UKŁAD POKARMOWY
Laktoferyna to glikoproteina obecna w ziarnistościach neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych z których uwalniana jest w razie potrzeby) oraz we wszystkich wydzielinach śluzówek ssaków (wytwarzana przez komórki nabłonkowe błony śluzowej) – najobficiej w mleku (zwłaszcza siarze), ale w niewielkiej ilości znajdziemy ją także w ślinie, łzach, wydzielinach układu oddechowego, pokarmowego, moczowo – płciowego, płynie mózgowo – rdzeniowym, […]
Szacuje się że około 80% dorosłych Polaków, oraz 30% dzieci i młodzieży jest zakażonych bakterią Helicobacter pylori (H. pylori – dawna nazwa to Campylobacter pylori) która stanowi przyczynę: ponad 90% przypadków stanów zapalnych żołądka, 70-90% przypadków wrzodów dwunastnicy, 70% przypadków wrzodów żołądka, oraz może przyczyniać się do rozwoju: raka żołądka, chłoniaka żołądka typu MALT, SIBO […]
Postanowiłam podjąć ten temat, ponieważ dotyczy mnie osobiście i być może po lekturze tego artykułu ktoś z Was celem weryfikacji, postanowi przeprowadzić u siebie diagnostykę celiakii. Jak wiecie mam Hashimoto, aktualnie w remisji, nie mam objawów żołądkowo – jelitowych, ani innych mogących wskazywać na celiakię jednak jestem w grupie ryzyka i z racji zawodu oraz […]
Prebiotyki – obecne w żywności fruktooligosacharydy oraz oligosacharydy nieulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym, ulegające procesowi fermentacji w okrężnicy i stymulujące wzrost i aktywność bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Naturealnie występują w warzywach, owocach, ziołach i produktach z pełnego ziarna. Ich korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego udowodniono w licznych badaniach. […]
Wzdęcia, gazy, zaparcia, uczucie pełności w jamie brzusznej, biegunki, także tłuszczowe. Pacjentów z tego typu objawami trafia do mnie co raz więcej. Ponieważ oprócz wiedzy zdobytej na studiach szkoliłam i szkolę się dodatkowo z dietoterapii zaburzeń żołądkowo – jelitowych, jestem w stanie pomóc nawet w bardzo skomplikowanych przypadkach o różnej etiologii. Występowanie w/w objawów nie […]
Decydując się na publikowanie w sklepie gotowych diet o niskim indeksie glikemicznym miałam w myślach osoby z nadwagą, otyłością, zaburzeniami glikemii, dyslipidemią, niedoczynnością tarczycy czy chorobą Hashimoto które zapisały się do mnie na współpracę indywidualną w zakresie dietoterapii, ale termin ich konsultacji przypada za miesiąc lub dwa. Cel był taki, aby w czasie okresu oczekiwania […]
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii na świecie i jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych mimo dużej dostępności żywności i przerażających danych dotyczących jej marnowania. Termin niedokrwistość pochodzi od greckiego słowa anaimia co oznacza brak krwi. Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza ma miejsce wtedy, kiedy: podaż żelaza z dietą plus ilość zgromadzonych zapasów minus ilość związana […]
Dzisiejszy wpis jest kontynuacją cyklu dotyczącego bariery jelitowej. Jeśli nie czytałaś/czytałeś pierwszego wpisu, zapraszam do lektury – Nieszczelne, dziurawe jelito. Ściema czy realny problem? Bariera jelitowa odgrywa ogromną rolę w zachowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Istnieje wiele dowodów na to (w ciągu ostatnich 30 lat ukazało się prawie 2000 publikacji według bazy danych PubMed), że […]