Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
(wtorek, środa, czwartek)
śniadanie: ok. 452 kcal
* jogurt naturalny 250 gram Tola z wapniem – ok. 150 kcal
* 1 kiwi – ok. 42 kcal
* 1 nektarynka ok. 55 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
Kiwi i nektarynkę kroimy w kostkę. Dodajemy 3 łyżki mixu śniadaniowego, zalewamy jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Całość to ok. 382 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 280 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanego masłem osełkowym z liściem sałaty lodowej, pomidorem, plastrem chudej szynki i serkiem naturalnym Almette – ok. 280 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 376 kcal
* szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego penne – ok. 170 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek sera feta – ok. 30 kcal
* pomidor – ok. 26 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* 1 łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* odrobina octu balsamicznego
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 90 kcal
* jedno duże jabłko – ok. 90 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 480 kcal
* leczo warzywne – porcja widoczna na zdjęciu ok. 180 kcal
* 200 gram fileta z kurczaka przygotowanego – ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Środa – łącznie ok. 1678 kcal
śniadanie: ok. 375 kcal
* twarożek Piątnica – ok. 135 kcal
* łyżka miodu prawdziwego – ok. 40 kcal
* 3 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* herbata owocowa bez cukru
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 280 kcal
* sałatka owocowa – 2 kiwi, 1 nektarynka, 1 banan – ok. 240 kcal
W międzyczasie kawa (ja się nie obejdę bez kawy) :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 426 kcal
Sałatka z ryżem i kurczakiem
* szklanka ugotowanego brązowego ryżu – ok.180 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej – ok. 60 kcal
* 100 gram grillowanego fileta z kurczaka (najlepiej z obiadu wtorkowego)- ok. 100 kcal
* 2 plastry ananasa w puszce – ok. 50 kcal
* świeży koperek, sól, pieprz
* 2 łyżki jogurtu greckiego – ok. 30 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 110 kcal
* pojemniczek malin do podjadania – ok. 110 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* tricolori tagliatelle – porcja widoczna na zdjęciu ok. 450 kcal
Czwartek – łącznie ok. 1685 kcal
śniadanie: ok. 385 kcal
* jogurt naturalny Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* 1 banan – ok. 100 kcal
* 3 łyżki miksu śniadaniowego – ok. 135 kcal
Banana z jogurtem miksujemy na koktajl. Dodajemy ziarna i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem z plasterkiem pomidora, sałatą i chudą szynką – ok. 260 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 460 kcal
* Sałatka ( 2 garście roszponki, 2 pomidory, 5 rzodkiewek, 6 czarnych oliwek, 3 łyżki sosu winegret) – ok. 200 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem z plasterkiem pomidora i chudą szynką – ok. 260 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 207 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 207 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 296 kcal
* dwa gołąbki – ok. 260 kcal
* 3 marchewki ugotowane na parze – ok. 36 kcal