fbpx
Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.
Img

Latem pozwalam sobie na więcej jeśli chodzi o słodkości. Jeżdżę na rowerze, biegam za dwójką moich dzieci w międzyczasie wykonując obowiązki domowe. Praktycznie cały dzień jestem w ruchu. Bywa, że wieczorem nie czuję nóg.
Czasem jednak trzeba zwolnić, żeby nie zwariować. Usiąść, zaparzyć kawy i zjeść kawałek ciasta z owocami. To zdecydowanie poprawia nastrój. Lubię te momenty.
Pomimo iż jestem osobą bardzo ruchliwą to jak już znajdę czas na relaks i jak już usiądę to delektuję się tym czasem na maxa.
Na straganach królują jeszcze truskawki, powoli zaczynają się jagody i maliny. Lada chwila pojawi się agrest, porzeczki i winogrona. Te owoce oprócz tego, że kojarzą się z robionymi latem dżemami, kompotami i sokami mnie przede wszystkim kojarzą się z ciastami z galaretką, roladami z kremem oraz tortami śmietanowymi z owocami.
Podstawą do zrobienia tych ciast jest biszkopt. Niby łatwy a nie zawsze wychodzi.
Dziś podam mój przepis na puszysty biszkopt i kilka zasad, aby się udał i nie opadł. 

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.
Przede wszystkim wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, warto więc przygotować sobie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej.
Ja nie piekę biszkoptu z termoobiegiem. Zawsze ustawiam piekarnik z grzaniem góra – dół i NIGDY podczas pieczenia nie otwieram piekarnika. Każde „wpuszczenie” powietrza powoduje, że biszkopt traci na puszystości a w konsekwencji przy kilkukrotnym otwarciu w końcu opadnie.
Po upieczeniu jak już wyłączę piekarnik,  zanim go otworzę czekam ok. 5 minut po czym delikatnie otwieram na szerokość 3-4 cm i ponownie czekam ok. 10 minut. Dzięki czemu nie opada. 
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm :
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody
Przygotowanie:
  1.  Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
  2. Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  3. Miksujemy ok. 5 minut.
  4. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką w temperaturze 180 st. ok. 40 -45 minut.

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.

Cały upieczony biszkopt ma 1900 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Obiad dla dzieci: maślane naleśniki zapiekane z warzywną caponatą. Proporcje na 4 sztuki!
Obiad dla dzieci: maślane naleśniki zapiekane z warzywną caponatą. Proporcje na 4 sztuki!

Czy Twoje dziecko lubi pizzę? A może lubi też naleśniki? Uwielbia rozpuszczony ser? Jeśli na powyższe trzy pytania odpowiedziałaś tak, Czytaj dalej

Chrupiący kurczak fit w panierce bez smażenia! Zakochasz się bez pamięci!
Chrupiący kurczak fit w panierce bez smażenia! Zakochasz się bez pamięci!

Chrupiąca skórka. Soczyste, kruche, aromatyczne mięso. Bez smażenia? Bez głębokiego tłuszczu? Bez zbędnych kalorii. Tak. To realne 😉 Dziś mam Czytaj dalej

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler
Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler

To mięsko to jest hit ! Podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler robiła karkówkę marynowaną w mleku.Generalnie za Czytaj dalej

Letnia Chakalaka – moja ulubiona! Wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa!
Letnia Chakalaka – moja ulubiona! Wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa!

Chakalaka, czyli południowoafrykańska sałatka. Tak kochani, choć patrząc na zdjęcia pewnie pukacie się w głowę, bo idę o zakład, że Czytaj dalej

24 komentarze

Katarzyna LeśniakDodano:  3 lipiec 2013 - 10:12
Hm... W zasadzie koniec pieczenia biszkoptu robię tak jak Ty: najpierw trzymam 5 minut, potem otwieram na 10 - nie opada, jest niby wszystko ok. Ale zastanawiam się, co zrobić, żeby on mi wyszedł taki równy górą. Bo ZAWSZE, dosłownie zawsze wychodzi mi górą... góra:) Strasznie mi rośnie i jak chcę zrobić z niego np. 3 placki, to jest problem, bo ten z góry odbiega od reszty... A u Ciebie na zdjęciu jest wlasnie taki, jaki chcialabym, zeby byl moj. No i nie wiem co zle robie.
Dodano:  3 lipiec 2013 - 10:32
Smarujesz boki tortownicy i posypujesz mąką lub kaszą manną ?
Ważne jest pieczenie góra - dół i wstawienie do nagrzanego piekarnika. Robisz tak ?
Odpowiedz
agateqDodano:  3 lipiec 2013 - 11:20
To coś dla mnie. Prosty, podstawowy przepis na biszkopt dla takiego kuchennego niemowlaka jak ja;d
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  3 lipiec 2013 - 16:07
wyszedł Ci piękny biszkopt:)
Dodano:  3 lipiec 2013 - 16:59
dziękuję :)
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  3 lipiec 2013 - 17:55
Widzę, że i Ty masz sposób na idealny biszkopt:-). Jest naprawdę idealny:-), przepis wypróbuję:-)
Odpowiedz
JoannaDodano:  4 lipiec 2013 - 10:53
Witaj Gosiu :) Nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie. Po więcej informacji zapraszam do mnie na lekkoogotowaniu.blogspot.com
Odpowiedz
CasalingaDodano:  7 lipiec 2013 - 14:28
Jestem pod wrażeniem :) na pewno wybróbuję, ponieważ mój biszkopt nigdy nie wyszedł tak, jakbym sobie go wymarzyła... :) dopiero zaczynam swoją podróż po kulinarnych blogach i staję się jedną z Was dlatego też zapraszam do mnie na mój pierwszy przepis w internecie!

http://ricette-casalinga.blogspot.com/
Odpowiedz
AktiviaDodano:  22 lipiec 2013 - 13:11
Witaj, piekę biszkopty od lat, zawsze wkładam do zimnego piekarnika i fajnie wychodzą. Zainteresował mnie twój przepis, gdyż nigdy nie dodawałam wody, może to dodaje puszystości. Na pewno spróbuję. Zapraszam do mojego (jeszcze raczkującego) bloga http://ciasta-aktivialnia.blogspot.com/.

Pozdrawiam
Odpowiedz
AktiviaDodano:  22 lipiec 2013 - 13:15
Witaj. Piekę biszkopty od wielu lat , zawsze wkładam do zimnego piekarnika ustawionego na góra-dół i też ładnie rosną. Zainteresował mnie twój przepis, gdyż nigdy nie dodawałam wody do ciasta. Myślę, że może to mieć wpływ na puszystość biszkoptu. Muszę koniecznie to wypróbować, a będę miała okazję, bo mam za tydzień urodziny, więc będzie tort.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego (jeszcze raczkującego) bloga
http://ciasta-aktivialnia.blogspot.com/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2013 - 11:38
ja dodaję odrobinę octu /1 łyżeczka/ i nigdy nie opada, a ocet wyparuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 maj 2014 - 19:21
witam a jakie benda skladniki na tortownice 26 prosze o pomoc
AnonimowyDodano:  10 lipiec 2015 - 15:01
błagam, bez takich głupich pytań!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2014 - 17:41
Malgosiu, ten przepis jest rewelacyjny, zrobilam już drugi raz ten biszkopt i wyszedł rewelacyjny. dziekuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 sierpień 2014 - 15:40
malgosiu czy nasaczasz czyms biszkopt?
Dodano:  5 sierpień 2014 - 15:52
wodą z cytryną
Odpowiedz
KingaDodano:  5 styczeń 2015 - 16:41
Jak wysoki wychodzi biszkopt? Tzn. przekrawasz go na 2 czy 3 części? Jak myślisz, lepiej użyć 23cm czy 25cm, bo 24cm akurat nie mam :)
Dodano:  5 styczeń 2015 - 18:45
użyj 23 cm,
ja przekrawam na 3
Odpowiedz
KingaDodano:  5 styczeń 2015 - 16:43
I jeszcze jedno pytanie: używasz szklanki 200ml czy 250ml? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Dodano:  5 styczeń 2015 - 18:45
250 ml
Odpowiedz
dona811Dodano:  19 marzec 2015 - 20:18
aby biszkopt nie opadł - wyciągamy z piekarnika zaraz po wyłaczeniu i upuszczamy równolegle z wysokości około 60cm na recznik lub koc i wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygł to działa zawsze nigdy nie opada, mąki nigdy nie miksujemy z masą jajeczną tylko mieszamy rózgą bądź szpatułką delikatnie. Ważne aby cukier w białkach się rozpuścił a po dodaniu żółtek miksować jeszcze tak aby masa była bardzo jasna :)
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  24 marzec 2015 - 19:15
dlaczego mąka krupczatka ?? a inne nie mogą być ?
Dodano:  24 marzec 2015 - 21:48
Może być jeszcze orkiszowa typ. 650 ale z krupczatki wychodzi najlepszy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2016 - 13:04
Prawdziwy biszkopt nie ma w składzie proszku do pieczenia. Aby był na górze równy, po wyjęciu z piekarnika odwracam go do góry nogami i tak sobie stygnie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds