Omlet doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tego ze szpinakiem, zdarzało mi się zjeść także na obiad, jak miałam bardzo intensywny dzień i wpadałam do domu głodna jak wilk.
Ogromna zaleta ? Szybkość przygotowania !
Polecam Wam omlet jako propozycję śniadaniową (pojawi się w nowym jadłospisie). Jajko zawiera proteiny, które zwiększają uczucie sytości, co z kolei ogranicza napady głodu. Białko jajka sprzyja aktywowaniu przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów.
Żółtko to bogactwo witamin A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i potasu.
Idealne połączenie na rozpoczęcie dnia.
- 2 jajka (rozmiar L)
- garść świeżych listków bazylii
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz kolorowy
- łyżeczka oliwy
- Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Mieszamy z porwanymi na kawałki listkami bazylii. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w kostkę lub małe kawałki suszone pomidory. Smażymy chwilkę. Wlewamy masę jajeczną.Dodajemy sól i kolorowy pieprz. Omlet smażymy wykonując drewnianą łopatką ruchy od brzegu patelni do środka, z każdej strony, tak aby nieścięta masa jajeczna wypływała ze środka na boki patelni. Pod koniec przykrywamy pokrywką na 1 minutę i zmniejszamy ogień do minimum.
- 2 jajka (rozmiar L)
- duża garść świeżego szpinaku
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny
- łyżeczka oliwy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy liście szpinaku. Solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1 minutę, często mieszając.
- Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 minuty.
Kaloryczność całego omleta to ok. 320 kcal
Małgosiu mój bilans dziś to 5 tydzień z Twoimi jadłospisami i 3 kilo w dół ;)
Pozdrawiam,
Agata
Pozdrawiam
spróbuj sosu winegret lub jogurtu greckiego, który dobrze doprawiony jest świetny do sałatek
Pyszny jest w wersji z cebulą, papryką, pomidorami - warzywa podduszam do miękkości i dodaję masę jajeczną z odrobiną chili, oregano, tymianku, bazylii.
Pozdrawiam serdecznie
Możesz oczywiście jeść tłusto i słodko ale ze szkodą dla zdrowia i wyglądu.
Możesz korzystać z moich jadłospisów zwiększając sobie kaloryczność do 1800 -2000 kcal.
Zwiększasz każdy posiłek. Do tego ćwicz aby utrzymać ciało w dobrej kondycji.
Jeśli dana osoba zwiększy posiłki pięknie wyrzeźbi całe ciało, mam koleżankę, instruktorkę aerobiku cudownie wyglądającą. Ma cudowne ciało i chcąc przytyć nie rezygnowała z pracy, zwiększyła kaloryczność posiłków.
suszone jabłka są świetne jako przekąska,a inne owoce jako dodatek np. do jogurtu
jeden suszony pomidor w oliwie to ok. 40 kcal
łyżeczka oliwy z oliwek - ok. 40 kcal
razem omlet pierwszy z bazylia to ok. 320 kcal
Pozdr Marta
Pozdrawiam, Magda :)
Pozdrawiam
Ewelina