Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1541 kcal lub ok. 1561 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 456 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* sałata
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 425 kcal lub ok. 445 kcal
Pracujący i studenci ok. 425 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* pół małej cebuli – ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g) – ok. 30 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem i ugotowaną fasolką szparagową pokrojoną w małe kawałki. Wystudzone danie posypujemy rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 445 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* pół małej cebuli – ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g) – ok. 30 kcal * 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z indyka- ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 356 kcal
* dwie garście miksu sałat
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* pomidor- ok. 26 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Wtorek ok. 1563 kcal lub 1603 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy dwie pokrojone w kosteczkę brzoskwinie – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 308 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* garści malin (70 g) – ok. 20 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* 2 łyżki granoli – ok. 66 kcal
* łyżka płatków migdałowych- ok. 56 kcal
Środa ok. 1592 kcal lub 1571 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 437 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 437 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* natka pietruszki do posypania
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy, aż bakłażan będzie miękki.
Warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i indykiem.Posypujemy natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi, łyżki otrębów i garści natki pietruszki- ok. 240 kcal
Kolacja ok. 295 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1535 kcal lub 1547 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 454 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść malin (70 g) i łyżkę pokruszonych orzechów laskowych (15 g) – ok. 114 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 400 kcal lub ok.412 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 412 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 112 kcal
* sałatka z garści mixu sałat, z połową kulki sera mozzarellą, pomidorem i łyżką sosu winegret – ok. 180 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion warzywny. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą.
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy do zupy razem z pęczkiem świeżej bazylii. Zupę miksujemy i zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku.
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 256 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Piątek ok. 1560 kcal
Śniadanie ok. 503 kcal
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne – ok. 20 kcal
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 272 kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 112 kcal
Sobota ok. 1569 kcal
Śniadanie ok. 404 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 3 łyżki granoli – ok. 99 kcal
* garść malin- ok. 20 kcal
* łyżka orzechów laskowych (15 g) – ok. 95 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Jogurt miksujemy z miodem, dodajemy granolę i maliny.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU
II Przekąska ok. 122 kcal
* 200 gramów czereśni (ok. 3 garście) – ok. 122 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1266 kcal
Śniadanie ok. 365 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana pesto – ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU
II Przekąska ok. 143 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi i garścią natki pietruszki- ok. 143 kcal
Kolacja ok. 203 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal
* garść malin – ok. 20 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Ponieważ obiad jem ok godz 16 mam pytanie - czy można zamienić kolejność posiłków? Tzn śniadanie, przekąska 1, przekąska 2, obiad, kolacja?
Pozdrawiam,
Nika
Śniadanie
Przekąska I
To co na kolacje
Obiad
Przekąska II
Obiad wypada, że muszę jeść go w pracy.. i chłopak ma za złe, że razem nie będziemy jeść obiadu...
jeśli ćwiczysz wieczorem możesz zjeść owoce na kolację, jednak jeśli nie to musisz zjeść coś bez owoców
Jak wracasz rano pewnie odsypiasz więc wtedy nie jesz. Po wstaniu znów liczysz posiłki co 3 godziny od pierwszego po pobudce.
jeśli zaś chodzi o kawę to jak musisz wypić w nocy bo zasypiasz to wypij
to jeszcze jedno moze banalne - ale nie moge jeść owsianki - moge zamienić na zwykłe kanapki jak z innego dnia? I indyka na piersi z kurczaka?
kupuję w moim osiedlowym sklepie,
Czy mogłabym prosić o przepis na sok z jabłek, marchwi, selera i buraka? I dodatkowo na pesto i winegret bo nie mogę nigdzie znaleźć.
Pozdrawiam :)
przepis na sok z buraka to po prostu wyciśnięte w wyciskarce warzywa i owoce w dowolnej konfiguracji
Chlebek o którym mówisz to "chleb" na bazie ziaren i może stanowić dodatek do np. sałatki jako ta część węglowodanowa ale chleba nie może zastąpić.
Poza tym jest mega kaloryczny bo ziarna zawierają bardzo dużo tłuszczu. Więc taki chlebek jako dodatek do sałatki tak, jako zastępnik chleba NIE.
Trafiają na mojego bloga ludzie po dietach od dietetyków - skutecznych na chwilę lub nieskutecznych wcale i w dodatku niesmacznych. Jedzą moim sposobem odżywiania i chudną 4 - 5 kilo w 2 miesiące.
Nie ma uzasadnienia dla jedzenia samego białka na kolację.
Zdrowa dieta jest dietą zbilansowaną, żadne elementy monodiety nie są wskazane.
Dlatego nie możesz połączyć niskokalorycznej i beztłuszczowej cukinii z kawałkiem sera blue. Zobacz ule procentowo w tym daniu jest cukinii a ile sera i jaka jest sumaryczna wartość kaloryczna.
Śniadanie ok. 465 kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana pesto - ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 105 kcal
Także również łączna wartość całego dnia tj. niedzieli, będzie o 100 kcal mniejsza.
Jem z Tobą juz 7 tygodni i nie wiem co sie dzieje. Otóż startowałam z waga 82.5 kg i wzrostem 168 cm. Przeliczylam moje zapotrzebowanie i wychodzi ok kalorycznosci jadlospisow. Ćwiczę ok 40 min 5 razy w tyg i waga spadła o 3 kg i od dwóch tyg stoi w miejscu :(
Po początkowej radosci zaczynam sie dolowac, bo w sumie mam jeszcze co zrzucić a tu nic :(
Dodatkowo zaczynam miewac napady głodu, jakbym nie do końca najedzona była. Tzn żołądek niby mam pełny, ale w głowie, ze jeszcze chce mi sie jesc :( co powinnam zrobic, zeby nadal tracić na wadze? Ratuj.... ;)
Pozdrawiam
Trzeba to przeczekać.
Ale też bardzo często waga staje jeśli są nietolerancje pokarmowe lub zaburzone wchłaniania z jelita cienkiego. Wtedy waga lekko poleci a potem staje.
Zrób badania pod kątem nietolerancji, szczególnie glutenu i kazeiny oraz laktozy.
Chodzi mi o obiady-gotowanie 1 porcji jest niestety nieekonomiczne więc może chociaż na dwa dni??
snaidanie; omlet 2 jajka lyzka bailego sera twraozku 1 pomidor 1 kromka pieczywa wasa
2. sniadanie ; 150 gr ogurty + sredni banan
obiad; pol woreczka kaszy grycznaje 100 grm piersi pomidor + ogorek zielony
podwieczorek; 230 gram winogron
obiad; 3 kromki chlepa razowego 4 oliwki, 1 poidor peitruszka bialy ser --> nutella :(
za czym przsla ochota na loda ... oprocz tego 2 i 1/2 filizanki kawy z mlekiem bez cukru 1 zileona herbata 1 litr wody wieczorem 45 spacer + 50 min cwiczen z mel b .
Wiem, ze lody i nutella to maskara ale czy oprocz tego jest ok nie wiem dlaczgeo jestem slaba i robie sie glodna na pol godizny przed planowanym posilkiem .. :/ no i te wlosy wypadajace prosze poradz cos ..
Jeśli chodzi o jadłospis Twój to:
śniadanie ZA MAŁO- na oko wychodzi mi 251 kcal a u mnie w jadłospisach śniadanie ma ok. 450-500 kcal .
Przekąska ok
Obiad - ZA MAŁo - na oko wychodzi ni więcej niż 300 kcal.
Przekąska - ok
Nie widzę kolacji !! ??
I teraz jakie robisz błędy :
1. Za mała kaloryczność śniadania. Zbyt małe śniadanie to napady głodu w dalszej części dnia.
2. Zbyt mała kaloryczność obiadu.
3. Zbyt mała kaloryczność posiłków do godziny 16-tej skutkuje wieczornymi napadami głodu.
4. Strasznie mała ilość tłuszczy . Dlatego wypadają Ci włosy i czujesz się osłabiona.
5. No i te słodycze które są efektem tego że nie jesz dostatecznie dużo rano i na obiad i potem masz napady głodu.
Zerknij jak w jadłospisach rozłożona jest kaloryczność.
Jesteś mojego wzrostu. Ja ważę obecnie 62 kg. Jem 1800 kcal dziennie.
Bardzo wielu osobom tu na blogu którym zatrzymała się waga i którym poleciłam testy na nietolerancje wyszła właśnie nietolerancja glutenu lub laktozy lub kazeiny, lub jedno i drugi i np. po odstawieniu glutenu waga ruszyła w dół.
testy robi się w laboratorium, to testy z krwi
ale gdyby była insulinooporność pacjent byłby ospały, często zmęczony