Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1520 kcal lub 1510 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cieniutko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka soku z samej marchwi – ok. 80 kcal
* 100 ml wody
* banan – ok. 100 kcal
* natka pietruszki
Sok zmiksować z wodą, bananem i natką pietruszki na koktajl.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal .
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Otręby mieszamy z kefirem i odstawiamy na 5 minut.
Pokrojonego w kawałki banana wkładamy do blendera, dodajemy kakao i kefir. Miksujemy !
Kolacja ok. 360 kcal
* 2 kromki chleba razowego – ok. 160 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* kiełki rzodkiewki
* szczypiorek
Twarożek ugniatamy i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z kiełkami oraz szczypiorkiem. Jemy z pieczywem.
Wtorek ok. 1519 kcal lub. ok 1545 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* 1 pomarańcza – ok.105 kcal
* 1 kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 32 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Z owoców przygotowujemy sałatkę. Posypujemy ziarnami sezamu.
Obiad: ok. 400 kcal lub 426
Pracujący i studenci ok. 426 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), pieprz kolorowy, koperek – całość ok. 60 kcal
Tortillę smarujemy pastą. Przykrywamy sałatą i szynką. Zawijamy w rulon. Przekrawamy na pół. J
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 426 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* 3 marchewki ugotowane na parze, skropione sokiem z cytryny lub limonki – ok. 36 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 288 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżeczka otrębów żytnich – ok.8 kcal
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i otrębami. Mieszamy z jabłkiem i rodzynkami.
Kolacja ok.206 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka prażonego na suchej patelni słonecznika – ok. 56 kcal
* 6 pokrojonych w kawałki czarnych oliwek – ok. 24 kcal
* pół startej na grubej tarce marchewki – ok. 6 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* 1 łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* kilka kropel octu balsamicznego ( opcjonalnie)
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Środa ok. 1536 kcal lub 1520 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 384 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 łyżeczki pasty z ciecierzycy – ok. 84 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
I Przekąska ok. 252 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* cała czerwona papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 6 łyżeczek hummusu w małym pojemniku – ok. 168 kcal
Hummus posłuży nam jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok.450 kcal lub ok. 434 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal
* 2 kromki chleba razowego posmarowanego masłem osełkowym ziołowym lub czosnkowym – ok.200 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 434 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 2 średnie ziemniaki – ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców, łyżeczki miodu i łyżeczki otrębów owsianych – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1510 kcal lub 1515 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 394 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 2 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 270 kcal
Do owsianki dodajemy:
* łyżkę żurawiny – ok. 38 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
* 2 pokrojone na kawałki suszone morele – ok. 56 kcal
* szczyptę cynamonu
I Przekąska ok. 201 kcal
* jeden banan – ok.100 kcal
* 2 kiwi – ok. 86 kcal
* szczypta gorzkiego kakao
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
Z owoców przygotowujemy sałatkę. Jogurt mieszamy z kakao i owocami.
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
* szklanka soku z samej marchwi – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Piątek ok. 1504 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 418 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (pół woreczka) – ok. 168 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
* można skropić octem balsamicznym lub odrobiną sosu sojowego
Kaszę i brokuły gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 156 kcal
* sałatka z 3 startych na grubej tarce marchewek, jednego jabłka i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy – ok. 106 kcal
* sałatkę posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i 4 rozgniecionymi orzechami laskowymi- ok. 50 kcal
Kolacja ok. 340 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na leczo TU
Sobota ok. 1495 kcal
Śniadanie ok. 427 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
* szklanka soku pomarańczowego – ok.100 kcal
I Przekąska ok. 288 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżeczka otrębów żytnich – ok.8 kcal
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i otrębami. Mieszamy z jabłkiem i rodzynkami.
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1349 kcal
Śniadanie ok. 394 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 2 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 270 kcal
Do owsianki dodajemy:
* łyżkę żurawiny – ok. 38 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
* 2 pokrojone na kawałki suszone morele – ok. 56 kcal
* szczyptę cynamonu
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 461 kcal
* 2 gołąbki – ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 100 gramów brokułów – ok. 27 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Generalnie sprzęt AGD jest lepszy starszy niż nowszy.
A i mam pytanie- jeśli jadło się ciasta przez dwa dni świąteczne to jak jest z tą słodką niedzielą po świętach? Normalnie za tydz będziesz miała taki słodki dzień ?
Jutro będę pisała o poświątecznych jedzeniach ;)
Jakoś nigdy nie zastanawiałam się jak szybko te kilogramy spadają i czy spadają. stąd pytanie czy powinno się po takim folgowaniu sobie zrobić sobie kilka dni jakiegoś specjalnego oczyszczania? czy te kilogramy spadają same? wreszcie skąd te 2 kg? czy to zamieni się w tłuszcz? co robić? :-) pozdrawiam Agata
Pozdrawiam i dziękuję że Pani po prostu jest
Agata
Ja robię tak: łyżka oleju, dwie łyżki soku pomarańczowego i powtórka ;) kwaśny sok pomarańczowy "zagłusza" ohydny posmak oleju ;)
A tak po za tym to świetny blog, z którego często korzystam. Małgosiu jesteś wielka i robisz kawał dobrej roboty. Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedź. :)
przygotowuję się do ślubu (w czerwcu) i chciałabym zacząć dobrze się odżywiać, mam zamiar zatem korzystać z Pani jadłospisów :)
Nie potrzebuje chudnąć, chciałabym tylko "zrobić sylwetkę" (przy wzroście 175cm ważę ok. 58kg), mam jednak pytanie odnośnie płynów, czy herbaty i soki wliczamy do tych przykazanych 2 litrów dziennie czy powinna być to tylko woda?
pozdrawiam,
Kasia