Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To oczywiste.
Co powinno się znaleźć na śniadaniowym stole?
Włoch wypiję kawę i zje słodkiego rogalika. Francuz też na słodko, zadowoli się kawą i maślanym croissantem. Amerykanin poprosi o pancakes’a i poleje go obficie miodem. Co kraj to obyczaj.
Co wybrać, żeby za 2 -3 godziny w napadzie wilczego głodu nie wciągnąć batonika?
Naukowcy z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie na podstawie testów przeprowadzonych na 20 otyłych wolontariuszach przekonują, że zjedzenie na śniadanie jajka pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Uczestnicy testu, którym na śniadanie podawano jajka odczuwali później mniejszy apetyt i co ciekawe po 3 godzinach od jajecznego posiłku mieli we krwi niższy poziom greliny, hormonu podnoszącego apetyt i wyższy poziom hormonu PYY3-36 odpowiedzialnego za uczucie sytości.
20 osób to trochę mało ale nie będę polemizowała z naukowcami ponieważ efekt jajecznego śniadania przetestowałam na sobie.
Jajko to bogactwo protein. Osoby interesujące się dietetyką doskonale wiedzą, że dieta bogata w proteiny zwiększa uczucie sytości dzięki czemu ogranicza napady głodu. Z kolei białko sprzyja aktywowaniu przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów.
Jajko zawiera wiele cennych wartości.
Żółtko to bogactwo witamin A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i potasu.
Obawiacie się cholesterolu ? Żeby się nie przyswoił wystarczy ze śniadaniowego menu wyrzucić cukier.
Jajeczne śniadanie jem 3-4 razy w tygodniu. Odkąd wprowadziłam do mojego śniadaniowego menu więcej jajek zauważyłam że po zjedzeniu takiego śniadania lepiej się czuję, jestem syta do godziny 13- 14 i nie odczuwam potrzeby zjedzenia przekąski w tzw. międzyczasie .
Moje przykładowe śniadanie to 2 jajka na bekonie ze szczypiorkiem + 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym i kawa z mlekiem.Po tak solidnym śniadaniu jestem pełna energii i gotowa do pracy.
Inne pomysły na jajeczne śniadanko:
Bruschetta z jajkiem | |
Puszysty omlet z wędzonym łososiem skropiony limonką | |
Jajka z prosciutto i szczypiorkiem |
Oczywiście ograniczamy się do 3 max 4 cienkich plasterków.
Pozdrawiam :)
Na śniadanie dobra jest owsianka posłodzona bananem i cynamonem...pycha i bardzo syci:-)
A tak na poważnie to w dobrej kuchni cholesterol nie istnieje i tego się trzymajmy. Co do jajek to nie widzę przeciwwskazań i to niezależnie od sporej ilości badań. Faktycznie mała jajecznica (z 1,5 jajka)"trzyma" mnie spokojnie parę godzin i tylko ze względu na to, że trzeba zjeść sięgam po 2 śniadanie.
Oczywiście ludzie z problemami z gospodarką lipidową powinni uważać, ale zdrowi nie muszą się specjalnie ograniczać. Pozostaje tylko kwestia jakości jajek; produkty ekologiczne, wolnowybiegowe smakują nie tylko lepiej, ale są zdecydowanie zdrowsze.
2 jajka w rozmiarze L to 160 kcal, 2 cienkie plastry bekonu o łącznej wadze 20 gramów to ok.100 kcal .
ale jak nie jestem głodna i tak robię sobie jedzenie , nie na zasadzie zmuszania się, ale jak przegapię posiłek to poźniej jestem dwa razy bardziej głodna
Co sadzisz o jajkach w koszulkach ????
Mozna jesc ??
Podoba mi sie w nich to ,ze sa na miekko i szybko sie je robi ;)