Pyszna alternatywa dla wędliny do kanapki. Roślinny smalczyk ze „skwarkami” z ugotowanej al dente, chrupiącej kaszy gryczanej z dodatkiem rumianej cebulki, jabłka i majeranku.
W sam raz na śniadanie, kolację, biwak czy imprezę przy grillu nie tylko na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jestem przekonana, że zasmakuje nawet mięsożercom.
Polecam w towarzystwie ogórka małosolnego (przejdź do przepisu)
Składniki:
- puszka białej fasoli (ok. 260 gramów po odsączeniu)
- pół małej cebuli
- pół małego jabłka
- sól
- pieprz
- łyżeczka majeranku
- 2 czubate łyżki suchej kaszy gryczanej lub pół szklanki ugotowanej al dente kaszy gryczanej
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną gotujemy al dente dzień przed planowanym przygotowaniem smalczyku. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Można użyć kaszy która została z obiadu. - Na oliwie rumienimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do rumianej cebuli dodajemy starte na tarce jabłko i majeranek. Dusimy 2-3 minuty.
- Fasolę miksujemy w TM, malakserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy składniki z patelni razem z oliwą, oraz zimną kaszę gryczaną. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dobrze skomponowana dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska to nie kanapka z serem i pomidorem, makaron ze szpinakiem czy zupa ogórkowa.
Aby nie była niedoborowa, musi być dobrze zbilansowana pod względem udziału białka, żelaza, witaminy B12 i innych kluczowych mikro i makroelementów.
Bardzo częstym problemem samodzielnie „na czuja” komponowanych diet wegetariańskich jest przeładowanie węglowodanami przy jednoczesnych niedoborach białka i żelaza co przekłada się na stan włosów, samopoczucie i odporność organizmu.
Wypróbuj gotowy jadłospis wegetariański i zwróć uwagę na tabele białek, tłuszczów i węglowodanów.
Zobacz ile czego jest w konkretnych produktach. Ile czego być musi, aby dieta była dobrze zbilansowana.
(kliknij w obrazek i poznaj szczegóły)