Nowe przepisy dotyczące ilości cukru i soli w produktach ze szkolnych sklepików oraz potrawach ze szkolnych stołówek udowodniły, jak duży problem mają Polacy z solą i cukrem.
Tematyka jest mi bardzo bliska, ponieważ o to, co zostało wpisane do ustawy, walczyłam już w ubiegłym roku. Niestety z marnym skutkiem, dlatego z obowiązujących przepisów bardzo się cieszę. Więcej o tym TU.
Po zmianie przepisów moja córka chętnie jada szkolne obiady, podczas gdy wcześniej większość dań była za słona, a kompoty tak słodkie, że nie dało się wypić. Teraz jest zadowolona, ale zadowolona dlatego, że poziom słoności i słodkości dań odpowiada temu domowemu. Niestety, jej koleżanki nie podzielają tego entuzjazmu. Nawet telewizja, emitując ostatnimi czasy coraz to nowe reportaże, powzięła sobie chyba za cel udowodnienie Ministerstwu, jaką krzywdę wyrządziło dzieciom i młodzieży i poniekąd zmusiło ich do noszenia solniczki i cukiernicy w i tak już przeciążonych plecakach. Generalnie wszyscy są niezadowoleni. Ja wręcz przeciwnie ;).
Mamy w Polsce problem z cukrem i solą i dopóki nie powiemy sobie tego prosto w oczy, to nie ma szans, aby cokolwiek się zmieniło. Solimy i słodzimy za dużo. Na temat soli napiszę innym razem. Dziś chcę poruszyć temat cukru, którego wpływ na organizm jest katastrofalny i prawdziwości tej tezy chyba nie trzeba nikomu udowadniać. Z odzwyczajeniem się od cukru mamy duży problem. Jak to zrobić, przeczytacie TU. Dziś chcę opowiedzieć o zdrowych zamiennikach cukru zaliczanych do grupy alkoholi cukrowych, ale pisząc o tych zamiennikach nie chodzi mi o to, abyście zamieniali je 1:1.
Ilość cukru należy redukować, bo tu o nasze zdrowie chodzi, ale odrobina słodyczy do kawy, naleśników, ciast, deserów etc. jest czasem potrzebna.
Na co warto zamienić zwykły biały cukier i dlaczego na alkohole cukrowe należące do grupy polioli ?
Ksylitol to naturalna substancja pozyskiwana z kory brzozy (najczęściej fińskiej), zaliczana do alkoholi cukrowych zwanych poliolami. W naturze występuje także w wielu owocach i warzywach min. kukurydzy, grzybach, jagodach, malinach, truskawkach, śliwkach czy gruszkach.
Wracając do polioli to warto wiedzieć, że to węglowodany które mają tę cechę, iż są metabolizowane bardzo powoli. Nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, a tym samym nie podnoszą poziomu insuliny.
Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi zaledwie 8. To substancja bezpieczna dla cukrzyków, osób z insulinopornością, mających nietolerancję fruktozy (ksylitol fruktozy nie zawiera) oraz wszystkich dbających o linię i o zdrowie. Ksylitol ma działanie alkalizujące, czyli nie zakwasza organizmu. Cukier wręcz przeciwnie. Jak już pisałam niejednokrotnie, zakwaszenie jest dla naszego zdrowia bardzo niebezpieczne. Bardzo obciąża nerki i sprzyja rozwojowi bakterii i drożdżaków. Dlatego też na cukier i słodycze trzeba bardzo uważać. Jak już pisałam niejednokrotnie, lepiej jednego dnia najeść się do upadłego, niż karmić bakterie każdego dnia. Ksylitol działa bakterio i grzybobójczo oraz zwiększa przyswajanie wapnia. Mogą go spożywać osoby zmagające się z przerostem candida albicans.
W smaku niczym nie różni się od tradycyjnego cukru, a ma dwukrotnie mniej kalorii.
UWAGA! Ksylitol w nadmiarze zadziała przeczyszczająco. Maksymalna dzienna ilość to 3 łyżeczki.
Erytrytol, podobnie jak ksylitol, należy do alkoholi cukrowych. Jeśli chodzi o produkcję przemysłową, erytrytol pozyskiwany jest z z gliceryny odpadowej (powstającej przy produkcji biopaliw) przy udziale drożdży Yarrowia lipolityca Wratislawia. To właśnie te drożdżaki zamieniają powstającą glukozę w erytrytol. W naturze występuje w gruszkach, winogronach, melonach, owocach morza czy grzybach.
Erytrytol nie jest tak słodki jak cukier. Aby uzyskać słodycz odpowiadającą słodyczy cukru, należy użyć 30 % więcej erytrytolu niż cukru.
Co istotne, zwłaszcza dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, przerostem candida albicans, chorobami układu pokarmowego i wszystkich osób na dietach redukcyjnych, erytrytol nie jest trawiony przez organizm człowieka. Wchodzi i wychodzi w niezmienionej formie wraz z moczem.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero. No i nie ma działania przeczyszczajacego jak ksylitol.
Sami wybierzcie, która substancja bardziej do Was przemawia.
Kupiłam taką, ale to są suche liście - jak używać jej przy wypiekach? Trzeba zrobić najpierw wywar, czy po prostu liście wrzucasz?
Pozdrawiam
Ja w wypiekach stosuję różnie, raz stewię raz ksylitol ale nie mieszam ich że trochę tego trochę tego.
Kup mężowi ksylitl i wsyp co cukiernicy. Idę o zakład że się nie zorientuje bo smak jest identyczny.
Ksylitol ma być dostępny w Lidlu od czwartku (a także nasiona chia). O ile go dostanę jeszcze, to planuję zrobić większy zapas :)
Pozdrawiam serdecznie
To nie ma działać tak że teraz ktoś kto słodził 3 łyżeczki cukru do herbaty będzie teraz słodził tyleż samo ksylitolu. Warto powalczyć o to aby słodzić tę herbatę połową łyżeczki.
No i kwestia odczuwania słodkości przez mózg po spożyciu słodzików - skoro smak słodki, to cukier, a to wiąże się z tym, że dochodzi do wydzielenia insuliny - co o tym sądzisz?
Ja na co dzień nie używam cukru. Jedynie słodzę kawę połową łyżeczki ksylitolu.
Przeczytaj linki które dołączyłam do tego tekstu min. jak odzwyczaić się od cukru.
Ty masz się od cukru odzwyczaić a jeśli już pieczesz czy robisz coś co wymaga dodania czegoś słodkiego to niech to nie będzie biały cukier a jego zdrowsza alternatywa.
Ja tak robię i tak polecam. Po to pisze te posty. Przymusu nie ma.
W dwa miesiące schudłam 6kg. Zdrowo się odżywiam i z głową - nie obciążając psychiki i dając sobie trochę luzu. Moja waga jest ok, bmi idealne ale chce jeszcze popracować nad ciałem. Wcześniej kilka razy w tyg ćwiczyłam Chodakowską, Mel B, rower. Od 2 tyg mam kryzys, nie chce mi się po prostu ćwiczyć, nie sprawia mi to żadnej przyjemności. Źle się z tym czuję i walczę jak mogę, ale nie chce się aż tak zmuszać. Czy Tobie się coś takiego przydarzyło? Jeśli tak to jak z tego wyszłaś?
Ja mam tak ze jak coś postanowię to nie oglądam się do tyłu. Jestem typem fightera, walczę do upadłego i albo wygram albo zginę. Taką zasadą kieruję się w życiu we wszystkim. Nie użalam się nad sobą i nie pozwalam aby moje lęki czy wątpliwości zawładnęły mną.
Małgosiu, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie suszonych owoców. Niejednokrotnie słyszałam, że są bardziej kaloryczne niż świeże. Mogłabyś wytłumaczyć na czym to polega? Czy jak ususzę sobie jabłka w domu, w suszarce to one faktycznie zwiększają swoją kaloryczność?
Pozdrawiam
Dlaczego?
Ponieważ aby uzyskać 100 gramów suszonego jabłka nie wystarczy 100 gramów świeżego. Potrzebujemy więcej ponieważ odparowuje woda.
mam pytanie o koktajl. Moje dziecko 11-latek nie lubi jeść śniadań z samego rana, ale bardzo chętnie pije koktajle. Więc przygotowuję mu rano. W składzie zawsze jest banan i do tego mleko i kakao, lub inny owoc np brzoskwinia, gruszka, lub pomarańcz i do tego jogurt.
Ale zastanawiam się czy z rana to dobry pomysł, na drugi śniadanie w szkole dostaje kanapkę.
Małgosiu proszę odpowiedz co Ty o tym sądzisz.
Pozdrawiam serdecznie
czy Twoim zdaniem osoba z PPM 2300 i CPM 3200 powinna zacząć od 2600 kcal? przez ile czasu? Po jakim czasie zmieniać kaloryczność?
Jednego dnia mogło to być 3000 kcal albo więcej, innego 2000.
POZDRAWIAM.
przed spaniem moge go pic?
Warto jeść to cudo?
Ten chleb znalazłam w Biedronce:))
Tak więc erytrol i ksylitol nie będą wzmagały trądziku.
Pozdrawiam
Możesz polecić pewne firmy produkujące Ksylitol i erytrytol?
Są zapewne już podróbki jak ksylitol z kukurydzy z chin a chciałbym tego uniknąć.
Gdy chcemy ograniczyć słodkie i tym samym odzwyczaić się od słodkiego smaku ograniczamy także zamienniki.