fbpx
Orientalny krem z młodej marchwii z mlekiem kokosowym. Błyskawiczny, bez mięsa i bez wywaru. Da się tak ?
Img
Zupa błyskawiczna. W zasadzie robi się sama. Genialna w smaku. Jeśli zjecie ją raz, jestem pewna że zrobicie ją ponownie. Zupa jest wegańska, bez mięsa i co ciekawe, bez wywaru ! Patrząc po składnikach można by rzec – bezpłciowa, ale to tylko pozory 😉
Minimalizm czyni z niej perełkę. Zupa jest delikatnie kremowa, a wyrazistości i charakteru z przytupem nadaje jej świeży imbir i mleko kokosowe.
Świetna jako pierwsze danie obiadowe i genialna na lekką kolację.
Koniecznie do wypróbowania ! Ręczę za nią 🙂
 
Kaloryczność:
Porcja 400 ml zupy to ok. 180 kcal 
Łyżka prażonych na suchej patelni pestek dyni to ok. 56 kcal
Składniki: 
  • 2 kilogramy młodej marchewki
  • jedna cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • woda – do zakrycia warzyw (ok. 1,5 – 2 litry)
  • imbir w korzeniu (w zależności od upodobań – ja dodaję 5 – 6 cm )
  • puszka mleka kokosowego
  • sól
  • łyżka oliwy
  • pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty często mieszając po czym zalewamy wodą tak, aby woda w całości zakryła warzywa (bez nadwyżki). Dodajemy imbir (bez skórki) i gotujemy zupę, aż marchew będzie miękka.
  2. Lekko wystudzoną zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe i solimy do smaku.
 
 

88 komentarzy

AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 8:36
a Ile wychodzi z takiej ilości porcji?
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 8:40
5-6 porcji zupy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 8:41
Cudowna zupka. Uwielbiam takie lekkie.Jak dla mnie idealna na kolację bo lubię na ciepło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 8:47
Te kilka cm imbiru dodanego do zupki ma być starkowane czy w całości? Może głupie pytanie, ale nigdy nie używałam do niczego, w związku z czym nie jestem pewna.
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 9:08
Siarkowane ???
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:19
Gosiu - sTarkowane - czyli starte na tarce - tak imbir ma być starkowany.
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:33
starkowane ktos napisal :)
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:43
"starkowane" - chodziło zapewne o to, czy imbir dajesz w całości, w plasterkach czy ścierasz na tarce ;-)
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:44
Starte na tarce, anonim napisał starkowane (nie siarkowane) ;)
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 10:12
Aaaa :-) w telefonie, w słońcu, zobaczylam co innego:-) sorki :-)
Może być starty, może być drobno pokrojony bo i tak zupa będzie blendowana.
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 10:28
utarte na tarce do tarcia
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 23:57
Gosia ma racje, ze sie zdziwila, nie ma takiego wyrazu 'starkowane' w jezyku polskim:-
Odpowiedz
Alchemia KobiecościDodano:  23 Lipiec 2014 - 8:59
Bardzo fajny pomysł z pestkami dyni :) Czasem posypuję zupy-krem prażonymi pestkami słonecznika, a teraz spróbuję dynią.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:08
Rewelacja !!! Zapewniam jest pyszna !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 9:50
Czy zamiast imbiru może być curry lub chilli?
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  23 Lipiec 2014 - 10:00
świetny pomysł:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 10:51
A jakie to mleko kokosowe? Bo ja kiedyś kupowałam najtańsze w puszce ale okazało się że są przeróżne mleka-z różną zawartością procentową, tłuszcz kokosowy rozpuszczony w wodzie etc.. Ostatnio widziałam jakieś 80% i kosztowało chyba ok 15zł. To o takie właśnie chodzi? By jak największa procentowa zawartość była? A nie ma PO PROSTU mleka kokosowego naturalnego?
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 13:04
Mleko kokosowe to miąższ kolosa i woda. Miąższu musi być min. 75% żeby było ok. Wszelkie mleka roślinne robione są tak samo. Czy to sojowe, czy owsiane, migdalowe czy kokosowe.
Ewelina PietersDodano:  26 Listopad 2014 - 15:08
miaz kolosa kokosa masz na mysli...czyli musi byc jak najwiekszy?! ha ha :p
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 11:24
Gosiu, jaką pojemność puszki mleka kokosowego uwzględnia przepis? Ja kupuję je w kartonikach, a nie chciałabym zaburzyć proporcji.
Rozumiem, że po jego dodaniu zupy już nie zagotowujemy. Ile może ona stać w lodówce?

Ze swojej strony polecam do zup marchewkowych również zrumienione na patelni płatki migdałowe. :)
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 12:55
Standardowa 400 ml. Nie gotujemy go już. Zupa może stać w lodowce do 3 dni.
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 13:54
Dziękuję za odpowiedź. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 13:29
Małgosiu, czy znalazłaś w Darłówku jakieś miejsce z "bezpiecznym" jedzeniem..? (chodzi mi o obiady) Co polecasz..? pozdrawiam
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 15:22
Nie szukałam nawet bo mieliśmy 3 posiłki w hotelu, więc nie było potrzeby.
Jak spacerowaliśmy, dookoła były same fast foodowe knajpki. Ale być może coś jest, trzeba powęszyć :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 14:06
Ostatnio jadłam taki krem tylko z pietruszki (korzenia), coś pysznego. Ciekawe czy gdyby zastąpić marchewkę to wyszłoby równie dobre...
Odpowiedz
Baś...Dodano:  23 Lipiec 2014 - 15:21
Dzięki za super przepis... właśnie zastanawiałam się co zrobić z napoczętą puszką mleka kokosowego :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 15:42
Małgosiu a czy można nie smażyć marchewki tylko samą cebulę a marchew po prostu ugotować? Dlaczego zawsze smażysz na oliwie warzywa do zupy? Pytam tak z ciekawości.
Dodano:  23 Lipiec 2014 - 19:31
Mają wtedy lepszy smak. Kaloryczność nie wzrasta bo smażę na tym samym oleju co cebulę a w smaku różnica jest.
Taki sam sposób przygotowania warzyw do zup poleca też podobno Jamie Oliwer.
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 23:54
Zgadza sie, tak samo w zupie cebulowej, sama uduszona cebula z kilkoma warzywami ma posmak zupki dla niemowlat:-) gdy choc czesc tego sie przesmazy, smak jest zupelnie inny!!
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  23 Lipiec 2014 - 17:59
Gosiu a czy takuie mleczko nie jest bardzo kaloryczne?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 20:12
Ja dodałam zamiast mleczka kokosowego zsiadłe mleko, podarowałam sobie ziemniaki, natomiast dodałam ząbek czosnku,a imbir suszony. Zupa wyszła pysznie, bardzo się nią najadłam i z pewnością zrobię jeszcze nie raz! :)
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 23:55
Coz, cale sęk jest w tym mleku kokosowym. Tak ci wyszla zupelnie inna zupa.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2014 - 11:34
Być może, ale jako, że nie miałam takiego w domu, to wykorzystałam to, co miałam pod ręką. A w efekcie i tak wyszła super w smaku. Plus zsiadłe mleko jest zdrowsze od kokosowego ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2014 - 22:48
Zrobiłam:) naprawdę smaczna zupka, taka orientalna - dodałam dużo imbiru i przez to była dosyć pikantna, ale mi to pasuje:) muszę przyznać, że prażone ziarna dyni pasują tu niesamowicie, mniam mniam, zostało jeszcze na jutro na obiad <3 dzięki Gosiu:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2014 - 8:08
A ja zrobiłam sama mleko kokosowe bez konserwantów i sztucznych dodatków:)
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2014 - 9:09
Ja też, ale drogo mi wyszło. Kupiłam paczkę eko worek 200g za 7,50 zł a wyszło mi 400ml.
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2014 - 10:48
Ja z 90gr wiórek uzyskałam 350ml i było super w smaku
Odpowiedz
Chill RunnerDodano:  24 Lipiec 2014 - 12:25
Czy jest jakiś przelicznik ile dziennie powinno spożywać się tłuszczy? Kiedyś się głupio odżywiałam (miałam 15 lat), zredukowałam tłuszcze prawie do zera i zanikł mi okres..Teraz odkąd zwracam uwagę na to co jem, nie chcę przesadzić w obie strony. Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  24 Lipiec 2014 - 18:48
30 % energii powinno pochodzić z tłuszczu, przyjmuje się też gram na kilogram masy ciała,
przeliczeniowo wychodzi na to samo
Chill RunnerDodano:  29 Lipiec 2014 - 12:39
Dziękuje bardzo ! :)
Odpowiedz
KamilaDodano:  24 Lipiec 2014 - 13:19
Świetny przepis, bardzo lubię takie zupy kremy, na pewno wypróbuję ten przepis :-))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2014 - 13:36
Najlepiej zrobić ze świeżego kokosa, nie z wiórek. To naprawdę robi różnicę!
Odpowiedz
ginDodano:  25 Lipiec 2014 - 11:16
Mmm, bardzo takie lubię :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Lipiec 2014 - 17:07
fajny przepis wypróbowałam zupa wszystkim smakowała
Odpowiedz
arkadyDodano:  25 Lipiec 2014 - 19:18
Jedna uwaga. Po blogach poświęconych zdrowemu odzywianiu można wnioskować, że mleko kokosowe jest zdrowe. Tymczasem jak się spojrzy na etykiety dostępnych sklepach produktów to znajdziemy masę towaru ze składnikami typu e 100 itp. Co więc jest w tym zdrowego? Wg mnie to sama chemia .
Dodano:  25 Lipiec 2014 - 23:37
Nie każde E jest szkodliwe - trzeba wiedzieć które są :) . Ludzie generalnie boją się wszystkich E a znak E oznacza po prostu że dany dodatek do żywności, zarówno ten syntetyczny jak i naturalny został dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej.
Np. wspomniany przez ciebie E 100 to kurkumina, zupełnie nieszkodliwa.
Dla przykładu kwas askorbinowy czyli witamina C stosowany jako przeciwutleniacz to E 300
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 11:55
Gosiu, z ciekawosci-na czym podsmazylas te 2kg marchwi?Bo ciezko to zmieścic na jeden raz na patelni ;)
Dodano:  26 Lipiec 2014 - 13:49
mam taki wysoki garnek z powłoką nieprzywierającą,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 14:23
Zrobiłam dziś na obiadek, pychotka, polecam wszystkim :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 20:31
u mnie też dziś była, ale jednak w taką pogodę to nie był najlepszy pomysł - pot nam ciekł strumieniami z czoła :p Na jesień i zimę przepis idealny, zupka baaardzo rozgrzewająca choć nie dałam raczej za dużo imbiru.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Lipiec 2014 - 22:51
Przyznajcie się wszyscy którzy już robili zupę, ile czasu zajęło Wam obieranie i krojenie marchwii, cebuli i ziemniaków? Zabralam się za robienie zupy wieczorem kiedy już nie ma takich upałów.Mieliśmy spędzić z mężem fajny wieczór, myslalam że szybko to pójdzie jak na ekspresową zupę a tu zeszło mi z godz na samo obranie i pokrojenie takiej ilości marchwii...a mąż czeka i czeka bo wciąż robię zupę ;) Mam nadzieję że jej smak nas powali ;)
Dodano:  27 Lipiec 2014 - 12:59
2 kilo marchwi obierałaś przez godzinę ? ;)

AnonimowyDodano:  27 Lipiec 2014 - 20:18
ja robiłam połowę porcji - 20 min i zupa była w miseczkach :)
asikDodano:  25 Listopad 2015 - 20:06
około godziny łącznie z gotowaniem ;) ale warto :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Lipiec 2014 - 23:14
Zrobiłam zupę z 2 kg marchwi, obierałam może z 15 min., zupa rewelacja! wyszedł cały garnek, zabrałam do pracy na lunch, koleżanki i koledzy się zachwycali i prosili o przepis, a jak podawałam linka do Twojego bloga Małgosiu:) Jesteś niesamowita, Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2014 - 2:05
Ja jak na razie znajdują tylko jakieś ''rozcienczone'' mleka kokosowe, są jakoś dziwnie rzadkie. Ile kalorii na 100 ml ma mleko kokosowe Gosiu, te ktorego używasz do zupki?
Dodano:  3 Sierpień 2014 - 6:34
Na tym które akurat wczoraj kupiłam nie ma kaloryczności.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 23:38
Małgosiu, ile kalorii ma puszka mleka kokosowego użytego do tej zupki?
Dodano:  5 Sierpień 2014 - 9:39
w 100 g 200 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2014 - 13:46
Zupa przepyszna!!! Polecam!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Sierpień 2014 - 0:00
Czy koniecznie jest aby byla to ta mniejsza marchew w paczkach, czy moze byc nornalna, na kg :D
Dodano:  16 Sierpień 2014 - 7:09
W przepisie nie ma marchwi w paczkach. Ma być zwyczajna dostępna teraz w sprzedaży młoda marchewka ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Sierpień 2014 - 14:09
A ja coś chyba pokręciłam (choć wydawało mi się, że robię zgodnie z przepisem ;-) i zamiast zupy wyszło mi coś a'la sos :-) W każdym razie jako sos też przepyszna sprawa. Dzięki za przepis.
Pozdrawiam, Ania
Odpowiedz
JudytaDodano:  21 Wrzesień 2014 - 21:52
pyszny, uwielbiammmmm....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Styczeń 2015 - 14:22
Hej Gosiu, dostałam tylko imbir w proszku :( ile dac łyżeczek na taką porcję? Z góry wielkie dzięki za odp.
Dodano:  15 Styczeń 2015 - 21:48
to zależy jak ostrą lubisz,
AnonimowyDodano:  16 Styczeń 2015 - 8:52
Zrobiłam z 1 kg marchewki i dałam 2 łyżeczki i było OK. Zupa jest niesamowita!!!!! Zakochałam sie!!!!! W ogóle bardzo Ci dziękuję za tego bloga! Schudłam już to co chciałam i zupełnie zmieniłam nawyki żywieniowe. A że trwa to juz kilka ładnych miesięcy to myślę że z takim właśnie żywieniem zostanę już do końca życia. Jezu jak pomyślę co ja jadłam wcześniej to robi mi się słabo :) No i ruch oczywiście kilka razy w tygodniu! Jeszcze raz dzięki za pomoc!
Odpowiedz
Mikola ZDodano:  31 Sierpień 2015 - 15:59
W życiu nie jadłam lepszej zupy kremu! Słodycz marchewki przełamana ostrością imbiry, do tego moje ulubione mleko kokosowe. Pycha!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Listopad 2015 - 10:49
A do czego mozna wykorzystac reszte mleka kokosowego ?
Dodano:  29 Listopad 2015 - 15:27
Na blogu masz bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem mleka kokosowego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Grudzień 2015 - 19:17
Czy imbir może być w proszku?
Czy zamiast imbiru można przyprawić cynamonem? ☺ będzie to dobre połączenie?
Dodano:  30 Grudzień 2015 - 9:05
Tak
Odpowiedz
Dorota dDodano:  15 Styczeń 2016 - 15:53
Witaj Gosiu, czym moge zastapic mleko kokosowe, aby otrzymac podobny efekt? Czy dodac mleko owsiane czy lepiej smietane/jogurt sojowy? Moj synek jest alergikiem (niestety wszystkie orzechy, mleko, jajka...). Z gory dziekuje za odpowiedz :)
Dodano:  15 Styczeń 2016 - 20:06
Daj mleko sojowe i ciut sosu sojowego.
Dorota dDodano:  15 Styczeń 2016 - 21:12
dziekuje bardzo za odpowiedz :)
Odpowiedz
JoannaDodano:  15 Styczeń 2016 - 19:45
Obłęd w ustach :) :) :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Styczeń 2016 - 16:22
Zrobilam :) Zupa po prostu jest przepyszna!!! Polecam goraco :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Kwiecień 2016 - 10:30
Chciałabym zapytać jak i jak długo można przechowywać otwarte mleko kokosowe?
Dodano:  28 Kwiecień 2016 - 10:42
Do tygodnia ale trzeba przelać z puszki do szklanego naczynia.
AnonimowyDodano:  28 Kwiecień 2016 - 13:14
Dziękuję za odpowiedź:)
Odpowiedz
MaugoDodano:  31 Maj 2016 - 10:32
Malgosiu czy moge zamrozic pozostale mleko kokosowe z puszki, ktorego nie zuzyje?
Dodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:35
Pewnie ;)
SylwiaDodano:  3 Wrzesień 2017 - 18:30
Czemu ja nigdy na to nie wpadłam?! Tyle zmarnowanego mleka i pieniędzy :( od dziś będę mrozic, dziękuję :)
Odpowiedz
zustikDodano:  21 Lipiec 2016 - 10:24
Chętnie bym spróbowała tej zupki. Możesz mi Małgosi powiedzieć czy to jest zupa o wysokim indeksie glikemicznym. Wiem, że surowa marchewka jest ok, natomiast czytam, że gotowana już nie.
Dodano:  22 Lipiec 2016 - 9:30
Tak. IG jest wysokie ale Łg jest ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Wrzesień 2016 - 21:41
Zupka bardzo dobra ale krem z dyni i tak wymiata!!! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2016 - 15:06
Zrobiłam, zajęło mi to trzy godziny, ale zupka dobra. Była trochę zbyt mdła i delikatna więc dodałam trochę ostrej papryki i pieprzu. Dzięki za przepis!
Odpowiedz
SylwiaDodano:  3 Wrzesień 2017 - 18:32
Małgosiu, zupa przepyszna :) Ale wydaję mi się, że w nazwie jest błąd. Powinno być marchwi, nie marchwii. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️.
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️. 
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚 
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷 
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️

Skomentuj na Facebooku

Bądź dla siebie dobra - to klucz do sukcesu :)

Bym powiedziała że najpierw jesteśmy kobietami, potem nasze role społeczne: mama, córka, pracownik, inne. Ja odkrywam że nic nie muszę- mam wybór i staram się wybierać dla siebie dobre rzeczy. 😘 Najlepszego Mamusi od Mamusi

Dziękuję i nawzajem 😊👩‍👦

Dla Ciebie też mamo dużo zdrowia , szczescia i wytrwałości z rodziną i nami 🌹🥰

Piękne słowa i pięknie Pani wygląda 😍

Małgosiu pięknie napisane, dla Ciebie również dużo zdrowia, miłości i wytrwałości😊❤🌸

Dziękujemy za życzenia, dla Ciebie również wszystkiego najlepszego w tym pięknym dniu🌷🍀🌹🌸

Gosiu jak zawsze jesteś piękna i uśmiechnięta🥰 A fryzura super👍

Super fryzura 😘

Nowa fryzura - pięknie.

Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie Małgosiu !!! 🌹🍀

Ale piękna pani! 😍🤗

Malgosiu Jestes piękną kobietą😊😊😊... Ech... i jak Ty to robisz, że ciągle wyglądasz jak nastolatka😍😍😍

Najlepszego mamusi od mamusi 🌺🍃🌺

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej