Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
na wtorek, środę, czwartek, piątek, sobotę, niedzielę i poniedziałek
wtorek– łącznie ok. 1652 kcal
śniadanie:ok. 464 kcal
*1 bułka grahamka przekrojona na pół i posmarowana masłem osełkowym – ok. 260 kcal
* 150 gram twarożku chudego – ok. 120 kcal
* 7 rzodkiewek – ok. 14 kcal
* szczypiorek
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 618 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z plastrem żółtego sera i ogórkiem – ok. 290 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 260 kcal
* makaron z grillowanymi warzywami z przepisu dostępnego tutaj. – porcja ok. 260 kcal
środa – łącznie ok. 1638 kcal
śniadanie: ok. 491 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 1 pomidor – ok. 25 kcal
* 3 rzodkiewki – ok 6 kcal
* herbata owocowa bez cukru
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 110 kcal
* pojemniczek malin – ok.110 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 327 kcal
* pół sałaty lodowej – ok. 25 kcal
* 2 ogórki gruntowe – ok. 10 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 5 małych kulek mozzarelli – ok. 90 kcal
* 6 rzodkiewek- ok. 12 kcal
* 3 łyżki sosu winegret – ok. 150 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 90 kcal
* duże jabłko – ok.90 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 550 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami -ok. 450 kcal
* szklanka soku jabłkowego – ok. 100 kcal
czwartek – łącznie ok. 1695 kcal
śniadanie: ok. 385 kcal
* jogurt naturalny 250 gram- ok. 150 kcal
* 5 moreli – ok. 100 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 120 kcal
*2 jabłka – ok. 120 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 540 kcal
* 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej – ok. 290 kcal
* 3 różyczki, brokułów, połowa czerwonej papryki, pół szklanki kukurydzy z puszki, pół małej cebuli
(cebulę i paprykę smażymy na łyżce oliwy, dodajemy ugotowane brokuły i kukurydzę – mieszamy z kaszą gryczaną) – ok. – 250 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z plasterkiem chudej szynki, sałatą i rzodkiewką – ok. 270 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 310 kcal
* Zupa toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki– talerz ok. 300 ml – ok. 250 kcal
* garść groszku ptysiowego – ok. 60 kcal
Piątek – łącznie ok. 1629 kcal
Śniadanie: ok. 396 kcal
* 2 kromki razowego chleba posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 170 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* herbata owocowa bez cukru lub czarna z cytryną bez cukru
* liście sałaty (kaloryczność jest znikoma więc nie piszę )
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 194 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 nektarynek – ok. 194 kcal
Obiad: ok. 349 kcal
Sałatka z kaszy kuskus:
* szklanka gotowej kaszy kuskus – ok. 173 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* 1 czerwona papryka – ok. 64 kcal
* ćwierć zielonej papryki – ok. 20 kcal
* garść bazylii lub mięty
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
Kolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal
* jedna kromka chleba razowego posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Sobota – łącznie ok. 1559 kcal
śniadanie: ok. 340 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl.
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 535 kcal
* 2 naleśniki – ok. 340 kcal
* 100 gram chudego białego sera – ok. 80 kcal
* pół szklanki jogurtu naturalnego Tola z wapniem – ok. 75 kcal
* dojrzała brzoskwinia pokrojona w kosteczkę (do serka) – ok. 40 kcal
Bały ser ucieramy z jogurtem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Smarujemy naleśniki.
W międzyczasie kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 282 kcal
* 2 gołąbki z przepisu dostepnego tutaj – ok. 260 kcal
* 2 ogórki małosolne – ok. 22 kcal
Podwieczorek: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
Kolacja : ok. 192 kcal
Sałatka – ok. 192 kcal
* 2 garście roszponki – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta (ok. 20 gram) – ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 1 łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1522 kcal
śniadanie: ok. 410 kcal
* herbata owocowa lub czarna z cytryną bez cukru
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* 2 jajka sadzone z 3 cieniutkimi plasterkami wędzonego bekonu (trzeba go najpierw zesmażyć na suchej patelni a na wytopiony tłuszcz wbić jajka i smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu. Żółtko ma być półpłynne)
Porcja jak poniżej – ok. 310 kcal
Przekąska: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 260 kcal
* krem z kalafiora z prażonymi migdałami – porcja ok. 260 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 310 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* ślimaczki z masą orzechową – jeden ślimaczek ma ok. 240 kcal
Kolacja : ok. 402 kcal
Sałatka caprese- ok. 402 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 cal
* kulka sera mozzarella – ok. 350 kcal
* liście bazylii
Poniedziałek – łącznie ok. 1634 kcal
śniadanie: ok. 424 kcal
* jogurt naturalny Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* 2 kiwi – ok. 84 kcal
* 1 nektarynka – ok. 55 kcal
* 3 łyżki miksu śniadaniowego – ok. 135 kcal
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem z plasterkiem pomidora i chudą szynką – ok. 260 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 340 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 2 gołąbki, które robiliśmy w sobotę – ok. 260 kcal
* kromka chleba razowego, bez masła – ok. 80 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę:
* 2 jajka ugotowane na twardo – ok. 160 kcal
* 1 czerwona papryka – ok. 64 kcal
* 1 żółta papryka – ok. 64 kcal
* ćwierć małej cebuli – ok. 8 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka jogurtu greckiego light – ok. 15 kcal
Wszystkie składniki kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 90 kcal
* 1 duże jabłko – ok. 90 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* Leczo z grillowanymi frankfurterkami – porcja widoczna na zdjęciu z wykorzystaniem 4 całych frankfurterek + leczo – ok. 450 kcal