fbpx
Wegetariańska pikantna pasta z fasoli
Img
Pasty z roślin strączkowych do pieczywa, to doskonała alternatywa dla wędlin, pasztetów, czy serów.
Dla wegetarian i wegan stanowią źródło białka i niezbędnych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
Suche ziarna fasoli zawierają aż 20 % białka. Dla porównania, mięso zawiera go od 10 do 13 %.
Jeśli unikacie fasoli ze względu na jej właściwości wzdymające, spieszę Wam z pomocą. Przede wszystkim, zanim przystąpicie do gotowania fasoli, należy wylać wodę w której się moczyła, i 2-3 razy przepłukać ziarna. Podczas moczenia (ważne, aby zalać ziarna gorącą wodą) nasiona miękną i zawarte w nich olisachardydy (gazotwórcze cukry) w dużej części, zostają rozpuszczone w wodzie, dlatego tak ważne jest, aby fasoli nie gotować w wodzie w której się moczyła. Do gotowania należy również dosypać kminku i gotować bez przykrycia. Dzięki temu prostemu zabiegowi, fasola nie będzie wzdymała.
Jeśli macie w domu twardą wodę, gotujcie fasolę w wodzie źródlanej. Pektyny zawarte w fasoli łączą się z wapniem, którego twarda woda zawiera bardzo dużo. To powoduje powstanie utrudniającego trawienie pektynianu wapnia.
Warto jeść fasolę ponieważ oprócz białka, jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i błonnika. Jest produktem zasadotwórczym, bardzo dobrze równoważącym zakwaszające działanie np. pieczywa.
Uwaga !
Jeśli posolicie fasolę na początku gotowania, będzie się gotowała dłużej, ponadto spowoduje to znaczne straty białka. Fasolę solimy najwcześniej ok. 10 minut przed końcem gotowania.

 
Kaloryczność:
Cała pasta (dwa pojemniczki widoczne na zdjęciu) ma ok. 580 kcal 
1 łyżka pasty ma ok. 25 kcal 
  
Składniki:
  • 400 gramów fasoli drobnej (warunek konieczny – dzięki temu nie trzeba ściągać skórki z fasoli)
  • jedna cebula
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropel sosu tabasco
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 Przygotowanie:
  1. Fasolę zalewamy gorącą wodą i moczymy 12 godzin. Po tym czasie, wylewamy wodę w której się moczyła, przepłukujemy 2-3 razy i wlewamy nową tak, aby zakryła fasolę. Dodajemy kminek i  i gotujemy do miękkości. Smak kminku, jest prawie niewyczuwalny, a dzięki niemu fasola, nie działa wzdymająco.
    Fasola drobna ma tę przewagę, że ma cieniutką skórkę, której nie trzeba ściągać.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Fasolę przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, słodką paprykę, kilka kropel sosu tabasco i sól. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  4. Jeśli pasta ma być bardziej pikantna można dodać więcej sosu tabasco, lub ostrej papryki.

71 komentarzy

Sylwia PelcDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:07
Rewelacyjna!!!!!!!!:) poproszę o więcej takich pyszności:)
Odpowiedz
wedelkaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:08
Robiłam już kiedyś pastę z fasoli. Całkiem udany pomysł :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:20
więcej wegetariańskich i wegańskich dań poproszę! :)
Sylwia PelcDodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:56
Jestem za obiema rękami i nogami!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:25
Małgosiu,dzięki Ci bardzo za te cenne informacje nt gotowania fasoli ! pozdrawiam,
Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:27
Czy można zamiast sosu tabasco dać papryczkę chili (np. suszoną)-uzyska się ten sam efekt? pozdrawiam,M.
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:16
tak,
bob kamrioDodano:  4 Maj 2014 - 23:51
hihi
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:14
jest genialna musze kupic sobie biała fasole bo mi sie skończyła
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:48
A ja coś nie mogę się przekonać do past, robiłam z soczewicy, z ciecierzycy, z fasoli nie próbowałam ale podejrzewam że w smaku podobna by była, Sama fasola, ciecierzyca, soczewica jak najbardziej ale z chlebem już mi nie idzie, jakieś zapychające mi się wydaje. Może dlatego że nie lubię cebuli, czosnku a do pasty powinno się to dodawać żeby miała jakiś smak?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:03
posmaruj pieczywo pastą, połóż na to sałatkę i pomidora lub ogórka i będzie pycha :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:51
Gosiu wiem z praktyki, że jak zalejemy fasolę gorąca wodą to ona "odębieje" to znaczy będzie twarda i będzie się długo gotować. Proponuję zalać zimna wodą a na pewno namięknie :-)
E.Ł.
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:54
ja zalewam gorącą ale nie wrzącą
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  7 Kwiecień 2014 - 13:18
muszę kiedyś wypróbować ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 16:10
Świetny przepis, wypróbuję na pewno :)

Gosiu startuję od dziś z Twoimi jadłospisami, ale mam kilka pytań: pracuję od 13 do 19:30 w związku z czym kolację jem w domu około 20, spać chodzę między 23 a północą - czy w związku z tym mogę czasem zamienić miejscami posiłki IV z V albo II z IV? Koktajle są średnio mobilne ;) i lepiej byłoby mi je wypić w domu. I jeszcze czy w przypadku późnej kolacji powinnam na ten posiłek unikać jakiś produktów, np chleba?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 16:31
jadłospis możesz dowolnie modyfikować pamiętając aby na noc nie jeść obiadu :)
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 17:26
Obiad jem w pracy, dziękuję Ci serdecznie :)
Odpowiedz
Babka Sobie ŻyłaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 17:37
A jak długo można przechowywać taką pastę w lodówce? :)
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:14
do 4 dni
Babka Sobie ŻyłaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:23
Dziękuję za odpowiedź :) Chyba się skuszę, tym bardziej, że jest prosta w wykonaniu :)
Natalka HołdyńskaDodano:  18 Luty 2015 - 19:47
Gosiu powiedz a dlaczego pasta z fasoli jest dobra do 4 dni a pasta hummus o wiele dluzej?
Odpowiedz
Beata PizulskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:53
Witam.Mam pytanie.Nie dawno przeszłam zatrucie pokarmowe po którym mało jadłam bo bałam się nawrotu choroby.Schudłam 6 kg w ciągu 10 dni.Teraz jestem zdrowa i chciałabym korzystać z Twoich przepisów.Jak mam zrobić aby zachować tą wagę co teraz mam? Mogę być na 1600 kcal czy więcej czy mniej?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:58
idź ilością wg. jadłospisu
Odpowiedz
Beata PizulskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:09
Witam.Mam w domu 15 miesięczną córkę.Chciałabym korzystać z Twoich jadłospisów.Czy mogę jej dawać? Dodam że mała nie ma na nic uczulenia.Pozdrawiam
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:56
no pewnie :) !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:56
Witaj! Mam pytanie odnośnie suszonych owoców typu np. morele, figi etc. Na moich pojawił się biały nalot. Czyżby się popsuły? Dzięki z góry. Pa
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:57
nie, biały nalot to zjawisko naturalne, to wytrącający się cukier,
spokojnie możesz jeść
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:13
ja uwielbiam taka z koncentratem pomidorowym dodatkowo b/z....albo hummus i do tego papryka pokrojona w paski.....pychaaaa!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:59
Ja tez korzystam z Twoich przepisów,są świetne. Kiedy znajdujesz na to czas?Pracujesz zAwodowo?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 10:04
Małgosiu,mam pytanie ,idę jutro z mężem na pizze,ile mogę zjeść kawałków w ramach obiadu?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 10:43
jeśli zamówisz pizzę z dużą ilością warzyw to 3 kawałki
unikaj pizzy mięsnej, tłustej,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:02
Witam, córcia skończyła niedawno roczek, szukałam jakiś ciekawych przepisów i tak trafiłam na tego cudownego bloga. Będziemy wspólnie jeść smacznie i zdrowo! Dzię-ku-je-my wszystko zjemy!!!
Karolina i Kalinka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:17
problem w tym,ze mój mąż je tylko pizze z mięsem, czy dwa kawałki to za dużo?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:56
mąż może zjeść 3 z mięsem a Ty z jedz 3 z warzywami i np.kurczakiem lub chudą szynką,
zamówicie pół jednej, pół drugiej ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:57
Małgosiu co sadzisz o tym chlebie
http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/06/chleb-zycia-bez-maki.html
Dlaczego po zjedzeniu kromki czuję sie ociężała, jakby cos mi zalegalo w żołądku czy to przez siemie
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:51
przyczyn może być wiele, chleb ma dużo błonnika, możesz mieć drażliwe jelito i tak reagujesz na zwiększoną ilość błonnika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:25
Małgosiu a co sądzisz o tak zwanym pieczywie chrupkim ? ja jem takie żytnie razowe i bardzo mi smakuje a do tego ma mało kalorii. pozdrawiam

Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:46
jak najbardziej możesz włączyć do jadłospisu,
pieczywo chrupkie i wafle ryżowe są także w moich jadłospisach, które publikuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 13:08
Małgosiu a ja piekłam w niedziele tylko po 2 tyg leżakowania masy w lodówce,wyszedł mi najlepszy :):):):):
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 19:55
brzmi pysznie, muszę spróbować!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 20:51
Witaj Małgosiu. Mam takie pytanie:czy sushi na kolacje to dobry pomysł? Oczywiście popijane zieloną herbatą :)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 21:46
na specjalne okazje, jako wykwintna kolacja możesz zaszaleć :)
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Kwiecień 2014 - 20:54
Właśnie zrobiłam! Wyszła pysznie :) Zrobiłam z białej fasoli z puszki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:23
Znasz jakis przepis z lososiem? NAjlepiej pieczony! :)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:27
łososia oprósz solą i pieprzem cytrynowym, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem,
zawiń w folię i piecz 25minut w temp. 180 st.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:25
Mam pytanie dotyczące przepisu na ryz smazony z warzywami. Czy jeśli użyje ryżu brązowego który gotuje się 30 minut a nie 15 musze duzo dłużej go smazyc na patelni? I ile mniej więcej czasu zajmuje ci usmazenie ryżu , koło 15 minut? Jest roznica pomiędzy takim a gotowanym?:)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:30
jeśli użyjesz brązowego smażysz go tyle samo czasu tylko jak już wlejesz bulion to musisz go dusić dłużej, ryż brązowy robi się dłużej i będzie wchłaniał więcej bulionu
różnica między smażonym a gotowanym jest duża bo smażony wchłania bulion a gotowany gotuje się w wodzie, smak jest inny,
AnonimowyDodano:  9 Kwiecień 2014 - 14:33
Chodzi mi o przepis gdzie dolewa sie wody nie bulionu:)
Dodano:  9 Kwiecień 2014 - 15:25
generalnie jeśli chodzi o sam proces smażenia to ryż brązowy smażysz na patelni taki sam czas co jaśminowy czy inny, wydłuży się tylko czas w którym ryż ma zmięknąć,
w przypadku brązowego będziesz musiała dolać więcej wody,
Odpowiedz
Kasia RajewskaDodano:  15 Kwiecień 2014 - 9:58
Dzięki za rady fasolowe! Cała rodzina lubi ale właśnie te wzdęcia:-S Napewno sprawdzę czy działa ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Kwiecień 2014 - 15:07
Gosiu a mozna uzyc fasoli z puszki juz ugotowanej? i tylko zblendowac?
Dodano:  15 Kwiecień 2014 - 15:51
teoretycznie tak ale nie wiesz jak była gotowana i czy nie będzie miała wzdymających właściwości,
Odpowiedz
bob kamrioDodano:  4 Maj 2014 - 23:52
koniecznieee taka paste zrobie jutro..
wyglada pysznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Maj 2014 - 9:44
Witaj Małgosiu. Czy można nie dodawać sosu tabasco lub zastąpić go czymś innym? Pozdrawiam. Kaśka.
Dodano:  17 Maj 2014 - 9:48
tak, możesz pominąć tabasco , pasta będzie wtedy łagodniejsza w smaku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Maj 2014 - 13:00
Witam

Czy można dodać do pasty 1-2 łyżki oliwy, bo wydaję mi się trochę sucha??? Pozdrawiam
Dodano:  17 Maj 2014 - 15:58
tak
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Sierpień 2014 - 12:46
To ma być 400gr suchej czy ugotowanej fasoli? Zrobiłam pastę z połowy porcji (200gr suchej fasoli) i wyszła sucha i bez szczególnego smaku. Powinnam dodać więcej cebuli?
Dodano:  9 Sierpień 2014 - 18:33
400 g suchej
robiłaś ściśle wg przepisu ?
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Sierpień 2014 - 20:07
Tak, tylko z połowy porcji. 200gr fasoli, pół dużej cebuli i nie miałam tabasco, więc dorzuciłam płatki papryczki chili, pasta jest lekko pikantna. Może po prostu to nie nasz smak:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Wrzesień 2014 - 11:04
A ja chyba zrobiłam cos nie tak bo pasta wyszla tak gesta ze wszystko wylądowalo w koszu...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 14:08
Witaj Malgosiu a czy fasola ugotowana z puszki bedzie sie nadawac? I tak samo czy ciecierzyca z puszki do humusu bedzie ok?
Milego dnia
Dodano:  14 Styczeń 2015 - 22:40
no smak będzie inny ale tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 14:11
Przepraszam teraz doczytalam ze w przpisie na humus jest ciecierzyca z puszki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Styczeń 2015 - 14:37
Pasta wyszła mi bardzo gęsta, może dlatego, że nie dałam sosu tabasco. Co zrobić aby była odrobinę rzadsza?
Pozdrawiam, Kaśka.
Dodano:  22 Styczeń 2015 - 19:28
dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek
AnonimowyDodano:  23 Styczeń 2015 - 13:21
Dziękuję:-)
Odpowiedz
ariettaDodano:  15 Sierpień 2015 - 15:59
Żałuję, że tak późno odkryłam Twój blog, Małgosiu, więc teraz nadrabiam i czuję się wśród Twoich starszych przepisów jak dziecko w sklepie z zabawkami ;-) Na nowe też oczywiście czekam.
Dziękuję za dzielenie się cenną wiedzą - fajnie jest np. wiedzieć, co jest odpowiedzialne za wzdęcia i inne sensacje po grochowatych. O właściwościach kminku wiedziałam, ale nie wpadłabym na kilkakrotne płukanie fasolki, czy cieciorki w ciepłej wodzie.

Kminek jednak zawsze był problemem… sam jego widok i perspektywa rozgryzienia w potrawie wzbudza u mnie dreszcze i ślinotok równocześnie ;-), ale znalazłam sposób! Wkładam łyżeczkę kminku do węzełka z gęstej bawełnianej gazy i zatapiam ten węzełek pośrodku gotującego się fasolki, grochu czy ciecierzycy, później się go pozbywam bez żalu ;-) Pozdrawiam!
Odpowiedz
AlicjaDodano:  20 Sierpień 2017 - 10:44
No to testujemy. Tylko robię z czarnej fasoli a nie białej.
Odpowiedz
AleksandraDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:47
Pycha, zrobilam wczoraj tylko z mniejszej porcji bo nie wiedziałam jak wyjdzie . Zrobilam ze 150 g fasoli ale następnym razem chyba zrobie większą porcje. Pani Małgosiu, zadam moze glupie pytanie ale jak to jest z ta kalorycznościa? Przeczytalam ze 100 g bialej fasoli suchej to ponad 300 kcal, a Pani cala pasta z 400 g fasoli ma tylko 480 g. Zastanawiam sie jak liczyc zatem te kaloryczność... po ugotowaniu ziaren ich kaloryczność tak drastycznie spada?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:47
100 g suchej fasoli a 100 g ugotowanej to dwie różne historie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej