Takiego kurczaka zapewne jeszcze nie jedliście. Idealnie zamarynowany, zapieczony w piwie co daje mu genialną kruchość i aromat. Do tego pyszne warzywa i delikatne kaszotto z kaszy jaglanej z groszkiem.
Idealny pomysł na niedzielny obiad, choć w tygodniu też się sprawdzi. Robi się go bardzo prosto.
Wypróbujcie koniecznie 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 8 podudzi z kurczaka
- 3 duże białe części pora
- łyżka klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml jasnego piwa
- marynata do mięsa (przepis TU)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra – dół).
- Na maśle przesmażamy kurczaka po dwie minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora kroimy w półtalarki. Wrzucamy na patelnię po kurczaku. Przesmażamy. Przekładamy do naczynia z kurczakiem. Zalewamy piwem. Przykrywamy pokrywą do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z naczynia i podpiekamy 15 minut.
Kasza jaglana z groszkiem:
- 200 gramów kaszy jaglanej
- 200 gramów mrożonego zielonego groszku
- łyżka klarowanego masła
- bulion drobiowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Na maśle szklimy kaszę. Zalewamy bulionem 1 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy bez przykrycia aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy rozmrożony groszek. Jeśli kasza nadal jest twarda, dolewamy bulionu.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.