Soutzoukakia – danie kuchni greckiej. Bezjajeczne i bezmleczne.

Tak, jak obiecałam, zdradzę Wam kilka przepisów na potrawy, które skradły moje serce na Korfu.
Na pierwszy ogień soutzoukakia – obłędne greckie pulpeciki w równie obłędnym sosie.
W oryginale z mięsa wołowego, ale kiedy zrobiłam je z udźca indyka wiedziałam że będę już tak robić zawsze i w takiej wersji zaproponuję je również Wam.
Nie da się opisać tego smaku słowami. Tego trzeba spróbować nie zmieniając w przepisie absolutnie niczego, także dodatku wina które pełni tu kluczową rolę. 
Proszę się nie obawiać, alkohol podczas gotowania wyparowuje, więc potrawę mogą jeść zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży.
Danie bezmleczne (bez laktozy i białek mleka krowiego) i bezjajeczne.
Polecam 😉

 

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 40 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal

Składniki na 5 porcji (20 pulpecików) :

  • 400 gramów mięsa z udźca indyka,
  • 30 ml białego półwytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia
  • olej o obsmażania

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 
  2. Na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i bułkę tartą. Przesmażamy.
  3. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, wino i składniki z patelni. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Obsmażamy na patelni na oleju. Przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka. Polewamy sosem.

Składniki na sos:

  • 2 duże pomidory,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • łyżka oleju,
  • 100 ml białego półwytrawnego wina,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • płaska łyżeczka soli,

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju przesmażamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy bardzo drobno posiekaną paprykę. Przesmażamy ze wszystkimi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
  2. Pokrojone w kosteczkę pomidory oraz wino umieszczamy w blenderze. Blendujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka. Dodajemy paprykę z czosnkiem i przyprawami z patelni.Mieszamy i podgrzewamy aż składniki się połączą.
  3. Sosem zalewamy pulpety. Dusimy 20 minut.

57 komentarzy

anonimDodano:  29 Lipiec 2019 - 8:53
mniam mniam;-) ;-)będzie jutro robione ;-) 1-podałaś to Gosiu z ziemniaczkami i fasolką szparagową? 2- przy dziennej kal 1600 może tak być:4 pulpeciki 4 łyzki sosu ok 180 gr ziemniaka szklanka fasolki szparagowej lub mizeria z ogórka ok 180 gr plus łyzka jogurtu nat
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:06
Tak. Podałam z fasolką i ziemniakami co widać na zdjęciu ;)
Odpowiedz
Ania IndygoDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:06
Chętnie zrobię, chociaż za mięsem jakoś nie przepadam. Przepis widzę, ze jest dość prosty, więc na pewno wypróbuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:08
Bardzo prosty i szybki. Polecam ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:06
IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:07
Mogą ;)
Odpowiedz
anonimDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:12
może być miesko z udźca kurczaka lub piers indycza
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:13
Filet nie ponieważ jest za chudy. Udziec zarówno kurczaka jak i indyka będzie ok.
Odpowiedz
DorotaDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:38
Pani Małgosiu, czy można w przepisie pominąć wino (zarówno w kotletach jak i w sosie)? Czy danie bardzo na tym straci? Jeśli nie- czym można je zastąpić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:58
Dorotko napisałam w opisie że nie można pominąć niczego. Nawet wina.
Odpowiedz
MartynaDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:47
Czy ja dobrze rozumiem, że mięso należy najpierw przesmażyć razem z resztą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 9:57
Nie, nie. Mięsa nie podsmażamy.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:02
Małgosiu, a czy bezglutenowcy bułkę tartą mogą zastąpić np. zmielonymi płatkami jaglanymi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:15
Tak.
Odpowiedz
AmmiraDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:11
I już wiadomo co jutro będzie na obiad.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:15
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
JustynaDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:16
A jakie konkretne wino uzyc moze byc takie najtańsze z sklepu? Nie pije win i nie znam sie na tym. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:07
Najtańsze wino nie będzie dobre a tym samym zepsuje smak potrawy.
DDodano:  29 Lipiec 2019 - 12:48
A jeśli potrawę mają jeść dzieci. ? Roczne i 5 letnie ?
Odpowiedz
JolaDodano:  29 Lipiec 2019 - 10:33
Malgosiu! Uzywasz thermomixa do przygotowań. Czy wszystko tradycyjnie ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:07
Tradycyjne. Garnek i patelnia. Ja TM używam głównie do blendowania i gotowania na parze.
Odpowiedz
ElaDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:01
Czy można że być ew. z wieprzowiny?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:31
Wieprzowina jest tłustym i ciężkim mięsem i do tych składników nie będzie pasowała.
Odpowiedz
Monia Dodano:  29 Lipiec 2019 - 11:12
Będzie obiadek w tym tygodniu 😋😋😋
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:25
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
We mgleDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:43
Małgosiu, jaki jest czas oczekiwania na dostawę książki? Muszę wcelować z pobytem w Polsce. Dziękuję bardzo i pozdrawiam,
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 11:46
Jeśli dziś zamówisz to jutro wysyłka.
We mgleDodano:  29 Lipiec 2019 - 15:27
Super, dzięki! :)
Odpowiedz
IzaDodano:  29 Lipiec 2019 - 12:27
Czy ze względu na konieczność uzycia wina przepis nadaje sie dla dzieci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 13:21
Tak ponieważ alkoholu w daniu nie ma. Wyparuje podczas duszenia.
Odpowiedz
MartaDodano:  29 Lipiec 2019 - 12:59
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
AniaDodano:  29 Lipiec 2019 - 14:18
Czy dodatnie podanej w przepisie ilości papryki sprawia, że danie jest ostre? Zawsze boję się dodawać ostrych przypraw, bo w domu raczej gustujemy w łagodniejszych smakach i mam zagwozdkę, zwłaszcza przy dopisku, że nie należy niczego pominąć ;) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 16:45
Nie jest bardzo ostre. Lekko pikantne.
Odpowiedz
KasiaDodano:  29 Lipiec 2019 - 16:06
Małgosiu a czy bułkę tartą można zamienić na panier z ciecierzycy przy IO? pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Lipiec 2019 - 16:45
Tak.
Odpowiedz
JoannaDodano:  29 Lipiec 2019 - 16:16
Jak się wymawia nazwę tego dania?
Odpowiedz
KasiaDodano:  29 Lipiec 2019 - 17:42
Przepyszne, nie wychodzi ostre, moja córeczka zjadła bez problemu i bardzo jej smakowało, ułatwiłam sobie tylko zrobienie sosu w dzisiejszy upał, wszystko zblendowałam i zalałam klopsiki na patelni, expresowe i bardzo aromatyczne danie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Lipiec 2019 - 8:13
Super ;) Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
kaś Dodano:  29 Lipiec 2019 - 19:53
Gosiu super ze w tym przepisie podałaś ile dać soli. Zawsze mam z nia problem
Odpowiedz
AniaDodano:  29 Lipiec 2019 - 21:17
Wyglada przepysznie! Gosiu, chodzi mi po glowie takie pytanie...Czy zdaza ci sie, pomimo zdrowego trybu zycia i zdrowego odzywiania sie, nie tyle co od czasu do czasu pofolgowac sobie, co po prostu objesc sie jak bak? Jak radzisz sobie, kiedy dopada cie niewyobrazalnie duza ochota na np. slodycze/slone? Taki apetyt, ze moglabys polknac wilka i nawet na tym nie przestac...? Ja odkad pare lat temu zmienilam styl zycia na zdrowy (treningi + dieta) to odczulam znaczaca poprawe jesli chodzi o takie przejadanie sie. Ale nie mniej jednak od czasu do czasu polegam, bo ochota jest jednak wieksza, i zapanowac za ciezko :-( Wiem, ze duza rola odgrywaja pewnie emocje. Ale interesuje mnie, jak jest u ciebie :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Lipiec 2019 - 8:16
Nie objadam się jak bąk. Nie czuję takiej potrzeby i też wiem że będę się po tym czuła źle. Żyję świadomie. Jeśli wiem że wkładając rękę do piekarnika, oparzę się, i tego nie robię, to tak samo nie objadam się po kokardy bo wiem że skutkiem będzie np. uczucie przepełnienia, ból brzucha, senność, ból głowy. Więc po co to robić? Jeśli pojawia się u Ciebie nagła ochota na słodkie, taka że nie możesz się opanować to jest to objaw wahań hormonalnych.
Odpowiedz
Paula Dodano:  30 Lipiec 2019 - 6:44
Zrobiłam wczoraj :) Tyle razy byliśmy w Grecji a nigdy nie zamówiłam tego dania :) Mąż powiedział, że dostał orgazmu jedzeniowego i moja półtoraroczna córka - niejadek zwijała mi z talerza :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Lipiec 2019 - 8:12
Super ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  30 Lipiec 2019 - 8:58
Małgosiu czy mając insulinooporność mogę zastosować Twój sposób na dwudniowe oczyszczanie https://qchenne-inspiracje.pl/dlaczego-przytyjesz-swieta-jesli-jestes-redukcji/?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2019 - 8:22
Tak.
Odpowiedz
JuliaDodano:  30 Lipiec 2019 - 10:02
Małgosiu czy morfologię oraz TSH, FT3 i FT4 mogę zbadać podczas okresu, czy wyniki mogą być wtedy zaburzone?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2019 - 8:03
Możesz podczas miesiączki.
Odpowiedz
DanutaDodano:  30 Lipiec 2019 - 13:03
Małgosiu to jest pyszne dziękuję za przepis. Pozdrawiam . Podaje na obiad z ziemniakami i burakami .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2019 - 8:02
Super ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  30 Lipiec 2019 - 18:27
Zrobiłam dzisiaj na obiad - pycha!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2019 - 8:02
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  31 Lipiec 2019 - 14:32
Wow, przepis jest genialny. Dzisiaj zrobiłam na obiad i oboje dzieci poprosiło dokładkę. Pierwszy raz zdarzyło mi się że zapomniałam i nie próbowałam dania w trakcie gotowania, zrobiłam wszystko wg proporcji z przepisu i wyszło przepysznie!!! Dziękuję Gosiu za przepis, jeszcze na żadnym od Ciebie się nie zawiodłam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2019 - 15:29
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  10 Sierpień 2019 - 23:05
Czy to danie nadaje sie dla osob z wrzodami zoladka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Sierpień 2019 - 10:39
Tak ale dopraw łagodniej.
Odpowiedz
BeataDodano:  12 Sierpień 2019 - 21:26
Przepis wypróbowany-mega pycha
Odpowiedz
AnitaDodano:  17 Sierpień 2019 - 16:01
Przepis super.Danie wyszło przepyszne.Dziękuję za przepis:-)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej