Kochani, dziś przepis w sam raz na piątek, kiedy to większość z nas serwuje danie z rybą. Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem. Ja na ogół podaję go makaronem, ale UWAGA! możecie go użyć także jako farszu do tarty! Wówczas należy użyć większej ilości szpinaku i dodać jedno roztrzepane jajko.
Połączenie aksamitnej konsystencji z wyrazistym, zdecydowanym smakiem zawsze jest trafione. Zwróćcie uwagę na dodane do sosu składniki 😉
Polecam. Będziecie zachwyceni 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 300 gramów makaronu orkiszowego „kolanka” lub innego
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka klarowanego masła
- duża garść szpinaku baby
- 300 gramów łososia
- pieprz cytrynowy
- sól
- 2 łyżki musztardy
- 100 gramów kremowego serka typu Philadelphia
Sposób przygotowania.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy.
- Na klarowany maśle szklimy pokrojonego w małą kosteczkę pora. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Przesmażamy. Dodajemy szpinak. Solimy, dusimy aż zmięknie.
- Na patelnię dodajemy serek i musztardę. Mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
- Pokrojonego w kawałki łososia wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Przesmażamy aż zmieni kolor na jasny. Dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotowy sos mieszamy z makaronem.