fbpx
Czy orzechy brazylijskie są rzeczywiście dobrym źródłem selenu w diecie?

Selen jest składnikiem wielu kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym metabolizmu enzymów. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej (min. chroniącej błony komórkowe przed uszkodzeniom przez wolne rodniki), reduktazy tioredoksyny (ochroni komórki przed stresem oksydacyjnym, reguluje apoptozę, oraz przeciwdziała nowotworzeniu), czy dejodynaz kluczowych w metabolizmie hormonów tarczycy.
Aktywne dejodynazy są niezbędne do konwersji tyroksyny do trójjodotyroniny. To enzymy które do aktywacji potrzebuje min. selenu, ale i ferrytyny. Przy słabej konwersji metabolizm ostro zwalnia, a utrata masy ciała staje się coraz trudniejsza.
80% trójjodotyroniny powstaje w wątrobie i nerkach przy udziale dejodynazy I. Przy niskim poziomie selenu i ferrytyny problem z konwersją będzie występował, a TSH będzie rosło mimo zwiększanych dawek tyroksyny (składnik Euthyroxu i Letroxu).

W Chińskim badaniu na grupie ponad 6 tysięcy pacjentów wykazano bezpośrednią zależność między występowaniem chorób tarczycy a poziomem selenu we krwi. Im niższy poziom selenu we krwi, tym wyższe ryzyko zachorowania. Zauważono także związek między poziomem selenu a wytwarzaniem przeciwciał anty-TPO i Anty-Tg w przebiegu choroby Hashimoto.

Selen znacząco wpływa na kondycję włosów i paznokci. U Panów bierze udział w procesach spermatogenezy. Jest kluczowy w procesach związanych z odpornością. Obecny w neutrofilach, limfocytach i makrofagach. Jego niedobór położy się cieniem na układzie immunologicznym powodując słabą odporność na infekcje, zarówno wirusowe, bakteryjne jak i grzybicze.

Obniżony poziom selenu występuje u chorych na AIDS, w chorobach naczyń krwionośnych, ostrym zapaleniu trzustki, fenyloketonurii, mukowiscydozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, retinopatii, niewydolności nerek, w chorobach immunologicznych i u chorych z depresją.

Objawy przy których warto rozważyć zbadanie poziomu selenu to min.:

  • częste infekcje, zarówno wirusowe jak i bakteryjne,  
  • ciągłe zmęczenie,
  • apatia,
  • brak chęci do codziennej aktywności, 
  • bóle mięśni,
  • zwiększone odczuwanie zimna,
  • osłabienie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zmiennością nastrojów,
  • depresja,
  • ciągłe podenerwowanie,
  • obrzęki,
  • zatrzymanie wody,
  • suchość i szorstkość skóry,
  • nagłe przybieranie na wadze,
  • otyłość,
  • problemy z utratą masy ciała mimo diety i ćwiczeń ,
  • zaparcia,

Prawidłowe stężenie selenu w surowicy krwi powinno wynosić od 70 do 140 mcg/l.
Dobowe zapotrzebowanie to 55 mcg dla kobiet i 70 mcg dla mężczyzn.
Zapotrzebowanie wzrasta w ciąży i okresie karmienia piersią zwłaszcza u Pań z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto.

80% selenu znajduje się w tarczycy więc przy małej objętości gruczołu, warto co jakiś czas oznaczać poziom selenu i ewentualnie włączyć suplementację.

Czy orzechy brazylijskie są dobrym źródłem selenu?

Przyjęło się i zdarza się że pacjencji w gabinetach lekarskich celem uzupełnienia poziomu selenu otrzymują zalecenia spożywania dwóch orzechy brazylijskie dziennie.
Zdarza się że pacjenci z którymi pracuję, otrzymują od lekarza zalecenie włączenia doustnej suplementacji, natomiast na konsultacji proszą mnie aby zamiast tego włączyć do diety orzechy brazylijskie. Z tego względu, aby rozwiać wszelkie wątpliwości postanowiłam napisać ten wpis.
Rzeczywiście przeprowadzone w Nowej Zelandii badania wykazały, że spożycie 2 orzechów brazylijskich dziennie jest tak samo skuteczne w podnoszeniu statusu selenu i zwiększaniu aktywności peroksydazy glutationowej jak 100 mcg selenu w postaci selenometioniny.
Warto jednak podkreślić, że użyte w badaniu orzechy zawierały 290 mcg selenu w sztuce.

