Kochani dziś coś dla dzieci. Ale i duże łasuchy też będą zachwycone. Placuszki drożdżowe z malinami i borówkami amerykańskimi. Bajecznie puszyste w środku, cudnie chrupiące na zewnątrz.
Moje dzieci je uwielbiają. Mąż wyjada jak nikt nie widzi 😉 Jestem pewna że i Waszym pociechom przypadną do gustu. Sprawdzą się i na słodki podwieczorek, i śniadanko.
Słodko – cierpka malina idealnie współgra ze słodyczą amerykańskiej borówki i samego ciasta. Czy sprawdzi się do tego jogurtowa polewa z wanilią? Jak najbardziej 😉
Polecam i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały 😉
Zwróćcie uwagę na pulchność ciasta. Racuszki są jak gąbeczka. Ciasto ma zupełnie inną konsystencję niż zwykłe ciasto tzw. gęste naleśnikowe.
Składniki na ok. 30 placuszków:
- 300 gramów mąki orkiszowej typ. 650 lub 700
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 50 gramów cukru trzcinowego
- 50 gramów rozpuszczonego, chłodnego klarowanego masła
- 40 gramów drożdży
- sól
- szklanka borówek amerykańskich
- szklanka malin
Sposób przygotowania:
- Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, sól, mąkę i zimne rozpuszczone, klarowane masło. Miksujemy ok. 3 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką, odstawimy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Jak ciasto potroi swoją objętość mieszamy je z owocami.
PS:Zwróćcie uwagę na zdjęcie w którym pokazuję wymieszane z owocami ciasto. Widać na nim wyraźnie bąbelki. To dzięki nim racuszki są pulchne i puszyste. - Gotowe placuszki smażymy na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.