fbpx
Wigilijne śledzie według tradycyjnej rodzinnej receptury oraz debiutanci z jabłkiem i chrzanem
Img
Tak jak obiecałam dziś mam dla Was dwie propozycje na wigilijne śledziki.

Pierwsza propozycja z żurawiną i rodzynkami to propozycja na słodko. Jeśli lubicie śledzie ze śliwką lub po kaszubsku, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Ja jadłam je pierwszy raz u mojej teściowej (bez żurawiny) i od tamtej pory robię je co roku.
Co jest kluczem w tym przepisie ? Użyty ketchup. Moja teściowa robi własny i to jest cały sekret smaku, jednak ja już przetestowałam ten przepis na wszystkie strony i nie mając własnego ketchupu trzeba szukać w sklepie takiego, który w składzie nie będzie miał octu. To są ketchupy w słoikach lub wysokich butelkach, mają inną konsystencję i kolor niż te popularne jak ja to nazywam „parówkowe” 😉 Żaden w plastikowej butelce nie będzie się nadawał !!!
Polecam też popytać w sklepach ekologicznych. Ketchup musi być w słoiku !

Druga propozycja to śledzik ostro – korzenny. Z jabłkiem, śmietankowym chrzanem i cynamonem.
Moje ostatnie odkrycie w jednej z restauracji. Już przetestowałam w domu i ten śledzik w tym roku zadebiutuje na Wigilii u mnie w domu, a robię w tym roku sama (już robiłam, nie będzie to debiut).

Śledzie z rodzynkami i żurawiną (na 6 matiasów) 
Składniki:
  • jedna duża czerwona cebula
  • jedna duża biała cebula
  • 4 łyżki ryżowego lub rzepakowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
  • pół szklanki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 300 g ketchupu bez octu !
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 Przygotowanie:
  1. Śledzie matiasy należy opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny.
    Dobrze jest 2-3 razy zmienić wodę.
  2. Rodzynki i żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
  3. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy odsączone rodzynki, żurawinę, ketchup i koncentrat. Smażymy 1 minutę. Studzimy i mieszamy z pozostałym olejem.

    Dlaczego nie dodaję od razu całego oleju ?
    Smażę na oleju rzepakowym uniwersalnym, rafinowanym lub ryżowym. Dopiero po wystudzeniu dodaję bogaty w Omega 3 olej rzepakowy nierafinowany, lub olej lniany.
    Nie smażymy ani na oleju rzepakowym nierafinowanym, ani na lnianym, bo szlag trafi całe Omega 3.

  4. W wysokim słoiku układamy warstwowo, śledzie i masę.
  5. Słoik wstawiamy do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 5 dniach.
 
 
Śledzie z jabłkiem i śmietankowym chrzanem z cynamonem 
(ilość na jednego matiasa) 
 Składniki:
  • jedno średnie jabłko
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • szczypta cynamonu 
  • sok z cytryny 
Przygotowanie:
  1. Śledzie matiasy należy dzień przed Wigilią opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
  2. Rano w Wigilię zmieniamy wodę i trzymamy jeszcze do południa.
  3. W południe delikatnie skrapiamy śledzie sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  4. Jabłko ścieramy na bardzo drobnej tarce lub miksujemy w malakserze. Dodajemy chrzan śmietankowy i cynamon. Mieszamy. Dodajemy 2-3 krople soku z cytryny. Ponownie mieszamy.

    Układamy śledzie i gotowe. 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Lekki bezglutenowy sernik zabaglione na migdałowym spodzie ! Dla bezglutenowców i cukrzyków !
bezglutenowy sernik zabaglione na migdałowym spodzie

Za chwilę święta. Na stole pojawi się tradycyjny sernik wiedeński na kruchym spodzie, wielkanocna lukrowana baba, kruchy mazurek z konfiturą, Czytaj dalej

Delikatna, aromatyczna, pieczona polędwiczka wieprzowa w sam raz na każdą uroczystą okazję!
Delikatna, aromatyczna, pieczona polędwiczka wieprzowa

Danie, które chcę Wam dziś zaproponować, sprawdzi się na każdą uroczystą okazję. Nie powstydzicie się go nawet przed najbardziej wymagającym Czytaj dalej

Wielkanocne jajo faszerowane marchewką i nasionami chia!
Wielkanocne jajo faszerowane marchewką i nasionami chia

Witamina D, B12, żelazo, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, karotenoidy i duuużo pełnowartościowego białka. Takie jest moje wielkanocne faszerowane Czytaj dalej

Faszerowana rolada z kurczaka w sosie szpinakowym z pieczonymi ziemniaczanymi talarkami

Kochani dziś mam dla Was potrójną petardę. Danie którego nie powstydzicie się podczas świątecznego obiadu, imienin czy jakiejkolwiek innej okazji. Czytaj dalej

80 komentarzy

AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 9:45
piszesz o olejach rafinowanym i nierafinowanym, sprawdziłam swoj olej rzepakowy i jest tylko napisane tłoczony na zimno, co to znaczy?nie ma informacji czy rafinowany czy nie. Ma ciemno żółty kolor jest gestrzy niz uniwersalny typu Kujawski i jest w szklanej butelce.
Dodano:  11 grudzień 2014 - 9:59
Powinna być informacja czy rafinowany (oczyszczony) czy nie. Mój nierafinowany ma kolor zielonkawy i jest gęsty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 10:16
jak napisała Pani o tym ketchupie to zaczęłam przeglądać etykiety ze składem i w każdym występuję ocet;/ używam z Włocławka bo zawsze wydawał mi się najlepszy, gęsty a nie jak te wyciskane takie wodniste ale patrze, że tam tez jest ocet spirytusowy;/ może podac Pani jakiś konkretny rodzaj bez:)?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 10:49
np. Krzepki Radek albo Słodka Ania ;)
To ketchupy które ja jeszcze pamiętam z dzieciństwa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 10:38
Małgosiu jakie jabłka są najlepsze do śledzia? Czy kwasowe czy te o smaku gruszki?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 10:48
Ja kupuję takie które są twarde, nie wiem jaka to odmiana. Są słodkie ale lekko kwaskowate. Raczej o smaku gruszki.
Słodkie jabłko fajnie się komponuje z ostrym w smaku chrzanem i cynamonem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:01
Print nie dziala jak zwykle - nie tworzy pdf.a....drukuje strone bloga zamiast przepis... :(
Dodano:  11 grudzień 2014 - 11:02
U mnie wszystko działa. Tworzy pdf od razu po kliknięciu na print.
A masz bullzipa ustawionego na komputerze ?
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 12:04
Gosiu, możesz trochę jaśniej, bo ja też bloga drukuję :(
Dodano:  11 grudzień 2014 - 12:20
Musi być zainstalowany Pullzip PDF Printer.
Osobiście się na tym nie znam bo mój mąż jest od tych spraw ale wiem że jest to konieczne.
AgataDodano:  11 grudzień 2014 - 20:48
Też mam męża od "tych spraw" hehe,
taki mąż to skarb w domu :) bo ja w te klocki jestem totalnie zielona.
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:04
Ile takie śledzie z żurawiną i rodzynkami mogą stać w lodówce? Pierwszy raz będę robić śledzie, na pewno wypróbuje obydwa przepisy:) Dziękuję:)
Dodano:  11 grudzień 2014 - 11:11
Najpierw muszą stać 5 dni aby się "przegryzły". Potem spokojnie 10 dni postoją.
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:33
Super:) Dziękuję:)
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 9:24
Robiłam już Twoje śledzie z jabłkiem i chrzanem na spotkanie ze znajomymi, żeby przetestować przepis i są bardzo dobre i baaardzo proste w przygotowaniu:) na pewno przygotuję je na święta:) Dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:35
Czym zastapic cynamon? Niestety nie lubie. Moze curry?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 12:01
Pomiń cynamon, curry nie będzie pasowało.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:35
A czy śledzie po kaszubsku albo w jogurcie greckim też należy zrobić kilka dni przed wigilją żeby się przegryzły ?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 12:00
Po kaszubsku na pewno, w jogurcie nigdy nie robiłam więc nie wypowiem się ;)
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 18:41
Ja właśnie też będę robić pierwszy raz z jogurtem. Zawsze był ze śmietaną ale nie chce żeby było tak kalorycznie i znalazłam przepis z jogurtem.
Spróbować można :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:48
Gosiu, przy niedoczynności tarczycy można warzywa na patelnie z brokułami? Czy sa one surowe
Dodano:  11 grudzień 2014 - 11:59
Tak ponieważ goitrogeny się dezaktywują pod wpływem obróbki cieplnej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 11:48
Hmm skąd informacja że na nierafinowanym rzepakowym nie można smażyć? Ja sądziłam że jest najzdrowszy...
Dodano:  11 grudzień 2014 - 11:58
Nigdy nie smażymy na olejach nierafinowanych ! Mają niską temperaturę dymienia, to pierwsza kwestia, a druga to taka że są bogate w Omega 3 które giną w wysokiej temperaturze.
Oleje nierafinowane są mega zdrowe ale TYLKO I WYŁĄCZNIE SPOŻYWANE NA ZIMNO !
Do smażenia nadaje się olej ryżowy i rzepakowy rafinowany.
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 13:34
A jak to jest z oliwą np. extra virgin?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 13:56
Dokładnie tak samo.
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 14:37
To ile tak orientacyjnie czasu można podsmażać ( tylko podsmażanie, żeby temperatura nie wzrosła do zbyt wysokiej ) na takiej oliwie, tak jak to jest np w Twoich przepisach?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 15:15
Ja podsmażam chwilę, 1-2 minuty. Temperatura wtedy też wzrasta ale ja używając oliwy z oliwek używam jej dla aromatu, nie dla kwasów omega. Jako źródło Omega 3 stosuję ją na zimno do pesto lub winegretu. Olej lniany piję codziennie wieczorem - 2 łyżki.
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 21:10
To ja zaczęłam ten wątek i naprawdę cenię i uwielbiam ten blog ale kupuję od sprawdzonego Pana który sam tłoczy :) i wg Niego i innych informacji znalezionych w necie rzepakowy nierafinowany ma wysoką temperaturę dymienia...Już sama nie wiem co myśleć :(
Dodano:  11 grudzień 2014 - 21:59
Szanuję zdanie Twojego sprzedawcy ale pozwolę sobie mieć odmienne ;)
Olej rzepakowy nierafinowany (tłoczony na zimno ) - temperatura dymienia 130 -190 st. - zależy od technologii produkcji
Oliwa z oliwek - 130 - 180 st.
olej palmowy (miażdżyca ) - 220 st.
Olej ryżowy - 230 st.
Sama widzisz różnicę. Każdy olej nierafinowany jest tłoczony na zimno.
Dlaczego ?
Dlatego żeby zachował maksimum wartości i maksimum Omega 3.
Jeśli nawet weźmiemy nierafinowany rzepakowy i podgrzejemy do temp. 170 st. nie będzie dymił, owszem, ale straty na Omega 3 będą ogromne.
Oleje nierafinowane jeśli chcemy korzystać z ich zdrowotnych włąściwości spożywamy tylko na zimno.
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 11:24
Dziękuję za fachową odpowiedź :) Więc na moją logikę smażyć można tylko oprócz walorów smakowych sensu zdrowotnego i pieniądzowego to nie ma :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 12:41
Witam,czy śledzie matiasy to solone czy w oleju?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 13:34
solone, w zalewie,
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  11 grudzień 2014 - 14:39
Pychotka ;)
Odpowiedz
PapugDodano:  11 grudzień 2014 - 15:06
Ja do smażenie generalnie uzywam ryżowego-a czy kokosowy, lub z pestek nie moze być...?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 15:16
Kokosowy to nasycone kwasy tłuszczowe które ja odradzam na co dzień. Z pestek winogron może być - ten olej w ogóle nie ma Omega 3.
Odpowiedz
GrzegorzDodano:  11 grudzień 2014 - 18:23
No tak! Wigilia zbliża się wielkimi krokami a więc pora wziąść się za przygotowywanie pomysłów na potrawy i słodkości. u nas jak co roku karp w formie greckiej;) Twoje śledzie jednak wyglądają na tyle smakowicie, że może i one wylądują na stole?
Odpowiedz
WildShowDodano:  11 grudzień 2014 - 19:18
Trzeba będzie zrobić i zobaczyć jak smakuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 19:45
Małgosiu, moja Mama chce zamówić sobie na święta kwas chlorogenowy w kapsułkach cga800. Słyszałaś może o tym?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 22:01
Bez obaw, może zamawiać ;) To naturalny przeciwutleniacz.
Odpowiedz
Ewa ŚródkaDodano:  11 grudzień 2014 - 19:51
A moze Twoja teściowa zdradzi nam przepis na domowy ketchup?:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 22:26
Gosiu, strzał w 10 z tym przepisem, dzięki jutro robię:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 22:58
Uwielbiam śledzie, a oba przepisy na pewno wypróbuję. Takie śledzie mogłabym jadać codziennie; -)
Gosia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 10:21
Wszystko super... Tylko gdzie mozna dostać te Slodka Anię lub Krzepkiego Grzesia? Teraz małe spożywczaki maja ten asortyment co supermarkety, a tam na 100% wszystko z octem
Dodano:  12 grudzień 2014 - 10:39
U mnie jest i w pobliskim top markecie i w sklepie obok domu.
Myślę że w każdym większym typu auchan, tesco itp. powinien być.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 14:18
Gosia a ja mam pytanie odnośnie śledzi z żurawiną.Czy one wychodzą słodkie?Czy takie lekko słodkie bo ten ketchup jest.Nie mogę jakoś ogarnąć jakby to miało smakować :) Dziękuje za odpowiedź :)
Dodano:  12 grudzień 2014 - 19:11
wychodzą słodkie bo i żurawina jest słodka i rodzynki,
zrób ;) pyszne są ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 15:16
Kupilam ketchup lagodny w słoiku, nie ma octu, ale sa: kwas octowy- regulator kwasowosci, acetylowany adypinian diskrobiowy- substancja zageszczajaca. Czy nada sie do sledzika?
Dodano:  12 grudzień 2014 - 19:22
acetylowany adypinian diskrobiowy- to skrobia,
nadaje się do śledzika ;)
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 9:44
a może pani zdradzić jaki Pani kupiła:)?
A do pani Małgosi pyt. - czy przy zakupie oleju lnianego trzeba na coś zwracać szczególna uwagę? I czy do tych śledzi z jabłkiem mógłby być normalny chrzan a nie śmietankowy?? bo normalnie nie używam i zostanie potem cały słoik;/
Dodano:  13 grudzień 2014 - 13:59
Może być zwykły chrzan. Dodaj tylko do niego śmietany. Na 2 łyżeczki chrzanu, pół łyżeczki śmietany 12 %.
Jeśli chodzi o olej lniany to nierafinowany, tłoczony na zimno.
Zachowuje maximum wartości.
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 19:12
a czy kwas octowy to nie jest to samo co ocet?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 11:27
Gosiu byłam w dwóch sklepach teraz i znalazłam tylko chrzan zwykły tarty,będzie się taki nadawał? Czy lepiej ten chrzan wymieszać np. Z jogurtem nat. ?
Dodano:  13 grudzień 2014 - 13:51
Wymieszaj z jogurtem greckim lub śmietaną 12 %. Myślę jednak, że lepsza będzie śmietana.
Jogurt grecki ma 10 % tłuszczu, śmietana 12 % więc różnica w ilości tłuszczu żadna, a śmietana zachowa się lepiej jeśli chodzi o konsystencję no i smak.
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 21:54
Dziękuję ;) a jak jest z kalorycznościa takiego matiasa?
Dodano:  16 grudzień 2014 - 9:04
jeden cały matias waży ok 100 g i ma ok. 200 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 13:28
Gosiu ja mam pytanie odnośnie świątecznych ciast.
Chce zrobić makowiec, i tak myślę który makowiec będzie lżejszy dla żołądka, drożdżowy czy może taka rolada makowa? I który będzie mniej kaloryczny ?
Dodano:  13 grudzień 2014 - 13:49
Makowiec jest w ogóle dość ciężkim ciastem z uwagi na mak, ale myślę że tradycyjną drożdżową roladę trzeba zrobić (ja też robię).
Dla tych co uwielbiają mak (ja się do takich zaliczam) polecam makowiec z ciasta francuskiego. Minimum ciasta i maximum maku ;)
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 18:24
A tak ogólnie to biszkopt czy drożdżowe jest lżejsze i mniej kaloryczne ?
Dodano:  14 grudzień 2014 - 9:27
Każde ciasto jest tak samo kaloryczne bo w głównej mierze opiera się na mące.
Najbezpieczniejszy jest biszkopt ponieważ zjeść go może każdy. I wrzodowiec i osoba na rekonwalescencji.
Drożdżowe będzie ciężkie dla każdego kto ma jakiekolwiek kłopoty trawienne.
AnonimowyDodano:  14 grudzień 2014 - 11:29
Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam ;)
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  13 grudzień 2014 - 19:59
Gosiu jadę do rodziny na święta i będzie mnie czekała 15 godzinna podróż. Jakie ciasto zrobić najlepiej,żeby się nie zepsuło? Które nie potrzebuje lodówki? Nie mam możliwości zrobić na miejscu a obiecałam jakies
Dodano:  13 grudzień 2014 - 21:27
Najlepszy będzie albo makowiec albo piernik.
Odpowiedz
EwaDodano:  14 grudzień 2014 - 19:01
Musze spróbować te z żurawiną :) Uwielbiam ją
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 19:09
Bardzo chcialam zrobic te z zurawina ale mieszkam za granica i nie moge nigdzie znalesc keczupu bez octu wszystkie ktore sprawdzilam maja go w skladzie co w takim razie mam zrobic? Prosze o pomoc:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 22:24
Małgosiu w weekend były poszukiwania ketchupy bez octu,ale nigdzie takie nie dostałam :(:(:( (real,tesco,cerfour)
Dodano:  16 grudzień 2014 - 9:00
Tu na przykład https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=23547
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2014 - 11:52
A ile taki talerzyk jak u Ciebie na zdjęciu ma kalorii ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2014 - 10:25
Witaj. Czy śledzie musza byc w sloiku czy moga w plastikowym zamykanym pojemniku i wtedy w lodowce?
Dodano:  18 grudzień 2014 - 11:43
Mogą być w plastikowym pojemniku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2014 - 10:45
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć ketchupu bez octu. Czy ostatecznie może być ketchup z octem winnym w składzie (bo taki zawierają ketchupy dla dzieci)? Pozdrawiam ciepło.
Dodano:  18 grudzień 2014 - 11:43
Może ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2014 - 20:48
Czy śledziki z żurawiną i rodzynkami muszą koniecznie przed spożyciem stać 5 dni? 3 doby to pewnie za mało? Mam chęć zrobić jutro raniutko ale zastanawiam się czy zdążą się przegryźć?
Dodano:  21 grudzień 2014 - 20:57
Nie będą tak dobre jak te po 5 dniach ale będą smaczne.
Odpowiedz
JolandaDodano:  20 styczeń 2015 - 19:48
Uwielbiam śledzie, a nigdy ich nie jadłam z rodzynkami.
Odpowiedz
KleoDodano:  20 luty 2015 - 19:00
Małgosiu, dopiero teraz zrobiłam, ponieważ szukałam ketchupu bez octu - bardzo mi smakują. Pozdrawiam serdecznie, Basia :)
Odpowiedz
ariettaDodano:  15 sierpień 2015 - 16:38
Śledzie to bardzo wdzięczny temat do wariacji nie tylko od święta, choć tak trudno trafić na dobre. A kupić gotową sałatkę śledziową, to już w ogóle horror – według mnie wszystkie nie jadalne, bo od nadmiaru octu aż buzię wykrzywia i nie pozostaje nic innego jak wypluć.

Tak więc wymyśliłam lub zapożyczyłam już kilkanaście domowych przepisów, a ten z rodzynkami i żurawiną, czyli matias sułtański jest jednym z moich ulubionych. Przyznam jednak, że nigdy nie moczę śledzi dłużej niż 4 godziny – kiedyś o nich zapomniałam – pławiły się 6 godzin i były w smaku błeee.

Dzięki za wersję z jabłkiem, chrzanem i cynamonem, która też na pewno mi posmakuje (bo cynamon – hurra!!!). Do tej pory korzenne śledzie robiłam z dodatkiem czerwonej cebuli, przyprawy do piernika, odrobiny cukru trzcinowego i z płatkami kwiatów gałki muszkatołowej. Wychodzi smak niemal identyczny jak oryginalnych korzennych szwedzkiej firmy Abba :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2015 - 14:04
Małgosiu w sobotę robiłam śledzie na słodko według Twojego przepisu i zostało mi trochę farszu. Szkoda mi go wyrzucić,dlatego też powiedz mi proszę czy mogę go zapasteryzować i użyć w późniejszym terminie? A może masz jakiś pomysł jak użyć go do innego dania? Z góry dziękuję za odpowiedź :-) Pozdrawiam serdecznie :-) Ania
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2015 - 15:37
Chodziło mi o zawekowanie a nie zapasteryzowanie ;-)
Odpowiedz
Beata AleksandraDodano:  27 grudzień 2015 - 14:28
Zrobiłam śledzie z żurawiną na święta- są pyszne
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds