fbpx
Pęczak a’la risotto z grzybami leśnymi i natką pietruszki. Jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Img

Grzybów ususzyłam w ubiegłym roku całkiem sporo i jakoś wyjątkowo mało z nich skorzystałam.
Ponad połowa zbiorów czeka do wykorzystania, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy i przygotowałam kaszę pęczak a’la risotto z podgrzybkami i natką pietruszki.

Świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie lub jako dodatek do np. grillowanego fileta z kurczaka, którego polecam zamarynować w czosnku i natce pietruszki i usmażyć w pergaminie na suchej patelni.
Zamiast pęczaku możecie użyć np. ryżu arborio do risotto.
Jeśli ktoś, tak jak ja, uwielbia grzyby leśne, koniecznie musi wypróbować. Potrawa jest bardzo aromatyczna, a natka pietruszki nadaje świeżości. Całość można posypać startym parmezanem lub serem cheddar. Grana padano będzie zbyt delikatny.

Jeśli macie zapas suszonych grzybów leśnych polecam też fileta w sosie grzybowym (klik).

Jak zrobić marynatę do kurczaka:
  • łyżka oliwy
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól
Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i natką pietruszki. Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na godzinę.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez sera) ma ok. 250 kcal

Składniki dla jednej osoby:
  • 60 g kaszy pęczak
  • pół szklanki suszonych grzybów leśnych
  • ćwiartka średniej cebuli
  • 200 ml wywaru z jarzyn
  • pół szklanki wywaru z moczonych grzybów
  • 20 ml dobrej jakości białego półwytrawnego wina
  • łyżeczka klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Grzyby zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na kilka godzin.
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy przepłukany pod bieżącą wodą pęczak oraz odsączone i drobniutko pokrojone grzyby. Smażymy do czasu, aż ziarna będą szkliste, po czym wlewamy wino i gotujemy, aż płyn wyparuje. Często mieszamy.
  3. Wlewamy wywar z grzybów, a jak wyparuje, stopniowo dolewamy bulionu. Bulionu dolewamy do momentu, aż ziarna będą miękkie.
  4. Gotowy pęczak mieszamy z natką pietruszki. 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wegańskie pomarańczowe brownie, bez glutenu, jaj, nabiału, cukru! Banalnie proste. Nieprzyzwoicie dobre!
Wegańskie pomarańczowe brownie, bez glutenu, jaj, nabiału, cukru! Banalnie proste. Nieprzyzwoicie dobre!

Ciasto które trzeba chować przed moim mężem. Zje absolutnie każdą ilość, bez względu na porę. Bajecznie dobre. W 100% wegańskie. Czytaj dalej

Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą po włosku

Szybki obiad, który jeszcze lepiej smakuje odgrzany następnego dnia. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, bogaty w białko i nadający się do Czytaj dalej

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ! Przepis na śniadaniowy twarożek z papryką
śniadaniowy twarożek z papryką

Nieważne gdzie jestem, około 10-tego dnia na wyjeździe zawsze ciągnie mnie do domu. Zwłaszcza jeśli nie gotuję. Nie powiem, lubię Czytaj dalej

Tagliatelle z kurkami. Najprostsze i najlepsze! Gotowe w 12 minut!
Tagliatelle z kurkami. Najprostsze i najlepsze! Gotowe w 12 minut!

Kochani dziś mam dla Was kolejne danie błyskawicę. Do przygotowania w 12 minut więc idealne na obiad dla pracujących. Tagliatelle Czytaj dalej

