w indywidualnych dietach i to się pięknie sprawdza.
pozdrawiam :)
Wtedy jesz w systemie śniadanie, przekąska, przekąska, obiad, kolacja.
ps.wielki szacun za to co robisz:)
Ostatnimi czasy przerzuciłam się na olej ryżowy bo ma najwyższą temperaturę smażenia.
2. Czy 6 kromek chleba orkiszowego bądź graham to dużo? (mam niedowagę)
Jak masz niedowagę i jesteś w stanie zjeść 6 kromek to chylę czoła ;)
Na jeden posiłek ?
Nie rozumiem pytania ?
pytanie dotyczyło rozpisanej przez Panią diety :) wszechobecne jest w niej mięso... czy da się tu jakoś np zastąpić kurczaka łososiem? jeśli tak to w jakich porcjach? Czy konieczne jest rozpisanie innej diety w przypadku osób które nie jedzą mięsa?
To inspiracja. Ten jadłospis jest inspiracją jak jeść zdrowo jako osoba zdrowa.
Osoby które nie jedzą mięsa zapraszam do mnie po indywidualną dietę. Wtedy określasz że np. nie jesz mięsa a jesz ryby i ja układam Ci dietę w której masz zbilansowane posiłki. Inaczej wygląda rozkład posiłków jak w danym dniu masz tłustego łososia a inaczej jak chudego dorsza.
Ja pisząc diety indywidualne dla osób które mają rozjechany metabolizm przez różne diety zwiększam ilość białka (dostosowuję te ilość indywidualnie) i alkalizuję je odpowiednią ilością warzyw i owoców. To daje super efekty.
Czy jeśli ktoś jest bardziej ziemniaczany, to może zastępować w tych jadłospisach ryż ziemniakami?
Zrezygnowalam z fast foodow, gazowanych napoji, kupnych slodyczy itd. A od pewnego czasu jestem bardzo senna. Wstaje o godzinie 6, a kolo godziny 19-20 juz zasypiam, nie budzac sie juz w nocy. Nie wiem co moze byc tego przyczyna, bo wydaje mi sie, ze dostarczam swojemu organizmowi wystarczajaco witamin.
Sprawdź dolną powiekę czy nie jest jasna.
pomidora papryką,
Musi dodawać więcej innych warzyw aby wzmocnić smak.
Od lat jem serek ziarnisty lub grani na noc, to moja częsta kolacja i jeszcze mnie nie zakleiło ;)
Skąd takie herezje ? ;)
Nie rozumiem pytania.
Do nalesnikow np bedzie dobra taka sama mama jak do bitek np? Bo ja obtaczam a mące a później smaze i robie sos? Pelnoziarnista bedzkie sie nadawala?nawet nie dla mnie ale dla zastapienia pszennej jakas zdrowsza ?