Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe spotkanie z koleżankami. Ponadto gotowe, dostępne w sklepach ciasteczka bezglutenowe często mają w składzie podejrzane dodatki. Jeśli oprócz celiakii masz dodatkowo alergię na jajka sprawa komplikuje się jeszcze bardziej.
Dla wszystkich celiaków i osób z alergią na jajka przygotowałam dziś przepis na przepyszne, aromatyczne, kruchutkie ciasteczka bezglutenowe.
Jestem pewna że je pokochacie.
Kaloryczność:
Jedno ciastko ma ok. 184 kcal
Składniki na 13 – 15 ciasteczek (mi wyszło 13):
- 150 gramów grubo mielonych migdałów
- 100 gramów płatków owsianych bezglutenowych
- 130 gramów bardzo miękkiego masła
- 50 gramów mąki owsianej bezglutenowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka brązowego cukru
- cała laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
- Suche składniki wymieszaj w mikserze planetarnym. Dodaj miękkie mało i ziarenka wyjęte z całej laski wanilii. Mieszaj dalej aby powstała zwarta masa.
- Z powstałej masy ulep 13 ciasteczek.
- Wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut.
PS: ciasteczka jemy po całkowitym ostudzeniu.