Witamina B12 (kobalamina) to witamina kluczowa, jeśli chodzi o budowanie odporności i właściwą jakość krwi. Od właściwej jakości krwi i dobrej odporności zależy nasze zdrowie, a w wielu przypadkach także życie.
To witamina, która bezwzględnie musi być dostarczana z zewnątrz z pożywieniem. W dużych ilościach występuje w mięsie i produktach odzwierzęcych, czyli jajach i nabiale. Jeśli jesteśmy mięso-, jajo- i nabiałożerni, czyli mówiąc kolokwialnie – wszystkożerni, zasadniczo nie mamy się czym martwić. Jeśli nie mamy zaburzeń wchłaniania, o których napiszę za chwilę, to o właściwą ilość witaminy B12 możemy być spokojni.
Czy mięsożerni potrzebują więcej witaminy B12 niż roślinożerni?
Tak, to prawda i przyczyną jest fakt, iż jedząc duże ilości mięsa i nabiału, a mało warzyw i owoców zakwaszamy organizm. Zakwaszenie powoduje większe wykorzystanie witamin na procesy metaboliczne.
Warto zadbać o właściwi bilans kwasowo – zasadowy i jeść dużo warzyw i owoców.
Przyswajanie
Witamina B12 wchłania się w jelicie cienkim, ale aby mogła tam dotrzeć, potrzebuje obecności enzymu mukoproteinoweg będącego składnikiem soków żołądkowych.
Jak zjemy sobie kurczaczka czy jajeczko, witamina B12 uwalniana nam się w żołądku pod wpływem soków żołądkowych i z pomocą produkowanego tam enzymu mukoproteinowego trafia do jelita cienkiego. Tam enzym mukoproteinowy „porzuca” naszą witaminkę, aby ta mogła zostać wchłonięta.
Dlaczego witamina B12 jest taka ważna ?
- budowaniu naturalnej odporności,
- procesie tworzenia czerwonych krwinek,
Witamina B12 bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego, a szpik jest odpowiedzialny za wytwarzanie komórek krwi. Bez witaminy B12 nie mam mowy o prawidłowej budowie erytrocytów.
- umożliwia wchłanianie witaminy A oraz jej przekształcenie się w beta karoten,
- wpływa na aktywizację żelaza,
- wpływa na przyswajanie białka,
- jest kluczowa dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią,
Nie wiem czy wiecie, ale noworodek ma we krwi dwa razy więcej witaminy B12 niż jego mama, a łożysko zawiera jej trzy razy więcej. To dowodzi, jak cenna jest ta witamina dla przyszłych mam i ich dzieci. Wegetarianki i weganki w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na poziom tej witaminy w organizmie i badać jej poziom, ponieważ dzieci matek z niedoborem są narażone na problemy z odpornością i opóźnienia umysłowe.
Zapotrzebowanie i największe źródła występowania
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 2-5 µg.
Jeśli chodzi o zawartość w poszczególnych rodzajach pokarmów, to najwięcej znajdziemy w podrobach, czyli w wątrobie i nerkach zwierząt, ponieważ te ilości sięgają tam nawet powyżej 20 µg w 100 gramach.
Jeśli chodzi o pozostałe pokarmy, to całkiem sporo witaminy B12 bo od 5 do 20 µg w 100 gramach znajdziemy w tłustych rybach takich jak łosoś, pstrąg, makrela czy śledź. Od 1 do 5 µg w rybach chudych takich jak mintaj, sola, dorsz czy morszczuk, jajkach, serach, które długo dojrzewają z uwagi na wysoki poziom bakterii probiotycznych oraz mięsie wołowym. Najmniej, bo poniżej 1 µg w 100 gramach, znajdziemy w mięsie drobiowym, wieprzowym oraz nabiale.
Mięsożercom i wegetarianom jedzącym jaja i nabiał niedobory witaminy B12 raczej nie grożą.
A co z weganami ?
W produktach roślinnych witamina B12 nie występuje. Decydując się na dietę wegańską trzeba tę decyzję dobrze przemyśleć i mieć dużą wiedzę. Osobiście jestem bardzo sceptyczna jeśli chodzi o weganizm w ciąży i w wieku dojrzewania. Niedobory na początku ciężko jest wyłapać, ponieważ zmagazynowane w wątrobie zapasy starczają na około 3 lata. Ponadto są często maskowane przez kwas foliowy, więc osobie stosującej dietę wegańską będzie się wydawało, że wszystko jest w porządku.
Jak zbadać czy mamy właściwy poziom witaminy B12?
Najpopularniejszą metodą jest test paskowy dostępny w laboratoriach. To badanie nie jest jednak refundowane przez NFZ i trzeba je wykonać odpłatnie.
- niedokrwistość,
- anemia złośliwa, będąca efektem zakłóceń w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- zmniejszenie liczny płytek krwi i krwinek białych,
- bladość skóry,
- apatia,
- zmęczenie,
- ospałość,
- depresja,
- problemy z koncentracją,
- problemy z przyswajaniem, będące skutkiem braku enzymu mukoproteinowego w soku żołądkowym.
Jeśli nie ma enzymu mukoproteinowego, witamina B12 nie zostanie dostarczona do jelita cienkiego, a tym samym nie zostanie wchłonięta. Produkcja enzymu mukoproteinowego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale jego ilość zmniejsza się także u osób mających bakterię Helicobacter Pylori oraz choroby autoimmunologiczne. Najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów są zastrzyki z witaminy B12, ale jeśli osoba cierpi na brak enzymu mukoproteinowego, także należy go podać, ponieważ bez niego zastrzyk nie będzie skuteczny. - antybiotyki,
- tabletki antykoncepcyjne,
- choroby wątroby,
- nadużywanie alkoholu,
- palenie papierosów
- nadużywanie używek,
- osoby z refluksem przyjmujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe,
- osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe z grupy biguanidów np. zawierające metforminę,
- osoby przewlekle przyjmujące leki,
Przeczytaj także:
Pozdrawiam
Anita
Wątróbkę drobiową moczę w mleku ,ok godziny ,więcej nie trzeba bo drobiowa jest delikatna.Odsączam na ręczniku papierowym i wrzucam na patelnię,na ostry ogień,obsmażam po kilkanaście sekund na każdej stronie,dorzucam cebulę ,chwilę przesmażam ,potem zmniejszam ogień na minimum,przykrywam i duszę kilkanaście minut.Jak ktoś lubi można też dorzucić jabłka.Wątróbka wychodzi miękka i soczysta :)
Cebulę na osobnej patelni podduszam .Super smakuje z ciemnym pieczywem.
Mam pyt:) jem 4x dziennie co 4 h. 23l praca siedząca. Czy śniadanie 530 kcal to dużo?
9:00 Śniadanie
Serek wiejski z lyzeczka rodzynek, lyzeczka miodu pszczelego, orzechem wloskim. Chlebek pełnoziarnisty podpieczonym w tosterze ?posmarowany dżemem jagodowym z kubeczka, a drugi kawalek z lyzeczka masla orzechowego + 2 suszone sliwki. Serek z piatnicy z wsadem.mam niedowage ;)
Ile kalorii dziennie jadasz?
Jak sie oblicza dzienne zapotrzebowanie na plyny
Moja corka ma 14 lat i wazy 45kg a druga corka ma 11 lat i wazy 37 wiesz ile powinny pic dziennie plynow . Pytam bo uwazam ze malo pija ,a pija wode bez problemu ,ale np 2 corka(mlodsza) pije 3 szklanki dziennie czy to nie za malo?
2 - na ciepło tylko oleje rafinowane
3 - tak
Zawartości składnika w suplemencie nikt nie bada. Bada się tylko w lekach. Nie ma więc pewności czy wartość podana na etykiecie rzeczywiście odpowiada rzeczywistości.
http://purasana.redcart.pl/p/1/1/spirulina-sproszkowana-super-food.html
proszę podpowiedz mi, która postać witaminy B12 jest lepsza przy niedoborach tej witaminy i przy autoagresji Hashimoto - postać metylowana, czy nie. A może nie ma to znaczenia. Czy ta firmy Solgar będzie dobra?
pozdrawiam serdecznie