Niedzielne popołudnie kojarzy mi się z lenistwem i relaksem przy aromatycznej kawie i kawałku dobrego ciasta.
Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego w moim przepisie cukru jest mało. Jeśli lubicie słodkie ciasta dosypcie go więcej. Jabłka to tylko 48 kcal w 100 gramach.Jeśli użyjemy duuużo jabłek i mało cukru zjemy kawał szarlotki bez wyrzutów sumienia.
Składniki: * 30 dag mąki * pół szklanki cukru pudru * kostka masła – 250 gram (masło roślinne odpada – ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny) * 3 żółtka * jabłka – ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg) * 1 opakowanie cukru waniliowego * łyżka masła * cynamon (według uznania) * odrobina cukru pudru do posypania |
|
Jak zrobić kruche ciasto:
1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić. Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser. |
|
Z ciasta ma się zrobić pyłek. Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. „Pyłkiem” będziemy posypywać górę szarlotki. Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z „pyłkiem” wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. |
|
W tym czasie przygotowujemy jabłka:
1. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. |
|
No to pieczemy:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. 4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym „pyłkiem” z miseczki. |
Kaloryczność:
Cała szarlotka upieczona według mojego przepisu ma ok. 3400 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 260 kcal
www.teen-of-fashion.blogspot.com
Pozdrawiam,
Ale mam ochotę na szarlotkę!!
----------------------------------------
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
PS. Pozdrowienia dla Ciebie i Michała
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku ;)
Pozdrawiam
J.
ja użyłam tortownicy, która jest dwukrotnie wyższa
testowałam :)
160 st. z termoobiegiem
Wybacz ale czy przypadkiem nie pomyl;ilas proporcji? Czy nie powinno byc 200g masla i 300g maki? Pozdrawiam :)
Po prostu uwielbiam szarlotkę :D