Latem pozwalam sobie na więcej jeśli chodzi o słodkości. Jeżdżę na rowerze, biegam za dwójką moich dzieci w międzyczasie wykonując obowiązki domowe. Praktycznie cały dzień jestem w ruchu. Bywa, że wieczorem nie czuję nóg.
Czasem jednak trzeba zwolnić, żeby nie zwariować. Usiąść, zaparzyć kawy i zjeść kawałek ciasta z owocami. To zdecydowanie poprawia nastrój. Lubię te momenty.
Pomimo iż jestem osobą bardzo ruchliwą to jak już znajdę czas na relaks i jak już usiądę to delektuję się tym czasem na maxa.
Na straganach królują jeszcze truskawki, powoli zaczynają się jagody i maliny. Lada chwila pojawi się agrest, porzeczki i winogrona. Te owoce oprócz tego, że kojarzą się z robionymi latem dżemami, kompotami i sokami mnie przede wszystkim kojarzą się z ciastami z galaretką, roladami z kremem oraz tortami śmietanowymi z owocami.
Podstawą do zrobienia tych ciast jest biszkopt. Niby łatwy a nie zawsze wychodzi.
Dziś podam mój przepis na puszysty biszkopt i kilka zasad, aby się udał i nie opadł.
Ja nie piekę biszkoptu z termoobiegiem. Zawsze ustawiam piekarnik z grzaniem góra – dół i NIGDY podczas pieczenia nie otwieram piekarnika. Każde „wpuszczenie” powietrza powoduje, że biszkopt traci na puszystości a w konsekwencji przy kilkukrotnym otwarciu w końcu opadnie.
Po upieczeniu jak już wyłączę piekarnik, zanim go otworzę czekam ok. 5 minut po czym delikatnie otwieram na szerokość 3-4 cm i ponownie czekam ok. 10 minut. Dzięki czemu nie opada.
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody
- Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
- Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia.
- Miksujemy ok. 5 minut.
- Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką w temperaturze 180 st. ok. 40 -45 minut.
Cały upieczony biszkopt ma 1900 kcal
Ważne jest pieczenie góra - dół i wstawienie do nagrzanego piekarnika. Robisz tak ?
http://ricette-casalinga.blogspot.com/
Pozdrawiam
Pozdrawiam i zapraszam do mojego (jeszcze raczkującego) bloga
http://ciasta-aktivialnia.blogspot.com/
ja przekrawam na 3