Czy dostępne w Polsce orzechy zawierają taką właśnie ilość?

Ilość selenu w produktach spożywczych, uzależniona jest od zawartości tego pierwiastka w glebie na której dana roślina rośnie! To rośliny pobierając z gleby nieorganiczne związki selenu przekształcają je w lepiej przyswajalne przez nasz organizm związki organiczne.
Orzechy brazylijskie które możemy kupić w Polsce pochodzą najczęściej z Boliwii. W mniejszym stopniu z Peru i Brazylii. Gleby w tych krajach są niestety ubogie w selen.
Wykonane analizy pokazały, że zawartość selenu w zależności od miejsca pochodzenia orzechów waha się od 0,2 do 253 mcg.

Jeśli chodzi o nasz kraj, Pani mgr Klara Głaz w przeprowadzonej przez siebie analizie wykazała, że średnie stężenie selenu w orzechach brazylijskich dostępnych w polskich sklepach wynosiło 8,83 mcg w sztuce!
Najniższą wartością było stężenie 5,67 mcg a najwyższe 11,55 mcg w sztuce czyli ponad dziesięciokrotnie niższa niż w badaniu nowozelandzkim.
Osoby z niedoborem selenu, które zamiast suplementacji wybrały uzupełnienie tego pierwiastka w sposób naturalny, włączając do codziennej diety dwa orzechy brazylijskie dziennie dostarczą najwyżej 23,1 ,mcg selenu zamiast spodziewanych 200 mcg.
Można więc śmiało powiedzieć, że dostępne w Polsce orzechy brazylijskie nie są dobrym źródłem selenu i nie powinny być rekomendowane jako substytut suplementacji.

Źródła:

  • Wu Q., Rayman M.P.,Lv H. i WSP. Low population elenium status is associated with Insreased prevalence of Thyroid dosease. 2015.
  • Agostoni C., Canani R.B., Fairweather-Tait S. Dietary Reference Values for selenium. 2014.  
  • Bresson J.L.,Flynn A.,Heinonen M. I wsp. Selenium related health claims. European Food Safety Authority Journal. 2009.
  • Drutel A., Archambeaud F., Caron P. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. 2013.
  • Pekar J., Skolarczyk J., Małecka-Massalska T. Effect of Elenium Supplementation In Thyroid Gland Diseases. 2017.
  • Secor C.L., Lisk D.J. Variation in the selenium content of individual Brazil nuts. Journal of Food Safety. 1989
  • Głaz K., Orzechy brazylijskie jako źródło selenu w diecie. Materiały zaprezentowane podczas Wiosennej Szkoły Tyreologii w Międzyzdrojach. 20017.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258628
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749175
  • https://honey-guide.com/2012/11/19/brazil-nuts-and-selenium/

45 komentarzy

IziDodano:  5 Luty 2020 - 9:44
Gosiu jaki polecasz selen do suplementacji?
Odpowiedz
AnnaDodano:  5 Luty 2020 - 9:47
Gdzieś już o tym słyszałam, że tylko orzechy z Brazylii i pewnie Peru tak jak piszesz są najlepsze i zawierają odpowiednią ilość selenu. Zapytałam w moim zaprzyjaznionym sklepie, gdzie bakalie sprzedawane są na wagę o pochodzenie tych orzechów. Oczywiście nie były \"oryginalne\" ;) Szkoda... I tak je kupuje, bo moj maz bardzo je lubi. Natomiast, czy z Twojego wpisu wynika, że w Polsce w ogóle nie da się kupić tych orzechów z Brazylii?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Luty 2020 - 10:10
Z Brazylii i Peru nie wypadają lepiej w badaniach.
Odpowiedz
OlaDodano:  5 Luty 2020 - 9:59
Od lat się cieszyłam że chociaż selen mogę naturalnie przyjmować, a tu taka informacja😟
Odpowiedz
AnnDodano:  5 Luty 2020 - 10:01
Szkoda że badanie poziomu selenu jest jednym z najdroższych badań 🙁 Małgosiu czy przy poziomie selenu 89 nie potrzeba go suplementowac? Mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Luty 2020 - 10:09
Przy tym poziomie warto ale też nie codziennie. Rotacyjnie.
Odpowiedz
UDodano:  5 Luty 2020 - 10:14
Przez jakiś czas próbowałam suplementować selen (zalecenie lekarza, dawna 200 ug). Piszę próbowałam bo nie byłam w stanie znieść jego okropnego smaku i odbijania się później. Jak trzeba było łyknąć pastylkę to po miałam odruch wymiotny.. Czy ktoś może polecić jakiś dobry selen, który nie smakuje tak okropnie?
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  5 Luty 2020 - 10:45
Zawsze można zjeść 25 orzeszków i... już mamy 200 mcg selenu, dla mnie to nie problem :))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Luty 2020 - 12:10
No żaden, rzeczywiście ;) 25 orzechów to ok. 70 g tłuszczu Zakładając że spożywasz 2000 kcal dziennie to całe Twoje zapotrzebowanie na tłuszcz.
Odpowiedz
XxxDodano:  5 Luty 2020 - 14:13
To co Gosiu proponujesz w zamian ? Suplementacje ? Czy jakies inne orzechy/produkty ?
Odpowiedz
AnnaDodano:  5 Luty 2020 - 15:44
Małgosiu a mogłabyś polecić miejsc/sklep gdzie kupujesz pestki/orzechy. Ja mam wrażenie, że jak kupuje duże opakowaniaw sklepach internetowych często nie są świeże (pewnie pakowane z dużych otwartych worków chwilę przed wysłaniem).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 11:06
Ja jesienią kupuję na targu od sprawdzonego Pana który ma swoje. Wówczas orzechy laskowe i włoskie w łupinach mam do stycznia. W pozostałej części roku kupuję w zwykłym sklepie.
Odpowiedz
MPDodano:  5 Luty 2020 - 22:53
Magłosiu, ostatnio znajomy lekarz endokrynolog, powiedział mi, że sumplementowanie selenu powinno być zakazane (zwłaszcza przy chorobach tarczycy) ponieważ jego nadmiar może prowadzić do selenozy oraz powstawania i rozwoju nowotworów. Stwierdził, że żaden szanujący się lekarz nie zaleca sumplementowania selenu ponieważ istnieje wiele badań potwierdzających jego negatywne skutki dla organizmu. Czy to prawda? Czy selen łatwo jest \"przedawkować\"? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 11:01
Oczywiście że to prawda i suplementacji NICZEGO nie zleca się bez badań. Nie można sobie włączyć suplementacji ot tak. Przedawkowanie czegokolwiek jest szkodliwe.
Odpowiedz
IwonaDodano:  6 Luty 2020 - 8:15
Gdzie w takim razie można kupić te \"właściwe\" ;) orzechy brazylijskie, przejrzałam ofertę kilku sklepów internetowych i nie znalazłam takich.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 10:58
W Polsce nie kupisz.
Odpowiedz
AgaDodano:  6 Luty 2020 - 9:02
Kochana Małgosiu.Bardzo proszę Cię o informacje.Po gastroskopii wyszło mi ,że mam bakterie Helicobakter,a pól roku wcześniej z wymazu z pochwy mam Candida. Obecnie jestem na antybiotykach ale martwię się czy mi pomogą i czy w tej sytuacji nie mam jej tez w żołądku. Czy mam zastosować dietę na Helicobakter czy candida? I ostatnie pytanie.Czy mogę pic mleko krowie? Nie mam uczulenia i bardzo je lubię.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 11:05
Agnieszko nie udzielam konsultacji w komentarzach na blogu. Bardzo mi przykro i nie piszę tego bo nie udzielam bo mi się nie chce. To dla waszego dobra ponieważ aby coś komuś poradzić, zlecić trzeba analizy.
Odpowiedz
AgataDodano:  6 Luty 2020 - 10:01
Gosiu a odnośnie dzisiejszej wzmianki na ISS o alergii krzyżowej na trawę - czy sama dieta wystarczy aby czuć się lepiej i czy odczulanie patrząc pod kątem dietoterapii jest uzasadnione? I jeszcze drugie pytanie czy skutki ww. jedzenia w alergii krzyżowej powodują pogorszenie jej a także dolegliwości że strony układu pokarmowego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 11:10
Strategia dietoterapii to jest kwestia indywidualna wymagająca indywidualnej analizy. O odczulaniu decyduje lekarz. Jeśli chodzi o ostatnie pytanie, tak. Jedzenie produktów które reagują krzyżowo, pogarsza dolegliwości.
Odpowiedz
MałgośDodano:  6 Luty 2020 - 10:23
Małgosiu troszkę nie na temat ... kiedy będą dostępne u Ciebie w sklepie eko siatki na zakup np.warzyw itp. na instastory pokazywałaś jak wygladaja i mówiłas też, że bedzie artykuł na ten temat odnośnie użytkowania tych siatek/worków, ich wykorzystania :) pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 11:00
Jeszcze trochę czasu potrzebujemy. Aktualnie inne sprawy są pilniejsze i wprowadzenie siatek zeszło na dalszy plan.
Odpowiedz
JanaDodano:  6 Luty 2020 - 12:48
Witaj. Przepraszam ze nie na temat ale widzialam dziś ba IG story osnosnie alergii krzyzowej. Moja córka ma alergie na trawy i najgorz3j jest w okresie letnim od Maja do Wrzesnia. Alergolog informował o krzyzowkach ake nie edukowal. Testy panelowe zrobione, szczepionki na alergie i tyle. Co zrobić żeby miec pewność co dokladnie uczula. Porostu potrzebuję podstawowej wiedzy:( Syn ma alergikie na roztocza i w okresie grzewczym tez jest gorzej. Mize też do tego dochodzą jakieś inne aspekty?! Nie wiem. Test wykazal roztocza po sam sufit. Szczepionki i tabletki plus smarowanie. No brak mi wiedzy jak im pomóc poprostu:( Dziękuję z góry
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Luty 2020 - 14:05
Zapraszam na konsultację. Ułożę dietę, powiem co należy ostawić. Nie udzielam konsultacji w komentarzach na blogu.
Odpowiedz
BasiaDodano:  6 Luty 2020 - 20:19
Gosiu, a kiedy otwierasz \"okienko\" dla nowych? kiedy będzie można spróbować zdążyć załapać się na dietę u Ciebie? ps. uwielbiam Twego bloga :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:33
W najbliższą niedzielę ruszają zapisy na kwiecień.
Odpowiedz
HaraDodano:  6 Luty 2020 - 21:42
Czy znacie jakieś orzechy brazylisjkie dostępne na polskim rynku które pochodzą z ww. Części anazonii? Które maja duża zawartość selenu? Nawet te eko z bio planet są z boliwii :/
Odpowiedz
OlaDodano:  7 Luty 2020 - 10:56
Małgosiu, w niektórych przepisach polecasz podsmażać warzywa na oliwie. Jaka jest to oliwa, aby smażenie na niej nie było szkodliwe? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:30
Smażenie na oliwie nie jest szkodliwe.
Odpowiedz
KasiaDodano:  7 Luty 2020 - 16:27
Witaj Małgosiu, a czy mogłabyś polecić produkty spożywcze bogate w selen, które są dostępne w Polsce? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedz
IlonaDodano:  8 Luty 2020 - 8:51
Hej Malgosiu, Czy mozliwe byloby wstawienie opcji \"polubiania\" komentarzy pod tekstem? Mysle, ze byloby to pomocne dla osob, ktore czytaja wiele Twoich artykulow i moznaby szybko zauwazyc te najwartosciowsze komentarze. Pozdrawiam cieplutko :)
Odpowiedz
AniaDodano:  11 Luty 2020 - 8:57
Rejon Amazonii, z ktorego jak wynika z wykresu pichodza ‘dobre orzechy’, to przeciez czesc Brazylii...
Odpowiedz
KasiaDodano:  12 Luty 2020 - 13:25
Gosiu, czy erytrol do słodzenia jest zdrowy? Wyczytałam gdzieś że to ta sama grupa substancji słodzących co ksylitol. Tyle, że na brzozę jestem uczulona. Potrzebna Twoja opinia 🙂 z góry dziekuje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:24
Kasiu to substancja z grupy tzw. alkoholi cukrowych. To ta sama grupa co ksylitol ale pozyskiwana z innych roślin.
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Luty 2020 - 10:05
Gosiu, Ja tak z innej beczki... Miałam w środę robiona gastroskopie, a to z tego względu, że od miesiąca na okrągło mnie mdli, mam odruchy wymiotne, ból żołądka, ciężkośc na żołądku, wirowania w żołądku i w jelitach też do tego jest mi ciągle słabo. Lekarz stwierdził zapalenie żołądka (w antrum błona śluzowa zaczerwieniona). Przepisał mi Zirid mam brać 3 razy dziennie przed posiłkami, famogast 40 mg mam go brać 2 razy dziennie. Rano na czczo i wieczorem przed kolacja. Do tego biorę Enterol 250 i 3 razy dziennie nervomix control, bo jestem strasznym nerwusem. Pije sobie z Dary Natury herbatkę ekologiczna dla zoladkowcow, trzymam lekkostrawna dietę. Jak sobie mogę jeszcze pomóc by wreszcie skończyło mnie mdlic i wyleczyć żołądek? Polecisz coś?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:25
Absolutna konieczność - dieta lekkostrawna ograniczająca FODMAP. Uwaga na zioła bo mogą wchodzić w interakcję z lekami.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  15 Luty 2020 - 16:35
Małgosiu jestem 4 miesiąca po porodzie karmię piersią I strasznie wypadaja mi włosy.wiem taka kolej rzeczy Ale czy można ten proces jakoś skrócić albo zminimalizować?robiłam badania I mam poziom ferrytyny 45.chyba niski.czy karmiac piersią jest to trudniej podnieść?czytałam gdzieś że po ciąży kobieta odbudowuje poziom żelaza przez 2 lata, czy to prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:38
Po porodzie włosy wypadają w wyniku zmian hormonalnych (prolaktyna, estradiol) i nie zawsze wynika to z poziomu ferrytyny.
Odpowiedz
AffiliateLabzDodano:  16 Luty 2020 - 6:37
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Luty 2020 - 15:56
Małgosiu jakiej firmy Wit D polecasz dla mezczyzny
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Luty 2020 - 16:03
Mam pytanie, obecniw karmie piersia i chciałabym zacząć stosować olej lniany chyba najlepiej w formiw picia go łyżką. W jakieś porze dnia najlepiej jest to pic I w jakieś ilości mając niedoczynność tarczycy I nazywając euthyrox na czczo.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:28
Najlepsza pora to pora wieczorna tuż przed snem.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  16 Luty 2020 - 17:00
Malgosiu mam pytanie odnośnie siemienia,czy Mielac je w TM na obrotach 10 I po zmieleniudo nasion dodając kefir I owoce bądź same owoce/ warzywa jest ok? Nie tracę żadnych wartości?widziałam w komentarzach że nie polecasz stosować jako posypke A raczej mieszać w koktajlu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:12
Mieszać można. Mielić w TM jak najbardziej.
Odpowiedz
PawełDodano:  17 Luty 2020 - 8:38
Cześć, ja trochę z innej beczki. Przygotowując posiłki jak mam obliczyć ilość gramów, lub procentowo ilość białka, węgli i tłuszczy w moim posiłku? Trzymając sie zasad, że dzienne zapotrzebowanie tłuszczy to 20-40%, białek do 30%, węgli do 55%. Na opakowaniach są takie informacje o produkcie, ale np na śniadanie jem chleb żytni z awokado, jajkiem i warzywami i nie mam pojęcia jak to obliczyć w stosunku do całego dnia. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2020 - 9:12
To matematyka. Nie bardzo rozumiem jak mam odpowiedzieć na pytanie jak procentowo coś policzyć. To podstawy matematyki.
Odpowiedz
RomaDodano:  5 Sierpień 2020 - 12:37
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

23 godzin temu

Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe

Witamina D3 ☀️☀️☀️
Czy monitorujesz jej stężenie w organizmie?
Jest bardzo dużo badań naukowych które wskazują związek między niedoborem witaminy D3 a chorobami autoimmunologicznymi, depresją, cukrzycą, chorobami sercowo – naczyniowymi czy nawet nowotworami.

Niedobór witaminy D3 wpływa na występowanie i rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak:

✅choroba hashimoto,
✅bielactwo,
✅stwardnienie rozsiane,
✅cukrzyca typu I,
✅pozostałe choroby autoimmunologiczne nie wymienione powyżej,
✅osteoporoza,
✅osteopenia,
✅zaburzenia gospodarki wapniowo – fosforowej,
✅nadczynność i niedoczynność przytarczyc,
✅bóle kostno – stawowe,
✅drgawki o nieustalonej etiologii,
✅dystrofia mięśniowa,
✅choroby nowotworowe (zwłaszcza rak jelita grubego, prostaty i piersi),
✅choroby układu sercowo – naczyniowego (zwłaszcza miażdżyca),
✅insulinooporność (witamina D3 zwiększa wrażliwość komórek na insulinę),
✅cukrzyca typu II,
✅otyłość,
✅atopowe zapalenie skóry,
✅mózgowe porażenie dziecięce,
✅nawracające infekcje i przewlekłe stany zapalne, także w obrębie jelit,
✅ADHD czyli zespół deficytu uwagi/nadpobudliwości,
✅depresja (kilka badań wykazało wpływ witaminy D na szlaki syntezy dopaminy, serotoniny i szeregu czynników neurotroficznych. Także u dzieci w wieku szkolnym z ADHD. Wykazano iże suplementacja witaminy może zwiększać poziom dopaminy w surowicy).
✅zespół przewlekłego zmęczenia,
✅choroba Alzheimera,
✅zaburzenia gospodarki lipidowej,
✅niewydolność wątroby i nerek,
✅nadczynność i niedoczynność tarczycy,
... Zobacz więcejZobacz mniej

Witamina D3 ☀️☀️☀️
Czy monitorujesz jej stężenie w organizmie? 
Jest bardzo dużo badań naukowych które wskazują związek między niedoborem witaminy D3 a chorobami autoimmunologicznymi, depresją, cukrzycą, chorobami sercowo – naczyniowymi czy nawet nowotworami.

Niedobór witaminy D3 wpływa na występowanie i rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak:

✅choroba hashimoto,
✅bielactwo,
✅stwardnienie rozsiane,
✅cukrzyca typu I,
✅pozostałe choroby autoimmunologiczne nie wymienione powyżej,
✅osteoporoza,
✅osteopenia,
✅zaburzenia gospodarki wapniowo – fosforowej,
✅nadczynność i niedoczynność przytarczyc,
✅bóle kostno – stawowe,
✅drgawki o nieustalonej etiologii,
✅dystrofia mięśniowa,
✅choroby nowotworowe (zwłaszcza rak jelita grubego, prostaty i piersi),
✅choroby układu sercowo – naczyniowego (zwłaszcza miażdżyca),
✅insulinooporność (witamina D3 zwiększa wrażliwość komórek na insulinę),
✅cukrzyca typu II,
✅otyłość,
✅atopowe zapalenie skóry,
✅mózgowe porażenie dziecięce,
✅nawracające infekcje i przewlekłe stany zapalne, także w obrębie jelit,
✅ADHD czyli zespół deficytu uwagi/nadpobudliwości,
✅depresja (kilka badań wykazało wpływ witaminy D na szlaki syntezy dopaminy, serotoniny i szeregu czynników neurotroficznych. Także u dzieci w wieku szkolnym z ADHD. Wykazano iże suplementacja witaminy może zwiększać poziom dopaminy w surowicy).
✅zespół przewlekłego zmęczenia,
✅choroba Alzheimera,
✅zaburzenia gospodarki lipidowej,
✅niewydolność wątroby i nerek,
✅nadczynność i niedoczynność tarczycy,

Skomentuj na Facebooku

Żeby to było takie łatwe. Mam prywatną opiekę w medicover. Poszłam do internisty i ten stwierdził, że nie może mi wystawić skierowania na to badanie. Na B12 i insulinę też nie. Muszę się udać na 2kolejne wizyty do 2różnych specjalistów, aby otrzymać skierowanie. Także nic tylko się badać 😬

Ja faszerowałam się dawkami iście amerykańskimi, ale co z tego jak nic się niw wchłaniało z powodu żołądka, tak jak u 90 % populacji... więc przestałam wydawać setki złotych na vit i inne suplementy i zaczęłam pic soki warzywne, domowej produkcji. Poprzedzone woda z octem jabłkowym, i teraz czuje ze żyje:) szkoda kasy na suplementy stwierdzam po 20 latach ... człowiek uczy się całe zycie 🙂

Dopisz do listy toczen rumieniowaty układowy. Synek id dwóch lat choruje i Wit d to postawa pomimo, se słońce to brać trzeba żeby się lepiej wssystko wchłaniało biorąc sterydy i leki malaryczne.

Czy ktoś może polecić jaką witaminę D najlepiej kupić by była dobrze wchłanialna? Bez recepty

Moja wit.d3 była na poziomie 14 😱 po 5 msc brania 4 tys.jedn. jest 19 więc wolno ale idzie w górę 😁

Ja badalam mc temu i wyszlo 15 czyli bardzo nisko. Ostatnio tez sama “z powietrza” dosyc duzo przytylam. Czy moze miec to ze soba jakis zwiazek? Mam tez hashimoto do kompletu

Nie stosujcie tych rakotwórczych filtrów, one zapobiegają wchłanianiu witd3

Jak się nazywa dokładnie badanie wit D3?

A jakie są skutki nadmiaru witaminy D w organizmie?

Można zbadać poziom witaminy D3 u lekarza rodzinnego?

U mnie jest w porządku, za to mam za mało ferrytyny

Myslisz ze mozna nie suplementowac mieszkajac we Wloszech ? Nawet jako noworodek Moj syn nie dostal takiego zalecenia 🤷🏼‍♀️

Donna Jurczak to ty lepiej pilnuj tego stezenia D3

Super Gosiu, że o tym piszesz! Syn obecnie 10 lat od 1 roku życia zmagał się z zespołem Pfapa, żaden lekarz, nawet na oddziale immunologii, nie podpowiedział mi, by dodatkowo suplementować syna. Dopiero po moim dochodzeniu i drążeniu tematu dostałam wytyczne dotyczące wit D! Obecnie syn od 4 lat nie ma już rzutów choroby i jest to zasługa mojego uporu w leczeniu go innymi lekami, niż stosowane powszechnie sterydy, oraz właśnie stałego nadzoru nad poziomem wit D!

Ja ostatnio badałam, mam niski poziom ale w normie. Obecnie dużo przebywam na słońcu i mam nadzieję że trochę podskoczy :) Gosiu jaki cudowny jest ten grecki relaks :) zazdroszczę :) mój urlop dopiero we wrzesniu, ciekawe czy znowu nie zamkną granic do tej pory 🙄 pozdrawiam serdecznie!

Malgosiu wygladasz swietnie,super figura, taka kobieca, tylko pozazdroscic

Malgosiu ty nigdy nie zapominasz o swoim powolaniu. Nawet na wakacjach😁

Gosiu wygladasz zniewalająco😍😍😍widac, ze dbasz o poziom witaminy d3 😊😊😊😘😘😘

Czytałam, że mając Hashimoto i insulinooorność trzeba mieć poziom vit D3 w górnych granicach normy. Też tak uważasz?

Super informacja.....dziękuję i pozdrawiam

W takim razie , czy latem korzystając ze słońca należy także łykać wit d?

A która wit D3 jest najlepiej przyswajalna?

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram

Witamina D3 ☀️☀️☀️
Czy monitorujesz jej stężenie w organizmie?
Jest bardzo dużo badań naukowych które wskazują związek między niedoborem witaminy D3 a chorobami autoimmunologicznymi, depresją, cukrzycą, chorobami sercowo – naczyniowymi czy nawet nowotworami.

Niedobór witaminy D3 wpływa na występowanie i rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak:

✅choroba hashimoto,
✅bielactwo,
✅stwardnienie rozsiane,
✅cukrzyca typu I,
✅pozostałe choroby autoimmunologiczne nie wymienione powyżej,
✅osteoporoza,
✅osteopenia,
✅zaburzenia gospodarki wapniowo – fosforowej,
✅nadczynność i niedoczynność przytarczyc,
✅bóle kostno – stawowe,
✅drgawki o nieustalonej etiologii,
✅dystrofia mięśniowa,
✅choroby nowotworowe (zwłaszcza rak jelita grubego, prostaty i piersi),
✅choroby układu sercowo – naczyniowego (zwłaszcza miażdżyca),
✅insulinooporność (witamina D3 zwiększa wrażliwość komórek na insulinę),
✅cukrzyca typu II,
✅otyłość,
✅atopowe zapalenie skóry,
✅mózgowe porażenie dziecięce,
✅nawracające infekcje i przewlekłe stany zapalne, także w obrębie jelit,
✅ADHD czyli zespół deficytu uwagi/nadpobudliwości,
✅depresja (kilka badań wykazało wpływ witaminy D na szlaki syntezy dopaminy, serotoniny i szeregu czynników neurotroficznych. Także u dzieci w wieku szkolnym z ADHD. Wykazano iże suplementacja witaminy może zwiększać poziom dopaminy w surowicy).
✅zespół przewlekłego zmęczenia,
✅choroba Alzheimera,
✅zaburzenia gospodarki lipidowej,
✅niewydolność wątroby i nerek,
✅nadczynność i niedoczynność tarczycy,

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #iodieta #greekfood #crete🇬🇷 #creteisland #saladrecipe
...

Osoby będące pod moją indywidualną opieką oraz stosujące moje diety gotowe często zgłaszają że:
✅nie są w stanie dojeść porcji,
✅to cud że chudną bo jedzą tyle ile nigdy nie jedli,
✅to niewiarygodne że na diecie je się tyle i chudnie,
Dlaczego tak się dzieje?
Żywność konwencjonalna jest niskoenergetyczna w dużej objętości. Żywność wysokoprzetworzona odwrotnie, wysokoenergetyczna w małej objętości. To sprawia że żywiąc się tzw.”gotowcami” jemy mało, a przyswajamy dużo kalorii. Tyjemy oraz trudno nam utrzymać szczupłą sylwetkę.
Żywność wysokoprzetworzona to bogactwo cukrów prostych i tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, natomiast żywność konwencjonalna to bogactwo:
✅witamin,
✅składników mineralnych,
✅błonnika,
✅antyoksydantów mających działanie przeciwnowotworowe oraz anti-aging,
✅niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych które budują nasze błony komórkowe i wspierają układ nerwowy.

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #creteisland #crete🇬🇷 #greekfood #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #insulinoopornoscdieta #jedzeniemaznaczenie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #smacznieizdrowo #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz
...

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej