Kurczak w sosie pieprzowym. Delikatny, aromatyczny, kruchy i wilgotny. Podany z zapiekanką z batatów i sałatką z kiszonej kapusty.
Można przygotować go jako danie obiadowe, lub pominąć sos i zjeść jako domową wędlinę na kanapkę lub do sałatki do pracy lub szkoły.
Polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂
Przepis na zapiekankę z batatów TU.
Składniki:
- 200 gramów fileta z kurczaka ze skórą,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki soli,
Składniki do sosu:
- łyżeczka mąki orkiszowej typ 700,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 50 ml mleka,
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
- 100 ml rosołu,
Sposób przygotowania:
- Oliwę ucieramy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, kuminem, majerankiem, musztardą i miodem na jednolitą masę. Nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Na rozgrzaną patelnię teflonową wkładamy zamarynowanego kurczaka i obsmażamy 4 minuty z każdej strony.
- Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 4-5 minut.
- Ziarenka kolorowego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
- Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wkładamy łyżeczkę masła. Rozgrzewamy, dodajemy mąkę, zasmażamy. Wlewamy rosół i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Upieczonego kurczaka odstawiamy na 1-2 minuty aby odpoczął. Kroimy w plastry. Serwujemy z sosem.