137 komentarzy

AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 9:25
Małgosiu, czy masz jakiś fajny przepis na fit zupę ale bez mleczka kokosowego :) ? Przydałaby się zakładka zupy na blogu a w nim duuuużo warzywnych zupek :) Pozdrawiam!
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 9:26
Jest trochę zup. Nie wszystkie są z mlekiem kokosowym.
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 16:59
Dołączam, zupy to cos co kocham najbardziej. Prosimy o nowe propozycje ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 9:31
Uwielbiam pęczak w każdej postaci. Grzyby suszone mam, resztę składników też, to już wiem, co jutro zabieram ze sobą do pracy na obiad. Dzięki! :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 9:41
Czy to wino jest niezbędne ? nie pije alkoholu. czy zamiast wina dodać o tyle więcej wody/bulionu ?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 10:15
Tak. Ale to wino wyparowuje.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 11:25
Ja zastępuje octem winnym i tez jest ok
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 9:57
Gosiu napewno 20 ml tego wina czy więcej?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 10:15
To ilość na jedną osobę. Ale możesz więcej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 9:59
Gosiu, ja troszkę odbiegając od tematu, a mianowicie wracając do młodego jęczmienia. Czy mogę go podawać mojej 2 letniej córeczce?
Serdecznie pozdrawiam Ania
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 10:15
Musiałabyś zapytać pediatry.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 10:28
a czystek? mogę jej wlewać do herbatki?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 11:24
czystek tak
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 13:02
Powodzenia jak Twoja dwulatka to wypije ;)
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 8:40
pije :) mieszam z sokiem z malin :) i nawet jej smakuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 10:06
"Pęczotto" z grzybami.... Mmmm pycha! :D
Odpowiedz
fitdevangelDodano:  15 kwiecień 2015 - 10:11
uwielbiam pęczaka z grzybami!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 10:43
Mam zamrozone prawdziwki - moze byc z takimi grzybkami? I jak z nimi postepowac w tym przepisie?...
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 11:23
Mogą być mrożone. Rozmroź je i postępuj tak samo, tyle że nie będziesz miała wody z grzybów (z moczenia) więc zwiększ ilość bulionu.
Odpowiedz
MegajraDodano:  15 kwiecień 2015 - 12:10
Małgosiu, jak kiedyś wydasz książkę - poradnik, będą pierwszą która ją kupi! Nie mogę oderwać się od Twojego bloga.
Odpowiedz
malenstwo_83Dodano:  15 kwiecień 2015 - 12:43
Mniam mniam pęczotto ;-)
Odpowiedz
Estera OwczarzDodano:  15 kwiecień 2015 - 12:52
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam pęczaku... Byłabym wdzięczna za odpowiedź na pytanie, gdzie można go dostać.
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 13:44
W każdym sklepie na dziale z kaszami.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 23:01
ostatnio w biedronce był nawet :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 12:58
Nienawidze kasz w tym peczaku akceptowałam go wyłącznie w postaci krupniku do czasu az nie zrobilas peczaku z czosnkiem i bazylia na rosole. Pokochalam ten przepis... i peczak w takiej formie.
Ten przepis również wykorzystam.
Masz super pomysły Malgosiu.
Pozdrawiam :)
Odpowiedz
buka610Dodano:  15 kwiecień 2015 - 13:19
Hej! Świetny blog jestem po prostu zachwycona <3

Mam takie krępujące pytanie dość. Otóż w weekendy jadę na uczelnię - zazwyczaj zabieram owoce plus wodę, a na obiad idziemy do galerii gdzie jest bar z daniami do wyboru. Zabierałam swojego czasu dania do pojemnika, ale po prostu byłam mega głodna bez obiadu, a odgrzać nie mam gdzie. Wybieram sałatkę, warzywa duszone i mięso bez panierki.
Jednak mam taki problem, że po paru godzinach mam okropne wzdęcia, gazy itd. Po godzinie od pojawienia się objawów rozpoczyna się mega przeszywający ból brzucha. Ulżyć nie mam gdzie - uczelnia wiadomo pełno ludzi. Po zajęciach w toalecie w domu mam masakre.
Czytałam o równowadze tej z kwasami - analizując jem dużo owoców, piję dużo wody, staram się wybierać warzywa na obiad. I nie wiem co jest powodem. Zabierałam sobie miętę i piłam w międzyczasie, zieloną herbatę też. Nie chcę stosować tabletek. Jakiś pomysł? Do lekarza wiem że powinnam pójść i pójdę ale jak dorwę dobrą książkę ;)
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 13:47
Ja bym obstawiała jakąś nietolerancję.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 15:08
Mam podobnie i wydaje mi się, że chodzi tutaj o szybką przemianę materii po prostu.
W te dni lepiej nie jeść rzeczy przyspieszających metabolizm typu owsianka czy jabłka, a w zamian zjeść coś takiego wieczorem dnia poprzedniego, aby rano opróżnić swój brzuch przed wyjściem ;)
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:33
Ja tez czesto tak mialam jedzac "na miescie". I zauwazylam, ze zwykle po salacie, ogorkach i pomidorach. Moze to dlatego, ze nie zawsze sa dobrze umyte i podawane ze skorka? Po surowej marchewce czy selerze, czyli takich warzywach, ktore zwykle sie obiera nic mi nie jest. I jeszcze nie moge jesc odgrzewanych warzyw np. pod postacia leczo czy ratatuja (jakkolwiek sie to pisze :-)). Jak jem swiezo przyrzadzone nic mi nie dolega, jak tylko zjem odgrzane (nawet wlasnej roboty) to niestety mam sensacje. Takze sprawdz na sobie czy elminacja tych produktow cos zmieni. Mam nadzieje, ze moje doswiadczenia Tobie choc troche pomoga.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 13:48
Małgosiu co myślisz o takim składzie chleba po nazwa zdrowym styl ze słonecznikiem:woda,maka żytnia 51(w tym razowa 20%),słonecznik 20%,sól,gluten pszenny,drożdze,ekstrakt słodowy jęczmienny,prażona mąka słodowa pszenna,cukier.Z góry dziękuje za odp
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 14:57
Ja wolę na zakwasie
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 15:26
ale czy sklad jest ok?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 17:04
może być,
Odpowiedz
buka610Dodano:  15 kwiecień 2015 - 14:02
Też tak myślałam, ale mleko odstawiłam, pszenne staram się ograniczać. Nigdy nie miałam żadnej nietolerancji, w domu jem wszystko i jest w porządku. Dwa tygodnie spokój i jeden weekend takie akcje, dlatego mnie to dziwi. Lekarz mi powie, że to od stresu albo że mało wody piję.
No ale nic. Może taki mój los? hah :D
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 15:17
Jesz może w E.. M..? Ja też tam czasami coś kiedyś zjadłam i miałam podobne dolegliwości.. Myślę że ma znaczenie to w jaki sposób przygotowywane są potrawy. Np. tłuszcz do podsmazenia.. Jak przygotujesz coś w domu, to masz pewność, co to jest, a w takich miejscach nigdy nie ma pewności.. Może spróbuj robić sobie sałatki z miksu, do tego pierś z kurczaka w kawałkach, makaron albo grzanki, warzywa.. Ja tak robię i na zimno tez są dobre.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 14:18
uwielbiam ten przepis :) bardzo często robię wg książki Ani Starmach :)
Odpowiedz
buka610Dodano:  15 kwiecień 2015 - 14:23
A i jeszcze jedno czytałam o koktajlach. Często są na bazie jogurtu/maślanki itd. Chciałabym zabrać na uczelnię. Czy przeżyje parę godzin w termosie i nic mu nie będzie czy lepiej nie ryzykować?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 14:56
Tak ale zabierz w kubku termicznym który przez noc schłodzisz w zamrażarce.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 14:35
Może do do wpisu, ale mam takie pytanie odnośnie jajek. Ile można ich jeść tygodniowo? Będzie na ten temat jakiś post? (a może już jest?)
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 14:54
WHO dopuszcza do 10 ale to zależy indywidualnie od stanu zdrowia.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:30
Ostatnio czytałem gdzieś na zagranicznych portalach, że jednak jajka są zdrowe i nie potrzeba ich już limitować... Osobiście uważam, że kluczowe jest pochodzenie - naturalne jajka od kur chodzących po trawie i karmionych nie-paszą są bez porównania do tych ze sklepu za 30gr
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 14:53
Gosiu powiedz jak to jest z tymi sklepami ekologicznymi? Co warto w nich kupować? Czy np. kasze, ryże itp warto? Czy kupione w markecie, przeplatane, ugotowane bez torebki to to samo? Z każdej strony docierają informacje ze wszystko, co zdrowe i ekologiczne jest dobre, a reszta niekoniecznie. A duże markety raczej się z dobrem nie kojarzą, w szczególności owoce i warzywa z nich pochodzące. Jak to jest Gosiu? Czy mogłabyś po krotce, na co warto polować w ekologicznych sklepach, a co ze spokojem kupować w marketach?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 15:00
Poświęcę temu oddzielny post. Myślę że wiele osób byłoby zainteresowanych tematem.
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 15:12
Super ;) Twój blog to encyklopedia wiedzy zebranej z różnych źródeł w jednym, wiarygodnym! miejscu. Podziwiam pasje i zaangażowanie. Jesteś inspiracją Małgosiu :)
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:17
Oj tak ja sama też mam z tym problem. Nie wiem czym te owoce i warzywa np z lidla różnią się od tych z warzywniaka poza cena bo smakują wg mnie tak samo. Podejrzewam że warzywniak tez zaopatruje się gdzieś hurtowo w towar. Albo właśnie te kasze, ryż, makaron - czy jeśli jem ciemne, pełnoziarniste ale z supermarketu to są ok? W lidlu sa np jogurty, mleko, sery z napisem bio, w rossmanie tez i często je wybieram bo u mnie w malym miescie nie ma typowo sklepu z ekologiczna zywnoscia niestety. Tak samo z kurczakami, miesem i wedlinami nie mam dostepu do ekologicznych...Jedyne co to jajka czasami uda mi sie dostac swojskie. Czekam na post o tym. Pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 15:59
Małgosiu mam do Ciebie trzy pytania:
Czy przy nietolerancji nabiału gdy wszystkie serki odpadają można codziennie w sałatkach jeść tofu?
Czy w trakcie grypy można zastosować Twój poświąteczny detoks czy lepiej dietę lekkostrawną?
Gdy zdarzy się że z obiadem włącznie kcal mam 1600 ale węglowodanów za dużo bo ponad 350g to co można zjeść na kolację aby jakoś "ocalić" dzień?
Z góry dziękuję za odpowiedź i gratuluję bloga i całego przedsięwzięcia, kawał dobrej roboty. Pozdrawiam
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 17:09
1 - Można ale polecam też produkty z grzybka tybetańskiego
2- Lekkostrawną.
3- sałatkę, mix sałat z warzywami i winegretem
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 17:19
Dziękuję:))
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 18:06
A czy przy nietolerancji nabiału taki grzybek nie zaszkodzi? Można go zalać innym lekiem niż krowie? Może głupie pytania ale laik jestem.
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 20:41
No właśnie jogurty z grzybka jemy na diecie bezmlecznej. Nie zalewamy tego mlekiem, to osobny produkt.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:10
Mam pytanie odnośnie diety przeciwgrzybiczej - w sobotę minie miesiąc, jak trzymam się zaleceń z Twoich poprzednich wpisów na temat grzybicy. Zdecydowałam się na tę dietę z powodu grzybicy w przewodzie pokarmowym, moczowo - płciowym oraz zatokach. Oczywiście przyjmuję też leki przypisane przez lekarza. Czy po tym pierwszym miesiącu mogę pozwolić sobie już na pomarańcze, jabłka, kiwi oraz pomidory? A jak ze smażeniem mięsa? Dziękuję i pozdrawiam, Justyna
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 17:07
Jeszcze miesiąc pociągnij taką restrykcyjną.
Mięso możesz podsmażać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:25
Zauważyłem, że w swoich rozpiskach diet i daniach bardzo lubisz zamieszczać pierś z kurczaka lub indyka. Ciekawi mnie jedno, jako dietetyk powinnaś wiedzieć, w jaki sposób drób jest aktualnie chodowany i ubijany i jakiej jakości jest to mięso, czy w związku z tym uważasz, że może to być jedzenie lekkie i zdrowe, polecane jako dietetyczne? Pytam bo trochę irytuje mnie moda na FIT bez wnikania w to jakie trucizny je się w mięsie lub zdrowych FIT gotowych mytych sałatach?
Pozdrawiam,
Nowy Czytelnik
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 17:03
Jak poznasz mnie bardziej i już nie będziesz "nowym czytelnikiem" to będziesz wiedziała/wiedział jakie mięso kurczaka polecam ;)
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 19:08
Malgosiu a o co chodzi z tymi gotowymi mieszankami salat uzywam tego od zawsze czy cos z nimi nie tak??
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 20:40
dlaczego nie tak ?
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 21:35
Nowy czytelnik zasial zamęt cos o tych salatach mytych wiec sie spytalam?
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 12:06
Oglądałam kiedyś program, w którym twierdzono, że gotowe do spożycia miksy sałat w foliowych paczkach są niezdrowe, gdyż producenci, żeby przedłużyć ich trwałość moczą je w wodzie z wysokim stężeniem chloru lub poddają specjalnemu promieniowaniu, które sprawia, ze rukola wygląda jak świeża przez dwa tygodnie. Być może o to chodziło Nowemu Czytelnikowi.
Można popaść w paranoję : ryby nie - bo metale ciężkie, mięso nie - bo antybiotyki i pasza GMO, wędliny nie - bo związki azotu, warzywa i owoce nie - bo opryski, pestycydy, nabiał nie- bo krowy karmione paszą GMO i hormonami
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:00
Dokładnie. Za chwilę zostanie nam tylko oddychanie chociaż i to nie do końca bo powietrze zatrute.
Nic tylko od razu kłaść się do trumny i czekać.
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  15 kwiecień 2015 - 16:30
Wygląda apetycznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 17:02
Czy smażenie jajek jest ok? Czy faktycznie wytwarzają się groźne substancje rakotwórcze podczas robienia jajecznicy czy omletu?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 17:10
Bez przesady ;)
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 1:23
ufff;)
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 1:27
A i jeszcze mam pytanie co sądzisz o dietach wysokobiałkowych jak np Paleo czy z drugiej strony wysokowęglowodanowych - jak weganizm 80/10/10
Pozdrawiam
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:18
Diet wysokobiałkowym nie polecam, a wręcz odradzam, bo grożą kwasicą ketonową co bardzo uszkadza nerki. Pomijam już fakt że dieta wysokobiałkowa np. Dukana bardzo rozregulowuje metabolizm i ja mam bardzo dużo klientów na wyregulowanie metabolizmu właśnie po dukanach.
Co do diety wegańskiej to dobrze skomponowana będzie miała przewagę warzyw i to będzie w porządku. Al to dieta bardzo trudna. Nieumiejętnie ułożona potrafi być mocno niedoborowa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 18:11
Pani Małgosiu, ile razy w tygodniu można jeść wątróbkę drobiową? Jak ją przygotowywać i jaką porcję można zjeść? Ile wnosi do zdrowo zbilansowanej diety? Pozdrawiam
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:24
Wątróbka drobiowa jeśli jest zakupiona w sklepie zwykłym (a zakładam że o taką Ci chodzi bo sklepy ekologiczne sprzedają albo całe kurczaki albo udka lub filety) to nie jest niczym zdrowym.
Wątroba metabolizuje całą chemię którą kurczak został nafaszerowany czyli wszelkie leki które zostały mu podane aby nie chorował stłoczony z kolegami w wielkiej fermie.
Ja wątróbki nie jadam i każdemu odradzam. To mała apteka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 20:30
Gosiu, napisałaś kiedyś w komentarzach, że lepiej pić wodę z cytryną, która postała przez noc. Czemu tak lepiej a nie przygotowaną rano? Miód też wieczorem dodać a rano tylko trochę ciepłej wody?
Dodano:  15 kwiecień 2015 - 20:40
Jeśli sama woda z cytryną to przygotowujemy rano
Jeśli woda z cytryną i miodem to miód z wodą odstawiamy na noc a rano dodajemy cytrynę
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 8:05
Małgosiu, czy można u Ciebie zamówić dietę przeciwtrądzikową? Dla osoby powyżej 25 lat
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:14
Tak i to jest dieta oczyszczająca, bezmleczna i z małą ilością mięsa. Mięso jest dwa razy w tygodniu.
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 10:14
A czy można zamówić u Ciebie test na nietolerancję? Bo chyba to powinnam zrobić najpierw, jeśli mam na coś nietolerancję to jakakolwiek zdrowa dieta raczej nie ma sensu.
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:06
Tak. Myślę że za tydzień już będzie można.
Odpowiedz
aleksandrak16Dodano:  15 kwiecień 2015 - 20:32
Małgosiu, przepraszam że pod tym postem, ale bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi a na pewno najłatwiej będzie o to pod najnowszym postem...
Słyszałam wielokrotnie, że będąc na redukcji nie powinno się jeść bananów, bo są kaloryczne, zawierają dużo cukru i bardziej sprzyjają tyciu niż chudnięciu. Staram się zdrowo odżywiać i ćwiczyć, ale też cierpię na chroniczny brak czasu.Banany są łatwo dostępne, niedrogie i pyszne, jem ich więc dość sporo - 1-2 każdego dnia, ponieważ moim zdaniem pasują do wszystkiego, uwielbiam koktajle z ich dodatkiem, kroję je częśto do owsianki i często zabieram jako przekąskę np. na uczelnię, kiedy wiem że nic innego zjęść nie zdążę. Nie jem ich na noc, ani do kolacji, najpóźniej na podwieczorek lub jako potreningowy koktajl. Czy powinnam je ograniczyć czy można jeść je codziennie?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:25
Nie zgadzam się z tą tezą. Zerknij w moje przykładowe jadłospisy a zobaczysz tam banany. Zobacz w jakiej są konfiguracji, z czym zestawione w ciągu dnia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 22:22
No właśnie, też jestem zainteresowana tematem :) Ja przygotowuję tak: sok z połowy cytryny, kawałeczek imbiru drobno starty i szklanka przegotowanej wody, nie wrzątku, tak po ok 10 min od zagotowania. Przygotowuję wieczorem, a rano, zaraz po wstaniu wypijam zimną.. Czy tak jest ok? Czy musi być świeże? To trochę kłopotliwe aby gotować wodę po wstaniu, a później czekać aż woda przestygnie i nada się do wypicia i wszystko tak, żeby zjeść śniadanie ok pół godz po wstaniu :P co myślisz Gosiu?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:20
Rano nie masz już krzty witaminy c. Wszystko utlenione, stąd cytrynę dodaje się rano. Wodę z imbirem możesz sobie przygotować dzień wcześniej.
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 8:48
O kurcze, no faktycznie :( bo rozumiem ze nie ma znaczenia czy to będzie zimna woda, taka ostygnieta czy ciepla? Czy np rano dolać trochę gorącej wody, tak żeby w rezultacie była ciepła? Wiem że to trochę dziecinne pytanie, ale dopiero wprowadzam ten nawyk i chciałabym to robić dobrze. A z imbirem lepiej czy z miodem?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:07
Może być i z imbirem i z miodem. Woda lekko ciepła aby miód się dobrze rozpuścił.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 22:29
A jakie dobre właściwości zdrowotne ma pęczak?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:15
Witaminy z grupy B, błonnik, magnez, mangan, cynk.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 1:22
Wypróbuję :)

Mam też pytanie nie na temat czy uważasz że nawet przy zdrowym odżywianiu, zdrowej wątrobie nasz organizm nie jest w stanie się oczyścić ? I powinnismy się regularnie co jakiś czas oczyszczać - w tym głodówkami jeśli ktoś nie ma przeciwskazań zdrowotnych? Wiem że popierasz dietę dr Ewy Dąbrowskiej ale jestem ciekawa jak konkretnie do tej kwestii podchodzisz

Pozdrawiam
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:29
O diecie Ewy Dąbrowskiej pisałam w Trochę Zdrowia (poszukaj tam posta).
Wracając do pytania. Jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo to zasadniczo nie ma potrzeby oczyszczania. Wątroba da sobie radę. Oczywiście po świętach kiedy zjemy więcej i nie zawsze zdrowo (na ogół po świętach jesteśmy wzdęci i ociężali) warto takie weekendowe oczyszczanie sobie zrobić. W zakładce Trochę Zdrowia też jest post na ten temat
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 8:07
witam serdecznie,bardzo apetycznie wygląda risotto z kaszy,mam cukrzycę typu 2, schudłam 11 kg za Twoją pomocą Małgosiu,bardzo dziękuję,a teraz pytanie -czy mogę zrobić risotto na obiad?
Fajnie się mają panie na diecie odchudzającej bo jest dla nich tyle różnych przepisów,proszę Małgosiu podaj nam jakiś nowy przepis na dobre danko ,bardzo dziękuję za wszystko i pozdrawiam,życzę miłego dnia
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 8:13
Tak, ale w twoim przypadku nie jako samodzielne danie a dodatek do grillowanego fileta + dużo warzyw np. mix sałat z winegretem
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 9:05
a co dają te dodatki do dania?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 9:08
Małgosiu kochana:)) Twoje przepisy są super ciekawe. Chciałabym je stosować ale moja rodzina nie chce słyszeć o takim żywieniu. wg nich wydziwiam;pp I o ile mogę gotować dwa obiady to mam problem np. z humusem, pesto itp. potrawami niepopularnymi w domu 40+:)
Nie wiem jak zmniejszyć porcje by było dla jednej osoby. Tak samo avokado--------przecież nie zjem na raz jednego...a kosztuje niemało i szkoda by sie zepsuło leżąc........
nie mam pomysłu na to wszystko
Odpowiedz
AlexandraDodano:  16 kwiecień 2015 - 9:39
Grzyby i kasza pęczak - duet idealny :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 10:37
Mam dość krępujący problem i chciałabym spytać o radę, przepraszam, że pod tym apetycznym postem. Często mam tak, że po zjedzonym posiłku mi się odbija (po obiedzie w zasadzie każdego dnia). Gotuję zdrowo, nie smażę, staram się trzymać zbilansowanej diety, ale moim zasadniczym problemem jest to, że szybko jem. Czasem coś jest tak smaczne, że nie mogę siedzieć i się delektować i gryźć dłużej, mimo że wiem, że trzeba, tylko pochłaniam raz, raz. Potem, podczas odbijania, część niestrawionego pokarmu wraca do jamy ustnej :-( Dzieje się tak od 30 do 60 minut po posiłku. Nie wiem czy to przez to, że szybko jem i niedokładnie gryzę czy to już refluks - czy jedno nie wyklucza drugiego :-( Powinnam coś z tym zrobić?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:15
Może to być refluks, ale może to być też związane z połykaniem powietrza jak jesz szybko.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 10:48
Małgosiu,nie wiem co się stało ,wczoraj zjadłam na kolację sałatę z rzodkiewką,troszkę papryki,kawałeczek pstrąga wędzonego 1 łyżka oliwy z oliwek,1 łyżka ortrębów pszennych i dwie kromeczki chleba chrupkiego ,dzisiaj poziom cukru rano miałam 150,od 26.03.2015 miałam od 125 do 109 ,było już bardzo dobrze,codziennie chodzę na długie spacery,zmartwiłam się bardzo,Małgosiu czy ja może przesadzam z tymi malutkimi porcjami, doradż mi proszę ,dzisiaj zrobię kaszę z grzybkami i tak jak napisałaś z grillowanym kurczakiem,od czterech dni piję jęczmień dwa razy dziennie,dziękuję Ci za wszystko,Krystyna
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:16
Cukier po posiłku masz ok.
Nie rozumiem pytania ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 11:32
Małgosiu robi się cieplutko wiosennie,zaraz pewnie każdy będzie otwierał sezon grillowy, wrzuciłabyś może jakieś przepisy na grilla, co można ciekawego i zdrowego przy okazji zrobić? :)
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:03
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/04/12-propozycji-na-dania-na-spotkanie.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 11:44
Małgosiu jak wytrzymać te 3h między posiłkami? Przynajmniej na początku póki żołądek się nie przyzwyczai do mniejszych porcji? Ja już po1,5h - 2h np od śniadania o godz 7 jestem znów głodna i tylko myślę o jedzeniu:( jak wrócę do pracy to nie będę mogła się skupić od 6 do 13 zanim zjem lunch bo przekąska pomiędzy też mnie nie nasyci za bardzo. Znów jak będę jadła co 2h to boję się,że to będzie za często i zamiast schudnąć te 5kg to przytyję no i wtedy wyszło by mi 7 posiłków. Czym się ratować na początku? Julia
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:04
Będę o tym pisała jutro
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 20:05
To super :) Dziękuję Ci już dziś :) Julia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 12:10
od kilku dni czytam z zainteresowaniem, chłonę i pomału wprowadzam w życie niektóre przepisy
mam pytanko - co sądzisz o piciu drożdży? czy mają duży wpływ na skórę, włosy itd.?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:02
Możesz pod warunkiem że masz zdrowy żołądek i jelita.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 13:17
Gosiu, zaintrygowało mnie zdjęcie w prawym górnym rogu Twojego bloga---------te wstążki z marchewki i cukini. Powiedz kochana gdzie znajde przepis na to cudo?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 19:08
Słoneczne tagliatelle w dziale Kategorie przepisów/Obiady
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 14:16
Witaj Małgosiu! (:

Mam do Ciebie pytanie: Czy Twoim zdaniem dieta, która jest złożona z produktów przeznaczonych dla danej grupy krwi ma sens? Ostatnio przeglądałam pewien artykuł i wynika z niego, że żywność, która jest niewskazana dla mnie to jakikolwiek chleb, produkty zbożowe nawet te wieloziarniste i wszelkiego rodzaju nabiał. Z góry dziękuję za odpowiedź ;) Pozdrawiam!
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 18:37
Już było to pytanie, nie wiem czy nie w poście o olejach czyli poprzednim.
Nie ma żadnych medycznych uzasadnień co do tej diety.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 15:54
Małgosiu, mam pytanie o wagę : jak to jest i dlaczego: rano sie waże i jest ok. 72kg a wieczorem nawet ok 73,5-73,8 kg.
Czy jest to spowodowane zbyt późną obiadokolacją? Nieraz wracam o 20 z pracy po 12 godz.
Dodam ze zawsze jak sie zważe to są takie rozbieżności.

Która waga poranna czy wieczorna jest miarodajna?

Bea
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 18:33
Organizm zatrzymuje wodę, są gazy etc. stąd wieczorna waga jest wyższa.
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 8:25
A jczy to jest fizjologiczne czy jakoś wynika z jedzenia?
Nie czuję sie wzdęta, z gazami........
A czy takie zatrzymywanie wody też jest normalne? Nieraz rano czuję sie taka napuchnięta......

Bea
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 9:46
Nie powinno tak być i ma to związek abo z tym co się zjadło albo z gospodarką wodną.
Nie masz podwyższonego ciśnienia krwi ? Osoby napuchnięte z reguły mają ?
Ogranicz sól, także tę w potrawach.
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 9:52
Trafiłaś Małgosiu w sedno........mam troche podwyższone ciśnienie;p
Prawie wogóle nie solę.........
A jak zlikwidować takie mapuchnięcia? Herbata z pokrzywy? Natka?...Dużo i często pic? Woda z cytryną?

Bea
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 9:58
Kup sobie aqua femin. To takie tabletki z wyciągiem z cykorii, pokrzywy i pietruszki. Fajnie zrzucają wodę. Popijaj też herbatę z pokrzywy.
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 10:02
Bardzo Ci dziekuję Gosiu:)))
Herbatke pije choc jest paskudna w smaku;pp


Bea
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 10:16
Jeszcze jedno pytanie mam. Otóż ćwiczę 3x w tyg.w klubie fittness-----takie ćwiczenia na brzuch, uda, troche siłowni. I strasznie sie pocę, nieraz aż kroplami...żadna z babek/dziewczyn tak nie ma jak obserwuję. Czy to ma też związek z tym zatrzymywaniem sie wody? Czy może raczej nadwaga i wiek-jestem po 40.to winowajcy? Waże 72kg wzrost 164cm
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 11:38
A z tym poceniem co mam zrobić?
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 19:36
Ciężko mi powiedzieć.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 18:09
Malgosiu a natknęłas się może gdzieś na informacje ze spowolnienie metabolizmu sprawia że komuś ciągle jest zimno? Jestem ciekawa czy jedno z drugim ma coś wspólnego
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 18:32
Nie spotkałam się z takimi objawami. Obstawiałabym raczej krążenie.
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 20:08
Gosiu ja mam tak samo, jest mi ciągle zimno...czy może są jakieś produkty poprawiające krążenie ?
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 22:14
Dziękuję ślicznie za odpowiedz, jako że przeglądasz fachowa literaturę byłam ciekawa czy może się natknelas, kiedyś jak odżywiałam się zdrowo i ćwiczyłam sporo było lepiej, wiec tak sobie pomyślałam że może jest to powiązane, a już zimne dłonie i stopy po południu i wieczorami to zmora
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 6:47
Polecam gotowane ziarno orkiszu. Podobno działa cuda. Sprawdzone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 19:57
Pani Małgosiu, pytanie z innej beczki. Czy zapiekanie pieczywa (toster/sandwich) zmienia jego wartości odżywcze/kaloryczność? Kiedy powstaje rakotwórczy akrylamid? Czy dopiero jak spalę kanapkę czy wystarczy, że będzie brązowa?
Dodano:  16 kwiecień 2015 - 21:55
Musi być brązowa, spalona.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 22:23
Asiu, a co myślisz o makrobiotyce?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2015 - 22:53
Małgosiu, czy jak Ty gubiłaś 13kg to wspomagałaś sie jakimiś suplementami? Odżywka białkowa/magnez? Czy mozesz napisac czy jakies suplementy przy diecie redukcyjnej plus treningi są niepewne? Czy wystarczy zbilansowana dieta? Z góry b dziękuje I pozdr!
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 9:52
Niczym. Tylko zbilansowana dieta. Teraz łykam różne jęczmienie, czystki itp. ale to dla zdrowotności, anie z uwagi na wagę.
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 12:25
Przepraszam ale słownik w tel zmienil mi wyraz.Pytanie mialo byc czy jakies suplementy są niezbedne, odżywki bialkowe,magnez..?
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 19:59
też nie ;)
AnonimowyDodano:  19 kwiecień 2015 - 22:26
A czym moge "dosladzac" platki owsiane z jogurtem, zurawina i platkami migdalow? Do tej pory robilam to smakowa odzywka bialkowa ale skonczyla sie i nie chce juz kupowac nastepnej. Moze bananem lub miodem, a czym jeszcze poza tym?
Dodano:  20 kwiecień 2015 - 9:39
Możesz bananem, możesz stewią.
AnonimowyDodano:  20 kwiecień 2015 - 23:45
A jaka stewie polecasz bo dotad nigdy nie kupowalam? Nie mieszkam w Polsce I gdzies mi sie rzucila w markecie w oko ale taka w pastylkach jak slodzik I kosztowala grosze wiec nie sadzilam aby to bylo cos dobrego.Na pewno chodzi o inna, taka pewnie na wage
AnonimowyDodano:  26 kwiecień 2015 - 0:40
Malgosiu, czy mozesz napisac jaka kupowac stewie, na co zwracac uwage w jej skladzie aby nie byla chemiczna? Bardzo dziekuje z gory
Dodano:  26 kwiecień 2015 - 11:34
Tak. Już niebawem będę o niej pisała.
AnonimowyDodano:  26 kwiecień 2015 - 13:23
Super! Pozdrawiam serdecznie!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 1:28
Małgosiu - pytanie nie na temat- czy w ramach cyklu "kobiece tematy" mogłabyś poruszyć taką kwestię powrotu do formy po ciąży i porodzie od takiej strony też kosmetycznej właśnie i problemów pt wiotkość skóry na brzuchu, brak jędrności itp ? Może na Twoim przykładzie mogłabyś co nieco powiedzieć?
Pozdrawiam
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 9:48
tak
Odpowiedz
Ange76Dodano:  20 kwiecień 2015 - 15:18
Bardzo dobre to "pęczotto" ;) Akurat też mam sporo grzybów ususzonych i szkoda, żeby tak sobie leżały, wiec na piątek ten przepis był jak znalazł. Porcja idealna dla jednej osoby, czyli mnie :) Nie dodawałam kurczaka, ale posypałam obficie serem grana padano.
Odpowiedz
Sandra KupcDodano:  21 kwiecień 2015 - 12:41
Smakowity i zdrowy pomysł. Już sprawdziłam - pyszne! Pozdrawiam Małgosiu! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 16:12
Przepyszne :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2017 - 9:12
pycha ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds