Wege zapiekanka z kurkumą na obiad lub kolację

Szybka wegetariańska zapiekanka z kurkumą w sam raz na ciepły obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa jako sałatka. Można przygotować jednego dnia na kolację, a drugiego zabrać do pracy.
Cóż mogę powiedzieć 😉 To dane jest przepyszne, aromatyczne i naprawdę robi się samo.
Maksymalny czas przygotowania, nie licząc pieczenia to 15 minut. Razem z czasem pieczenia jedzonko macie w 30 minut!
Kto ma ochotę?

Jeśli przeoczyliście wpis o potencjale terapeutycznym kurkumy w świetle badań klinicznych ostatnich 50 lat, serdecznie zapraszam (klik).
Warto stosować kurkumę w swojej kuchni jak najczęściej.

 Kaloryczność:
Porcja ma ok. 450 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 150 gramów kaszy kuskus
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki curry,
  • 150 gramów sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus zalewamy wywarem z warzyw (można wykorzystać bulion warzywny lub bulion zero waste z przepisu z mojej książki) centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy pokrywką. Odstawiamy ma 10 minut.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, przesmażamy aż stracą połowę objętości.
  3. Warzywa z patelni mieszamy z kaszą i oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  4. Ser kroimy w kawałki. Faszerujemy zapiekankę “wtykając” w nią kawałki sera.
  5. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  6. Już na talerzu przyozdabiamy dowolną zieleniną. Ja polecam liście bazylii.

45 komentarzy

OlaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:11
Gosiu, czym można zastąpić ser pleśniowy?
Odpowiedz
DominikaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:16
Małgosiu czym zastąpić ser z niebieską pleśnią? Nie przekonam się do żadnych serów pleśniowych i camember:(
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:17
czy zamiast kaszy kuskus można jaglaną?
Odpowiedz
HanulkaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:22
Małgosiu jaki ser zamiast z niebieską pleśnią można użyć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:10
O zdecydowanym, charakterystycznym smaku np. parmezan, grana padano.
Odpowiedz
ElkaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:24
Po długim czasie przerwy od zdrowego odżywiania na nowo doceniam jak duże objętościowo, przepyszne i sycące są posiłki z Twojego bloga. To jest prawda, że jeśli dostarczamy sobie wszystkich składników odżywczych (a takie są Twoje posiłki), to nie mamy ochoty na słodkie (sprawdziłam na sobie). Dodatkowo jestem pod wrażeniem jak wieloma kuchniami się inspirujesz, jak różnych smaków próbujesz - widać że gotowanie to dla Ciebie radość i zabawa. Dzięki Tobie nauczyłam się gotować. Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:12
Ogromnie mi miło. Dziękuję za te słowa ;)
Odpowiedz
AGNIESZKADodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:45
jaka jest mniej więcej wielkość foremki ?
Odpowiedz
BasiaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 10:49
IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:09
Nie mogą.
Odpowiedz
Asia Dodano:  9 Wrzesień 2019 - 11:05
Czy można zastąpić kuskus jakąś inną kaszą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:09
Można, oczywiście.
Odpowiedz
UDodano:  9 Wrzesień 2019 - 11:19
Brzmi bardzo zachęcająco :-) już wiem co zrobię dzisiaj na obiad :-D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:09
Polecam ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  9 Wrzesień 2019 - 11:23
Małgosiu, drukuję większość Twoich przepisów na potrawy i mam zawsze je pod ręką :) Czy jest możliwość ustawienia parametrów drukarki tak aby klikając \"drukuj\" na stronie, umożliwić wydruk z jednym zdjęciem? Zawsze wtedy patrząc na przepis mamy podgląd na potrawę ? :)
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 11:48
Witaj Małgosiu, wyglada pysznie :) Czy myślisz, ze mogłabym zastąpić ser z niebieska pleśnią jakimś innym serem, który by pasował do całości dania? Co bys poleciła? Dziękuje i pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:11
Polecam parmezan lub ser grana padano. Musi być ser o zdecydowanym, wyrazistym smaku.
Odpowiedz
ClaudiaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 12:09
ZROBIĘ DZISIAJ NA KOLACJĘ :))) Uwielbiam kuskus, super przepis :*
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:08
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
JagodaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 12:19
Pycha! Moje smaki. Jutro zrobię na obiad, dziękuję!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:08
Polecam ;)
Odpowiedz
WeronikaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 12:36
Pani Gosiu, bardzo proszę o info, czym możemy zastąpić ser- kurczak?soczewica? Dziękuję z góry i pozdrawiam,
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:09
Można użyć innego sera ale o wyrazistym smaku. Kurczak mógłby się sprawdzić ale koniecznie w marynacie i koniecznie z sosem bo wyjdzie suchy.
Odpowiedz
Ola Dodano:  9 Wrzesień 2019 - 12:39
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować! 😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:08
Polecam ;)
Odpowiedz
MKSDodano:  9 Wrzesień 2019 - 12:53
Czy jeśli użyjemy pełnoziarnistego kuskus, to danie będzie odpowiednie dla IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:07
Nie ponieważ dla osób z IO kluczowe są proporcje węgli do tłuszczu i białka więc kluczowe jest ile będzie składnika węglowodanowego, ile białkowego a ile tłuszczowego.
Odpowiedz
MonikaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 13:13
Wspanialy i kuszacy przepis. Uwielbiam ser plesniowy, ale mam wrazenie, ze boli mnie po nim glowa. Czy mozna by go zastapic mozzarella albo jakims innym dodatkiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:05
Oczywiście.
Odpowiedz
PaulaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 19:10
Pyszne zrobiłam podwójna porcje 🙈😋🥰
Odpowiedz
EwaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 19:43
Małgosiu, czy w swojej praktyce miałaś przypadki pacjentów z tężyczką? Czy układałaś może diety dla osób zmagających się z poważnymi niedoborami wapnia, magnezu i witaminy D? Mój organizm źle toleruje magnez w tabletkach, stąd moje pytanie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:11
Tak. Zapraszam.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Wrzesień 2019 - 19:50
Co można zamiar sera z pleśnią?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:04
Można użyć innego sera ale o zdecydowanym smaku np. parmezanu. Zwykły żółty ser nie będzie dobrym wyborem.
Odpowiedz
KarolkaDodano:  10 Wrzesień 2019 - 8:52
Kupiłam w sobotę ser z niebieską pleśnią i zastanawiałam się nad tym, w jakim daniu by go tym razem wykorzystać. A tu proszę, gotowy pomysł! :) Dzięki!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 11:06
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  10 Wrzesień 2019 - 10:43
Małgosiu, a jak można zmodyfikować składniki/ przepis żeby było dla IO? Wygląda mega pysznie, kusi bardzo 🙂
Odpowiedz
We mgleDodano:  10 Wrzesień 2019 - 10:52
Małgosiu, czy odpowiedziałabyś na moje pytania, czym zastąpić czystek i pokrzywę przy oczyszczaniu i jak pogodzić poranne przyjmowanie żelaza z kuracją pyłkiem pszczelim? Bardzo mi zależy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Wrzesień 2019 - 11:09
W jakim celu to oczyszczanie? Jakie są podstawowe założenia? Jakakolwiek suplementacja jest uzupełnieniem postępowania dietetycznego. Ciężko zasugerować uzupełnienie/zastąpienie nie znając założeń i filarów tego "oczyszczania". Jeśli przyjmowane jest żelazo, ja muszę wiedzieć w jakim celu, jakie są wyniki badań, jakie choroby współistniejące. Skoro włączony jest pyłek pszczeli, zapewne są problemy z układem odpornościowym. Jakiego typu? Tak jak powiedziałam, nie konsultuję w komentarzach. Nie da się udzielić odpowiedzi ot tak, nie znając pacjenta i bez przeprowadzenia wywiadu.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  10 Wrzesień 2019 - 17:46
Czy ulozylaby pani jadłospis dla 5 letniego dziecka, które często łapie infekcje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2019 - 9:29
Nie piszę diet dla dzieci.
Odpowiedz
JoannaDodano:  11 Wrzesień 2019 - 8:53
Małgosiu, przepis jest super! dzieki bardzo;) i chciałam zapytać o jedna rzecz. zrobiłam syrop dla dzieci miód, czosnek, cytryna i imbir. mam tylko wątpliwości czy ma znaczenie kiedy będą go piły? rano? wieczorem? po jedzeniu, przed a może na pusty żołądek? czy nie ma to znaczenia? chodzi mi oczywiście o jak najlepszą skuteczność takiej kuracji:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2019 - 9:28
Nie ma to większego znaczenia ale polecam na noc kiedy żołądek nie będzie "skupiony" na trawieniu.
Odpowiedz
anetDodano:  12 Wrzesień 2019 - 18:44
A czym mozna zastapic oliwki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Wrzesień 2019 - 11:40
Możesz np. suszonymi pomidorami.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej