Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
PONIEDZIAŁEK ok. 1525 kcal lub 1516 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka soku z marchwi – ok. 80 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 419 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 419 kcal
* 70 gramów brązowego ryżu (ok.2/3 woreczka woreczka) – ok. 224 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek – ok.7 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę – ok. 150 kcal (resztę kurczaka z wywaru odkładamy na jutro)
Przepis na zupkę TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, kilku truskawek (z mrożonki) , 1 łyżeczki otrębów owsianych, 1 łyżeczki siemienia lnianego mielonego oraz połowy łyżeczki gorzkiego kakao i odrobiny wanilii – ok. 190 kcal
Kolacja ok.333 kcal
* 100 gramów chudego twarogu – ok. 113 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* 4 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 60 kcal
* sól do smaku
* 2 kromki razowego chleba – ok. 160 kcal
Twarożek mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Można posypać kiełkami i zjeść w towarzystwie chlebka lub posmarować twarożkiem kanapki i posypać kiełkami.
Wtorek ok. 1525 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 300 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych cienko masłem osełkowym, z sałatą, papryką i 2 plasterkami chudej szynki – ok. 300 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania miksu sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka – ok. 12 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 120 kcal
* listki bazylii
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba – ok. 100 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Środa ok. 1576 kcal lub 1580 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 406 kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze (robimy pomarańczowego jeża) -ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 446 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 446 kcal
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 240 kcal
* 50 gramów wędzonego łososia – ok. 80 kcal
* pół startej na grubej tarce marchewki – ok. 6 kcal
* łyżeczka płatków migdałowych – ok .35 kcal
* 2 suszone pomidory z oliwy – ok. 85 kcal
* koperek
Suszone pomidory z oliwy kroimy na kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy płatki migdałowe,startą marchewkę i drobno pokrojonego łososia. Prażymy 2-3 minuty. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* Makaron tagliatelle z łososiem i warzywami – porcja ok. 400 gramów – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 150 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Czwartek ok. 1565 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* ogórek kiszony
I Przekąska ok.227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Serek mieszamy z przyprawami. Mamy dip do maczania słupków marchewki.
Obiad: ok. 453 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 453 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 130 kcal
Przepis na kurczaka TU – Kurczaka studzimy całkowicie i kroimy w paski
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika – ok. 112 kcal
* sos: pół kubka jogurtu naturalnego (125 g), koperek, mały ząbek czosnku, sól, pieprz kolorowy – ok. 75 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* 200 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 260 kcal
Przepis na kurczaka TU
* mrożonka warzyw na patelnię z cukinią, fasolką i ziemniakami – pół opakowania tj. ok.225 gramów – ok. 110 kcal
* łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do podsmażenia warzyw – ok. 80 kcal
* sól, słodka papryka, koperek,
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 290 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – 168 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* szczypta imbiru, słodkiej papryki, soli i pieprzu
* kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę . Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy kilka kropel sosu sojowego.
Piątek ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 430 kcal
* omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem – ok. 250 kcal
* pół grahamki (55 g) posmarowanej cienko masłem osełkowym lub mała bułka orkiszowa – ok. 180 kcal
Przepis na omlet TU
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 410 kcal
Pracujący i studenci oraz osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco tym razem to samo 🙂 – ok. 410 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal . Przepis TU
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl:
* szklanka kefiru – ok.80 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupuje jagody, maliny i truskawki) – ok. 40 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Sobota ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 340 kcal
* naleśnik Suzette 1 sztuka – ok. 240 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na naleśniki TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad I-sze danie: ok. 250 kcal
*zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki – porcja 300 ml – ok. 250 kcal
Przepis na zupę TU
II-gie danie ok. 492 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej – ok. 163 kcal
* 100 gramów mrożonej włoszczyzny w paski – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* jedna roladka z 3 łyżkami sosu – ok. 210 kcal (roladki będą również na niedzielę)
Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy włoszczyznę, solimy, dusimy pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy.
Przepis na roladki TU
Kolacja ok. 376 kcal
* tatar z wędzonego łososia, awokado i różowego imbiru – ok. 200 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* pół kulki mozzarelli – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bzylii
Przepis na tatar TU
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 205 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
Obiad : ok. 520 kcal
* dwie roladki z 4 łyżkami sosu – ok. 370 kcal
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Śniadanie jem tego typu jak proponujesz (jajka, owsianka, pieczywo razowe z dodatkami itp.). Jedna przekąska składa się zawsze z pieczywa razowego z wędliną/serem/ pasztetem itp. i jakimś surowym warzywem, druga to albo owoce z jogurtem/kefirem, albo twaróg/serek wiejski ze świeżymi warzywami + owoc lub odrobina pieczywa, albo sałatka na bazie makaronu/kaszy z warzywami + ewentualnie wędlina/ryba (np. wędzona). Obiad, odkąd śledzę bloga, to z reguły jakaś twoja propozycja lub jej wariacje. Po obiedzie staram się już nie jeść, ale że jem go stosunkowo wcześnie, to zdarza się, że 20-21 zgłodnieję i najczęściej zjadam wtedy jabłko.
Czy taki jadłospis ma szansę powodzenia, żeby zgubić kilka kilogramów (w przypadku mojego męża to więcej niż kilka). Pięć posiłków to jakiś kosmos, druga przekąska wypadałaby mi jak jestem w drodze z pracy, a kolację mogę zjeść dopiero jak dzieci pójdą spać, czyli po 20, a w sytuacji gdy kolacja wymaga przygotowania na ciepło, to dopiero bliżej 21.
Aczkolwiek metabolizm już będzie inny. Cukier spowolni trawienie etc.
Cukier pozyskuje się z buraków cukrowych. One też należą do kategorii "warzywo".
Czyli czekolada jest warzywem.
Na poprawę nastroju :)
Licze również na wpis o posiłkach dla sportowców, coś przed lub po treningu :)
pozdrawiam Lila
Co do oleju z winogron - nie używam ponieważ nie zawiera Omega 3.
Czy lista zakupów mogłaby być w innym formacie - tak żeby można było ją edytować (dopisać ilości, usunąć to co już mamy, etc.) przed wydrukiem lub zrzuceniem na komórkę? Bo obecnie można ją tylko skopiować/wydrukować jako całość.
A długopisem dopisywać nie będę, bo już i tak mam cały ekran w komórce korektorem zamazany ;P
nie ma czynię tym samym jakichś spustoszeń w swoim organizmie ? czy jednak nie powinnam, wiem że z herbatkami jest inaczej, a z kawą ?
Mam jednak rozpisany przez ciebie jadłospis, na poprawę metabolizmu. To jest już trzeci tydzień. Czy mam jak zawsze się go trzymać, czy pozwolić sobie na jeden kawałek? Ile może mieć on mniej więcej kcal, białka, węgli i tłuszczu?
Sok z buraka nie jest szkodliwy, skąd ten pomysł ?
Owszem 400 ml na raz to za dużo dla wątroby ;)
Z gory dziekuje
i wtedy tak, 100 g suchego makaronu ma 378 kcal,
po ugotowaniu 250 g makaronu ma także 378 kcal ponieważ wzrost masy to wchłonięta woda a woda kalorii nie ma
Musisz ruszyć metabolizm.
Możesz iść jadłospisami, możesz zwrócić się do mnie po dietę. Dla kobiet po ciąży rozpisuję dietę podkręcającą metabolizm w której jest więcej białka niż nakazuje IŻŻ, alkalizuję to odpowiednią ilością warzyw i owoców co dodatkowo wzbogaca dietę w witaminy i minerały które mają niebagatelne znaczenie przy metabolizmie (suplementy na odchudzanie mają w składzie właśnie witaminy i minerały). Dodatkowo taka dieta ma zwiększoną ilość wapnia, raz dla regeneracji po ciąży, a dwa jest kluczowy przy karmieniu piersią aby maluch nie pociągnął wapnia z Twoich kości.
Jak nie utyc znow do rozmiarow slonika:(??
Pozdrawiam
Iza
Na blogu masz post o żywieniu kobiet w ciąży i tam opisałam jak powinien wygląda przyrost masy ciała i kaloryczności w poszczególnych trymestrach.
http://www.ilewazy.pl/rogal-maslany
Bardzo proszę o Twoją opinię :)
owoce to co innego, cukier z nich jest inaczej metabolizowany a odzwyczajając się od słodyczy i cukru wykorzystuje się właśnie owoce a to co masz jadłospisie w niedzielę to słodka niedziela i nie ma to związku z odzwyczajaniem się od cukru.
3 miesięczne odzwyczajanie się od cukru a jadłospis ze słodką niedzielą to dwa różne etapy.