Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1550 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej – ok. 114 kcal
* 1 łyżka pesto – ok. 50 kcal (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Przepis na pastę jajeczną, bez majonezu TU (klik)
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus – ok. 200 kcal (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, połowy szklanki malin, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry – ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.
Wtorek ok. 1565 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 402 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* garść malin (ok. 70 g) – ok. 20 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Jogurt miksujemy z bananem na gładką masę. Mieszamy z granolą i malinami.
Przepis na domową granolę TU (klik)
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal
Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki – ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 15 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Do tego:
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą – ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal
* 2 połówki faszerowanej papryki – ok. 280 kcal
* pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) – ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)
II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* dwie gruszki – ok. 140 kcal
* łyżka otrębów
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.
Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* łyżka pesto – ok. 50 kcal
* liście bazylii
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Środa ok. 1552 kcal lub 1558 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 360 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść (ok.70 g) malin- ok. 20 kcal
I Przekąska ok. 268 kcal
* surówka z 2 marchewek, jednego jabłka, łyżki otrębów, 2 włoskich orzechów i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy – ok. 212 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Marchewki i jabłko ścieramy na grubej tarce, posypujemy otrębami, pokruszonymi orzechami i polewamy sokiem z pomarańczy.
Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów – ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek – ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego – ok. 220 kcal
Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 ogórków kiszonych lub małosolnych
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków
* łyżka śmietany 12 %
* koperek
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)
Czwartek ok. 1556 kcal lub 1541 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany
I Przekąska ok. 236 kcal
* 150 g jogurtu greckiego – ok. 180 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) – ok. 40 kcal
* łyżka otrębów- ok. 16 kcal
Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437 kcal
Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka – ok. 65 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)
Piątek ok. 1598 kcal lub 1603 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* starte jabłko – ok. 70 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) – ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy.
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal
Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę – ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem – ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) – ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Sobota ok. 1522 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem – ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 40 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl owocowo – warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi – ok. 200 kcal
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.
Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) – ok. 242 kcal
* 250 ml sosu z pieczonej papryki – ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie – ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado – ok. 112 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli – ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 457 kcal
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka – ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
nie pisz jadłospisu ale co jesz czy kasze drobne czy grube, jakie pieczywo, czy pijesz mleko, jesz nabiał etc ?
A próbowałaś pobrać sobie probiotyki ?
Dziękuję raz jeszcze i trzymam kciuki za pozytywny wynik egzaminu, na pewno taki będzie! :)
przede wszystkim DZIĘKUJĘ za całą pracę jaką wkładasz w swojego bloga, za arcyciekawe artykuły i za to, że odpisujesz na większość komentarzy. Z nich też można się wiele nauczyć :) Jesteś nieoceniona!
Zauważyłam, że w swoich jadłospisach nie umieszczasz kukurydzy, mimo że jest sezon na nią. Czy to z jakiegoś konkretnego powodu? Osobiście uwielbiam zjeść ugotowaną kolbę kukurydzy na kolację - czy są ku temu jakieś przeciwwskazania?
teraz mam odwagę to napisać bo tak po cichutku obserwuję Cię od tygodnia, i jem również według jadłospisu i czuję się rewelacyjnie :)
dziękuję Ci bardzo !!!!!
blog świetny!!!!!!
tłoczone na zimno do sałatek, pesto, winegretów
ryżowy jest świetny i rzepakowy rafinowany
Czy tran jest dobrą propozycją zdowych tłuszczów? Czy łyżka dziennie + oczywiście migdały, orzechy, pestki itd. pomoże w zdrowy sposób zwiększyć ilość tłuszczów w diecie?
generalnie przy chorej wątrobie ogranicza się węglowodany złożone z dużą zawartością błonnika, ten błonnik musi być delikatniejszy,
polecane jest pieczywo graham lub orkiszowe
2) tran w zasadzie tak aczkolwiek ja preferuję naturalne formy czyli tłuste ryby, migdały, awokado, oleje, orzechy, pestki
3) tak
śniadanie: jogurt naturalny z bananem, malinami, płatkami owsianymi i słonecznikiem
II śniadanie: banan, jabłko
obiad: placuszki z cukinii, jogurtu naturalnego, otrębów pszennych, płatków owsianych, a na tym ugnieciony banan z malinami
kolacja: jajko sadzone
dwa razy w tygodniu zamiast placków jem filet z indyka z fasolką, marchewką i cebulą. :) posiłki są co trzy godziny, a że wstaję między 9:30, a 10:00, to wychodzą cztery :)
jedzenia jest przede wszystkim za mało, samo jajko sadzone na kolacje to zbyt mało,
brakuje zdrowych tłuszczy które są źródłem NNKT, ryb, orzechów, migdałów,
W Twoich przepisach jest za dużo papryki ;)
Potrawka z kurczaka z makaronem i warzywami to mój Twój najulubieńszy przepis :)
abyś budowała mięśnie organizm potrzebuje białka i węglowodanów po treningu, jeśli zabraknie węglowodanów organizm nie wykorzysta białka jako składnika budulcowego a jako składnik energetyczny,
Magda
+ trochę ryżu kaszy powiedzmy 50 g
Magda
Jednak nie wyobrażam sobie jeść czegokolwiek z tego, co napisałaś o tej porze. Nie ze względu na jakieś bziki dot. odchudzania czy coś. Po prostu dość szybko kładę się spać i najzwyczajniej w świecie boli mnie brzuch, gdy zjem coś zbyt krótko przed spaniem.
Nie pozostaje mi nic innego jak ćwiczyć jednak wcześniej i coś potem zjeść.
Dziękuję za wskazówki :)
jogurt z mixem przy lekkim treningu będzie ok, przy intensywnym coś co ma więcej białka np. mozzarella, kurczak, ryba
po kilkudziesięciu jadłospisach pamięta się na wyrywki co ile ma kcal, jak tabliczkę mnożenia :))
przy karmieniu piersią trzeba zwiększyć kaloryczność i ilość wapnia w diecie bo dziecko jeśli nie dostarczysz sobie wapnia (koniecznie w obecności witaminy D która jest w nabiale z tłuszczem, w beztłuszczowych nie ma witaminy D) to dziecko "pociągnie" wapń z Ciebie,
dodatkowo słodycze utrudniają przyswajanie wapnia,
musisz zwiększyć ilość wapnia, likopenu (pomidory przetworzone bo likopen jest wtedy lepiej przyswajalny), witaminę C, potas, więcej białka z przewagą białka zwierzęcego, produkty z witaminą K która wpływa na wytrzymałość kości (wszelkie warzywa zielone)
Od jakiegoś czasu czytam blog. Czytam jadłospisy i ... nurtuje mnie pytanie. Pasta jajeczna zrobiona z 7 jajek. Ok. Dodałaś do niej 1 łyżeczkę serka grani. A co mam zrobić z resztą serka grani? Nie chciałabym wyrzucać jedzenia. Użyłaś 3 łyżki pasty jajecznej. A co z resztą?
W jednym przepisie widziałam pół cebuli. Drugie pół zostało zużyte później to dobrze. Maślanka - pół szklanki. A co z pozostałą maślanką? W innym przepisie pół cukini. A gdzie druga połowa. Uwierz mi przepisy są super, blog ekstra. Nie chcę Cię urazić w żaden sposób. Pół kulki mozzarelli, łyżka śmietany, łyżka serka twarogowego ... AGA
pasta z 7 jajek jest dla rodziny, ja mam 2 dzieci i męża, inni mieszkają sami, są tylko z mężem, chłopakiem, jeszcze inni mają 4 dzieci - taki przepis trzeba sobie dostosować do siebie bo ja nie jestem w stanie sprostać wymaganiom wszystkich,
jeśli coś Ci zostaje możesz danie powtórzyć, skomponować inne z tych składników,
Masz grani? Zrób twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Została Ci cukinia? Dodaj do obiadu (jeśli pasuje), zastąp czymś, czego nie lubisz.
Trochę kreatywności, no błagam...
Co do pasty jajecznej chyba oczywiste, że zostanie na drugi dzień. No i na oko widać, że pasta z 7 jajek na 1 osobę to dość sporo, więc trzeba to zmniejszyć.
moje zapotrzebowanie na kcal to 1800, czyli zmniejszając mam 1300 kcal.
Niestety obiad jadam 'normalny' mojej mamy i podejrzewam, że ma jakieś 700 kcal to zostaje mi 600.
W tygodniu jem śniadanie 300, przekąska 100, lunch 200 i potem obiad o 17, plus do tego kromkę pieczywa chrupkiego wieczorkiem ale nie zawsze.
W weekend natomiast mam normalny rozkład posiłków także wtedy szukam czegoś na kolację w granicy 100 kcal ale nie bardzo wiem co mogę zjeść wtedy..? Wszystko ma ok.200..
Dziękuję za pomoc!
Kreatywność kreatywnością. Jeżeli Małgosia podaje przepisy na cały tydzień to ma tak być a nie inaczej. Jak zacznę zmieniać może się okazać że spożywam za mało lub za dużo kalorii.
Suszone pomidory też ostatnio miałam firmy SMAK - były super. Kilka dni temu kupiłam inne (bo Smak-u nie było) i niestety mi nie smakują.
AGA
Ale każdy orze jak może ;)
Mam dwie kwestie do poruszenia:
1) Ostatnio naszła mnie ochota na tosty, jako że wiem że chleb dostowy daleko leży od zdrowego odżywiania, nie zdecydowałam się na niego. Jednak przeczesałam trochę miejsc i znalałam chleb o takim składzie, który na pierwszy rzut oka wydaje się być w miare ok:
mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850) 32%, mąka pszenna 31%, woda, zakwas pszenny, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, mąka sojowa i (stety niestety) octany sodu.
Co o nim myślisz?
2) Przy okazji, jak się pojawił typ mąki, chciałam zweryfikować co ostatnio wyczytałam (jako że zaczynam swoje przygody w kuchni i nie wiedziałam o co chodzi z typami mąki i tymi numerkami do niedawna) . Było napisane, że nie rodzaj mąki jest ważny (czy pszenna, czy żytnia), a jej typ, im wyższy, tym lepszy. Jednakże jednocześnie wszędzie polecają różne mąki do różnych potraw/wypieków.
Niestety nie piekę za bardzo (nie umiem, nic mi nie wychodzi nigdy :)), nie robię sama chleba (tym bardziej niestety) ani pierogów czy makaronu. Sporadycznie używam jej do Twoich potraw, czasem do naleśników i chcę się czasem skusić na babeczki czy coś innego na niedzielę, jednak nie wyobrażam sobie kupować kilku rodzajów mąk, żeby były odpowiednie do wszystkiego.
Jaką najlepiej kupić mąkę, aby była taka optymalna do wszystkiego?
2- orkiszowa typ 700 i do naleśników i do babeczek, ja używam też do ciasta drożdżowego
Co mam wprowadzić do jego diety, aby zwiększyć mocno jej kaloryczność? Wyczytałam gdzieś że białka, to przyjęłam, co jeszcze można?
Co mogę mu przygotować gdzień wcześniej, aby mógł rano szybko "wciągnąć"? Staram się go namawiać na granolę z jogurtem, uwielbia ją ale zjada dopiero w pracy, a nie wiem ile czasu od wstania wtedy mija.
Staram się jak mogę, on wszystko rozumie, często sam przypomina mi o zdrowym odzywianiu, ale czasem z nim jak z dzieckiem, tym bardziej jak nie wiem, co za śmieci wcina podczas przerw w pracy, pomimo pełnej lodówki i ulubionych składników do kanapek, które mógłby sobie robić do pracy...
aczkolwiek przypuszczam ze to taka budowa skoro od dzieciństwa, są takie osoby że co by nie zjadły to waga stoi, sama mam taką znajomą, tort by pochłonęła cały o 22-giej i grama nie przytyje,
ale teraz używam programu komputerowego profesjonalnego dla dietetyków , nie korzystam już z papierowych tabel