Kurczak Gong Bao to danie kuchni azjatyckiej, a konkretnie syczuańskiej. To jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach charakteryzującej się dużą ilością czosnku, cebuli, imbiru, papryczki chili, kolendry, anyżu, fermentowanej czarnej fasoli (douchi), oraz syczuańskiego pieprzu. Syczuańskie potrawy łączą w sobie wiele smaków, są pikantne i wyraziste. Jedną z najpopularniejszych jest kurczak Gong Bao. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób. Zamarynowanego, pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka przesmaża się z orzeszkami ziemnymi i ostrymi przyprawami.
Uwielbiam to danie, ale postanowiłam zrobić je w nieco innej, mojej wersji. Całkowicie pominęłam nadającą piekielnej ostrości papryczkę chili i mocne smażenie orzechów. W oryginale są orzeszki ziemne, ja użyłam nerkowców, które przesmażyłam delikatnie tylko po to, aby skruszały i nie straciły cennych wartości. Zostawiłam szczypiorek, cebulę i czosnek, natomiast świeży imbir zastąpiłam marynowanym z zalewy. W takiej wersji oprócz ostrości, nadaje przyjemnej słodyczy.
Mój dodatek do tego dania to grzybki mun które uwielbiam. Pasują tu idealnie.
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką i kulinarne eksperymenty polecam Wam tę potrawę. Jest przepyszna i jestem pewna, że nie raz zagości na waszym stole.
Porcja dla jednej osoby ma ok. 230 kcal (bez ryżu, makaronu)
- 400 gramów fileta z kurczaka
- ząbek czosnku
- czubata łyżka marynowanego imbiru
- średnia cebula
- 60 gramów orzechów nerkowca
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść grzybów mun
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- Kurczaka kroimy w kosteczkę o grubości 1,5 x 1,5 cm. Zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem do zakrycia. Przykrywamy naczynie, odstawiamy na ok. 5 minut. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Mają skruszeć, ale nie zrumienić się.
- W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy kurczaka razem z marynatą. Smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekany imbir i wymieszane składniki marynaty. Gotujemy ok. minuty, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za gęsty, dolewamy wody. Całość mieszamy z grzybami mun i szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym, sojowym lub ryżem jaśminowym.
Mam małe pytanko, czy Ty dajesz swoim dzieciom do szkoły do picia np. herbatki przygotowane w domu? Jeśli tak to proszę podpowiedz jakiej butelki do tego używasz? Tak, żeby nadawała się do ciepłego napoju. Pozdrawiam, Dorota
a jakiej firmy jeśli możesz polecić herbate owocową?
Bo ja szukam takiej, która byłaby dobra w smaku ale też "dobra" w składzie :)
A mogłabyś podać ile w oryginale dodaje się fermentowanej fasoli i w którym momencie? Bo mam zapas ale niewiele przepisów z jej dodatkiem.
Ewa
Pozdrawiam
Gosiu, odstawiam nabiał (trądzik) a co myślisz o jajkach ??
Klaudia.
(tak samo z syropem klonowym - czy mogę zrobić Twoją domową granolę z syropem? Czy jeśli "odstawiłam cukier" to syropu też nie mogę?)
Pozdrawiam :)
z 4 łyżek 2 chleby
Nie wiem czy takie pysznosci bede miala na twojej diecie wiec w ten weekend robie,puki jeszcze nie dietkuje ?
Sama dieta nie wyleczy (jeśli masz dużo i mocno - potrzebny antybiotyk). Ale dieta BARDZO. BARDZO wspomoże proces leczenia i profilaktykę. Ja od 10 m-cy nie miałam ani jednego. a walczyłam z tym dziadostwem dobrych kilka lat.