fbpx
Wegetariańska pikantna pasta z fasoli
Img
Pasty z roślin strączkowych do pieczywa, to doskonała alternatywa dla wędlin, pasztetów, czy serów.
Dla wegetarian i wegan stanowią źródło białka i niezbędnych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
Suche ziarna fasoli zawierają aż 20 % białka. Dla porównania, mięso zawiera go od 10 do 13 %.
Jeśli unikacie fasoli ze względu na jej właściwości wzdymające, spieszę Wam z pomocą. Przede wszystkim, zanim przystąpicie do gotowania fasoli, należy wylać wodę w której się moczyła, i 2-3 razy przepłukać ziarna. Podczas moczenia (ważne, aby zalać ziarna gorącą wodą) nasiona miękną i zawarte w nich olisachardydy (gazotwórcze cukry) w dużej części, zostają rozpuszczone w wodzie, dlatego tak ważne jest, aby fasoli nie gotować w wodzie w której się moczyła. Do gotowania należy również dosypać kminku i gotować bez przykrycia. Dzięki temu prostemu zabiegowi, fasola nie będzie wzdymała.
Jeśli macie w domu twardą wodę, gotujcie fasolę w wodzie źródlanej. Pektyny zawarte w fasoli łączą się z wapniem, którego twarda woda zawiera bardzo dużo. To powoduje powstanie utrudniającego trawienie pektynianu wapnia.
Warto jeść fasolę ponieważ oprócz białka, jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i błonnika. Jest produktem zasadotwórczym, bardzo dobrze równoważącym zakwaszające działanie np. pieczywa.
Uwaga !
Jeśli posolicie fasolę na początku gotowania, będzie się gotowała dłużej, ponadto spowoduje to znaczne straty białka. Fasolę solimy najwcześniej ok. 10 minut przed końcem gotowania.

 
Kaloryczność:
Cała pasta (dwa pojemniczki widoczne na zdjęciu) ma ok. 580 kcal 
1 łyżka pasty ma ok. 25 kcal 
  
Składniki:
  • 400 gramów fasoli drobnej (warunek konieczny – dzięki temu nie trzeba ściągać skórki z fasoli)
  • jedna cebula
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropel sosu tabasco
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 Przygotowanie:
  1. Fasolę zalewamy gorącą wodą i moczymy 12 godzin. Po tym czasie, wylewamy wodę w której się moczyła, przepłukujemy 2-3 razy i wlewamy nową tak, aby zakryła fasolę. Dodajemy kminek i  i gotujemy do miękkości. Smak kminku, jest prawie niewyczuwalny, a dzięki niemu fasola, nie działa wzdymająco.
    Fasola drobna ma tę przewagę, że ma cieniutką skórkę, której nie trzeba ściągać.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Fasolę przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, słodką paprykę, kilka kropel sosu tabasco i sól. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  4. Jeśli pasta ma być bardziej pikantna można dodać więcej sosu tabasco, lub ostrej papryki.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku

Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku. Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy Czytaj dalej

WEGE lazania ze szpinakiem i ricottą we włoskim stylu

To danie smakuje latem, Rzymem i włoską kuchnią na Zatybrzu do których niesamowicie tęsknię. Idealnie smakowałoby na świeżych pomidorach, ale Czytaj dalej

Bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku

Banalnie proste w przygotowaniu. Zdrowe, domowe, bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku. Rzadko pasteryzuję przetwory w ten sposób. Jeśli robię Czytaj dalej

Wegetariańskie imprezowe kulki z mozzarellą

Imprezowe kulki z rozpływającą się mozzarellą, tym razem w wersji wegetariańskiej (sprawdź wersję mięsną - klik). Ciekawa, chrupiąca, nietuzinkowa przekąska Czytaj dalej

71 komentarzy

Sylwia PelcDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:07
Rewelacyjna!!!!!!!!:) poproszę o więcej takich pyszności:)
Odpowiedz
wedelkaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:08
Robiłam już kiedyś pastę z fasoli. Całkiem udany pomysł :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:20
więcej wegetariańskich i wegańskich dań poproszę! :)
Sylwia PelcDodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:56
Jestem za obiema rękami i nogami!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:25
Małgosiu,dzięki Ci bardzo za te cenne informacje nt gotowania fasoli ! pozdrawiam,
Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 9:27
Czy można zamiast sosu tabasco dać papryczkę chili (np. suszoną)-uzyska się ten sam efekt? pozdrawiam,M.
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:16
tak,
bob kamrioDodano:  4 Maj 2014 - 23:51
hihi
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:14
jest genialna musze kupic sobie biała fasole bo mi sie skończyła
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:48
A ja coś nie mogę się przekonać do past, robiłam z soczewicy, z ciecierzycy, z fasoli nie próbowałam ale podejrzewam że w smaku podobna by była, Sama fasola, ciecierzyca, soczewica jak najbardziej ale z chlebem już mi nie idzie, jakieś zapychające mi się wydaje. Może dlatego że nie lubię cebuli, czosnku a do pasty powinno się to dodawać żeby miała jakiś smak?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:03
posmaruj pieczywo pastą, połóż na to sałatkę i pomidora lub ogórka i będzie pycha :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:51
Gosiu wiem z praktyki, że jak zalejemy fasolę gorąca wodą to ona "odębieje" to znaczy będzie twarda i będzie się długo gotować. Proponuję zalać zimna wodą a na pewno namięknie :-)
E.Ł.
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:54
ja zalewam gorącą ale nie wrzącą
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  7 Kwiecień 2014 - 13:18
muszę kiedyś wypróbować ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 16:10
Świetny przepis, wypróbuję na pewno :)

Gosiu startuję od dziś z Twoimi jadłospisami, ale mam kilka pytań: pracuję od 13 do 19:30 w związku z czym kolację jem w domu około 20, spać chodzę między 23 a północą - czy w związku z tym mogę czasem zamienić miejscami posiłki IV z V albo II z IV? Koktajle są średnio mobilne ;) i lepiej byłoby mi je wypić w domu. I jeszcze czy w przypadku późnej kolacji powinnam na ten posiłek unikać jakiś produktów, np chleba?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 16:31
jadłospis możesz dowolnie modyfikować pamiętając aby na noc nie jeść obiadu :)
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 17:26
Obiad jem w pracy, dziękuję Ci serdecznie :)
Odpowiedz
Babka Sobie ŻyłaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 17:37
A jak długo można przechowywać taką pastę w lodówce? :)
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:14
do 4 dni
Babka Sobie ŻyłaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:23
Dziękuję za odpowiedź :) Chyba się skuszę, tym bardziej, że jest prosta w wykonaniu :)
Natalka HołdyńskaDodano:  18 Luty 2015 - 19:47
Gosiu powiedz a dlaczego pasta z fasoli jest dobra do 4 dni a pasta hummus o wiele dluzej?
Odpowiedz
Beata PizulskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 18:53
Witam.Mam pytanie.Nie dawno przeszłam zatrucie pokarmowe po którym mało jadłam bo bałam się nawrotu choroby.Schudłam 6 kg w ciągu 10 dni.Teraz jestem zdrowa i chciałabym korzystać z Twoich przepisów.Jak mam zrobić aby zachować tą wagę co teraz mam? Mogę być na 1600 kcal czy więcej czy mniej?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:58
idź ilością wg. jadłospisu
Odpowiedz
Beata PizulskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:09
Witam.Mam w domu 15 miesięczną córkę.Chciałabym korzystać z Twoich jadłospisów.Czy mogę jej dawać? Dodam że mała nie ma na nic uczulenia.Pozdrawiam
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:56
no pewnie :) !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:56
Witaj! Mam pytanie odnośnie suszonych owoców typu np. morele, figi etc. Na moich pojawił się biały nalot. Czyżby się popsuły? Dzięki z góry. Pa
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:57
nie, biały nalot to zjawisko naturalne, to wytrącający się cukier,
spokojnie możesz jeść
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:13
ja uwielbiam taka z koncentratem pomidorowym dodatkowo b/z....albo hummus i do tego papryka pokrojona w paski.....pychaaaa!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:59
Ja tez korzystam z Twoich przepisów,są świetne. Kiedy znajdujesz na to czas?Pracujesz zAwodowo?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 10:04
Małgosiu,mam pytanie ,idę jutro z mężem na pizze,ile mogę zjeść kawałków w ramach obiadu?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 10:43
jeśli zamówisz pizzę z dużą ilością warzyw to 3 kawałki
unikaj pizzy mięsnej, tłustej,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:02
Witam, córcia skończyła niedawno roczek, szukałam jakiś ciekawych przepisów i tak trafiłam na tego cudownego bloga. Będziemy wspólnie jeść smacznie i zdrowo! Dzię-ku-je-my wszystko zjemy!!!
Karolina i Kalinka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:17
problem w tym,ze mój mąż je tylko pizze z mięsem, czy dwa kawałki to za dużo?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:56
mąż może zjeść 3 z mięsem a Ty z jedz 3 z warzywami i np.kurczakiem lub chudą szynką,
zamówicie pół jednej, pół drugiej ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 11:57
Małgosiu co sadzisz o tym chlebie
http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/06/chleb-zycia-bez-maki.html
Dlaczego po zjedzeniu kromki czuję sie ociężała, jakby cos mi zalegalo w żołądku czy to przez siemie
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:51
przyczyn może być wiele, chleb ma dużo błonnika, możesz mieć drażliwe jelito i tak reagujesz na zwiększoną ilość błonnika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:25
Małgosiu a co sądzisz o tak zwanym pieczywie chrupkim ? ja jem takie żytnie razowe i bardzo mi smakuje a do tego ma mało kalorii. pozdrawiam

Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:46
jak najbardziej możesz włączyć do jadłospisu,
pieczywo chrupkie i wafle ryżowe są także w moich jadłospisach, które publikuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 13:08
Małgosiu a ja piekłam w niedziele tylko po 2 tyg leżakowania masy w lodówce,wyszedł mi najlepszy :):):):):
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 19:55
brzmi pysznie, muszę spróbować!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 20:51
Witaj Małgosiu. Mam takie pytanie:czy sushi na kolacje to dobry pomysł? Oczywiście popijane zieloną herbatą :)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 21:46
na specjalne okazje, jako wykwintna kolacja możesz zaszaleć :)
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Kwiecień 2014 - 20:54
Właśnie zrobiłam! Wyszła pysznie :) Zrobiłam z białej fasoli z puszki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:23
Znasz jakis przepis z lososiem? NAjlepiej pieczony! :)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:27
łososia oprósz solą i pieprzem cytrynowym, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem,
zawiń w folię i piecz 25minut w temp. 180 st.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:25
Mam pytanie dotyczące przepisu na ryz smazony z warzywami. Czy jeśli użyje ryżu brązowego który gotuje się 30 minut a nie 15 musze duzo dłużej go smazyc na patelni? I ile mniej więcej czasu zajmuje ci usmazenie ryżu , koło 15 minut? Jest roznica pomiędzy takim a gotowanym?:)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:30
jeśli użyjesz brązowego smażysz go tyle samo czasu tylko jak już wlejesz bulion to musisz go dusić dłużej, ryż brązowy robi się dłużej i będzie wchłaniał więcej bulionu
różnica między smażonym a gotowanym jest duża bo smażony wchłania bulion a gotowany gotuje się w wodzie, smak jest inny,
AnonimowyDodano:  9 Kwiecień 2014 - 14:33
Chodzi mi o przepis gdzie dolewa sie wody nie bulionu:)
Dodano:  9 Kwiecień 2014 - 15:25
generalnie jeśli chodzi o sam proces smażenia to ryż brązowy smażysz na patelni taki sam czas co jaśminowy czy inny, wydłuży się tylko czas w którym ryż ma zmięknąć,
w przypadku brązowego będziesz musiała dolać więcej wody,
Odpowiedz
Kasia RajewskaDodano:  15 Kwiecień 2014 - 9:58
Dzięki za rady fasolowe! Cała rodzina lubi ale właśnie te wzdęcia:-S Napewno sprawdzę czy działa ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Kwiecień 2014 - 15:07
Gosiu a mozna uzyc fasoli z puszki juz ugotowanej? i tylko zblendowac?
Dodano:  15 Kwiecień 2014 - 15:51
teoretycznie tak ale nie wiesz jak była gotowana i czy nie będzie miała wzdymających właściwości,
Odpowiedz
bob kamrioDodano:  4 Maj 2014 - 23:52
koniecznieee taka paste zrobie jutro..
wyglada pysznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Maj 2014 - 9:44
Witaj Małgosiu. Czy można nie dodawać sosu tabasco lub zastąpić go czymś innym? Pozdrawiam. Kaśka.
Dodano:  17 Maj 2014 - 9:48
tak, możesz pominąć tabasco , pasta będzie wtedy łagodniejsza w smaku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Maj 2014 - 13:00
Witam

Czy można dodać do pasty 1-2 łyżki oliwy, bo wydaję mi się trochę sucha??? Pozdrawiam
Dodano:  17 Maj 2014 - 15:58
tak
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Sierpień 2014 - 12:46
To ma być 400gr suchej czy ugotowanej fasoli? Zrobiłam pastę z połowy porcji (200gr suchej fasoli) i wyszła sucha i bez szczególnego smaku. Powinnam dodać więcej cebuli?
Dodano:  9 Sierpień 2014 - 18:33
400 g suchej
robiłaś ściśle wg przepisu ?
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Sierpień 2014 - 20:07
Tak, tylko z połowy porcji. 200gr fasoli, pół dużej cebuli i nie miałam tabasco, więc dorzuciłam płatki papryczki chili, pasta jest lekko pikantna. Może po prostu to nie nasz smak:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Wrzesień 2014 - 11:04
A ja chyba zrobiłam cos nie tak bo pasta wyszla tak gesta ze wszystko wylądowalo w koszu...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 14:08
Witaj Malgosiu a czy fasola ugotowana z puszki bedzie sie nadawac? I tak samo czy ciecierzyca z puszki do humusu bedzie ok?
Milego dnia
Dodano:  14 Styczeń 2015 - 22:40
no smak będzie inny ale tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 14:11
Przepraszam teraz doczytalam ze w przpisie na humus jest ciecierzyca z puszki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Styczeń 2015 - 14:37
Pasta wyszła mi bardzo gęsta, może dlatego, że nie dałam sosu tabasco. Co zrobić aby była odrobinę rzadsza?
Pozdrawiam, Kaśka.
Dodano:  22 Styczeń 2015 - 19:28
dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek
AnonimowyDodano:  23 Styczeń 2015 - 13:21
Dziękuję:-)
Odpowiedz
ariettaDodano:  15 Sierpień 2015 - 15:59
Żałuję, że tak późno odkryłam Twój blog, Małgosiu, więc teraz nadrabiam i czuję się wśród Twoich starszych przepisów jak dziecko w sklepie z zabawkami ;-) Na nowe też oczywiście czekam.
Dziękuję za dzielenie się cenną wiedzą - fajnie jest np. wiedzieć, co jest odpowiedzialne za wzdęcia i inne sensacje po grochowatych. O właściwościach kminku wiedziałam, ale nie wpadłabym na kilkakrotne płukanie fasolki, czy cieciorki w ciepłej wodzie.

Kminek jednak zawsze był problemem… sam jego widok i perspektywa rozgryzienia w potrawie wzbudza u mnie dreszcze i ślinotok równocześnie ;-), ale znalazłam sposób! Wkładam łyżeczkę kminku do węzełka z gęstej bawełnianej gazy i zatapiam ten węzełek pośrodku gotującego się fasolki, grochu czy ciecierzycy, później się go pozbywam bez żalu ;-) Pozdrawiam!
Odpowiedz
AlicjaDodano:  20 Sierpień 2017 - 10:44
No to testujemy. Tylko robię z czarnej fasoli a nie białej.
Odpowiedz
AleksandraDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:47
Pycha, zrobilam wczoraj tylko z mniejszej porcji bo nie wiedziałam jak wyjdzie . Zrobilam ze 150 g fasoli ale następnym razem chyba zrobie większą porcje. Pani Małgosiu, zadam moze glupie pytanie ale jak to jest z ta kalorycznościa? Przeczytalam ze 100 g bialej fasoli suchej to ponad 300 kcal, a Pani cala pasta z 400 g fasoli ma tylko 480 g. Zastanawiam sie jak liczyc zatem te kaloryczność... po ugotowaniu ziaren ich kaloryczność tak drastycznie spada?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:47
100 g suchej fasoli a 100 g ugotowanej to dwie różne historie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
[custom-facebook-feed]
Instagram

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej