fbpx
Fit pulpeciki z tajemniczym dodatkiem, duszone w jarzynach
Img
Pulpety zawsze robiłam tradycyjnie, czyli z dodatkiem bułki. Owszem była to grahamka, ale jednak bułka.
Jakiś czas temu jedna z Was podrzuciła mi pomysł zastąpienia bułki płatkami owsianymi. W zasadzie pomyślałam sobie, czemu nie. Spróbuję. Ciekawa byłam czy będą wyczuwalne i czy moje dzieci zorientują się co jest w środku.
Do płatków dodałam jeszcze otręby, aby zwiększyć ilość błonnika i tym samym poprawić trawienie mięska 😉 Płatki razem z otrębami po zalaniu ciepłą wodą napęczniały i w mięsie stały się kompletnie niezauważalne i niewyczuwalne.
Rewelacja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulnoopornością, kiedy to tego błonnika trzeba jeść jak najwięcej. Pomysł sprzedałam już mojej mamie. Wypróbowany, zaakceptowany 🙂 Teraz podrzucam Wam, a zwłaszcza tym, którzy do płatków są nastawieni sceptycznie. Ze szczególnym nastawieniem na panów mężów, którzy są niejako przymuszeni przez żony do zdrowego stylu życia.
Kochani ! Nie czuć ich, a działają.
Pulpety są duszone w sosie z warzywami. Świetne dla dzieci.
Jeśli dziecko “boi się warzyw” trzeba je pokroić drobniutko, tak aby się rozgotowały i pojedyncze osobniki wtopiły się w otoczenie.
 
Kaloryczność:
Jeden pulpet to ok. 90 kcal 
200 ml sosu to ok. 130 kcal 
Składniki na pulpety (mi wyszło 12 sztuk ): 
  • 500 gramów mięsa z indyka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • średnia cebula
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa do podsmażenia
Przygotowanie:
  1. W maszynce mielimy mięso i cebulę.
  2. Płatki owsiane i otręby przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do zmielonego mięsa dodajemy płatki z otrębami (jeśli nie wchłonęły całej wody należy je odcisnąć), jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
  4. Pulpeciki obsmażamy na oliwie. Nie rumienimy. Chodzi o to aby “zamknąć” mięso.
 
Składniki na sos:
  • szklanka fasolki szparagowej
  • jedna średnia cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml  passaty pomidorowej (przecier)
  • 150 ml wody
  • ząbek czosnku
  • sól, łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę szparagową, smażymy 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy passatę pomidorową, wodę, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  2. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy ok. 10 minut.
  

68 komentarzy

KasiaDodano:  19 Lipiec 2014 - 8:05
Sama miesa nie jem, ale podrzuce mojemu chlopakowi, moze sie wreszcie czegos nauczy i przy okazji zrzuci troche brzucha :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 8:38
A z indyka moze byc piers czy bedzie za sucha? Moze lepiej uzyc miesa z udzca indyka?
Ktorej czesci Ty uzywalas?
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 9:12
ja użyłam udźca
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 8:46
hahahaha, fasolka szaparagowa wyglada troche jak makaron rurki, pomyslalam ze oszalalas, robiac pulpety z makaronem i ziemniakami ;) ja zrobilam kiedys jakies kotlety panierowane platkami, bo nie mialam nic innego w domu, tez spoko wyszly, chociaz trzeba uwazac zeby nie nasiakly za bardzo olejem. w platkach kukurydzianych tez wyszly . Natalia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 8:53
Super! W niedziele wypróbuję! Wyglądają smacznie i zdrowo. Dzięki za przepis!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 9:24
Ledwo zajrzę do Ciebie Małgosiu i całkiem przy okazji dowiaduję się czegoś fajnego :) że zanim dodam otręby do kotlecików , trzeba je najpierw namoczyć. A ja sypałam jak leci takie suche i kotlety owe wychodziły twarde i zbite , choć też smaczne :) Dzięki !! Pozdrawiam przedurlopowo z upalnej Moskwy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 10:47
a ile srednio trwa to zamykanie mięsa? ;)
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 12:33
aż mięso z różowego stanie się blade, nie więcej niż pół minuty
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 10:53
Małgosiu, co proponujesz zamiast papryki..? pozdrawiam
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 12:34
może być cukinia lub bakłażan
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  19 Lipiec 2014 - 11:04
Myślę, że opcjonalnie można również zmielić czy też zblendować płatki. Oczywiście jeśli ktoś obawia się że będą wyczuwalne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 11:08
zamiast przecieru mogą być pomidory bez skóry z puszki ?
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 12:33
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 11:15
a czy mogą być otręby owsiane bo takie akurat mam:)?
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 12:31
oczywiście :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 11:41
Oj narobilas mi apetytu zrobię w poniedziałek bo dziś mamy rybkę na obiadek a jutro wolowinke
Odpowiedz
Karolina GromekDodano:  19 Lipiec 2014 - 12:28
Za późno przeczytałam... pulpety właśnie zrobione, tradycyjnie z bułką. Ale bez takiego sosu, sam wywar warzywny i tak jest smaczny.
Odpowiedz
*Nataleczka*Dodano:  19 Lipiec 2014 - 14:18
Ale fajna kombinacja i kolejny przepis do wypróbowania.
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Lipiec 2014 - 15:18
Gosiu, w jakim sklepie robisz zakupy? :) nie wierze ze wychodzi Ci 400 zl tygodniowo, u mnie po podliczeniu na 3 osoby wyszlo 450 zltygodniowo ... Moze powinnam zmienic sklep? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 16:32
Małgosiu proszę CIę , gdybys mogla napisac notke na temat radzenia sobie z tradzikiem. jest wiele osob , ktorych dotyka taka wysypka.. jak i umnie juz ponad 5 lat. masci, zabiegi u dermatologa , zdrowe odzywianie, nic nie pomaga.
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 17:31
ok. sama długo walczyłam, dziś już nam przyczynę
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 18:04
Też czekam z niecierpliwością!
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 23:22
Też poproszę o taki artykuł i jak szukać przyczyny tego problemu. Czy samo zdrowe odżywianie wystarczy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 17:20
Ja już od dawna robię mielone/pulpety z otrębami zamiast bułki, jak akurat mam mleko to namaczam je w lekko ciepłym mleku - szybciej pęcznieją. Pozdrawiam:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 17:52
Troszke zmodyfikowałam ale są przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeepyszne :) Dziękuje - Paulina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 18:28
Gosiu, nie mam aktualnie dostepu do mielonego indyka, czy moge wykorzystac chuda woliwine czy pulpety beda za suche?
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 21:47
powinny wyjść ok
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2014 - 20:20
zamiast fasoli szparagowej moge dodac marchewki?
Dodano:  19 Lipiec 2014 - 21:46
tak ale pokrój w paseczki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2014 - 12:24
Genialne! Właśnie zrobiłam na niedzielny obiad. Super pomysł na przemycenie płatków owsianych. Nie miałam fasolki szpargowej, więc użyłam marchewki. Mniam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2014 - 19:04
Czesc ;) Czekam z niecierpliwoscia na post zwiazany z ta przyczyna tradziku I jak sie tego pozbyc :( juz 2 tyg. trzymam sie twoich jadlospisow I jestes genialna poprostu , pyszne przepisy kazdego dnia ;) . wczesniej bylam strasznym niejadkiem , najlepiej same slodkie I zadnych warzyw bo juz mi sie znudzil codziennie kurczak z warzywami , nigdy na takiej diecie nie wytrzymywalam dluzej niz 2 tyg. po czym znowu wracalo wszystko co nie zdrowe. Tym razem sie wciagnelam bardziej niz zawsze :) no I oczywiscie cwicze , tylko mam wlasnie problem z tym tradzikiem bo od jakiegos tygodnia mam wiecejtych zmian. Nie wiem czy moja buzia sie oczyszcza czy co? czy moze pomoc mi sok z pietruszki? pozdrowienia I milej niedzieli ;) K.
Dodano:  20 Lipiec 2014 - 22:03
toksyny będą wyłaziły skórą
Odpowiedz
Agnieszka SportyDodano:  20 Lipiec 2014 - 20:14
Uwielbiam pulpeciki, i bardzo podobnie przygotowywałam swoje, tylko też muszę grahamkę na płatki zamienić
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2014 - 23:05
Gosiu, można wiedzieć jaka przyczyna trądziku występowała u Ciebie? Sama mam z tym ogromny kłopot, nawet zdrowa dieta nie pomaga :/ Dermatolog kazała odstawić mi mleko i ograniczyć nabiał, a ja tak uwielbiam mleko :(
Dodano:  21 Lipiec 2014 - 7:16
będę pisała o tym
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 7:55
Napisz Gosiu, bo ja również nie radzę sobie już z tym dziadostwem, zdrowo się odżywiam, ćwiczę, ale hormony odstawiłam już 9 miesięcy temu i nie mogą się unormować... nie wiem czy cokolwiek pomoże jeśli przyczyna tkwi w hormonach. Używam kremów z górnych pólek- Avene, La roche posay... i nic nie działa:(
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 9:46
Mam dokładnie ten sam problem, codziennie ćwiczę, biegam i zdrowo się odżywiam (dużo owoców i warzyw, nasion, pełnoziarniste pieczywo, ryż i makaron, kasze) i nic to nie daje na problemy z cerą
:/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 12:43
Moge do kotlecikow uzyc miesa wolowo wieprzowego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 13:16
Gosiu jesli mam przecier w kartonie nie znakazlam passaty to tez dodawac wode do sosu? Z gory dziekuje za odpowiedz Ania
Dodano:  21 Lipiec 2014 - 14:51
tak
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 22:06
Dziekuje , wyszly PRZEPYSZNE :) pozdrawiam Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2014 - 20:45
czy taka porcja wystarczy dla 5-osobowej rodziny?
Dodano:  21 Lipiec 2014 - 20:57
to zależy czy najecie się 12-toma pulpetami bo mi tyle wyszło,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Lipiec 2014 - 8:21
Malgosiu ja tak troche z innej beczki. Powoli przestawiam moja rodzinke na zdrowe odzywianie, mam wiec do Ciebie pytanie, jezeli ani Ty ani nikt z Twoich bliskich nie odchudzacie sie to jak przygotowujesz posilki pod wzgledem kalorycznosci i zawartosci bialka, wegli w calodziennym jadlospisie? Czy robisz juz to na oko po tak dlugim czasie czy nadal liczysz kcal oraz zawartosci skladnikow w kazdym produkcie? Pytam gdyz zastanawia mnie czy po jakims czasie da sie poprostu to ogarnac i zyc bez "kalkulatora" , poprostu wpasc po pracy do domu i raz dwa przygotowac pelnowartosciowy posilek dla kazdego a nie liczac, ze ja potrzebuje tyle makaronu a Maz tyle... Z gory Ci dziekuje za odp.
Dodano:  22 Lipiec 2014 - 8:35
Nie da się żyć całe życie z kalkulatorem. Na początku jest to potrzebne żeby poznać co i jak, ile, kiedy etc. ale później to "wchodzi w krew" i się już wie ile.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:53
zrobiłam wczoraj te pulpeciki, zmieniłam jedynie sosik bo zamiast fasolki szparagowej była cukinia i świeże pomidory, zarówno ja jak i mąż się zajadaliśmy :) płatki owsiane są niewyczuwalne ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 10:47
Ja od dawna do mięsa mielonego dodaję kaszę jaglaną zamiast bułki. Nie czuć jej w ogóle w smaku, pulpety są takie fajne "lekkie". Jak Ci się wydaje zdrowiej z kaszą czy z płatkami i otrębami, jak w Twoim przepisie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2014 - 11:42
no to mam przepis na dzisiejszy obiad :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Lipiec 2014 - 14:16
Pulpety właśnie dochodzą. W sosie jest zielona fasolka szparagowa, zolta papryka i cukinia :-).
Co do pulpetow mam pytanie. Sa bardzo delikatne, rozchodza sie. Moze za szybko chce je przewrocic na patelni zeby nie przesmazyc?
Dodano:  27 Lipiec 2014 - 18:55
a jajko dodałaś ?
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2014 - 17:22
Ja niestety dzisiaj miałam ten sam problem, masa była za luźna, zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Nie dalo się tego przewrócić, musiałam zebrać łyżką i dodać nietylko bułki ale i mąki. Nie mam pojęcia czemu tak się stało. Po dodaniu mąki było już ok. Sosik pyszny. Agnieszka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Lipiec 2014 - 16:01
bardzo smaczne pulpeciki, tylko fasola twarda, czy taka powinna być?
Dodano:  28 Lipiec 2014 - 17:29
musi być miękka, zanim włożyłaś pulpety musiałaś gotować za krótko
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Sierpień 2014 - 22:24
A ja do pulpetów dodaję kaszę mannę i zamiast je smażyć, piekę w piekarniku z warzywami podlane odrobiną wody, na koniec dodaję pomidory...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Sierpień 2014 - 22:35
A tradycyjne kotlety mielone tez mozna zrobić z platkami? W czym je obtoczyc?
Dodano:  15 Sierpień 2014 - 8:22
oczywiście,
obtoczyć można w otrębach
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Sierpień 2014 - 11:54
Pulpeciki bardzo dobre z tym ze faktycznie od razu po przygotowaniu nie czuc w nich platkow owsianych ale na drugi dzien juz niestety tak i to nawet bardzo sa takie kleiste (jem je sama wiec bede wcinac przez 2-3 dni ewentualnie zamroze)
Odpowiedz
Malwina BłaszczykDodano:  21 Sierpień 2014 - 13:15
Gosiu a masz domowy przepis na przecier pomidorowy i chcesz się nim podzielić? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2014 - 10:59
Ja również zrobiłam. Dałam mniej płatków i otrębów, zamiast cebuli daję zawsze czosnek i odrobinę oliwy do środka masy mięsnej. Pycha, polecam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:47
Jaką passate polecasz? Z jakiej firmy?
Dodano:  27 Styczeń 2015 - 14:56
ostatnio kupowałam mutti ale nie mam jakiejś jednej ulubionej
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Luty 2015 - 14:48
Czy konsystencja tych pulpetów umozliwi ich ugotowanie na parze? Dzieki za przepis !
Dodano:  19 Luty 2015 - 18:04
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Wrzesień 2015 - 13:27
Super pomysł z tymi płatkami. Zrobiłam wczoraj na obiad Twoje kofty i dodałam płatki owsiane. Rodzinka kręciła nosem na kminek (następnym razem po prostu go nie dodam) ale płatków nikt nie wyczuł i w ogóle nie było ich widać. Zagoszczą na stałe w mięsem mielonym w mojej kuchni. Dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Czerwiec 2016 - 10:37
Pani Małgosiu ,z czym najlepiej (kasza-jaka),Ryż czy ziemniaki podać te pulpeciki cukrzykowi 2 .Pozdrawiam Małgosia
Dodano:  16 Czerwiec 2016 - 16:40
Tak.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  4 Lipiec 2016 - 15:16
Bardzo smaczne pulpeciki, polecam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Luty 2017 - 14:04
Mi też troszke wyszły za miękkie i rozwalaly sie, nie wiem gdzie błąd. Moze za mało wycisnelam wodę z otrebow i platkow ?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️.
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️. 
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚 
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷 
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️

Skomentuj na Facebooku

Bądź dla siebie dobra - to klucz do sukcesu :)

Bym powiedziała że najpierw jesteśmy kobietami, potem nasze role społeczne: mama, córka, pracownik, inne. Ja odkrywam że nic nie muszę- mam wybór i staram się wybierać dla siebie dobre rzeczy. 😘 Najlepszego Mamusi od Mamusi

Dziękuję i nawzajem 😊👩‍👦

Dla Ciebie też mamo dużo zdrowia , szczescia i wytrwałości z rodziną i nami 🌹🥰

Piękne słowa i pięknie Pani wygląda 😍

Małgosiu pięknie napisane, dla Ciebie również dużo zdrowia, miłości i wytrwałości😊❤🌸

Dziękujemy za życzenia, dla Ciebie również wszystkiego najlepszego w tym pięknym dniu🌷🍀🌹🌸

Gosiu jak zawsze jesteś piękna i uśmiechnięta🥰 A fryzura super👍

Super fryzura 😘

Nowa fryzura - pięknie.

Ale piękna pani! 😍🤗

Malgosiu Jestes piękną kobietą😊😊😊... Ech... i jak Ty to robisz, że ciągle wyglądasz jak nastolatka😍😍😍

Najlepszego mamusi od mamusi 🌺🍃🌺

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej