11 listopada to Święto Niepodległości, ale też wspomnienie św. Marcina, patrona ubogich.
Z tej okazji w Wielkopolsce tradycyjnie piecze się gęś i marcińskie rogale. Zwyczaj ten dotarł do nas z Niemiec. Gorąco Was namawiam, abyście w najbliższą środę, na uroczysty świąteczny obiad, również upiekli gąskę.
Gęsi hodowane są w Polsce od XVII wieku. Obecnie jesteśmy największym w Europie producentem tych ptaków i prawie 100 % produkcji (ok. 20 tysięcy ton rocznie) trafia na rynek niemiecki.
Aż nieprawdopodobne, że w Polsce praktycznie nie jadamy gęsiny, a przecież to mięso zdrowe i bardzo smaczne.
Gęś, to ptak z charakterem. Nie da się zamknąć w ciasnej klatce, dlatego hodowla odbywa się w systemie rolnictwa ekologicznego. Gęsi potrzebują przestrzeni i wolności, co bezpośrednio przekłada się na jakość mięsa i małą ilość tłuszczu. Żywią się tym, co wyskubią na podwórku oraz śrutem zbożowym. Gęsina zawiera ok. 23% białka i ok. 4% tłuszczu.
Co ciekawe ….. tłuszcz gęsi owsianych zaliczany jest do „zdrowszych tłuszczów zwierzęcych” ze względu na znaczną zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (ok. 42%), linolowego (ok. 20%), linolenowego (0,4%) i arachidonowego (0,05%).
Gąskę pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu jest krucha i soczysta.
Poniżej podaję przepis na gęsie nogi, ale decydując się na upieczenie całej gąski, pieczecie identycznie.
- 4 gęsie nogi
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- Gęś naciaramy rozgniecionym czosnkiem i solą. Posypujemy majerankiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Gęś pieczemy w naczyniu z pokrywą !!! - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy naczynie z gęsią. Pieczemy godzinę.
- Zmniejszamy grzanie do 150 stopni. Pieczemy kolejne 4 godziny.
No i mniej aktywny na pewno będzie zakwas odebrany z masy chlebowej zrobionej z białej maki, a bardziej aktywny z masy chlebowej, gdzie wmieszałaś maki razowe. Przy czym jak robię chleb tylko z mąk razowych (ostatnio żytnia żurkowa i razowa orkiszowa), to chlebek faktycznie jest niewysoki.
Ja piekłam kiedyś w całości, w środku z jabłkami - dosłownie 3,5h i była genialna. Nie hejtuje tylko zastanawiam się dlaczego tak długo.. Pierwszy raz się z tym spotkałam.
Są kucharze którzy pieką 8 godzin w 130 stopniach. I w starych książkach kucharskich właśnie ten sposób jest polecany.
Serdecznie pozdrawiam..
czy to nie pomyłka?
Powtórzę. Gdyby przepis nie był idealny nie znalazłby się dziś na blogu.
Ja nie publikuję przepisów dla samego faktu wrzucenia ich na bloga. Wszystkie są sprawdzone i ja za nie ręczę.
A co by się stało gdybym np.jadła 1600 kcal ? Też może być ?
9 - przekąska
12-przekąska
15- obiad w domu
18 - przekąska
21 - kolacja
Twój dzień jest bardzo długi więc i posiłków będziesz miała więcej. Mogłabyś wydłużyć przerwy do czterech godzin i wtedy wyjdzie Ci 5 a nie 6 posiłków ale z uwagi na fakt iż się uczysz, ja sugerowałabym Ci 6 posiłków i krótsze przerwy.
Z góry dziękuję za pomoc
Iwona
1.Czy osoba dorosła nie posiadająca domowych zwierząt oraz dzieci może zarazić się jakimiś pasożytami? (w jaki sposób?)
2.Jakie są objawy zarobaqczywienia organizmu?
3.Wszystkie leki są na receptę, wiem też że polecasz vermox, a co sądzisz o poniższym preparacie(czy warto?)
Para Farm
Składniki
Maksymalna dzienna dawka 4 ml (80 kropli) zawiera glicerynowo-wodny wciąg z ziół: Herba Absinthii (Ziele piołunu) - 1,13 mg, Radix Inulae (Korzeń omanu) - 1,13 mg, Herba Thymi (Ziele tymianku) - 0,75 mg, Folium Salviae (Liść szałwii) - 0,75 mg, Fructus Foeniculi (Owoc kopru włoskiego) - 0,42 mg, Herba Thymus Serpyllum (Ziele macierzanki piaskowej) - 0,42 mg, Radix Althaea (Korzeń prawoślazu) - 0,09 mg.
Substancje pomocnicze: sorbinian potasu (substancja konserwująca).
Preparat standaryzowany na zawartość tujonów, których ilość nie przekracza 0,025 mg/g.
Preparat zawiera 60-65 % gliceryny.
Dziękuję za odpowiedź.
2 - o objawach napiszę niebawem
3 - tylko na receptę. Dr Ozimek odradza ziołowe bo nie są na tyle silne aby wybić robale.
1. ile tabletek muszę zjeść?
2.Kiedy najlepiej przyjmować lek (rano/wiczorem, przed/po jedzeniu)?
3. Czy organizm (żołądek, jelita)jakoś reaguje po spożyciu leku?
4. Czy lek może mi w jakiś sposób zaszkodzić?
Bardzo dziękuję za odpowiedź
2 - jw.
3- jak nie masz robaków nie odczuwasz nic, jak masz możesz być senna, może Cię boleć głowa, brzuch, możesz wymiotować etc.
4 - nie
A jakie badania na pasożyty robiłaś? Z kału nie wychodzą. Trzeba zrobić z krwi na przeciwciała IgE.
Kamila
Dzięki za odp !!
Kamila
Czy rzeczywiście opakowania plastikowe są trujące dla dobrej wedliny czy parówek w wewnątrz???Poglębialas ten temat kiedys?
Pozdrawiam Monika
Z innej beczki - od kilku lat borykam się z problem włochatego języka - no nie mam pojęcia skąd się bierze (biorę anytbiotki dłigoterminowo na probelmy ze skórą) i nie mogę się tego pozbyć na stałe (czyszczenie specjalnym skrobakiem to dla mnie standard ale i tak powraca). Jakieś pomysły?
Jak długo ? Nie wiem. Nie mam tego urządzenia więc nie mam pojęcia co i jak się tam ustawia, gotuje.
Co do problemów z językiem to nie spotkałam się nigdy z czymś takim.
1.Czy w ramach ,,słodkiej niedzieli'' te 300 kcal ma być wliczone w dzienny bilans, tak?
2.Jeśli teraz tzn.załóżmy w tym tygodniu zwiększałam jeszcze bilans o 100 kcal, to po jakim czasie mogę wprowadzić sobie ,,słodką niedziele'' ?
2 - jeśli jesteś na redukcji to przez pierwsze 3 miesiące warto słodycze wykluczyć
Przy okazji pytanko czy przy niedoczynności tarczycy i nietolerancji mleka i jaja da się zrobić dni bez mięsa i ryb I zebrać przynajmniej 1.5 g białka na kilogram (wzrost 173 waga 86kg) czy codziennie trzeba mięso jeść?
Dziękuję
Mam pytanie. Jestem na diecie redukcyjnej , nie mam dużej nadwagi .Chce zgubic z 6 kg. Jem zdrowo ,ciemne pieczywo , kasze, brązowy ryż , duzo warzyw,owoców. Wykluczam słodycze i wszystko co przetwprzone mocno.Jem regularnie,lecz w mniejszych ilościach. Okazało się że jestem w ciąży, czy nadal mogę się tak odżywiac ? Czy jednak powinnam przerwac diete . Chciałabym zrzucic te zbędne kg zanim dojdą mi kolejne :( proszę o odp ...
Jestem zachwycona blogiem,
Pozdrawiam