Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację.
33 gramy białka na porcję! Niski indeks glikemiczny!
Jestem pewna, że jeśli tylko jecie nabiał, pokochacie ten przepis i na stałe zagości on w Waszej kuchni. Moje dzieci mówią na to danie „szrekowa pasta”.
Zróbcie i dajcie znać jak smakowało 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 2 ząbki czosnku
- 200 gramów liściastego szpinaku
- 200 gramów sera typu feta (12% tłuszczu)
- 200 ml śmietany jogurtowej (10% tłuszczu)
- 40 gramów niesolonych pistacji (polecam te – klik – z kodem DIETOTERAPIA uzyskasz 10% rabatu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (rekomenduję tę którą sama używam, delikatną, bez goryczki – klik – z kodem DIETOTERAPIA uzyskasz 10% rabatu)
- 240 gramów fileta z kurczaka
- 240 gramów makaronu pełnoziarnistego
Marynata do kurczaka:
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kosteczkę. Nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej dziś na jutro).
- Na łyżce oliwy dusimy rozgnieciony ząbek czosnku oraz szpinak. Dodajemy rozgniecioną fetę, rozgniecione tłuczkiem pistacje i śmietanę. Podgrzewamy do wymieszania się fety ze śmietaną. Mieszamy. Blendujemy w blenderze kielichowym (lub termomiksie jeśli mamy) na idealnie gładką masę.
- Na drugiej łyżce oliwy podsmażamy kurczaka do momentu aż mięso zmieni kolor na jasny. Zalewamy sosem. Zagotowujemy. Dusimy 2-3 minuty.
- Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Gotowe 😉
PS: Sosu nie dosalamy z uwagi na wystarczającą słoność fety.
Olini jest marką którą wybrałam i z którą podjęłam współpracę po długich miesiącach negocjacji i testów (mówiłam o tym szczegółowo na Instagramie).
Z uwagi na jakość polecam Wam wszystko co mają w ofercie, zwłaszcza oliwy, oleje, orzechy, pestki i rewelacyjne miody (zwłaszcza malinowy).
Z kodem DIETOTERAPIA uzyskacie 10% rabatu na wszystko w Olini.