Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1544 kcal lub 1554 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 370 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki i szklanki truskawek – ok. 150 kcal
* 2 kromki chleba razowego – ok. 150 kcal
* 30 gramów chudego twarogu (białego sera) – ok. 35 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem i miodem, smarujemy pieczywo. Jemy z koktajlem.
I Przekąska ok. 346 kcal
* sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu – ok. 276 kcal
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy z rodzynkami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem.
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok.455 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta do posmarowania tortilli : 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia (lub ulubione zioła) – całość ok. 60 kcal
* plasterki zielonego ogórka – ok. 5 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – 250 kcal
* surówka z 2 marchewek z sokiem pomarańczowym – ok. 35 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Marchewki ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
II Przekąska ok. 185 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki truskawek, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów – ok. 206 kcal
Kolacja ok. 188 kcal
* 400 gramów kalafiora (ok. pół główki) – ok. 88 kcal
* kromka razowego chleba cienko posmarowanego pesto – ok. 100 kcal
Wtorek ok. 1537 kcal
Śniadanie ok. 400 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z 1 pomidora, kawałeczka cebulki i 6 rzodkiewek – ok. 40 kcal
Przepis na pesto TU
I Przekąska ok. 200 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jeden grejpfrut – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy zielony groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i jednego kiwi – ok. 223 kcal
Kolacja ok. 264 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* połowa papryki – ok. 30 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta – wielkości kostek do gry – ok. 30 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Środa ok. 1537 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 332 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych pesto, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i rzodkiewką – ok. 252 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 378 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
* koperek
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki truskawek – ok. 223 kcal
Kolacja ok. 229 kcal
* sałatka z 4 pomidorów, połowy małej cebulki i 2 łyżek jogurtu – ok. 129 kcal
* kromka chleba razowego posmarowanego pesto lub masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1562 kcal lub 1561 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal
I Przekąska ok. 274 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, jabłka i łyżeczki sezamu – ok. 274 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy na oliwie (delikatnie). Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Piątek ok. 1579 kcal lub 1559 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 3 jajek smażony na łyżce oliwy z oliwek – ok. 320 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka razowego chleba cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 252 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i pomidorem – ok. 252 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 215 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, kiwi i szczypty cynamonu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1524 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 185 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki truskawek, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów – ok. 206 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1362 kcal
Śniadanie ok. 416 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym z chudą szynką i pomidorem – ok. 416 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby) – ok. 410 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Czujemy się obydwoje cudownie a byliśmy jak dwa bałwanki i wszyscy się pytają jak, skąd, gdzie.
Pół firmy Maćka już je wg. Twoich porad i wszyscy są zachwyceni.
Chylę czoła za to co robisz !
Pozdrawiam Ania,
Ps. wysłałam CI wczoraj fotki
My się tak żywimy już 3 lata, więc moje dzieci są już w zdrowym odżywianiu "zaawansowane" ;)
W pracy zjedz sałatkę jakąś warzywną z mixu sałat, a obiad na ciepło w domu z dziećmi.
u mnie to wygląda teraz tak:
śniadanie 8
przekąska 11
przekąska 14
obiad 17
kolacja 19:30 - 20
lub
śniadanie 8
przekąska 11
obiad 14
przekąska 17
kolacja 19:30 - 20
Mam nadzieję, że się doczekam książki:D pozdrowionka PS. Mój mąż zachwyca się koktajlem pietruszkowym:)
śniadania mamy często takie same, koktajle też piją (oprócz pietruszkowych i z siemienia)
kolacje zawsze mają inne, obiady te same ;)
to zależy co jadłam w ciągu dnia
mój je regularnie i ćwiczy co jeszcze 2 lata temu było nie do pomyślenia ;)
Mimo brania leków przez tydzień nic nie zeszło od wczoraj biorę jeszcze silniejsze leki, ale widzę, że trochę blednie. Nadzieję mam ale niestety z polecenia lekarza nie mogę jeść owoców ani warzyw.
Piję polecane koktajle bo mam osłabiony organizm - zbyt dużo pracy.
Schudłam i czuję się świetnie, ale jak to w życiu raz na jakiś czas musi się coś poplątać.
Pozdrawiam serdecznie.
Gdzie kupujesz mięso? Zastanawiam się, czy dobrej jakości mięso jest w Lidlu (paczkowane)... Może mi to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
to samo by było jakby zamiast koktajlu pojawił się np. jogurt z truskawkami,
jeśli jest sezon na jakieś owoce czy to truskawki teraz, czy później borówka, maliny to można je wykorzystać dwa razy w ciągu dnia,
Co radziłabyś brać ze sobą do szkoły jako drugie śniadanie? Tak, żeby było zdrowo i dość wygodnie, bo rano zwykle nie ma dużo czasu na przygotowania.
* jeśli na śniadanie jesz kanapki z wędliną/serem + warzywa lub coś z jajkiem + pieczywo + warzywa to na drugie śniadanie zabierz owoce , może być sałatka owocowa z ziarnami
* jeśli jesz owsiankę z owocami na drugie śniadanie możesz wziąć kanapkę z wędliną/serem + warzywa
* możesz też zabrać sałatkę warzywną z mixu sałat + warzywa + ziarna + coś węglowodanowego do tego
7.00 jogurt naturalny z płatkami owsianymi, otrebami, siemieniem, slonecznikiem itp
10.30 kanapka z chlebem z wlasnego wypieku, z salata, plasterkiem szynki i cos tam czerwonego jak pomidor czy papryka
13.30 banan + jablko albo wafle ryzowe + owoc
15/16 obiad to różnie bywa, ale oczywiscie zdrowo
18 pomarancza (jako deser i jako energia na trening)
20 cwiczenia
21 najczesciej 2 jajka i kromka chleba
Dużo tego wyszło mam nadzieje, ze odpowiesz.
Pozdrawiam
Całusy :*
trzeba też zwracać uwagę na zawartość sodu w wodzie, bo nie każda woda jest dobra dla każdego
2. raz na jakiś czas nie zaszkodzi, generalnie ma dużo cukru ale jak dodasz łyżkę czy dwa do sałatki raz na dwa czy trzy tygodnie to nie masz się co obawiać,
3. wafle wyżowe z brązowego ryżu jako węglowodanowy dodatek do sałatki czy dania jak najbardziej tak, jeden czy dwa wafle, jako przekąska jedzona bezkarnie między posiłkami nie, bo w 100 gramach mają tyle samo kalorii co chleb czy ryż zwykły, są tylko lżejsze,
Jadłospis
- śniadanie na oko za mało kaloryczne, zależy też ile tego jogurtu i ile tych dodatków,
- o 18- sama pomarańcza to za mało
reszta ok.
Inny będzie dla małych dzieci, inny dla dzieci w wieku szkolnym a jeszcze inny dla dzieci w okresie dojrzewania.
Dziękuję bardzo :)
Magda
Ponieważ przy wszelkich schorzeniach jelit sprawą kluczowa jest flora bakteryjna konieczna jest odpowiednia podaż żywności zawierającej szczepy bakterii probiotycznych. W przypadku Twojego męża, który nie dostarczy sobie tych bakterii jedząc produkty mlecznej fermentacji konieczna jest suplementacja tych bakterii. Czyli kupujecie w aptece probiotyki w saszetkach i dosypujecie do dań np. koktajl;i, sałatek owocowych etc.
Mąż musi obserwować jak reaguje na pszenicę i surowe owoce i warzywa. Jeśli dolegliwości po spożyciu tych produktów nasilają się należy z nich zrezygnować. Przejść na dietę bezglutenową a warzywa i owoce jeść po obróbce np. na parze, w zupach etc. Obserwujcie tez jak reaguje na strączki.
Należy unikać smazonego i potraw ciężkostrawnych, ostrych przypraw, słodyczy (zaburzają florę bakteryjną).
Obostrzeń w przypadku Leśniewskiego Crona jest dużo i trzeba obserwować pacjenta indywidualnie bo reakcje na poszczególne pokarmy mogą być bardzo różne.
Nie wiem z czego to wynika, bo teraz jem zdrowiej, wyeliminowałam słodycze, wszystko co zawiera konserwanty, białe pieczywo, majonez itp. a efekt tego jest odwrotny niż się spodziewałam. Do twoich jadłospisów zawsze dodaję dodatkowe 200 kcal w postaci większego obiadu (jem go w domu) czy śniadania. Czasami nie zdążam zjeść do końca przekąski w szkole, może to z tego wynika?
Chciałabym, by moja chęć do treningu wróciła. Może powinnam podnieść kaloryczność o 400 kcal w twoich przepisach, tak by dochodzić do 2000 kcal? Bardzo proszę o radę, bo nie wiem czy po prostu nie zrezygnować i wrócić do dawnych nawyków...
Osoba w wieku 14 lat, w wieku dojrzewania nie może stosować jadłospisu 1500 kcal. Jesz po prostu za mało.
Na początku każdego posta z jadłospisem są zalecenia do których należy się zastosować !
Zdrowe odżywianie nie jest przyczyną braku chęci do ćwiczeń, ale zbyt małej kaloryczności posiłków. Rozwijający się organizm potrzebuje więcej a uzależnione to jest od Twojej obecnej wagi, wzrostu no i wieku.
Jest na blogu wzór z którego trzeba to zapotrzebowanie wyliczyć i wtedy stosownie obniżyć.
No, ale okej, teraz spróbuję jeść jeszcze więcej może nawet to 1800 mi nie wystarcza, zobaczymy;)
herbata utrudnia przyswajanie żelaza dlatego jako napój do posiłku nie jest wskazana,
lepiej napić się jej między posiłkami, z cytryna nie ma problemu,
pesto z twojego przepisu jest przepyszne!! ciężko się opanować żeby nie zjeść więcej :)
Codziennie uprawiam sport ( na przemian raz biegam ,raz spaceruję,raz chodzę z kijkami ale jest to codziennie ok 1 godz)
wychodzę z domu ok 19.30 i teraz nie wiem jak to pogodzić z kolacją.nie mogę jeść przed wyjściem bo wtedy strasznie mi jest ciężko.
8, 11, 14, 17 -czyli tak jak do tej pory + 19 - kolacja białko + węglowodany przed treningiem (organizm glukozę przerobi sobie z węglowodanów)
a jak wrócisz to wypij szklankę jogurtu nat
Aha i najważniejsze - mąż dziękuje za ziemniaczki w daniu niedzielnym :D
nie może to być też nic ciężkiego
Pozdrawiam,
Magda
ps. nie wiek kto zda za mnie jutro egzamin skoro ja siedzę przy laptopie i czytam od początku Twojego bloga :D
kwestia mleka jest kwestią bardzo złożoną i indywidualną,
mleko jest zdrowe,ma pełen skład aminokwasów, szereg witamin i minerałów ale są osoby, które go jeść nie mogą,
na kursie nie spotkałam się z teorią jakoby było szkodliwe, w publikacjach i książce np. Campbella Nowoczesne Zasady Odżywiania tak,
do mleka trzeba podejść zdroworozsądkowo - jeśli obserwujesz u siebie negatywne reakcje po jego wypiciu - odstaw,
jeśli nic Ci nie dolega (ja jestem taką osobą) pij mleko,
Jestem w ciąży i chciałabym odżywiać się według Twoich jadłospisów. Nie czuje się po żadnym produkcie źle (poza kawą, której już nie pije). Czy powinnam zmienić proporcje czegoś w tych jadłospisach - więcej białka/tłuszczy/owoców? Czy mogę się do nich stosować?
pozdrawiam