fbpx
Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar
Img

Mój syn powiedział że to najlepsze danie jakie zrobiłam w ostatnim czasie więc koniecznie musicie wypróbować.

Dynia z jabłkiem i cynamonem komponują się bardzo fajnie, ale całości dopełnia ser cheddar. To ser twardy, długo dojrzewający o orzechowym, lekko słodkim, ale bardzo wyrazistym smaku. Bardzo go lubię i jest świetny także do tagliatelle z pesto zamiast parmezanu.
Jeśli nie uda Wam się kupić cheddar’a kupcie inny ser długo dojrzewający. Zwykły żółty niestety nie sprawdzi się do tego dania.
Polecam !

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal
Składniki dla 1 osoby: 
  • 80 g ryżu basmati
  • małe jabłko
  • 100 g dyni
  • łyżeczka klarowanego masła
  • bulion warzywny (bez cebuli – marchew, seler, pietruszka, przyprawy) – ok. 500 ml
  • 20 g sera cheddar
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty. 
  3. Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion.
  4. Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy.
  5. Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
  6. Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.
przepis na biszkopt

Latem pozwalam sobie na więcej jeśli chodzi o słodkości. Jeżdżę na rowerze, biegam za dwójką moich dzieci w międzyczasie wykonując Czytaj dalej

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem podany z makaronem

Kochani, dziś przepis w sam raz na piątek, kiedy to większość z nas serwuje danie z rybą. Łosoś w kremowym Czytaj dalej

Strawberry shortcake
Strawberry shortcake

Sezon truskawkowy w pełni! Jeśli akurat nie mamy czasu na skomplikowane ciasta a tak się składa, że akurat mamy ogromną Czytaj dalej

Domowa fantasia – nie tylko dla dzieci

Za każdym razem, jak idę do sklepu na dział z nabiałem, to zastanawiam się, czy producenci naprawdę tak nisko cenią Czytaj dalej

46 komentarzy

AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 9:07
mam pytanie czy ry ż basmati nie jest za delikatny do risotto? nie bedzie się rozpadał?
Dodano:  6 październik 2014 - 9:20
mi się nie rozpadł,
podsmażasz go więc nie powinien
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 9:07
Mniam :-)

dziś zrobię i to koniecznie, ale z kaszą gryczaną białą (niepaloną) bo ryżu niestety nie mogę :-(

Pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego tygodnia :-)
Małgosia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 9:14
Super !
Na pewno wypróbuje :)
Gosiu mam jeszcze takie pytanie , co sądzisz o cieście drożdżowym? Można czy nie można ?
Bardzo lubiłam kiedyś chałkę , teraz nie jadam jej w ogóle , a czasem zjadłabym kawałek takiego drożdżowego do kawy ;)
Chyba nie jest aż tak szkodliwe i kaloryczne ?
Dodano:  6 październik 2014 - 9:21
od czasu do czasu można
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 11:40
A jak by to było raz w tyg ?
Dodano:  6 październik 2014 - 12:18
raz w tygodniu obroni się ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 9:59
witam a co mozna zrobic z miesa zeberek? bo mam juz kupione i szkoda mi ich... i z czym mozna je polaczyc.. czekam na jakies inspiracje :) dziekuje
Dodano:  6 październik 2014 - 10:12
upiec w miodzie z cynamonem
Odpowiedz
fitdevangelDodano:  6 październik 2014 - 11:47
Baaaaardzo apetycznie to wygląda :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 12:17
Gosiu jem słodkości raz na dwa tyg, oczywiście domowe. Tylko zawsze mam problem z tym co mi zostanie.
Np. dziś upiekłam rogaliki półkruche bez dodatku cukru i jajek z nadzieniem , i wyszło ich sporo. Czy jak mi zostanie to mogę sobie pozwolić na słodkości jeszcze następnego dnia ?
Dodano:  6 październik 2014 - 12:20
tak, albo zamroź,
ja mrożę ciasta i świetnie się sprawdza ta metoda jak jest słodka niedziela a akurat niczego nie mam a nie chce mi się piec
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 15:38
Ale to takie surowe ciasto mrozisz ?
Ach pokusiłam się i zjadłam do kawy, jako drugie śniadanie i po obiadku.
Dobrze, że dzisiaj ćwicze ;)
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 15:40
Podzielisz się przepisem :) ?
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 17:23
3 szklanki mąki (ja dałam 1,5 szklanki pszennej tortowej i 1,5 szklanki pszennej pełnoziarnistej)
1 kostka margaryny
nie pełna szklanka jogurtu greckiego

Wszystko zagnieść. Piec 20/25 min w 180 stopniach ;)
Ja nadziewałam powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą.
Wyszły pyszne :)
Dodano:  6 październik 2014 - 18:46
nie surowe, już upieczone :)
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 19:33
Aaa , no widzisz . To ja nie wiedziałam , że można mrozić upieczone.
Następnym razem spróbuje, a jutro jeszcze zjem tego rogalika :)
Dodano:  6 październik 2014 - 20:23
moja teściowa przetestowała mrożenie większości ciast, także tych z kremem i nic się nie dzieje
Odpowiedz
IwonaDodano:  6 październik 2014 - 15:38
Odnośnie ryżu... czy basmati bądź jaśminowy jest lepszą alternatywą od zwykłego białego, czy nie są one jakoś specjalnie wartościowsze? Oba lubię i często jem, bo nie zawsze mam czas gotować brązowy.
Dodano:  6 październik 2014 - 18:43
są zbliżone do białego,
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  6 październik 2014 - 19:21
Wygląda apetycznie! :)
Odpowiedz
TwojaFiguraDodano:  6 październik 2014 - 22:17
wygląda smakowicie, a do tego jest z dynią - w sam raz na jesień! :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 październik 2014 - 23:58
Na ile osób przewidziane są Twoje przepisy?? Kasia
Dodano:  7 październik 2014 - 7:55
ilość zawsze jest podana w treści przepisu,
składniki akurat do tego dnia są dla 1 osoby (jest napisane w składnikach)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 październik 2014 - 13:34
Czy konieczna zachodzi potrzeba gotowania risotto na bulionie?
czy można byłoby również spróbować na wodzie?
straci na smaku bardzo?
Dodano:  7 październik 2014 - 14:54
gotując na wodzie musisz mocniej przyprawić,
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  7 październik 2014 - 21:24
jakiego innego ryżu można użyć do tego dania?
Dodano:  8 październik 2014 - 9:28
może być arborio taki typowy do risotto, może też być zwykły biały
Odpowiedz
ginDodano:  8 październik 2014 - 16:50
Mmm, kusisz tym daniem ogromnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 październik 2014 - 21:27
Pani Małgosiu bloga śledzę już dość długo ale jadłospis stosuję od dwóch tygodni. Czuję się znakomicie, mam więcej energii. Bardzo Pani dziękuję za świetną robotę i pozdrawiam serdecznie. Klara
Dodano:  8 październik 2014 - 21:53
bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 październik 2014 - 14:40
Ten przepis przekonał mnie do dyni. Przepyszne :)
Dodano:  26 październik 2014 - 21:40
Bardzo mi miło :)
Odpowiedz
full_time_mommy!Dodano:  14 kwiecień 2015 - 11:00
Małgosiu, a można czymś zastąpić ser w tym przepisie? (ze względu na dietę przeciwgrzybiczną candida)
Dodano:  14 kwiecień 2015 - 11:44
Pomiń ser
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 czerwiec 2015 - 14:48
a co zamiast dyni ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 sierpień 2015 - 13:19
Małgosiu, bardzo lubię Cię odwiedzać na blogu i czytać informacje nt. zdrowego żywienia. Korzystam też z kilku przepisów, bo sa świetne. Od jakiegoś czasu niestety nie mogą sobie skopiować twoich przepisów.
Dodano:  24 sierpień 2015 - 13:38
Możesz wydrukować używając przycisku PRINT zaraz przed komentarzami na pasku.
Odpowiedz
Dorota KwiatDodano:  24 sierpień 2015 - 15:31
Właśnie jem to rizotto, mrrrrrr pyszne:)). Pierwszy raz w życiu jem dynię. Wspaniała. Od dwóch miesięcy Gosiu gotuję z Tobą, pokochałam Cię - tak, przez żołądek do serca !!
Dodano:  24 sierpień 2015 - 17:50
;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2015 - 21:17
A moglaby Pani podac, ile srednio tluszczu ma taka porcja ? Jestem na Pani diecie, a mam chec wyprobowac ten przepis i tak mniej wiecej bym wiedziala jak dopasowac do reszty posilkow ten obiad :)
Odpowiedz
Agnieszka KDodano:  10 październik 2016 - 22:29
Z czym moge podac takie risotto na obiad?
Odpowiedz
PaulinaDodano:  29 wrzesień 2017 - 18:47
Specjalnie do tego przepisu kupiłam w Luksemburgu cheddar. Wyśmienity przepis! Bardzo ciekawe połączenie smaków. ❤
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 wrzesień 2017 - 21:25
Bardzo mi miło, dziękuję ;)
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  28 sierpień 2018 - 9:57
Czy to danie można zaserwować na obiad podczas redukcji?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 sierpień 2018 - 7:56
Niestety nie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds