Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
JADŁOSPIS
(wtorek, środa, czwartek)
wtorek– łącznie ok. 1816 kcal
śniadanie:ok. 415 kcal
* jogurt naturalny 250 gram- ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* 1 banan – ok. 100 kcal
* pół szklanki jagód – ok. 30 kcal
Banana kroimy w kostkę, dodajemy jagody i 3 łyżki mixu śniadaniowego, zalewamy jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Całość to ok. 415 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa bez cukru, może być schłodzona w lodówce lub z lodem.
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanego masłem osełkowym z liściem sałaty, 1 plastrem żółtego sera i 2 plastrami pomidora – ok. 260 kcal
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 328 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 270 kcal
* kiść białych winogron ok. 400 gram – ok. 270 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 473 kcal
* Risotto z zielonymi warzywami i kurczakiem – porcja ok. 350 kcal
Z ilości podanej w przepisie wychodzi danie dla 4-6 osób.
* duża szklanka (300 ml) soku pomarańczowego – ok. 123 kcal
środa – łącznie ok. 1759 kcal
śniadanie: ok. 474 kcal
* serek wiejski Piątnica naturalny 200 gram – ok. 194 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 2 łyżki dżemu do posmarowania chlebka – ok. 80 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa bez cukru, może być schłodzona w lodówce lub z lodem.
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 225 kcal
* pół pojemniczka malin – ok. 55 kcal
* jogurt naturalny Tola z wapniem 250 gram – ok. 150 kcal
* łyżeczka cukru trzcinowego – ok. 20 kcal
Wszystkie składniki mieszamy.
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 350 kcal
* roladki z grillowanej cukinii z serkiem kozim i miętą – przygotowujemy 6 roladek – ok. 350 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 190 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* 1 spore jabłko – ok. 90 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* Faszerowana papryka – porcja to 3 połówki – ok. 450 kcal
czwartek – łącznie ok.1776 kcal
śniadanie: ok. 470 kcal
* omlet z 3 jajek na łyżce masła – ok. 300 kcal
* kromka razowego chleba z masłem – ok. 100 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 270 kcal
* kiść białych winogron ok. 400 gram – ok. 270 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 466 kcal
Przygotowujemy sałatkę, którą możemy zjeść na zimno ale i na ciepło również:
* 2 szklanki ugotowanego makaronu penne – ok. 340 kcal
* 6 oliwek – ok. 24 kcal
* garść liści bazylii
* 4 ugotowane różyczki brokuła pokrojone na małe kawałki – ok. 15 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80
* łyżka octu balsamicznego – ok. 7 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* szklanka jagód zmieszana ze szklanką jogurtu naturalnego – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 360 kcal
* pieczone udko z kurczaka – ok. 260 kcal
* mizeria z 6 ogórków gruntowych z połową szklanki jogurtu greckiego doprawionego solą i łyżeczką cukru trzcinowego – ok. 100 kcal
Mój sposób to trwałą zmiana, stopniowa.
bloga poleciła mojemu mężowi Pani Dietetyk z Naturehouse. Oczywiście z przepisów będę korzystać bo są cudowne.
Chociaż mam nerwa na tą babeczkę, bo posłałam tam małżonka (tzn. zgodziłam się na to bo ma sporo do zrzucenia i potrzebuje mobilizacji z zewnątrz. ), a cała praca ich dietetyka polega na sprzedaniu ich suplementów. Ale czego się nie robi dla zdrowia. Jeśli to ma być jedyny sposób, który podziała na mojego męża, to niech portfel chudnie razem z nim.
Powinnaś wydać książkę. Bo dnia mi zabraknie na skopiowanie wszystkiego.
Dziękuję za te wszystkie przepisy. Prosiłabym również o jakieś rady jak skomponować dobre śniadanie na 5:45 rano dla męża (pracuje fizycznie).
Dla męża na śniadanie na tak wczesną porę:
* kanapki z wędliną lub serem + sałata + pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony
* kanapka z jajkiem na twardo + sałata + pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony
* owsianka zalewana wieczorem ciepłą wodą (namiękną przez noc) - rano tylko dolewasz ciepłe mleko i owoce suszone lub starte jabłko